Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krémek, mázak, öntetek
  2008-11-30 14:31:56, vasárnap
 
   
  Bodzaöntet

Hozzávalók:
bodzafejek
méz

A feketére érett bodzafejeket alaposan megmossuk, majd leszemezzük a tányérjáról. Ezt követően paradicsompasszírozón áttörjük, kevés vízzel felöntjük, majd tejföl sűrűségűre főzzük. Ehhez a forró péphez hideg mézet keverünk. Miután üvegekbe töltöttük és jól lezártuk, száraz, hűvös helyen tároljuk. Pudinghoz, tejbegrízhez és palacsintához használhatjuk.

BOROS TORTAKRÉM Végy 16 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 3,2 dl tokaji aszút, 5 dl tejszínt, vaníliás cukrot és 6 lap zselatint. A tejszínt ízesítsd vaníliás cukorral, verd kemény habbá, s tedd félre. A tojássárgáját, a cukrot és az aszút keverd össze, s forró vízfürdőn verd fel, amíg habos és sűrű nem lesz, keverd hozzá a hideg vízben feloldott zselatint, majd az egészet hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, akkor forgasd bele a tejszínhabot.

CANACHE KRÉM A canache (másképp ganache vagy párizsi krém) a cukrászat egyik legjobban variálható alapanyaga. Tulajdonképpen nem más, mint tejszín és csokoládébevonó 1:2 arányú keveréke. (Igaz, a profi cukrászatokban rendszerint kevernek hozzá még cca. 10 százaléknyi glukózszirupot is, amitől jobban kenhető, s talán fényesebb is lesz, de ez lelkiismeretfurdalás nélkül elhagyható.) Előállítani sem bonyolult: mindegy, hogy a felforralt tejszínben olvasztjuk meg - persze sűrűn kevergetve - a felaprított bevonót, vagy a vízfürdőben felolvasztott bevonót hígítjuk fel a felforralt tejszínnel.
A canache sűrűsége - az összetevők arányának módosításával - széles tartományban változtatható. Így épp úgy lehet belőle (pld. 1:3-as aránynál) lehűlése után már vágható, lényegében szilárd bonbonalap, mint (mondjuk 1:1-es aránynál) hidegen is kenhető süteménykrém. A lágy canache-k krémességét fokozni lehet például vaj hozzáadásával is, de elsősorban attól lesznek ,,könnyűek", ha ezeket - miután lehűltek - egyszerűen habosra keverjük.
Ez az egyszerű keverék azért is válhatott annyira népszerűvé, mert nem csak az állaga, hanem a színe és az íze is jól ,,ínyre szabható". A szín beállításában segítenek a különböző karakterű bevonók, meg a kakaó- és kávéporok. Az ízesítésben pedig a méz, a vanília és társaik mellett számtalan lehetőséget kínálnak a különféle likőrök, alkoholos párlatok.

CSOKOLÁDÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 2 dkg lisztet, 5 dkg kakóport és 15 dkg tört étcsokoládét. A tejet forrald fel a csokoládéval és a kakaóval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

A hozzávalók listája megtoldható még 0,5 dl rummal is ;)

CSOKOLÁDÉSZÓSZ 2,5 dl tejszínhez vesszük egy fél vaníliarúd kikapart belsejét, 5 g étkezési keményítőt és 7,5 dkg apróra tört csokoládébevonót. Felfőzzük a tejszín háromnegyed részét. A maradékba belekeverjük a vaníliát, a keményítőt, s ezt is a forrásban lévő tejszínhez adjuk. Levesszük a tűzről, majd felolvasztjuk benne a csokoládét. Mixerrel homogenizáljuk.

Dán meggyszósz

Hozzávalók:
kb. 70 dkg meggybefőtt
1 evőkanálnyi keményítő
1 dl hideg víz
(3 evőkanál meggybor vagy portói)

Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is ízesítheted.)

EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot és 1-2 evőkanálnyi vizet. A porcukorhoz add hozzá a vizet és lassan - folytonosan kevergetve - melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A mázat még melegen használd fel, a süteményen kell kihűlnie. (Ez a máz sokféleképpen ízesíthető, színezhető: keverhető bele például vaníliáscukor, vagy a víz egy része lecserélhető valamilyen aromás szeszre.)

FEHÉR KÁVÉSZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Ebbe a mártásba áztass babkávét, majd egy nap múlva szűrd le, s használd fehér kávészószként!

KARAMELLÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot és 5 dkg lisztet. A cukor harmadát pirítsd meg. Ha eléggé megbarnult, add a tejhez, forrald fel vele, azután hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a maradék cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd hozzá a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

KÁVÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet és 2 evőkanálnyi neskávét. A tejet forrald fel a kávéval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

MÁLNAÖNTET Végy 50 dkg megtisztított málnát, 40 dkg kristálycukrot és 3 dl vizet. A vizet forrald fel a cukorral. Húzd le a tűzről, s egy kanállal szedd le a rajta képződő habot. Tedd bele a gyümölcsöt, s azzal együtt még egyszer forrald fel a szirupot.

Ugyanígy készíthetünk öntetet például magozott meggyből, ribizliből vagy eperből is.

ROYAL-MÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot, 1 tojásfehérjét és néhány csepp citromlevet. A tojásfehérjéből verj kemény habot, majd azt apránként adagolva - végül a citromlevet is belecsepegtetve - jól keverd el a cukorral. (Ezt a mázat hidegen kenjük fel, s például egy kikapcsolt langyos sütőbe téve gyorsíthatjuk a száradását.)

VANÍLIAÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet, 1/2 rúd vaníliát és egy kis darab citromhéjat. A tejet forrald fel a citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

VANÍLIASZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Pont jó lesz szósznak.



 
 
0 komment , kategória:  Sütés, főzés  
Címkék: csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, BOROS TORTAKRÉM Végy, CANACHE KRÉM, CSOKOLÁDÉÖNTET Végy, EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy, FEHÉR KÁVÉSZÓSZ, KARAMELLÖNTET Végy, KÁVÉÖNTET Végy, MÁLNAÖNTET Végy, ROYAL-MÁZ Végy, VANÍLIAÖNTET Végy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
Húsgombóc Leves
Wokban pirított zöldségek spagettivel
Paradicsomsaláta
Kaszinótojás
Hagymás tojássaláta
Svéd uborkasaláta hagymakarikákkal
még több recept
Véleményezd!
02.26. 13:01 Hitelminősítés - Közgazdász: elképzelhető a felminősítés az idén
02.26. 13:01 Váratlanul bezárta összes prágai épületét a cseh Nemzeti Galéria
02.26. 12:51 Csütörtökön kerül a magyar mozikba a Szólít a szörny
02.26. 12:41 A németek többsége nem gondolja, hogy Martin Schulz legyőzi Angela Merkelt
02.26. 12:31 Öttusa vk - A mezőny második felében a magyarok a női döntőben Los Angelesb...
02.26. 12:31 Hétfőn indul újra a balatoni kompközlekedés
02.26. 12:01 Morzsabál az Operaházban hétszáz hátrányos helyzetű gyerekkel
02.26. 11:41 Jobbik: Lázár János nem fenyegetheti a fővárost
02.26. 11:21 Oscar-díj - Az amerikai filmakadémia visszavonta Greg P. Russel hangmérnök ...
02.26. 10:21 Eurovíziós Dalfesztivál - Az O. Torvald nevű rockzenekar képviseli Ukrajnát...
Tudjátok ?
Mire jó az újonnan felfedezett hét bolygó?
Ki volt a világtörténelem legtiszteletreméltóbb 'balog'-ja?
Mivel harcoljunk a drónok ellen?
Idén mikor lesz az óraátállítás?
Miért nem baj, hogy a dagály látványterve blöff volt?
még több kérdés
Blog Címkék
Magyarországon elmarad a 2024 ...  Négerszelet  ShengshanIsland  Jó éjszakát!  Kata......SZERETETTEL ...........  Ezen a napon történt.. Február...  Kata......SZERETETTEL ...........  Amade László-Jusson egyszer mé...  József Attila - Tavaszi labdaj...  Donnáról kaptam  Ani barátnőm szép alkotásai  Ezen a napon történt.. Február...  Szent Mátyás apostol  Adj szeretteimnek ...  F. Szabó Mihály : A GALAMB...  Mátyás napja van!  Kata......SZERETETTEL ...........  Donnáról kaptam  Megosztó téma a Valentin-nap. ...  Kata......SZERETETTEL ...........  Amazing  József Attila - Tavaszi labdaj...  Rimanóczy Ildikó: Fénykör  Sok - sok szeretettel !  Ágai Ágnes- Bárhova lépek  Az élet mindig akkor vág pofon  Tarjáni Imre  Február 24. Jégtörő Mátyás nap...  Rajtad múlik, bearanyozod-e n...  Donnáról kaptam  Kata......SZERETETTEL ...........  Donnáról kaptam  ASZTRO-suli__A bolygók a horos...  Sokan hisznek abban  F. Szabó Mihály : A GALAMB...  Egy szép overál  Imre Flóra  Főztem neked is kávét! Jó regg...  Jó éjszakát!  Hogyne lenne  Pihentessük meg a szemünket  Főztem neked is kávét! Jó regg...  Négerszelet  Mai harmónia kártyám  Verses  Kata......SZERETETTEL ...........  Ahol Ő jelen van..  Akit  Google tavasz ételek képe  Várnai Zseni  ASZTRO-suli__A bolygók a horos...  Bardócz Árpád: Lebujban.  L. N. Peters: Ködfelhő a világ...  Szép csokor...  Tavaszra  Donnáról kaptam  A legjobb módja a boldogság el...  Várnai Zseni  Kata......SZERETETTEL ...........  Mészáros László  Február 24. Jégtörő Mátyás nap...  Péntek  kocsmában1795  Jó reggelt kívánok!  Kányádi Sándor- Hófoltos még a...  Rimanóczy Ildikó: Fénykör  Az élet mindig akkor vág pofon  Az élet mindig akkor vág pofon  Csorba Győző - Csak a kereszte...  Bognár Barnabás: Csillagvirág  A lemenő Nap ...  Híres karneválok, búsójárás  Kellemes délutánt  Ha feletted felhők gyülekeznek...  Megkezdődött a búsójárás Mohác...  Ilonka - vallásos képe  József Attila - Útrahívás  Donnáról kaptam  Wass Albert: A magány Templomá...  Donnáról kaptam  Bognár Barnabás: Csillagvirág  Donnáról kaptam  A kéklő eget megcsodáltam ...  Mi lesz, ha...?  Kányádi Sándor- Hófoltos még a...  Donnáról kaptam  Amazing  Gyóni Géza - Dal  Kellemes hétvégét mindenkine!  Főztem neked is kávét! Jó regg...  Szülinapra  Ani barátnőm szép alkotásai  Az a virág, amely a szívből ny...  Donnáról kaptam  A boldogságot csak az bírja el...  Megkezdődött a búsójárás Mohác...  Álarc  A boldogságot csak az bírja el...  L. N. Peters: Ködfelhő a világ...  Mai harmónia kártyám 
Bejegyzés Címkék
feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, szín beállításában, különböző karakterű, ízesítésben pedig, különféle likőrök, tejet forrald, tojássárgákat keverd, langyos tejet, hozzávalók listája, tejszín háromnegyed, maradékba belekeverjük, forrásban lévő, meggyet levével, keményítős vizet, cukor teljesen, süteményen kell, része lecserélhető, előírthoz képest, mártásba áztass, cukor harmadát, maradék cukorral, vizet forrald, kanállal szedd, rajta képződő, tojásfehérjéből verj, mázat hidegen, kikapcsolt langyos, csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, belekeverjük, tartományban, tejszínhabot, bodzafejeket, lecserélhető, tejbegrízhez, leszemezzük, tányérjáról, vízfürdőben, megtoldható, lehetőséget, citromhéjat, , ,
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 221
  • e Hét: 221
  • e Hónap: 4570
  • e Év: 10238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.