Belépés
gallokovacs.blog.xfree.hu
Kedélyem és szemüvegem töretlen. Galló-Kovács Zs
1953.10.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jó sorsom Bordeaux-ban
  2010-02-20 17:58:03, szombat
 
   
 


Amíg jó sorsom nem vetett Bordeaux-ba, a borvidéken kívül semmit nem tudtam erről a francia városról. Még a térképen való elhelyezése is gondolkodásra késztetett.
A számos látogatásomnak köszönhetően ma már tudom, hogy délnyugat-franciaországi kikötőváros Gironde megyében, Aquitania régió fővárosa.
Egyetemi város, politikai, gazdasági és egyházi központ.
Magyarországról való megközelítését az évek alatt kimerítettük, utaztunk Párizstól a szupergyors vonattal, és repülővel is megpróbálkoztunk, párszor genfi átszállással, sőt Frankfurtból és Londonból is érkeztünk.
Kifogtunk repülőtéri dolgozók sztrájkját, járat- törlést egy éjszakai reptéri hotelben alvással, és olyat is, amikor ennek hiányában kellett a rokonoknál töltenem egy éjszakát úgy, hogy semmit nem tudtam franciául, ők semmit angolul vagy magyarul, csak a kölcsönös szimpátiában és az idő múlásában bízhattunk, no meg a jó francia borokban és pezsgőkben. Ez az éjszaka is megalapozta a francia nyelv tanulásának igényét bennem, vén fejjel a nulláról kezdtem, mára már határtalan sikerélményt jelent, hogy megértem gyerekkorom idolját, Alain Delont énekelni.
Bordeaux-t megközelíteni a leghangulatosabb, és a pénztárcánknak is a legmegfelelőbb utazási forma a TGV közel 3 órás útja Párizstól.
TGV (Train á Grande Vitesse) est rapide et confortable - tanultam a franciaórán, ez való igaz.
A TGV gyors és rendkívül kényelmes, a maga 250 km/ óra sebességével, aminek mértékét csak a vonaton- járás dülöngélésében lehet érzékelni.
Első alkalommal még olyan voltam, mint a vidéki kislány, aki felkerül a városba, mindenre rácsodálkoztam, még az aranyos, lecsukott szemű, a mobiltelefon mellőzésére buzdító piktogramokra is, ami cseppet sem zavarta az elegáns üzletembereknek kinéző franciákat.
Volt, hogy egy nő csaknem végigtelefonálta az utat. Még jó, hogy nem értek franciául, csak a nyelv dallamosságában gyönyörködhettem.
Érdekes volt számomra, hogy egy hároméves gyerek rajzfilmet nézett a hordozható DVD-lejátszóján, önállóan kezelve a gépet, a felnőtteknél szinte mindenki a laptopján bámult valamit ellensúlyozva a több órás utazást.
Jó érzés volt suhanni ezzel a kígyó-fejű, áramvonalas vonattal, aminek kellemes száguldása annyira elbűvölt, hogy még a mobiltelefonom videóján is megörökítettem magamnak az elsuhanó látványt.
A többedik utamnál már minden természetessé vált, a bonyolult jegykezelési eljárás gyerekjáték lett számomra, nem tévedtem el a Montparnasse pályaudvaron a megfelelő vágányt keresve, és én is laptopot bámultam az utazás alatt. Hiszen a táj nem túl érdekes, a vonat a városokat elkerüli, egy-két farm-szerűség látszódik távolban, az erdők, síkságok elsuhantak mellettünk.
Változatosságot és egyben a megérkezést a Garonne folyó látványa jelentette, a Pont St-Jean hídon keresztül, a híddal megegyező nevű Szent János pályaudvarra.

Bienvenue á Bordeaux! Bienvenue á la région Aquitaine! Isten hozott Aquitania regióban!

Bordeaux, egy csodálatos, nyüzsgő, élettel és bájjal teli nagyváros, aminek 18. századi épületei a világ-örökség része, a város szülöttje Fransois Mauriac, a Nobel díjas író, akinek regényei zömmel Bordeaux-ban játszódnak, legismertebb művei, a Viperafészek, és a Szerelem sivataga.
Nem hagyhatom ki Michel de Montaigne nevét itt megemlíteni, aki az esszé műfajának megteremtője a világirodalomban, 1581-ben a város polgármestere lett. Nekem, mint a jövő esszé-írójának ez külön érdekesség, Az ,,Essais de ma vie" - Az esszé, mint önarckép elolvasása még várat magára, a tőle származó idézetek nagyon találóak, az alábbit már megtapasztaltam én is.

" Az írás nem okozója a gyötrelemnek, hanem gyötrelemből születik."

Ha a város egyetlen jelképes létesítményét kellene kiválasztanom, bármennyire is furcsának tűnik, egyértelműen a villamos jutna eszembe. Építését végigasszisztáltuk, kerülgetve az ezzel járó felfordulást mindenhol, szembesülve az építkezéssel járó nem szép látvánnyal a város belvárosában is. Mindezek ellenére csak elragadtatással beszélhetek Róla, így nagy betűvel írva, hiszen szinte élőlényként kígyózik át a városon, egy elegáns, nagyvonalú, kecses kígyóként, aki a modernsége ellenére teljesen beleillik a 18. századi miliőbe.
Már abban különleges, hogy vezeték nélküli, un. APS rendszerű.
Ennek lényege, hogy a szerelvények nem villamos-felsővezetékek segítségével kapnak áramot, hanem az útfelületbe épített harmadik sínen keresztül. Ez a harmadik vágány nyolc méter hosszú áramellátó egységekből áll, amelyeket három méter hosszúságú, úgynevezett szigetelő pályaszakaszok kötnek össze.
A villamos áramellátása akkor történik meg, amikor a szerelvény az áramellátást biztosító szakasz fölé ért. Ily módon a gyalogosok teljes biztonságban vannak.
A több évig tartó építés eredményeképpen utolsó látogatásunkkor, már a három vonalból álló villamoshálózat hossza elérte a 43 kilométert, összesen 84 állomással, 74 szerelvény segítségével a leghosszabb felsővezeték- nélküli pályaszakasz egész Franciaországban, amely ezzel segíti megőrizni a történelmi Bordeaux belváros képét. (A külvárosi pályák felső-vezetékesek.)
Élmény vele utazni. Kényelmes, tágas, nyáron hideg, télen meleg. Könnyű belépni és kiszállni, ez nem vicces, hiszen Pesten számtalan balesetet okozott a mozgó lépcső a hannoveri típuson.
Könnyen megtanultam a megállók neveit, az átszállási lehetőségek sem okoztak nehézséget.
Még a jegy-automaták utasításit is élveztem, nem beszélve a megállók monitorán megjelenő várakozási idő látványától, amit más városban nem tapasztaltam. Átszállásnál is érvényes a jegy, aminek használata nem kérdés, állítólag borsos a büntetés, követendő példa lehetne, hogy az utazások időpontját rögzíti a gép a jegyre nyomtatva, visszaszámolva a hátralévő lehetőségeket. Mindezekből látszik , hogy elfogódott vagyok e közlekedési eszközzel, mondhatom , hogy a szívem csücske lett a fentiek alapján nem érdemtelenül.Volt, hogy városnézésképpen átszeltem Vele Bordeaux jobb és bal partját, megcsodálva a Városháza palotáját, a Szent André katedrálist, a mellette álló külön toronnyal és a Nagy Színházat.
A sínek közelsége miatt az ablakon bekukkantottam a legnagyobb könyvesbolt kínálatába, láttam a Rue St-Catherine bevásárlóutca hömpölygő forgatagát és elsuhantam a Girondisták emlékműve mellett, messziről gyönyörködve a Jardin Public aranyozott díszes kerítésében.
Dőljünk hátra a villamos kényelmes ülésén és ismerkedjünk meg Bordeaux történelmével csak annyira, amennyit egy turistának tudni illendő.
Mindjárt az első megálló egy rendkívül érdekes, ultramodern ,a Palais de Justice palást-alakú épületei, amelyek modernségükben látványosak és egyediek.
Bíróságként funkcionálva igencsak különlegesek.
A Városháza palotájának egyik boltívéről a Kolumbiában elrabolt Ingrid Betancourt életnagyságú fotója néz ránk, aki a házassága révén francia-kolumbiai kettős állampolgárságú politikusnő .Ez a plakát az évek során végigkisért minket, még az álomesküvő fotóin is szerepel, hiszen csak 6 évi raboskodás után sikerült kiszabadítani a gerillák fogságából.
Most a Szent André katedrálishoz értünk, amit román stílusban kezdtek építeni, később az észak-franciaországi gótika jegyében folytatták, mellette külön áll a harangtorony,a Tour Pey- Berland, az építtető érsekről elnevezve,aminek rengeteg lépcsőit megmászni nem kis teljesítmény, de az elénk táruló panoráma miatt felejthetetlen.
Már meg is érkeztünk a Grande Théatre-hoz, aminek nagysága megegyezik nevével, és ahol egy karácsonyi hangulatban a klasszikus Csajkovszkij: Csipkerózsika balettet élvezhettem.
A Nagyszínház után már ennek a vonalnak a végállomása jön, egy hatalmas téren, a Place de Quinconses 12 hektáros területén, ahol az 1818-ban ideültetett fasor között kell átszállni, hogy tovább folytassuk a városnézést.
Előtte még csodáljuk meg a monumentális, Girondisták emlékművét. A bronz lovak és a két szökőkút hónapokig elrejtették magukat szemem elöl, csak restaurálásuk után élvezhettük a lovak szájából kiömlő vízsugarak látványát, így hirdetve a szabadság eszményét a kivégzett girondisták emlékére.
Már a Garonne partján villamosozunk tovább, a város talán legszebb tere, a Place de la Bourse, a Tőzsdetér és a legújabb turistalátnivaló, a Víztükör, a Le Miroir d'Eau között.
Ennek ismertetése külön fejezetet érdemel a későbbiekben.
A Bourgogne diadalív előtt elfordulva rásiklunk a patinás régi kőhídra , a Pont de Pierre-re, és megérkeztünk a másik partra, a sehogyan se ideillő- nevű Sztálingrád térre.
Itt kiszállunk, hiszen egy meghökkentő szobrot látunk, amit tüzetesen kell megvizsgálnunk, nem lehet a villamosból elsuhanva. Egy hatalmas oroszlán szobor, borzalmas kék színű, annyira ronda, hogy már ettől érdekes. Meghökkentő az biztos.
Nem vagyok ráhangolódva a kortárs művészetre, még jó, hogy nem az óvárosban éktelenkedik.
Ennyi villamosozás után térjünk be az általam "leveses"-nek elnevezett étterembe, elfelejteni a Blue Lion látványa okozta sokkhatást és hódolni a "savoir vivre" életszemléletnek, amennyiben az élet nemcsak munkából áll, hanem örömökből is.
A " leveses" már csak azért is különleges, mert itt a magyar hagyományokkal megegyezően levessel kezdődik az ebéd. Pontosabban a levessel párosítják a főételt, ha paradicsomleves, akkor sonka-tál, ha krumplileves, akkor valamilyen saláta, és a zöldségleves után talán csirke jön. Több lehetőség nincs is, de ez untig elég. Finom és rendkívül gusztusos a pici tálkákban szervírozott különleges , magos, diós baquette vajjal, illetve a salátához járó mártás, vagy sajt darabkák. Ha megkérdeztek hova menjünk enni, én mindig ezt az éttermet választottam, a Place du Parlament téren lévő Karl Restaurant-t, leírom a nevét, mert megérdemli.
Mint tudjuk a városokat, gyalog lehet legjobban megismerni, Bordeaux-ban erre igazán sok lehetőség van, a rengeteg parkjával és a csodálatos Garonne melletti sétánnyal.
Ennek teljes elkészülte szintén több hónapot vett igénybe, egyes szakaszai sokáig elzárva voltak szemünk elöl, nem tudva mit építenek ott.
Jó munkához idő kell-tartja a közmondás, ez itt teljesen igazzá vált. Nemhogy jó munkát végeztek a tervezők, kertészek, és még ki tudja hányan, hanem egyedülállót alkottak a városrendezésben, stílust teremtettek a parkosítás szebbnél-szebb növényei, bokrai és fái elhelyezésében, a kis félkör alakú pihenőhelyekkel, az ultramodern kandeláberekkel, és nem utolsó sorban a sétány közepén elhelyezkedő műalkotással, a Víztükörrel.
Egy különleges létesítmény, jobban mondva műalkotás a Garonne parton, Le Miroir d'Eau- Víztükör, ami negyedóránként párát lövell ki magából egy téren, a környező gyönyörű paloták visszatükröződnek, leírhatatlan a látvány, és nincs is máshol Európában.
Olyan, mintha víz jönne fel a földből, de belefutva se leszünk vizesek.
Valójában a tükör, egy 130 méter hosszú, 42 méter széles gránit, amit ha nem borít a 2 cm-es víz, olyan, mint egy óriás pala. Számítógéppel vezérelve negyedóránként, fúvókákon keresztül párát szivárogtat ki magából, ami sűrű ködként látszódik.
Azóta, hogy 2006 júliusában üzembe helyezték a legcsodálatosabb attrakciónak számít minden korosztály számára. Egy program a városban, hogy sétáljunk el a Víztükörhöz.
Éjjel-nappal járkálnak, futkároznak, sikongatnak, táncolnak, görkorcsolyáznak, gördeszkáznak, vagy kerékpároznak benne, még a tilalmak ellenére is.
Bordeaux látnivalói között a villamos után mindenképpen a Miroir következik, de nem is lehet rangsorolni őket, hiszen a maguk nemében első díjat érdemelnek.
Kiélveztük a Víztükör adta különleges látványt, érzékeltük a hűsítő párát, sétáljunk tovább a város központi parkjába, a Le Jardin Public-ba. Az elnevezés egyszerű, a park mondhatom nagyszerű. Több mint tíz hektáros területen 1756-ban épült tipikus francia kertnek, majd száz évvel később angol kertté alakult, amit azóta is megőrzött. Az arborétumon belül a botanikus kertben több. mint 3000 növényfaj él. Évszázados fák, sétányok, tavakon úszkáló hattyúk, kacsák, a víz fölött kis hidak, vízcsobogás, Francois Mauriac mellszobra, galambok röpködnek ,a kép idilli, szinte giccses, ennek ellenére bájos és szemet gyönyörködtető.
A parkon belül római romokhoz érkezünk boltívekkel, lépcsőkkel, csodálatos színekben pompázó virágokkal. Ideális helyszín az esküvői pár professzionális fotózásához. Még keringőt is lehet imitálni a sétányon a fotózás kedvéért, légiesen suhanni a gyönyörű menyasszonyi fátyollal kedvesünk erős karjaiban elsimulva......
Volt szerencsém Bordeaux-t minden évszakban megismerni. Kellemes időjárás fogadott februárban, borzongtam a hidegben karácsonykor amikor a Szent András Katedrális előtt nézegettük az ideiglenesen létesített korcsolya-pályát, és amikor a még mindig ünnepi hangulatban rácsodálkoztunk egy pirosra festett fenyőfára.
Hűvös szélben sétáltunk a folyó melletti sétányon augusztus végén megpillantva egy luxus óceánjárót, és kifogtuk Bordeaux legmelegebb hetét, a teljes kánikulát a nemzeti ünnepen, amikor a rádióban még halál-esetekről is tudósítottak a hőség miatt. 50 éve nem volt ilyen meleg.
A szeptember végi álomesküvőn kicsit szemerkélt az eső, ennek jelentéséről megoszlanak a hiedelmek. Egyesek szerint a menyasszony sokat fog sírni bánatában, mások szerint ugyanezt fogja tenni, de örömében. Monsieur Barthe, a fotóművész bebizonyította tehetségét. Megörökítette, hogy az esőcseppek mögött, mint a boldogság buborékain keresztül látva, sejtelmesen mosolyog a boldog ara az autóban távozóban.
Az álomesküvő egyik legszebb képe lett így az időjárás és a művész segítségével
Montaigne szerint : ,, A szerelem soha, semmit és senkit nem kérdez. Meglep, és kíméletlenül leteper, mint az elemi erő." Ötszáz éves mondat.
A szerelem nem kérdezett, legyőzte a kultúrák és országok távolságát.
A mese életre kelt valóságos szereplőkkel. A francia vőlegény meghatóan magyarul kiejtett mondataival a St- Augustin templomban, az orgona hangjának varázsa, az Áve Maria alatt összegyűjtött és a Szűzanyának felajánlott virágcsokorral. A templomból kijövő ifjú párra zúduló rózsaszirmok boldogság- pillanatával, és a 19. századi kastélyban megrendezett esküvői vacsorával, ahol az asztalok elnevezése a nászút szigetek nevével fémjelzettek. Minden egyes fogás után más bor dukált, élén a világ legjobb édes borával, a Sauternes-sel az előétel libamájhoz, folyt a francia pezsgő, és suhant a menyasszony a tangósított keringő zenéjére sudár férje karjaiban.
Álom és valóság keveredett a pár órát eltöltött Chateau Pontet d' Eyrans elegáns termeiben, a reggeliző-lakosztályában, és másnap, a kertben elfogyasztott ízletes ebéd alatt a szelíd erejű őszi napsütésben..
Link a kastély honlapja
Link videó Chateau Pontet D'eyrans - Blaye
Mit jelent nekem Bordeaux?
Bordeaux jelenti a reggeli chocolatine-t, az egyedülállóan finom csokis croissant-t, amit csak itt hívnak külön névvel.
A 19. században épült tipikus Bordeaux-i stílusú házat, amilyenben mi is laktunk, ami egy
egyszerű, egyemeletes épület, ahol a bejárati folyosó mindjárt a nappali szobába vezet, innen kijárattal a kertbe. Ezek iparos emberek házai voltak, akik szőlőtermelésüket otthagyva betelepültek a városba, és az utcai szoba ablakában árulták portékáikat.
Bordeaux jelenti az első állva megevett croque-monsieur-t (sajtos-sonkás melegszendvics), a St- Michel bolhapiacát az újra-megtalált karkötővel, és a Porte Dijeaux diadalívkávézójának cafe gourmand-ját, amihez itt a tipikus Bordeaux-i sütemény, a canelé jár. Alakja bástyára hasonlít, bordázott, fénylő külső rétege lágy, vaníliás-rumos krémes belsőt rejt. Előszőr a XVI. században a kikötőben tanyázó hajókról összesepregetett lisztből sütötték annunciáta apácák a város legszegényebbjeinek.
A hosszú sétálóutcát is jelenti Bordeaux, a szépnevű Rue Sainte- Catherine-t, ahol egymást érték a cipőboltok és a tizedannyira leárazott ruhamárkák boltja, ahol a vásárlási lázban elvesztett egyik fülbevalómat másnap visszaadták, és jelenti a kedves párizsi ékszerésznőt, aki egy év elteltével emlékezett rám, a gyönyörű, egyedi kollekciója csodálása közben a Zöld Tündérhez elnevezésű butikjában, a La Fée Verte-ben.
Mindezek elmesélése után bizonyára nem csodálkozik a kedves olvasó, hogy amikor utolsó látogatásomkor, a St-André Katedrális árnyékában, a Városháza előtti téren ettem az utolsó ebédemet, könnyekkel küszködve hajtogattam magamban, ,,je ne veux pas rentrer á la maison ,, - nem akarok hazamenni, itt szeretnék maradni ebben a csodálatos városban, Bordeaux-ban, ahova jó sorsom vetett.

Link cafe gourmand
Link Bordeaux honlapja
Link La ville de Bordeaux
Link Saint- Andre katedrális honlapja
Link Saint - Augustin templom honlapja
 
 
5 komment , kategória:  Aquitania  
Címkék: városnézésképpen, világirodalomban, gyönyörködhettem, turistalátnivaló, legcsodálatosabb, városrendezésben, összesepregetett, végigtelefonálta, életszemléletnek, leghangulatosabb, megpróbálkoztunk, görkorcsolyáznak, franciaországban, paradicsomleves, pihenőhelyekkel, magyarországról, üzletembereknek, változatosságot, állampolgárságú, kandeláberekkel, látogatásunkkor, dallamosságában, eredményeképpen, professzionális, megtapasztaltam, rácsodálkoztunk, villamoshálózat, elragadtatással, elhelyezésében, megközelítését, negyedóránként, franciaországi, legmegfelelőbb, pénztárcánknak, dülöngélésében, rácsodálkoztam, borvidéken kívül, francia városról, térképen való, számos látogatásomnak, évek alatt, szupergyors vonattal, éjszakai reptéri, rokonoknál töltenem, kölcsönös szimpátiában, francia nyelv, nulláról kezdtem, legmegfelelőbb utazási, vonaton- járás, vidéki kislány, mobiltelefon mellőzésére, elegáns üzletembereknek, Alain Delont, Grande Vitesse, Pont St-Jean, Szent János, Fransois Mauriac, Vele Bordeaux, Szent André, Nagy Színházat, Jardin Public, Ingrid Betancourt, Tour Pey- Berland, Grande Théatre-hoz, Blue Lion, Karl Restaurant-t, Eau- Víztükör, Jardin Public-ba, Francois Mauriac, Szent András Katedrális, Monsieur Barthe, Chateau Pontet, Porte Dijeaux, Sainte- Catherine-t, Zöld Tündérhez, St-André Katedrális, Saint- Andre,
Fodor D Gabriella (#1)   2010-02-21 23:43:39
Ez igen, szinte hallom a csilingelést.
Várom a folytatást.
Fodor D Gabriella (#2)   2010-02-22 19:56:39
Tudom, hogy az utazási vágy a nyugtalanság és az állhatatlanság tünete; de hiszen ezek a legemberibb tulajdonságok. Igen, megvallom, az álmokon és a vágyakon kívül nincs számomra kielégülés: csak a változatosság és a szabad költözés ér valamit, ha ugyan egyáltalán ér valami valamit.
Montaigne
Fodor D Gabriella (#3)   2010-02-24 21:38:18
Elolvastam, s jó. Ezt tudom mondani.
Tildi (#4)   2011-07-21 13:45:21
Bordeauxba indulásunk előtt akadtam eme remek irományra. Megfogadtuk a fent leírtakat és végig villamosoztunk a város nevezetes pontjain. Mondanom sem kell, mi is beleszerettünk - a városba és a villamosba! :-)
Pirka (#5)   2012-09-18 22:00:33
Egy remek írás, köszönöm, hogy olvashattam! Holnapután indulok Bordeaux-ba életemben először, szerintem magammal is viszem kinyomtatva.
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.17. 12:32 Novemberben csökkent az infláció az euróövezetben
12.17. 12:31 Gyurcsány: a rendszer megbuktatása a cél
12.17. 12:21 Újabb RMDSZ-elnöki mandátumra pályázik Kelemen Hunor
12.17. 12:21 Októberben csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
12.17. 12:11 Csáky Csongor: a jövőre nézve inspirációt jelent a Duna-díj
12.17. 12:11 Novák Katalin: 30 ezer fiatalnak térítették már vissza a nyelvvizsgadíját
12.17. 12:01 Olimpia 2032 - Februárban találkoznak a NOB és a két Korea képviselői
12.17. 11:51 Szijjártó: egyre több ország utasítja el az ENSZ globális migrációs csomagj...
12.17. 11:41 Toni Servillo élete legnehezebb szerepének tartja Berlusconi megformálását
12.17. 11:31 Hidvéghi: elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni ...
Tudjátok ?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
Mennyi ideig élhet egy benti macska?
Mennyire káros a szervezetre a dohányzás?
Milyen sorozatokat lenne érdemes néznem?
még több kérdés
Blog Címkék
2018.December 12., szerdai Nap...  Facebookon kaptam  Köszöntő  Legyen béke, fogadjátok el egy...  Advent  Negyven felé  Guadalupei Boldogságos Szűz Má...  Attrction látványszínház karác...  Karamell krémes almatorta  Facebookon kaptam  Alamizsna  Rózsa szirmok  Tiszta legyen majd, az ünnepek...  Csak azért a napért érdemes vo...  2018.December 12., szerdai Nap...  Köszöntő  Elaludt a lámpa  Evandelium - Adventi kalendári...  A magyarok programja a rövid p...  Aranyosi Ervin: Mi is a szeret...  Út  Facebookon kaptam  Png kislány  Masnik PNG  Csupa "C" vitamin - citromok  Kóc pipi  Pici nyuszik  Örömteli, ünnepváró napokat - ...  Facebookon kaptam  Legyen menedéketek a szeretet  Szép napot  Ádott legyen ...  A Mária-jelenésekről és a musz...  Szép napot mindenkinek!  Boldogok és áldottak vagytok!  Masnik PNG  Hello  Találkozás Jézussal  Szalagok díszítéshez PNG  Facebookon kaptam  Balla Attila: A szeretet ne sz...  Kereszten  Angyali segítség  Facebookon kaptam  A skót könyvei  Gyertyák PNG  Facebookon kaptam  Vasutas gyerek az iskolában  Szülőszobán  Első dolgozat  Bölcsesség és ostobaság  Mákos réteges torta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dorosné Éva gyönyörű képei, ke...  Posertube  Hajléktalan lány  Png nő  Mit szólnál egy öleléshez,  Szèp napot kívánok  Facebookon kaptam  Szèp virág  Facebookon kaptam  Karácsonyi gyertyák PNG  Böröczki Mihály : Békesség  Őrangyal a város felett  Facebookon kaptam  Posertube  Facebookon kaptam  elmaradás - huszonegyedik nap  A csend  Facebookon kaptam  Dorosné Éva gyönyörű képei, ke...  Karácsonyi sorelválasztók  Böröczki Mihály : Békesség  Esős nap  Facebookon kaptam  Természetbölcselet orosz honba...  Megszületett  Hétvégére  Hello  Liliomok  Szülőszobán  Gangaji: A szeretet, melyet mi...  Karácsonyi ablak  Karácsonyi gyertyák PNG  Gerbera  Csupa "C" vitamin - citromok  Gyerekek el fáradtak a nagy já...  Kellemes délutánt kívánok!  Rózsa szirmok  Advent  Igazság által örök életre  Alamizsna  Természetbölcselet orosz honba...  Facebookon kaptam  Balla Attila: A szeretet ne sz...  Vizsga  Csupa "C" vitamin - citromok  Presser Gábor: Ugye mi jó bará... 
Bejegyzés Címkék
borvidéken kívül, francia városról, térképen való, számos látogatásomnak, évek alatt, szupergyors vonattal, éjszakai reptéri, rokonoknál töltenem, kölcsönös szimpátiában, francia nyelv, nulláról kezdtem, legmegfelelőbb utazási, vonaton- járás, vidéki kislány, mobiltelefon mellőzésére, elegáns üzletembereknek, nyelv dallamosságában, hároméves gyerek, hordozható DVD-lejátszóján, felnőtteknél szinte, laptopján bámult, több órás, mobiltelefonom videóján, elsuhanó látványt, többedik utamnál, bonyolult jegykezelési, megfelelő vágányt, utazás alatt, híddal megegyező, világ-örökség része, város szülöttje, esszé műfajának, város polgármestere, jövő esszé-írójának, tőle származó, város egyetlen, villamos jutna, ezzel járó, építkezéssel járó, város belvárosában, modernsége ellenére, útfelületbe épített, harmadik vágány, villamos áramellátása, áramellátást biztosító, gyalogosok teljes, több évig, három vonalból, leghosszabb felsővezeték-, történelmi Bordeaux, külvárosi pályák, mozgó lépcső, hannoveri típuson, megállók neveit, átszállási lehetőségek, jegy-automaták utasításit, megállók monitorán, utazások időpontját, jegyre nyomtatva, hátralévő lehetőségeket, szívem csücske, fentiek alapján, mellette álló, sínek közelsége, ablakon bekukkantottam, legnagyobb könyvesbolt, villamos kényelmes, turistának tudni, első megálló, rendkívül érdekes, házassága révén, évek során, álomesküvő fotóin, gerillák fogságából, építtető érsekről, elénk táruló, karácsonyi hangulatban, klasszikus Csajkovszkij, hatalmas téren, 1818-ban ideültetett, lovak szájából, szabadság eszményét, kivégzett girondisták, város talán, legújabb turistalátnivaló, patinás régi, másik partra, meghökkentő szobrot, villamosból elsuhanva, hatalmas oroszlán, kortárs művészetre, óvárosban éktelenkedik, élet nemcsak, magyar hagyományokkal, levessel párosítják, zöldségleves után, pici tálkákban, salátához járó, éttermet választottam, rengeteg parkjával, parkosítás szebbnél-szebb, , ,
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 6 db bejegyzés
Összes: 449 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 66
  • e Hét: 186
  • e Hónap: 1438
  • e Év: 102147
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.