Regisztráció  Belépés
gallokovacs.blog.xfree.hu
Kedélyem és szemüvegem töretlen. Galló-Kovács Zs
1953.10.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jó sorsom Bordeaux-ban
  2010-02-20 17:58:03, szombat
 
   
 


Amíg jó sorsom nem vetett Bordeaux-ba, a borvidéken kívül semmit nem tudtam erről a francia városról. Még a térképen való elhelyezése is gondolkodásra késztetett.
A számos látogatásomnak köszönhetően ma már tudom, hogy délnyugat-franciaországi kikötőváros Gironde megyében, Aquitania régió fővárosa.
Egyetemi város, politikai, gazdasági és egyházi központ.
Magyarországról való megközelítését az évek alatt kimerítettük, utaztunk Párizstól a szupergyors vonattal, és repülővel is megpróbálkoztunk, párszor genfi átszállással, sőt Frankfurtból és Londonból is érkeztünk.
Kifogtunk repülőtéri dolgozók sztrájkját, járat- törlést egy éjszakai reptéri hotelben alvással, és olyat is, amikor ennek hiányában kellett a rokonoknál töltenem egy éjszakát úgy, hogy semmit nem tudtam franciául, ők semmit angolul vagy magyarul, csak a kölcsönös szimpátiában és az idő múlásában bízhattunk, no meg a jó francia borokban és pezsgőkben. Ez az éjszaka is megalapozta a francia nyelv tanulásának igényét bennem, vén fejjel a nulláról kezdtem, mára már határtalan sikerélményt jelent, hogy megértem gyerekkorom idolját, Alain Delont énekelni.
Bordeaux-t megközelíteni a leghangulatosabb, és a pénztárcánknak is a legmegfelelőbb utazási forma a TGV közel 3 órás útja Párizstól.
TGV (Train á Grande Vitesse) est rapide et confortable - tanultam a franciaórán, ez való igaz.
A TGV gyors és rendkívül kényelmes, a maga 250 km/ óra sebességével, aminek mértékét csak a vonaton- járás dülöngélésében lehet érzékelni.
Első alkalommal még olyan voltam, mint a vidéki kislány, aki felkerül a városba, mindenre rácsodálkoztam, még az aranyos, lecsukott szemű, a mobiltelefon mellőzésére buzdító piktogramokra is, ami cseppet sem zavarta az elegáns üzletembereknek kinéző franciákat.
Volt, hogy egy nő csaknem végigtelefonálta az utat. Még jó, hogy nem értek franciául, csak a nyelv dallamosságában gyönyörködhettem.
Érdekes volt számomra, hogy egy hároméves gyerek rajzfilmet nézett a hordozható DVD-lejátszóján, önállóan kezelve a gépet, a felnőtteknél szinte mindenki a laptopján bámult valamit ellensúlyozva a több órás utazást.
Jó érzés volt suhanni ezzel a kígyó-fejű, áramvonalas vonattal, aminek kellemes száguldása annyira elbűvölt, hogy még a mobiltelefonom videóján is megörökítettem magamnak az elsuhanó látványt.
A többedik utamnál már minden természetessé vált, a bonyolult jegykezelési eljárás gyerekjáték lett számomra, nem tévedtem el a Montparnasse pályaudvaron a megfelelő vágányt keresve, és én is laptopot bámultam az utazás alatt. Hiszen a táj nem túl érdekes, a vonat a városokat elkerüli, egy-két farm-szerűség látszódik távolban, az erdők, síkságok elsuhantak mellettünk.
Változatosságot és egyben a megérkezést a Garonne folyó látványa jelentette, a Pont St-Jean hídon keresztül, a híddal megegyező nevű Szent János pályaudvarra.

Bienvenue á Bordeaux! Bienvenue á la région Aquitaine! Isten hozott Aquitania regióban!

Bordeaux, egy csodálatos, nyüzsgő, élettel és bájjal teli nagyváros, aminek 18. századi épületei a világ-örökség része, a város szülöttje Fransois Mauriac, a Nobel díjas író, akinek regényei zömmel Bordeaux-ban játszódnak, legismertebb művei, a Viperafészek, és a Szerelem sivataga.
Nem hagyhatom ki Michel de Montaigne nevét itt megemlíteni, aki az esszé műfajának megteremtője a világirodalomban, 1581-ben a város polgármestere lett. Nekem, mint a jövő esszé-írójának ez külön érdekesség, Az ,,Essais de ma vie" - Az esszé, mint önarckép elolvasása még várat magára, a tőle származó idézetek nagyon találóak, az alábbit már megtapasztaltam én is.

" Az írás nem okozója a gyötrelemnek, hanem gyötrelemből születik."

Ha a város egyetlen jelképes létesítményét kellene kiválasztanom, bármennyire is furcsának tűnik, egyértelműen a villamos jutna eszembe. Építését végigasszisztáltuk, kerülgetve az ezzel járó felfordulást mindenhol, szembesülve az építkezéssel járó nem szép látvánnyal a város belvárosában is. Mindezek ellenére csak elragadtatással beszélhetek Róla, így nagy betűvel írva, hiszen szinte élőlényként kígyózik át a városon, egy elegáns, nagyvonalú, kecses kígyóként, aki a modernsége ellenére teljesen beleillik a 18. századi miliőbe.
Már abban különleges, hogy vezeték nélküli, un. APS rendszerű.
Ennek lényege, hogy a szerelvények nem villamos-felsővezetékek segítségével kapnak áramot, hanem az útfelületbe épített harmadik sínen keresztül. Ez a harmadik vágány nyolc méter hosszú áramellátó egységekből áll, amelyeket három méter hosszúságú, úgynevezett szigetelő pályaszakaszok kötnek össze.
A villamos áramellátása akkor történik meg, amikor a szerelvény az áramellátást biztosító szakasz fölé ért. Ily módon a gyalogosok teljes biztonságban vannak.
A több évig tartó építés eredményeképpen utolsó látogatásunkkor, már a három vonalból álló villamoshálózat hossza elérte a 43 kilométert, összesen 84 állomással, 74 szerelvény segítségével a leghosszabb felsővezeték- nélküli pályaszakasz egész Franciaországban, amely ezzel segíti megőrizni a történelmi Bordeaux belváros képét. (A külvárosi pályák felső-vezetékesek.)
Élmény vele utazni. Kényelmes, tágas, nyáron hideg, télen meleg. Könnyű belépni és kiszállni, ez nem vicces, hiszen Pesten számtalan balesetet okozott a mozgó lépcső a hannoveri típuson.
Könnyen megtanultam a megállók neveit, az átszállási lehetőségek sem okoztak nehézséget.
Még a jegy-automaták utasításit is élveztem, nem beszélve a megállók monitorán megjelenő várakozási idő látványától, amit más városban nem tapasztaltam. Átszállásnál is érvényes a jegy, aminek használata nem kérdés, állítólag borsos a büntetés, követendő példa lehetne, hogy az utazások időpontját rögzíti a gép a jegyre nyomtatva, visszaszámolva a hátralévő lehetőségeket. Mindezekből látszik , hogy elfogódott vagyok e közlekedési eszközzel, mondhatom , hogy a szívem csücske lett a fentiek alapján nem érdemtelenül.Volt, hogy városnézésképpen átszeltem Vele Bordeaux jobb és bal partját, megcsodálva a Városháza palotáját, a Szent André katedrálist, a mellette álló külön toronnyal és a Nagy Színházat.
A sínek közelsége miatt az ablakon bekukkantottam a legnagyobb könyvesbolt kínálatába, láttam a Rue St-Catherine bevásárlóutca hömpölygő forgatagát és elsuhantam a Girondisták emlékműve mellett, messziről gyönyörködve a Jardin Public aranyozott díszes kerítésében.
Dőljünk hátra a villamos kényelmes ülésén és ismerkedjünk meg Bordeaux történelmével csak annyira, amennyit egy turistának tudni illendő.
Mindjárt az első megálló egy rendkívül érdekes, ultramodern ,a Palais de Justice palást-alakú épületei, amelyek modernségükben látványosak és egyediek.
Bíróságként funkcionálva igencsak különlegesek.
A Városháza palotájának egyik boltívéről a Kolumbiában elrabolt Ingrid Betancourt életnagyságú fotója néz ránk, aki a házassága révén francia-kolumbiai kettős állampolgárságú politikusnő .Ez a plakát az évek során végigkisért minket, még az álomesküvő fotóin is szerepel, hiszen csak 6 évi raboskodás után sikerült kiszabadítani a gerillák fogságából.
Most a Szent André katedrálishoz értünk, amit román stílusban kezdtek építeni, később az észak-franciaországi gótika jegyében folytatták, mellette külön áll a harangtorony,a Tour Pey- Berland, az építtető érsekről elnevezve,aminek rengeteg lépcsőit megmászni nem kis teljesítmény, de az elénk táruló panoráma miatt felejthetetlen.
Már meg is érkeztünk a Grande Théatre-hoz, aminek nagysága megegyezik nevével, és ahol egy karácsonyi hangulatban a klasszikus Csajkovszkij: Csipkerózsika balettet élvezhettem.
A Nagyszínház után már ennek a vonalnak a végállomása jön, egy hatalmas téren, a Place de Quinconses 12 hektáros területén, ahol az 1818-ban ideültetett fasor között kell átszállni, hogy tovább folytassuk a városnézést.
Előtte még csodáljuk meg a monumentális, Girondisták emlékművét. A bronz lovak és a két szökőkút hónapokig elrejtették magukat szemem elöl, csak restaurálásuk után élvezhettük a lovak szájából kiömlő vízsugarak látványát, így hirdetve a szabadság eszményét a kivégzett girondisták emlékére.
Már a Garonne partján villamosozunk tovább, a város talán legszebb tere, a Place de la Bourse, a Tőzsdetér és a legújabb turistalátnivaló, a Víztükör, a Le Miroir d'Eau között.
Ennek ismertetése külön fejezetet érdemel a későbbiekben.
A Bourgogne diadalív előtt elfordulva rásiklunk a patinás régi kőhídra , a Pont de Pierre-re, és megérkeztünk a másik partra, a sehogyan se ideillő- nevű Sztálingrád térre.
Itt kiszállunk, hiszen egy meghökkentő szobrot látunk, amit tüzetesen kell megvizsgálnunk, nem lehet a villamosból elsuhanva. Egy hatalmas oroszlán szobor, borzalmas kék színű, annyira ronda, hogy már ettől érdekes. Meghökkentő az biztos.
Nem vagyok ráhangolódva a kortárs művészetre, még jó, hogy nem az óvárosban éktelenkedik.
Ennyi villamosozás után térjünk be az általam "leveses"-nek elnevezett étterembe, elfelejteni a Blue Lion látványa okozta sokkhatást és hódolni a "savoir vivre" életszemléletnek, amennyiben az élet nemcsak munkából áll, hanem örömökből is.
A " leveses" már csak azért is különleges, mert itt a magyar hagyományokkal megegyezően levessel kezdődik az ebéd. Pontosabban a levessel párosítják a főételt, ha paradicsomleves, akkor sonka-tál, ha krumplileves, akkor valamilyen saláta, és a zöldségleves után talán csirke jön. Több lehetőség nincs is, de ez untig elég. Finom és rendkívül gusztusos a pici tálkákban szervírozott különleges , magos, diós baquette vajjal, illetve a salátához járó mártás, vagy sajt darabkák. Ha megkérdeztek hova menjünk enni, én mindig ezt az éttermet választottam, a Place du Parlament téren lévő Karl Restaurant-t, leírom a nevét, mert megérdemli.
Mint tudjuk a városokat, gyalog lehet legjobban megismerni, Bordeaux-ban erre igazán sok lehetőség van, a rengeteg parkjával és a csodálatos Garonne melletti sétánnyal.
Ennek teljes elkészülte szintén több hónapot vett igénybe, egyes szakaszai sokáig elzárva voltak szemünk elöl, nem tudva mit építenek ott.
Jó munkához idő kell-tartja a közmondás, ez itt teljesen igazzá vált. Nemhogy jó munkát végeztek a tervezők, kertészek, és még ki tudja hányan, hanem egyedülállót alkottak a városrendezésben, stílust teremtettek a parkosítás szebbnél-szebb növényei, bokrai és fái elhelyezésében, a kis félkör alakú pihenőhelyekkel, az ultramodern kandeláberekkel, és nem utolsó sorban a sétány közepén elhelyezkedő műalkotással, a Víztükörrel.
Egy különleges létesítmény, jobban mondva műalkotás a Garonne parton, Le Miroir d'Eau- Víztükör, ami negyedóránként párát lövell ki magából egy téren, a környező gyönyörű paloták visszatükröződnek, leírhatatlan a látvány, és nincs is máshol Európában.
Olyan, mintha víz jönne fel a földből, de belefutva se leszünk vizesek.
Valójában a tükör, egy 130 méter hosszú, 42 méter széles gránit, amit ha nem borít a 2 cm-es víz, olyan, mint egy óriás pala. Számítógéppel vezérelve negyedóránként, fúvókákon keresztül párát szivárogtat ki magából, ami sűrű ködként látszódik.
Azóta, hogy 2006 júliusában üzembe helyezték a legcsodálatosabb attrakciónak számít minden korosztály számára. Egy program a városban, hogy sétáljunk el a Víztükörhöz.
Éjjel-nappal járkálnak, futkároznak, sikongatnak, táncolnak, görkorcsolyáznak, gördeszkáznak, vagy kerékpároznak benne, még a tilalmak ellenére is.
Bordeaux látnivalói között a villamos után mindenképpen a Miroir következik, de nem is lehet rangsorolni őket, hiszen a maguk nemében első díjat érdemelnek.
Kiélveztük a Víztükör adta különleges látványt, érzékeltük a hűsítő párát, sétáljunk tovább a város központi parkjába, a Le Jardin Public-ba. Az elnevezés egyszerű, a park mondhatom nagyszerű. Több mint tíz hektáros területen 1756-ban épült tipikus francia kertnek, majd száz évvel később angol kertté alakult, amit azóta is megőrzött. Az arborétumon belül a botanikus kertben több. mint 3000 növényfaj él. Évszázados fák, sétányok, tavakon úszkáló hattyúk, kacsák, a víz fölött kis hidak, vízcsobogás, Francois Mauriac mellszobra, galambok röpködnek ,a kép idilli, szinte giccses, ennek ellenére bájos és szemet gyönyörködtető.
A parkon belül római romokhoz érkezünk boltívekkel, lépcsőkkel, csodálatos színekben pompázó virágokkal. Ideális helyszín az esküvői pár professzionális fotózásához. Még keringőt is lehet imitálni a sétányon a fotózás kedvéért, légiesen suhanni a gyönyörű menyasszonyi fátyollal kedvesünk erős karjaiban elsimulva......
Volt szerencsém Bordeaux-t minden évszakban megismerni. Kellemes időjárás fogadott februárban, borzongtam a hidegben karácsonykor amikor a Szent András Katedrális előtt nézegettük az ideiglenesen létesített korcsolya-pályát, és amikor a még mindig ünnepi hangulatban rácsodálkoztunk egy pirosra festett fenyőfára.
Hűvös szélben sétáltunk a folyó melletti sétányon augusztus végén megpillantva egy luxus óceánjárót, és kifogtuk Bordeaux legmelegebb hetét, a teljes kánikulát a nemzeti ünnepen, amikor a rádióban még halál-esetekről is tudósítottak a hőség miatt. 50 éve nem volt ilyen meleg.
A szeptember végi álomesküvőn kicsit szemerkélt az eső, ennek jelentéséről megoszlanak a hiedelmek. Egyesek szerint a menyasszony sokat fog sírni bánatában, mások szerint ugyanezt fogja tenni, de örömében. Monsieur Barthe, a fotóművész bebizonyította tehetségét. Megörökítette, hogy az esőcseppek mögött, mint a boldogság buborékain keresztül látva, sejtelmesen mosolyog a boldog ara az autóban távozóban.
Az álomesküvő egyik legszebb képe lett így az időjárás és a művész segítségével
Montaigne szerint : ,, A szerelem soha, semmit és senkit nem kérdez. Meglep, és kíméletlenül leteper, mint az elemi erő." Ötszáz éves mondat.
A szerelem nem kérdezett, legyőzte a kultúrák és országok távolságát.
A mese életre kelt valóságos szereplőkkel. A francia vőlegény meghatóan magyarul kiejtett mondataival a St- Augustin templomban, az orgona hangjának varázsa, az Áve Maria alatt összegyűjtött és a Szűzanyának felajánlott virágcsokorral. A templomból kijövő ifjú párra zúduló rózsaszirmok boldogság- pillanatával, és a 19. századi kastélyban megrendezett esküvői vacsorával, ahol az asztalok elnevezése a nászút szigetek nevével fémjelzettek. Minden egyes fogás után más bor dukált, élén a világ legjobb édes borával, a Sauternes-sel az előétel libamájhoz, folyt a francia pezsgő, és suhant a menyasszony a tangósított keringő zenéjére sudár férje karjaiban.
Álom és valóság keveredett a pár órát eltöltött Chateau Pontet d' Eyrans elegáns termeiben, a reggeliző-lakosztályában, és másnap, a kertben elfogyasztott ízletes ebéd alatt a szelíd erejű őszi napsütésben..
Link a kastély honlapja
Link videó Chateau Pontet D'eyrans - Blaye
Mit jelent nekem Bordeaux?
Bordeaux jelenti a reggeli chocolatine-t, az egyedülállóan finom csokis croissant-t, amit csak itt hívnak külön névvel.
A 19. században épült tipikus Bordeaux-i stílusú házat, amilyenben mi is laktunk, ami egy
egyszerű, egyemeletes épület, ahol a bejárati folyosó mindjárt a nappali szobába vezet, innen kijárattal a kertbe. Ezek iparos emberek házai voltak, akik szőlőtermelésüket otthagyva betelepültek a városba, és az utcai szoba ablakában árulták portékáikat.
Bordeaux jelenti az első állva megevett croque-monsieur-t (sajtos-sonkás melegszendvics), a St- Michel bolhapiacát az újra-megtalált karkötővel, és a Porte Dijeaux diadalívkávézójának cafe gourmand-ját, amihez itt a tipikus Bordeaux-i sütemény, a canelé jár. Alakja bástyára hasonlít, bordázott, fénylő külső rétege lágy, vaníliás-rumos krémes belsőt rejt. Előszőr a XVI. században a kikötőben tanyázó hajókról összesepregetett lisztből sütötték annunciáta apácák a város legszegényebbjeinek.
A hosszú sétálóutcát is jelenti Bordeaux, a szépnevű Rue Sainte- Catherine-t, ahol egymást érték a cipőboltok és a tizedannyira leárazott ruhamárkák boltja, ahol a vásárlási lázban elvesztett egyik fülbevalómat másnap visszaadták, és jelenti a kedves párizsi ékszerésznőt, aki egy év elteltével emlékezett rám, a gyönyörű, egyedi kollekciója csodálása közben a Zöld Tündérhez elnevezésű butikjában, a La Fée Verte-ben.
Mindezek elmesélése után bizonyára nem csodálkozik a kedves olvasó, hogy amikor utolsó látogatásomkor, a St-André Katedrális árnyékában, a Városháza előtti téren ettem az utolsó ebédemet, könnyekkel küszködve hajtogattam magamban, ,,je ne veux pas rentrer á la maison ,, - nem akarok hazamenni, itt szeretnék maradni ebben a csodálatos városban, Bordeaux-ban, ahova jó sorsom vetett.

Link cafe gourmand
Link Bordeaux honlapja
Link La ville de Bordeaux
Link Saint- Andre katedrális honlapja
Link Saint - Augustin templom honlapja
 
 
5 komment , kategória:  Aquitania  
Címkék: városnézésképpen, világirodalomban, gyönyörködhettem, turistalátnivaló, legcsodálatosabb, városrendezésben, összesepregetett, végigtelefonálta, életszemléletnek, leghangulatosabb, megpróbálkoztunk, görkorcsolyáznak, franciaországban, paradicsomleves, pihenőhelyekkel, magyarországról, üzletembereknek, változatosságot, állampolgárságú, kandeláberekkel, látogatásunkkor, dallamosságában, eredményeképpen, professzionális, megtapasztaltam, rácsodálkoztunk, villamoshálózat, elragadtatással, elhelyezésében, megközelítését, negyedóránként, franciaországi, legmegfelelőbb, pénztárcánknak, dülöngélésében, rácsodálkoztam, borvidéken kívül, francia városról, térképen való, számos látogatásomnak, évek alatt, szupergyors vonattal, éjszakai reptéri, rokonoknál töltenem, kölcsönös szimpátiában, francia nyelv, nulláról kezdtem, legmegfelelőbb utazási, vonaton- járás, vidéki kislány, mobiltelefon mellőzésére, elegáns üzletembereknek, Alain Delont, Grande Vitesse, Pont St-Jean, Szent János, Fransois Mauriac, Vele Bordeaux, Szent André, Nagy Színházat, Jardin Public, Ingrid Betancourt, Tour Pey- Berland, Grande Théatre-hoz, Blue Lion, Karl Restaurant-t, Eau- Víztükör, Jardin Public-ba, Francois Mauriac, Szent András Katedrális, Monsieur Barthe, Chateau Pontet, Porte Dijeaux, Sainte- Catherine-t, Zöld Tündérhez, St-André Katedrális, Saint- Andre,
Fodor D Gabriella (#1)   2010-02-21 23:43:39
Ez igen, szinte hallom a csilingelést.
Várom a folytatást.
Fodor D Gabriella (#2)   2010-02-22 19:56:39
Tudom, hogy az utazási vágy a nyugtalanság és az állhatatlanság tünete; de hiszen ezek a legemberibb tulajdonságok. Igen, megvallom, az álmokon és a vágyakon kívül nincs számomra kielégülés: csak a változatosság és a szabad költözés ér valamit, ha ugyan egyáltalán ér valami valamit.
Montaigne
Fodor D Gabriella (#3)   2010-02-24 21:38:18
Elolvastam, s jó. Ezt tudom mondani.
Tildi (#4)   2011-07-21 13:45:21
Bordeauxba indulásunk előtt akadtam eme remek irományra. Megfogadtuk a fent leírtakat és végig villamosoztunk a város nevezetes pontjain. Mondanom sem kell, mi is beleszerettünk - a városba és a villamosba! :-)
Pirka (#5)   2012-09-18 22:00:33
Egy remek írás, köszönöm, hogy olvashattam! Holnapután indulok Bordeaux-ba életemben először, szerintem magammal is viszem kinyomtatva.
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.01. 08:41 Választás 2018 - Az NVB 187 megfigyelőt vett nyilvántartásba az országgyűlé...
04.01. 08:01 Választás 2018 - Egy hét múlva lesz az országgyűlési választás
04.01. 07:40 Választás 2018 - Kormányszóvivő: összehangolt megtörési kísérlet indult Mag...
04.01. 07:04 Tűz ütött ki egy szarvasi tollfeldolgozóban
04.01. 07:04 Heti makronaptár - Kevés adat jelenik meg április első hetében
04.01. 07:04 Csökkenő forgalomban gyengült a BUX a héten
03.31. 22:33 Férfi vízilabda Eurokupa - Egygólos előnyben a Ferencváros a döntőben
03.31. 22:03 Férfi vízilabda BL - A Szolnok és az OSC is kikapott Olaszországban
03.31. 21:53 Jégkorong Erste Liga - A MAC története első diadalát aratta
03.31. 21:43 Szakértő: tárgyalásokkal meg lehetett volna előzni a katalán válságot
Tudjátok ?
Hogyan tölthetö le müsor a Kossuth rádiorol?
Mi köti össze Gaspazt és Rókát?
Mi a megfejtés nr. 57 ?
Mi a megfejtés nr. 56 ?
Sakk. Nem tartjátok rasszista szabálynak?
még több kérdés
Blog Címkék
Fényt hinteni!  Művészeti alkotások a Szigetkö...  Így alszunk jól 50 felett is  Mindig legyen  Keresztény vers- JÉZUS  Kun Magdolna: Mindig van egy h...  Elvesztettem az esernyőmet...  K. László Szilvia Jöjj el, Ta...  Fény és levegő nélkül  Kárpátalja...  Keresztény történet - Az idős ...  Isten Isten marad  Nagyszülő-unoka kapcsolat: 4 d...  8 tipp a szem alatti sötét kar...  21 MEGERŐSÍTÉS REGGELRE, Hogy ...  Nem tudhatom...  A háború összevisszaság  Jó reggelt kedves látogatóim...  Fantasztikus világidőjárás elő...  Hold horoszkóp  Csirkés tojásos saláta  Kekszes krémes  Kekszes krémes  Így alszunk jól 50 felett is  A jóval a rosszat is  A jövedelemre szert tevőknek  Emőd Tamás - Hálám jeléül  Hát...  Tóth Árpád : Ó,édes napsütés!....  A halál csak ezen az oldalon f...  Alkony...  Kajtorné Gitka  Ady Endre: Budapesti Napló 190...  A legfőbb válóok  Nemes Nagy Ágnes: Névnapra  Reggeli imádság  Ezért játsszunk, beszélgessünk...  Nagy Bandó András:Telihold  Szèp napot  Azért... mert szeretlek...  Png virág  Gesztenyevirágok  Legyen remek hetetek!  Szèp napot  Tóth Árpád : Ó,édes napsütés!....  Fantasztikus világidőjárás elő...  Keresztény vers- Taníts Meg Sz...  Cukkinis-burgonyás csirkecombo...  A halál csak ezen az oldalon f...  Április 16. Szép napot!  Lelkünkben szól a dal...  Mihai Eminescu: A csillagig  Spurgeon: Az igazak kívánsága ...  Fantasztikus világidőjárás elő...  5 egyszerű módszer, melyek seg...  129 éve született Charlie Chap...  Szép estét,jó éjszakát  Levél a hitveshez  Keresztény vers- Taníts Meg Sz...  Kekszes banános-krémes süti  Radnóti Miklós - Abda  Medvehagyma-krémleves füstölt ...  A jövendőjét senki sem tudhatj...  Páduai Szent Antal nagykilence...  Elmondhatatlan...  Konyhai matek  Itt van a tavasz !  Látogatóim  Lelkünkben szól a dal...  129 éve született Charlie Chap...  K. László Szilvia Jöjj el, Ta...  Emőd Tamás - Csak téged  Hát...  Tóth Árpád : Ó,édes napsütés!....  Spurgeon: Az igazak kívánsága ...  Radnóti Miklós  A jóval a rosszat is  Mennyi minden...  A hisztéria  A legjobb barát néha kegyetlen...  Nagy Bandó András:Telihold  Balla Zsuzsanna  Ételek, melyektől jó lesz a vé...  Én Tied...  Jó reggelt - békés - szép nap...  Titanic - katasztrófa rejtélye...  Csörgedező patak  A 6 legjobb étel cukorbetegekn...  Angyalkám őrizze örök álmod  Oláh Gábor: Az utolsó kürtszó.  Keret macival  A 6 legjobb étel cukorbetegekn...  Áprily Lajos  Kisfaludy Atala: Mondd meg szé...  Hetedik ecloga  Tétova óda  Baán Tibor  Hold horoszkóp  Kekszes banános-krémes süti  Harmóniakártyám 
Bejegyzés Címkék
borvidéken kívül, francia városról, térképen való, számos látogatásomnak, évek alatt, szupergyors vonattal, éjszakai reptéri, rokonoknál töltenem, kölcsönös szimpátiában, francia nyelv, nulláról kezdtem, legmegfelelőbb utazási, vonaton- járás, vidéki kislány, mobiltelefon mellőzésére, elegáns üzletembereknek, nyelv dallamosságában, hároméves gyerek, hordozható DVD-lejátszóján, felnőtteknél szinte, laptopján bámult, több órás, mobiltelefonom videóján, elsuhanó látványt, többedik utamnál, bonyolult jegykezelési, megfelelő vágányt, utazás alatt, híddal megegyező, világ-örökség része, város szülöttje, esszé műfajának, város polgármestere, jövő esszé-írójának, tőle származó, város egyetlen, villamos jutna, ezzel járó, építkezéssel járó, város belvárosában, modernsége ellenére, útfelületbe épített, harmadik vágány, villamos áramellátása, áramellátást biztosító, gyalogosok teljes, több évig, három vonalból, leghosszabb felsővezeték-, történelmi Bordeaux, külvárosi pályák, mozgó lépcső, hannoveri típuson, megállók neveit, átszállási lehetőségek, jegy-automaták utasításit, megállók monitorán, utazások időpontját, jegyre nyomtatva, hátralévő lehetőségeket, szívem csücske, fentiek alapján, mellette álló, sínek közelsége, ablakon bekukkantottam, legnagyobb könyvesbolt, villamos kényelmes, turistának tudni, első megálló, rendkívül érdekes, házassága révén, évek során, álomesküvő fotóin, gerillák fogságából, építtető érsekről, elénk táruló, karácsonyi hangulatban, klasszikus Csajkovszkij, hatalmas téren, 1818-ban ideültetett, lovak szájából, szabadság eszményét, kivégzett girondisták, város talán, legújabb turistalátnivaló, patinás régi, másik partra, meghökkentő szobrot, villamosból elsuhanva, hatalmas oroszlán, kortárs művészetre, óvárosban éktelenkedik, élet nemcsak, magyar hagyományokkal, levessel párosítják, zöldségleves után, pici tálkákban, salátához járó, éttermet választottam, rengeteg parkjával, parkosítás szebbnél-szebb, , ,
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 3 db bejegyzés
Összes: 446 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 385
  • e Hét: 1951
  • e Hónap: 7334
  • e Év: 42605
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.