Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krémek, mázak, öntetek
  2008-11-30 14:31:56, vasárnap
 
   
  Bodzaöntet

Hozzávalók:
bodzafejek
méz

A feketére érett bodzafejeket alaposan megmossuk, majd leszemezzük a tányérjáról. Ezt követően paradicsompasszírozón áttörjük, kevés vízzel felöntjük, majd tejföl sűrűségűre főzzük. Ehhez a forró péphez hideg mézet keverünk. Miután üvegekbe töltöttük és jól lezártuk, száraz, hűvös helyen tároljuk. Pudinghoz, tejbegrízhez és palacsintához használhatjuk.

BOROS TORTAKRÉM Végy 16 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 3,2 dl tokaji aszút, 5 dl tejszínt, vaníliás cukrot és 6 lap zselatint. A tejszínt ízesítsd vaníliás cukorral, verd kemény habbá, s tedd félre. A tojássárgáját, a cukrot és az aszút keverd össze, s forró vízfürdőn verd fel, amíg habos és sűrű nem lesz, keverd hozzá a hideg vízben feloldott zselatint, majd az egészet hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, akkor forgasd bele a tejszínhabot.

CANACHE KRÉM A canache (másképp ganache vagy párizsi krém) a cukrászat egyik legjobban variálható alapanyaga. Tulajdonképpen nem más, mint tejszín és csokoládébevonó 1:2 arányú keveréke. (Igaz, a profi cukrászatokban rendszerint kevernek hozzá még cca. 10 százaléknyi glukózszirupot is, amitől jobban kenhető, s talán fényesebb is lesz, de ez lelkiismeretfurdalás nélkül elhagyható.) Előállítani sem bonyolult: mindegy, hogy a felforralt tejszínben olvasztjuk meg - persze sűrűn kevergetve - a felaprított bevonót, vagy a vízfürdőben felolvasztott bevonót hígítjuk fel a felforralt tejszínnel.
A canache sűrűsége - az összetevők arányának módosításával - széles tartományban változtatható. Így épp úgy lehet belőle (pld. 1:3-as aránynál) lehűlése után már vágható, lényegében szilárd bonbonalap, mint (mondjuk 1:1-es aránynál) hidegen is kenhető süteménykrém. A lágy canache-k krémességét fokozni lehet például vaj hozzáadásával is, de elsősorban attól lesznek ,,könnyűek", ha ezeket - miután lehűltek - egyszerűen habosra keverjük.
Ez az egyszerű keverék azért is válhatott annyira népszerűvé, mert nem csak az állaga, hanem a színe és az íze is jól ,,ínyre szabható". A szín beállításában segítenek a különböző karakterű bevonók, meg a kakaó- és kávéporok. Az ízesítésben pedig a méz, a vanília és társaik mellett számtalan lehetőséget kínálnak a különféle likőrök, alkoholos párlatok.

CSOKOLÁDÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 2 dkg lisztet, 5 dkg kakóport és 15 dkg tört étcsokoládét. A tejet forrald fel a csokoládéval és a kakaóval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

A hozzávalók listája megtoldható még 0,5 dl rummal is ;)

CSOKOLÁDÉSZÓSZ 2,5 dl tejszínhez vesszük egy fél vaníliarúd kikapart belsejét, 5 g étkezési keményítőt és 7,5 dkg apróra tört csokoládébevonót. Felfőzzük a tejszín háromnegyed részét. A maradékba belekeverjük a vaníliát, a keményítőt, s ezt is a forrásban lévő tejszínhez adjuk. Levesszük a tűzről, majd felolvasztjuk benne a csokoládét. Mixerrel homogenizáljuk.

Dán meggyszósz

Hozzávalók:
kb. 70 dkg meggybefőtt
1 evőkanálnyi keményítő
1 dl hideg víz
(3 evőkanál meggybor vagy portói)

Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is ízesítheted.)

EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot és 1-2 evőkanálnyi vizet. A porcukorhoz add hozzá a vizet és lassan - folytonosan kevergetve - melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A mázat még melegen használd fel, a süteményen kell kihűlnie. (Ez a máz sokféleképpen ízesíthető, színezhető: keverhető bele például vaníliáscukor, vagy a víz egy része lecserélhető valamilyen aromás szeszre.)

FEHÉR KÁVÉSZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Ebbe a mártásba áztass babkávét, majd egy nap múlva szűrd le, s használd fehér kávészószként!

KARAMELLÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot és 5 dkg lisztet. A cukor harmadát pirítsd meg. Ha eléggé megbarnult, add a tejhez, forrald fel vele, azután hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a maradék cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd hozzá a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

KÁVÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet és 2 evőkanálnyi neskávét. A tejet forrald fel a kávéval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

MÁLNAÖNTET Végy 50 dkg megtisztított málnát, 40 dkg kristálycukrot és 3 dl vizet. A vizet forrald fel a cukorral. Húzd le a tűzről, s egy kanállal szedd le a rajta képződő habot. Tedd bele a gyümölcsöt, s azzal együtt még egyszer forrald fel a szirupot.

Ugyanígy készíthetünk öntetet például magozott meggyből, ribizliből vagy eperből is.

ROYAL-MÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot, 1 tojásfehérjét és néhány csepp citromlevet. A tojásfehérjéből verj kemény habot, majd azt apránként adagolva - végül a citromlevet is belecsepegtetve - jól keverd el a cukorral. (Ezt a mázat hidegen kenjük fel, s például egy kikapcsolt langyos sütőbe téve gyorsíthatjuk a száradását.)

VANÍLIAÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet, 1/2 rúd vaníliát és egy kis darab citromhéjat. A tejet forrald fel a citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

VANÍLIASZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Pont jó lesz szósznak.



 
 
0 komment , kategória:  Sütés, főzés  
Címkék: csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, BOROS TORTAKRÉM Végy, CANACHE KRÉM, CSOKOLÁDÉÖNTET Végy, EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy, FEHÉR KÁVÉSZÓSZ, KARAMELLÖNTET Végy, KÁVÉÖNTET Végy, MÁLNAÖNTET Végy, ROYAL-MÁZ Végy, VANÍLIAÖNTET Végy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
Húsgombóc Leves
Wokban pirított zöldségek spagettivel
Paradicsomsaláta
még több recept
Véleményezd!
05.24. 15:21 Régészet napja - Szakmai előadások és családi programok a Nemzeti Múzeumban
05.24. 15:21 Elhunyt Sztálin egyik unokája, Alekszandr Burdonszkij orosz színházigazgató
05.24. 15:20 Kövér László: a nemzeti önbecsülés győzelemre segítése is célja a hungariku...
05.24. 15:20 Szkeptikusan tekintenek az EU jövőjére a csehek
05.24. 15:10 Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díj...
05.24. 15:10 Ártatlannak vallották magukat a montenegrói választás idején megkísérelt pu...
05.24. 15:01 Mabisz: a magyarországi biztosítók megbízhatóan működnek
05.24. 15:00 Paksi bővítés - Zöld szervezetek bíróságon támadták meg Paks II környezetvé...
05.24. 15:00 Csillagocska gyermeknap lesz Debrecenben
05.24. 14:50 A terrorizmus elleni küzdelemről egyeztetett Donald Trump az olasz államfőv...
Tudjátok ?
Akkor most ki is a hazug?
Szerintetek ez hogyan lehetséges?
Sok torrentoldalnál miért keresnek feltöltőket? Hova tűntek a régi feltöltők?
Tárhely szolgáltatoknak hamarosan ellenőrizni kell mint töltenek fel a felhasználok?
Melyik a kedvenc levesetek? Ami könnyen is elkészíthető?
még több kérdés
Blog Címkék
Hangulatos esti órákat!  A szerelem  Tavasz varázsa  Ludi Delfino  Csak  kert  De ti szeretteim...  Éjjeli villámshow  Egy újdonsült  Videó  A szerelmes lány  A szerelem filozófiája  Tallóztam...Idézet  "Hadd éljen szegény..." /Gyóni...  Csak  Örök hazánk  Csak  Három követő  Mindig éreznünk kell  Túróczy Zoltán:Tanács Ma még t...  Ludi Delfino  Vasárnap  Szeretni kell, ennyi az egész ...  Áldott Reggelt!  Isten hármas egysége  A két természet  Ludi Delfino  De ti szeretteim...  Nekem elsőbbségem volt, neki t...  Fogyás 19. nap  Szines csokor  Hangulatos esti órákat!  Egyedül voltam és árván  Mécs László: A május mágiája  Életünk csónakja  Nincs Cím  Ez a magyarázata annak...  Sienai Szent Bernardin áldozóp...  Ahogy nyarakban  Május 20. Szép napot!  Ahogy nyarakban  Tallóztam  Egy nagyon okos ember, azt írt...  Nyugdíjba készül az Orvos  Tavaszi burgonyás krémleves  napi cic  Szerelem  Vers...  Szalmakrumpli, újkrumpli  Fogyás 19. nap  Sajátszerkesztésű képem  Kérdés a főszakácshoz  Földváry István: Ne kérd . . .  Tóth János Janus: Szendergő pi...  Árvai Attila: Érted jöttem Lec...  Herrick Robert :Miért siettek ...  Videó  Wass Albert: Tavak és erdők kö...  Egy nagyon okos ember, azt írt...  A testi betegségekre ott vanna...  Földváry István: Ne kérd . . .  Őrangyal  Kedves látogatóm Gitti  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Videó  Bocsássatok meg...  Joe Cocker - You Can Leave You...  Szalmakrumpli, újkrumpli  melyik gyümölcs milyen betegsé...  A reménytelen helyzetek szentj...  Rózsaszin csokor rózsa  benlali@tvn.hu/Digitális_Vezér...  Ez a magyarázata annak...  Szent Rita szerzetesnő  Május 20. Szép napot!  Az élet olyan  Csokor vázában  Egy újdonsült  Kérdés a főszakácshoz  Versengés  Tarih-i Üngürüsz ősgeszta (ősk...  Bocsássatok meg...  Ludi Delfino  Egy újdonsült  Isten hármas egysége  Ez a magyarázata annak...  benlali@tvn.hu/Digitális_Vezér...  A szerelmes lány  Versengés  Ludi Delfino  Így néz ki a malacperselyem  Ludi Delfino  Kiss Jenő: Egyszerű szeretet v...  hol, hová?  Tavasz varázsa  Ludi Delfino  Éjjeli villámshow  Mélységben  Szöllősi Bernadett: Engem, maj... 
Bejegyzés Címkék
feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, szín beállításában, különböző karakterű, ízesítésben pedig, különféle likőrök, tejet forrald, tojássárgákat keverd, langyos tejet, hozzávalók listája, tejszín háromnegyed, maradékba belekeverjük, forrásban lévő, meggyet levével, keményítős vizet, cukor teljesen, süteményen kell, része lecserélhető, előírthoz képest, mártásba áztass, cukor harmadát, maradék cukorral, vizet forrald, kanállal szedd, rajta képződő, tojásfehérjéből verj, mázat hidegen, kikapcsolt langyos, csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, belekeverjük, tartományban, tejszínhabot, bodzafejeket, lecserélhető, tejbegrízhez, leszemezzük, tányérjáról, vízfürdőben, megtoldható, lehetőséget, citromhéjat, , ,
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 167
  • e Hét: 1105
  • e Hónap: 5565
  • e Év: 32367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.