Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krémek, mázak, öntetek
  2008-11-30 14:31:56, vasárnap
 
   
  Bodzaöntet

Hozzávalók:
bodzafejek
méz

A feketére érett bodzafejeket alaposan megmossuk, majd leszemezzük a tányérjáról. Ezt követően paradicsompasszírozón áttörjük, kevés vízzel felöntjük, majd tejföl sűrűségűre főzzük. Ehhez a forró péphez hideg mézet keverünk. Miután üvegekbe töltöttük és jól lezártuk, száraz, hűvös helyen tároljuk. Pudinghoz, tejbegrízhez és palacsintához használhatjuk.

BOROS TORTAKRÉM Végy 16 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 3,2 dl tokaji aszút, 5 dl tejszínt, vaníliás cukrot és 6 lap zselatint. A tejszínt ízesítsd vaníliás cukorral, verd kemény habbá, s tedd félre. A tojássárgáját, a cukrot és az aszút keverd össze, s forró vízfürdőn verd fel, amíg habos és sűrű nem lesz, keverd hozzá a hideg vízben feloldott zselatint, majd az egészet hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, akkor forgasd bele a tejszínhabot.

CANACHE KRÉM A canache (másképp ganache vagy párizsi krém) a cukrászat egyik legjobban variálható alapanyaga. Tulajdonképpen nem más, mint tejszín és csokoládébevonó 1:2 arányú keveréke. (Igaz, a profi cukrászatokban rendszerint kevernek hozzá még cca. 10 százaléknyi glukózszirupot is, amitől jobban kenhető, s talán fényesebb is lesz, de ez lelkiismeretfurdalás nélkül elhagyható.) Előállítani sem bonyolult: mindegy, hogy a felforralt tejszínben olvasztjuk meg - persze sűrűn kevergetve - a felaprított bevonót, vagy a vízfürdőben felolvasztott bevonót hígítjuk fel a felforralt tejszínnel.
A canache sűrűsége - az összetevők arányának módosításával - széles tartományban változtatható. Így épp úgy lehet belőle (pld. 1:3-as aránynál) lehűlése után már vágható, lényegében szilárd bonbonalap, mint (mondjuk 1:1-es aránynál) hidegen is kenhető süteménykrém. A lágy canache-k krémességét fokozni lehet például vaj hozzáadásával is, de elsősorban attól lesznek ,,könnyűek", ha ezeket - miután lehűltek - egyszerűen habosra keverjük.
Ez az egyszerű keverék azért is válhatott annyira népszerűvé, mert nem csak az állaga, hanem a színe és az íze is jól ,,ínyre szabható". A szín beállításában segítenek a különböző karakterű bevonók, meg a kakaó- és kávéporok. Az ízesítésben pedig a méz, a vanília és társaik mellett számtalan lehetőséget kínálnak a különféle likőrök, alkoholos párlatok.

CSOKOLÁDÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 2 dkg lisztet, 5 dkg kakóport és 15 dkg tört étcsokoládét. A tejet forrald fel a csokoládéval és a kakaóval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

A hozzávalók listája megtoldható még 0,5 dl rummal is ;)

CSOKOLÁDÉSZÓSZ 2,5 dl tejszínhez vesszük egy fél vaníliarúd kikapart belsejét, 5 g étkezési keményítőt és 7,5 dkg apróra tört csokoládébevonót. Felfőzzük a tejszín háromnegyed részét. A maradékba belekeverjük a vaníliát, a keményítőt, s ezt is a forrásban lévő tejszínhez adjuk. Levesszük a tűzről, majd felolvasztjuk benne a csokoládét. Mixerrel homogenizáljuk.

Dán meggyszósz

Hozzávalók:
kb. 70 dkg meggybefőtt
1 evőkanálnyi keményítő
1 dl hideg víz
(3 evőkanál meggybor vagy portói)

Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is ízesítheted.)

EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot és 1-2 evőkanálnyi vizet. A porcukorhoz add hozzá a vizet és lassan - folytonosan kevergetve - melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A mázat még melegen használd fel, a süteményen kell kihűlnie. (Ez a máz sokféleképpen ízesíthető, színezhető: keverhető bele például vaníliáscukor, vagy a víz egy része lecserélhető valamilyen aromás szeszre.)

FEHÉR KÁVÉSZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Ebbe a mártásba áztass babkávét, majd egy nap múlva szűrd le, s használd fehér kávészószként!

KARAMELLÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot és 5 dkg lisztet. A cukor harmadát pirítsd meg. Ha eléggé megbarnult, add a tejhez, forrald fel vele, azután hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a maradék cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd hozzá a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

KÁVÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet és 2 evőkanálnyi neskávét. A tejet forrald fel a kávéval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

MÁLNAÖNTET Végy 50 dkg megtisztított málnát, 40 dkg kristálycukrot és 3 dl vizet. A vizet forrald fel a cukorral. Húzd le a tűzről, s egy kanállal szedd le a rajta képződő habot. Tedd bele a gyümölcsöt, s azzal együtt még egyszer forrald fel a szirupot.

Ugyanígy készíthetünk öntetet például magozott meggyből, ribizliből vagy eperből is.

ROYAL-MÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot, 1 tojásfehérjét és néhány csepp citromlevet. A tojásfehérjéből verj kemény habot, majd azt apránként adagolva - végül a citromlevet is belecsepegtetve - jól keverd el a cukorral. (Ezt a mázat hidegen kenjük fel, s például egy kikapcsolt langyos sütőbe téve gyorsíthatjuk a száradását.)

VANÍLIAÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet, 1/2 rúd vaníliát és egy kis darab citromhéjat. A tejet forrald fel a citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

VANÍLIASZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Pont jó lesz szósznak.



 
 
0 komment , kategória:  Sütés, főzés  
Címkék: csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, BOROS TORTAKRÉM Végy, CANACHE KRÉM, CSOKOLÁDÉÖNTET Végy, EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy, FEHÉR KÁVÉSZÓSZ, KARAMELLÖNTET Végy, KÁVÉÖNTET Végy, MÁLNAÖNTET Végy, ROYAL-MÁZ Végy, VANÍLIAÖNTET Végy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Mákos túrós kocka
Almarózsa
Mákos krémes sütemény
Zserbó torta
hideg fokhagymás kovászos uborkaleves
Céklaleves gerslis húsgombóccal
Csirkés tavaszi tekercs
Csokis, krémsajtos szuflé
Hideg cukkinikrémleves
Kókuszos süti
még több recept
Véleményezd!
08.30. 11:41 A könyveké lesz a főszerep a budai Várban
08.30. 10:51 Illegális bevándorlás - Újabb embercsempészeket fogtak el a rendőrök az M1-...
08.30. 10:42 Illegális bevándorlás - Tetszik a szlovákok többségének a magyar határzár
08.30. 10:41 Tanévkezdés - Fidesz: 2017-től minden általános iskolás ingyen kapja a tank...
08.30. 10:21 Migránsok halála - Újabb bolgár gyanúsítottat fogott el a rendőrség
08.30. 10:11 Illegális bevándorlás - Olasz kormányfő: Európának nem meghatódnia, hanem c...
08.30. 10:11 Magyar szemmel a Kárpát-medencében - Keddtől Szabadkán láthatók az MTI fotó...
08.30. 10:04 RÖVDIHÍR - Migránsok halála - Egy újabb bolgár gyanúsítottat fogott el a re...
08.30. 09:11 Glattfelder: idén 30 százalékos bővülés várható az internetes vásárlásban
08.30. 09:01 Cselgáncs-vb - Jókor jött figyelmeztetésről beszél a szövetségi elnök
Tudjátok ?
Mire jó a TVN.hu fecsegj oldala?
Lecsófesztivál menüje a pacal?
Isten selejtet nem teremtett?
Isten selejtet nem teremtett?
Eggyes nők mindenre képesek a megélhetésükért?
még több kérdés
Blog Címkék
Zöld tükröződése  Pável Ágoston Vak völgy ölén í...  Villám játéka  Szerelem tengerén  ÖNGÓLT RÚGOTT A FIDESZ: BELEBU...  Szívem választottjának  Aug.27-én-----61 éve születet...  Helló!  Elmondhatatlan vallomás  Szép kép  Mólón ülők  Henrich Heine: Mint egy virág....  Zöld tükröződése  Helló!  Olaszországot elfoglalták az E...  Zalán Tibor BOGÁR-ÉBREDÉS  Gizustól  Helló!  A Szeretet angyala  Csak a mosolyát ne feledd anyá...  Mólón ülők  Mert engem érdekel . . .  Henrich Heine: Lelkemben tavas...  A cékla  Kívánságom mindenkinek....  Lengyelország segédkezik egy ú...  AMikor a kedves volt ismerősöd...  Jézus lábai előtt  Kryon: Keress nekem egy életid...  Petőcz András: VISSZATÉR A MÚ...  Mikor az ember szívében...  Menni kell...  Müller Péter: A közöny fagyos  Szív és rózsa  Lengyelország segédkezik egy ú...  Elmondhatatlan vallomás  A legnagyobb kincs  Villám játéka  Villám játéka  Biegelbauer Pál: A mértéket a ...  Szép francia kép  A kerítés nem megállít, ellenő...  Vágtatás a Holdnak  Útkereszteződés ----------Vilh...  Virágot szedő nő  Szép estét  A JOBBAN TELJESÍTŐ AMERIKAI GA...  Helló!  Elmondhatatlan vallomás  Ánizs  Petőcz András: Csiga-dal  Annuska barátnőmtől  Kryon: A Szellem nevében  Fogorvos  Sexy nő  Szép estét  Birsalma  Szép francia kép  Bodza (  A kimondott, leírt ígéretek  A gyógynövények felhasználása  Petőcz András: A SZOMORÚSÁG P...  Aloe vera levél-koncentrátum  Mindenkinek szeretettel.....  Buddha: Az olyan érzések  Angol muskátli  Pável Ágoston Vak völgy ölén í...  Anyám egyszer azt mondta nekem...  Szép virág  Zalán Tibor: Altató  Lila rózsa  Szép álmokat!  Aloe vera  Nyári kép  Búzacsíra  Kellemes hétvégét!  Aloe vera levél-koncentrátum  Szép virág  Pável Ágoston Vak völgy ölén í...  Az expóbörleszk folytatódik: m...  A csípős paprika fantasztikus ...  Háborgó tengeren  Csókold meg a kávét.  Müller Péter: A közöny fagyos  Petőcz András: Egy nyugdíjas ...  Alkony szerelme  56 éve született...--aug.27-é...  A cékla  Útkereszteződés ----------Vilh...  73 éves Szilágyi Tibor Kossu...  Kohut Katalin: Reménysugár  Szép estét  Virág csendélet  Szegfűszeg  Hölgy álarcban  AMikor a kedves volt ismerősöd...  Zalán Tibor Ősz  S tényleg: az illegális bevánd...  Tandari Éva: Fogadd el....  Szép kép 
Bejegyzés Címkék
feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, szín beállításában, különböző karakterű, ízesítésben pedig, különféle likőrök, tejet forrald, tojássárgákat keverd, langyos tejet, hozzávalók listája, tejszín háromnegyed, maradékba belekeverjük, forrásban lévő, meggyet levével, keményítős vizet, cukor teljesen, süteményen kell, része lecserélhető, előírthoz képest, mártásba áztass, cukor harmadát, maradék cukorral, vizet forrald, kanállal szedd, rajta képződő, tojásfehérjéből verj, mázat hidegen, kikapcsolt langyos, csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, belekeverjük, tartományban, tejszínhabot, bodzafejeket, lecserélhető, tejbegrízhez, leszemezzük, tányérjáról, vízfürdőben, megtoldható, lehetőséget, citromhéjat, , ,
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 970 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 175
  • e Hónap: 9792
  • e Év: 102504
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.