Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erre is hiába vártam a választ
  2007-07-28 20:18:05, szombat
 
   
  A. KIADÓ ÉS NYOMDA KFT.
A. S.-nak, a Kiadó vezetőjének

Tisztelt A. S. úr!

Örömmel tudatom Önnel, hogy ez év elején a Magyar Naplóban meghirdetett: "A magyar társadalom önképe az ezredfordulón" című pályázatán, "az önálló egzisztenciateremtés lehetőségei" témakörben beküldött pályamunkámmal sikerült az egyik "középdíj"-at elnyerni.
Pályamunkám mottója Mikes Kelemen, a törökországi fiktív leveleinek egyikében megfogalmazott gondolata volt:
"... jól oktatni a lányokat olyan szükséges, valamint a férfiakot, és az egyike olyan hasznos az országnak, valamint a másika. ...egy jól nevelt, jól oktatott eszes leány asszonnyá változván, a fiát mind jól tudja nevelni, oktatni, és tanítani, és aztot az ország szolgálatjára alkalmatossá tenni..."
Főhősöm: Bízó Katalin egész életét e gondolat jegyében tervezte meg eszerint próbált élni, miközben egészen más elvárásoknak, "követelményeknek" kellett megfelelni.
Hogyan, milyen áron lehetett ezeket összeegyeztetni és teljesíteni?
Ebből a szempontból fogalmaztam meg a magyar társadalom elmúlt ötven évében nővé serdült, családot alapító, otthont teremtő(?), majd gyermekeket nevelő ember küzdelmes életét.
Szeretettel küldök egy "karácsonyi történetet", mint részletet az írásbó

Üdvözlettel:
Bóna Mária Ilona
Részlet a Tudósítás Magyarországról című írásból, ezen belül:
A gyermeknevelés színterei az 1972-1989 közötti időszakban,
"Értelmiségi kényszerpályák Külkertesen" című fejezetből:


"...mint egy nagy család: anya- apa és fürtökben a gyerekek..."
"A következő tanév elején, ahogy délben a tanáriból ment a folyosón napközis csoportjához, nagy-nagy gyereksírásra lett figyelmes. Az alagsorba vezető lépcsőn lenézve látta, amint tíz- tizenöt kisgyerek kétségbe esve, sírva-visítva összekapaszkodik. (Azonnal az Érintés hatalma című film kísérleti alanyai jutottak eszébe.) Emlékképei alapján megindult benne a segítségnyújtás ösztöne és lement megnézni, hogy mi az oka a nagy sírás-rívásnak. Amint leért, vette csak észre a betegnek látszó tanítónőt, amint karbafont kézzel, eltökélt hallgatással nézte őket.
- Jaj, Katikám, de jó hogy jössz, mert én már nem tudok mit kezdeni velük! Hiába mondom nekik, hogy: "Nem kell az oltástól félni!" Minél jobban nyugtatom őket, annál jobban ordítanak! Már majd szétmegy a fejem ettől a szörnyű visítástól!
Katalin lehajolt a kicsi, éppenhogy az óvodából kikerült elsősökhöz és óvónénis-anyás stílusban elkezdett beszélni hozzájuk. Miközben bemutatkozott, elővett egy-két papírzsebkendőt, megtörölgette a könnytől maszatos kis arcokat és kérdezgetett, hogy: "Ki fél a legjobban és, hogy miért?" Gyanakvón néztek a saját tanító nénijükre, de azért jelezték egy páran, hogy ők bizony félnek. Míg hagyta őket beszélni, észre sem vették, hogy megfeledkeztek a sírásról...
Harmadik, egész további életét meghatározó élménye az egyik iskolai osztálykarácsonyhoz fűződik. Az előbbi tanítónő kórházba került és Katalin elvállalta a helyettesítését. Egyébként is már december elejétől egyfolytában helyettesített, mert a sok, családos tanár- és tanítónő csak úgy vehette ki az "anyanapjait" (kisgyerekes anyáknak járó nevelési szabadnapjait), ha "kerített" valakit aki vállalja a helyettesítést.

A képesítés nélküli főiskolásoknak ekkor már megkezdődött a vizsgaidőszak, mint Katalin napközisei osztályfőnökének is. Így nemcsak az általa tanított tantárgycsoportban helyettesített, hanem az osztályfőnöki teendőket is át kellett vállalnia.
Ráadásul a kis elsősöknél is fel kellett készülni az iskolai karácsonyra. Beteg kolléganője megírta és a kórházból elküldte Katalinnak a karácsonyi jelenetek szövegeit - megjelölve, hogy melyiket kivel kell bataníttatni. A fenyődíszeket technika órákon készítették el színes papírból, filcből, fenyőtobozokból és más, csonthéjas termésekből...
Az akkor negyedikes napköziseivel és az osztály nem napközis tagjaival már komolyabban készültek a karácsonyra. A tantermet kitakarították (ablakpucolás, padlemosás, stb) és feldíszítették a saját készítésű díszekkel. Összeállított a gyerekekkel közösen egy műsorprogramot, majd otthon előkészült hozzá. Jelmezeket varrt a jelenetekhez, szöveget másolt és sokszorosított... Behordta a magnóját; táncot, éneket, szöveget tanított...
Honnan volt minderre energiája? Talán onnan, hogy mióta megszületett első gyermeke, minden advent-kezdettel - egész lényében szétáradó, örömteli, igazi ünnepi várakozással készült a karácsonyrta otthon is. Ilyen ünneplőbe szerette volna minden környezetében élőnek öltöztetni a lelkét.
(Az ünnepi hangulatot megzavarta az a magánéleti problémája, hogy ezen a télen a penész ismét annyira "kivirágzott" lakásuk falán, hogy gyerekeinek kiújult asztmás rohamaitól mozgalmas éjszakai virrasztások után ment reggelente az iskolába dolgozni. Igyekezett leplezni hajszoltságát. A fizikai kimerültségtől azonban az árulkodó, kövér verejtékcseppeket nem tudta eltakarni, letagadni.)
Eljött a nagy nap: a téli szünet előtti utolsó tanítási nap. Úgy érezte: sikerült elérnie, hogy ünneplő lélekkel (nemcsak ünneplőbe öltözve) jöttek aznap iskolába kis tanítványai.
Az egyik gyerek anyukája már délelőtt behozta a fenyőfát, amiből igazi karácsonyfát varázsoltak. Délután, a műsorra megérkezett fiatal, csinos osztályfőnökük is, akinek nagyon örültek tanítványai.
Miután ellenőrizte, hogy rendben van-e minden, segített a műsor rendezésében. Átalakították a tantermet a nagy, polgári házak nappali szobáihoz hasonlatossá. Két padot szembefordítottak, majd letakarták terítővel. Az ilyen módon asztallá varázsolt padokat feldíszítették, mint ahogy otthon az ünnepi asztalt "szokás".
Eljött a várva-várt pillanat. Már csak a gyertyák lángja világított, mindenki köszöntötte azt akit megajándékozott, majd elénekelték az ismert karácsonyi dalokat, még a Mennyből az angyal kezdetűt is!
Amikor kezdett az ünnepi hangulat buli-szerűvé válni, a Zi-Zi Labor nyugati sláger-feldolgozását hallgatva, táncra bíztatták a fiúkat. Katalin megmutatta nekik, hogy hogyan illik fölkérni egy lányt. Bizony nem volt kedvük az ilyen "ódivatú" viselkedéshez. Gondolt egyet és felsorakoztatta maga mögé a gyerekeket és elindult a veresegyházi asszonykórustól látott népitánc-lépésben a zene ritmusára. Ez már tetszett nekik, mert közösen csináltak valamit. "Csak semmi egyénieskedés(!)" semmi olyan helyzet, ahol föl kell vállalnia önmagát szegény kis embergyereknek! Gondolta, amikor megérkezett köszönteni kolléganőjét az ismert kolléga.
Katalin örült is, meg nem is. Kicsit fájt neki, hogy őt mégcsak udvariasságból sem üdvözölte, mintha ott sem lett volna. Másfelöl örült annak, hogy - amúgy indirekt módon "demonstrálva lett" a gyerekek számára az a meghittség, ahogy a két ember átölelte egymást és táncoltak.
És akkor megtörtént a CSODA! A gyerekek átölelték őket és úgy táncoltak együtt, mint egy nagy család: anya-apa és fürtökben a gyerekek! Katalin pedig ott állt zavarával küszködve, elárvulva...
(Ugyanezt érezte otthon is, amikor a gyes alatt varrást vállalt - illegális bedolgozás formájában; vagy amikor gyerekei óvodások lettek ő pedig visszament dolgozni. Hiába látta el őket "munkája" mellett anyai gondossággal; hiába dolgozott férje is két (fő- és másod-) állásban egyszerre, ha a legfontosabbat, a meghitt együttlétet nem volt(voltak) képes(ek) nyújtani, mert minden energiáját (energiájukat) felemésztette
az otthonteremtés, a gyermeknevelés alapvető feltételeinek előteremtése!)
Katalin akkor megérezte, hogy ez az utolsó karácsonya, mint tanítónak, mert ő már valami nagyon fontosat soha nem lesz képes nyújtani tanítványainak! Mégpedig azt az egészséges derűt, nyugalmat, ami áradt a két fiatal tanárból! Mert ő hiába tesz úgy, mintha nem agyonhajszoltan, átizzadt ruhában (és "sminkkel" az arcán) rohanna közéjük minden nap! Úgyis megérzik a látható, nyílvánvaló valóságot; megérzik azt a negatív kisugárzást, amit az átvirrasztott éjszakák, az otthoni egészségtelen körülmények okoznak. Megérzik azt az iszonyatos kimerültséget, amit - mint a mellékelt példa mutatja - a szeretet sem képes elfedni! Megérzik és becsukódnak. Becsukódnak és az ismereteket is sokkal nehezebben fogadják be az ilyen közvetítőtől...
Ezt a karácsonyt úgy élte meg, mint az a játékos, aki mindent feltesz egy lapra és egyetlen pillanat alatt mindenét elveszíti."
-----------------------------------Vége a részletnek. ------------------------------------------Bóna Mária Ilona
"történettulajdonos"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: követelményeknek, összekapaszkodik, osztályfőnökének, agyonhajszoltan, segítségnyújtás, magyarországról, asszonykórustól, helyettesítését, fenyőtobozokból, papírzsebkendőt, összeegyeztetni, megajándékozott, felsorakoztatta, helyettesítést, megfeledkeztek, osztályfőnökük, sokszorosított, helyettesített, feldíszítették, kényszerpályák, pályamunkámmal, tanítványainak, gyermeknevelés, kimerültségtől, udvariasságból, műsorprogramot, embergyereknek, kitakarították, megfogalmazott, főiskolásoknak, otthonteremtés, legfontosabbat, hajszoltságát, feltételeinek, felemésztette, viselkedéshez, magyar társadalom, törökországi fiktív, lányokat olyan, egyike olyan, fiát mind, ország szolgálatjára, szempontból fogalmaztam, gyermeknevelés színterei, 1972-1989 közötti, nagy család, következő tanév, tanáriból ment, folyosón napközis, alagsorba vezető, segítségnyújtás ösztöne, nagy sírás-rívásnak, KIADÓ ÉS NYOMDA KFT, Tisztelt, Magyar Naplóban, Mikes Kelemen, Bízó Katalin, Bóna Mária Ilona, Tudósítás Magyarországról, Zi-Zi Labor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.25. 20:43 Koronavírus - Nemzeti Népegészségügyi Központ: jelentési kötelezettségük va...
01.25. 20:23 Vízilabda Eb - A női tornák örökranglistája
01.25. 20:23 Vízilabda Eb - A spanyolok újra Budapesten értek a csúcsra
01.25. 20:23 Férfi kézilabda Eb - Norvégia nyerte a bronzérmet
01.25. 20:22 Női röplabda Extraliga - Vendéggyőzelmek
01.25. 20:03 Női kézilabda NB I - Vendégként verte a Vác az MTK-t
01.25. 20:03 Női kosárlabda NB I - Soproni siker a szekszárdi rangadón
01.25. 19:43 LEN Úszó Európa Kupa - Hosszú Katinka bronzérmes a második napon
01.25. 19:43 Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Bánhidi: a sikerek ellenére vérzik a szívem
01.25. 19:43 Asztalitenisz olimpiai selejtező - Elődöntős a vigaszágon a magyar férfivál...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Mesélj Mama Ugye, Mama, odaát...  75 év  Orchidea  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsa  Mesélj Mama Ugye, Mama, odaát...  Soha ne gondold egy napról  Kutya kalapban  Facebookon kaptam  Hóember  Facebookon kaptam  Vezénylés  Facebookon kaptam  Az ajándék (részlet) Kedves G...  Szép estét kedves látogatóimna...  Dália  Rózsa csokor  Kellemes napot kívánok!  Aforizma  Rózsa csokor  Png rózsák borítékban  Mennyei Királyság teljes film ...  Napraforgó csokor  Dália  Levendula  Good night!  A januári fagyos szélben . . ...  Facebookon kaptam  Virágok vázában  Gerbera  Téli kép  Rózsaszín rózsa  Hóember  Téli kép  Aranyosi Ervin: Füledbe súgok ...  fehér csokor  Téli este  Png rózsa csokor  Plüss maci  Facebookon kaptam  Az érett kor...  Sexy png nő  Téli képek  Napraforgók  Posertube  Téli este  Szalézi Szent Ferenc püspök és...  Talán nem volt hiába  Retro női képek  Virágok vázában  Facebookon kaptam  Az eucharisztia az ökomenikus ...  Facebookon kaptam  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Szállok , mint szabad sólyomma...  Fecske Csaba: Hajnalodik  Téli csokor  Ég és föld között - vallásos ...  Cser Zoltán posztumusz válogat...  A zene és a tánc  Nefelejcs  Kellemes napot kívánok!  Mai harmónia kártyám  Csokor vázában  Aforizma  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Nádasdi Éva: Zsoltár  Az ajándék (részlet) Kedves G...  Kutya virággal  Ladányi Mihály - Hagyaték  Itt a farsang, áll a bál...  2. évközi hét péntek 01.24  Facebookon kaptam  Orchidea  Szeretet  Ha egyszer megízlelted a repül...  Facebookon kaptam  Csokor vázában  Fehér rózsa csokor  Pihenő kutya  Facebookon kaptam  Mennyei Királyság teljes film ...  Téli képek  Aforizma  Sexy png nő  Vízcseppes rózsa  Png parfüm  Aforizma  Útravaló – 2020. január ...  Csokor vázában  Koszorús lányok  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png nő  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png nő  Menyasszonyi ruhák  Az érett kor... 
Bejegyzés Címkék
magyar társadalom, törökországi fiktív, lányokat olyan, egyike olyan, fiát mind, ország szolgálatjára, szempontból fogalmaztam, gyermeknevelés színterei, 1972-1989 közötti, nagy család, következő tanév, tanáriból ment, folyosón napközis, alagsorba vezető, segítségnyújtás ösztöne, nagy sírás-rívásnak, betegnek látszó, oltástól félni, fejem ettől, szörnyű visítástól, óvodából kikerült, könnytől maszatos, saját tanító, egyik iskolai, előbbi tanítónő, képesítés nélküli, általa tanított, osztályfőnöki teendőket, iskolai karácsonyra, kórházból elküldte, karácsonyi jelenetek, fenyődíszeket technika, akkor negyedikes, tantermet kitakarították, saját készítésű, gyerekekkel közösen, karácsonyrta otthon, ünnepi hangulatot, penész ismét, iskolába dolgozni, fizikai kimerültségtől, téli szünet, egyik gyerek, műsorra megérkezett, műsor rendezésében, ilyen módon, ünnepi asztalt, várva-várt pillanat, gyertyák lángja, ismert karácsonyi, angyal kezdetűt, ünnepi hangulat, veresegyházi asszonykórustól, zene ritmusára, ismert kolléga, gyerekek számára, gyerekek átölelték, gyes alatt, meghitt együttlétet, gyermeknevelés alapvető, utolsó karácsonya, egészséges derűt, negatív kisugárzást, átvirrasztott éjszakák, otthoni egészségtelen, iszonyatos kimerültséget, mellékelt példa, ilyen közvetítőtől, követelményeknek, összekapaszkodik, osztályfőnökének, agyonhajszoltan, segítségnyújtás, magyarországról, asszonykórustól, helyettesítését, fenyőtobozokból, papírzsebkendőt, összeegyeztetni, megajándékozott, felsorakoztatta, helyettesítést, megfeledkeztek, osztályfőnökük, sokszorosított, helyettesített, feldíszítették, kényszerpályák, pályamunkámmal, tanítványainak, gyermeknevelés, kimerültségtől, udvariasságból, műsorprogramot, embergyereknek, kitakarították, megfogalmazott, főiskolásoknak, otthonteremtés, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 19 db bejegyzés
Összes: 7649 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1034
  • e Hét: 8402
  • e Hónap: 25368
  • e Év: 25368
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.