Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krémek, mázak, öntetek
  2008-11-30 14:31:56, vasárnap
 
   
  Bodzaöntet

Hozzávalók:
bodzafejek
méz

A feketére érett bodzafejeket alaposan megmossuk, majd leszemezzük a tányérjáról. Ezt követően paradicsompasszírozón áttörjük, kevés vízzel felöntjük, majd tejföl sűrűségűre főzzük. Ehhez a forró péphez hideg mézet keverünk. Miután üvegekbe töltöttük és jól lezártuk, száraz, hűvös helyen tároljuk. Pudinghoz, tejbegrízhez és palacsintához használhatjuk.

BOROS TORTAKRÉM Végy 16 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 3,2 dl tokaji aszút, 5 dl tejszínt, vaníliás cukrot és 6 lap zselatint. A tejszínt ízesítsd vaníliás cukorral, verd kemény habbá, s tedd félre. A tojássárgáját, a cukrot és az aszút keverd össze, s forró vízfürdőn verd fel, amíg habos és sűrű nem lesz, keverd hozzá a hideg vízben feloldott zselatint, majd az egészet hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, akkor forgasd bele a tejszínhabot.

CANACHE KRÉM A canache (másképp ganache vagy párizsi krém) a cukrászat egyik legjobban variálható alapanyaga. Tulajdonképpen nem más, mint tejszín és csokoládébevonó 1:2 arányú keveréke. (Igaz, a profi cukrászatokban rendszerint kevernek hozzá még cca. 10 százaléknyi glukózszirupot is, amitől jobban kenhető, s talán fényesebb is lesz, de ez lelkiismeretfurdalás nélkül elhagyható.) Előállítani sem bonyolult: mindegy, hogy a felforralt tejszínben olvasztjuk meg - persze sűrűn kevergetve - a felaprított bevonót, vagy a vízfürdőben felolvasztott bevonót hígítjuk fel a felforralt tejszínnel.
A canache sűrűsége - az összetevők arányának módosításával - széles tartományban változtatható. Így épp úgy lehet belőle (pld. 1:3-as aránynál) lehűlése után már vágható, lényegében szilárd bonbonalap, mint (mondjuk 1:1-es aránynál) hidegen is kenhető süteménykrém. A lágy canache-k krémességét fokozni lehet például vaj hozzáadásával is, de elsősorban attól lesznek ,,könnyűek", ha ezeket - miután lehűltek - egyszerűen habosra keverjük.
Ez az egyszerű keverék azért is válhatott annyira népszerűvé, mert nem csak az állaga, hanem a színe és az íze is jól ,,ínyre szabható". A szín beállításában segítenek a különböző karakterű bevonók, meg a kakaó- és kávéporok. Az ízesítésben pedig a méz, a vanília és társaik mellett számtalan lehetőséget kínálnak a különféle likőrök, alkoholos párlatok.

CSOKOLÁDÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 2 dkg lisztet, 5 dkg kakóport és 15 dkg tört étcsokoládét. A tejet forrald fel a csokoládéval és a kakaóval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

A hozzávalók listája megtoldható még 0,5 dl rummal is ;)

CSOKOLÁDÉSZÓSZ 2,5 dl tejszínhez vesszük egy fél vaníliarúd kikapart belsejét, 5 g étkezési keményítőt és 7,5 dkg apróra tört csokoládébevonót. Felfőzzük a tejszín háromnegyed részét. A maradékba belekeverjük a vaníliát, a keményítőt, s ezt is a forrásban lévő tejszínhez adjuk. Levesszük a tűzről, majd felolvasztjuk benne a csokoládét. Mixerrel homogenizáljuk.

Dán meggyszósz

Hozzávalók:
kb. 70 dkg meggybefőtt
1 evőkanálnyi keményítő
1 dl hideg víz
(3 evőkanál meggybor vagy portói)

Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is ízesítheted.)

EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot és 1-2 evőkanálnyi vizet. A porcukorhoz add hozzá a vizet és lassan - folytonosan kevergetve - melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A mázat még melegen használd fel, a süteményen kell kihűlnie. (Ez a máz sokféleképpen ízesíthető, színezhető: keverhető bele például vaníliáscukor, vagy a víz egy része lecserélhető valamilyen aromás szeszre.)

FEHÉR KÁVÉSZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Ebbe a mártásba áztass babkávét, majd egy nap múlva szűrd le, s használd fehér kávészószként!

KARAMELLÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot és 5 dkg lisztet. A cukor harmadát pirítsd meg. Ha eléggé megbarnult, add a tejhez, forrald fel vele, azután hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a maradék cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd hozzá a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

KÁVÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet és 2 evőkanálnyi neskávét. A tejet forrald fel a kávéval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

MÁLNAÖNTET Végy 50 dkg megtisztított málnát, 40 dkg kristálycukrot és 3 dl vizet. A vizet forrald fel a cukorral. Húzd le a tűzről, s egy kanállal szedd le a rajta képződő habot. Tedd bele a gyümölcsöt, s azzal együtt még egyszer forrald fel a szirupot.

Ugyanígy készíthetünk öntetet például magozott meggyből, ribizliből vagy eperből is.

ROYAL-MÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot, 1 tojásfehérjét és néhány csepp citromlevet. A tojásfehérjéből verj kemény habot, majd azt apránként adagolva - végül a citromlevet is belecsepegtetve - jól keverd el a cukorral. (Ezt a mázat hidegen kenjük fel, s például egy kikapcsolt langyos sütőbe téve gyorsíthatjuk a száradását.)

VANÍLIAÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet, 1/2 rúd vaníliát és egy kis darab citromhéjat. A tejet forrald fel a citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

VANÍLIASZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Pont jó lesz szósznak.



 
 
0 komment , kategória:  Sütés, főzés  
Címkék: csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, BOROS TORTAKRÉM Végy, CANACHE KRÉM, CSOKOLÁDÉÖNTET Végy, EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy, FEHÉR KÁVÉSZÓSZ, KARAMELLÖNTET Végy, KÁVÉÖNTET Végy, MÁLNAÖNTET Végy, ROYAL-MÁZ Végy, VANÍLIAÖNTET Végy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
05.21. 21:43 Férfi kosárlabda NB I - A Szolnok is elődöntőbe jutott
05.21. 21:23 Megszűnt a torlódás az autópályákon
05.21. 21:23 Az amerikai elnök újabb szankciókról döntött Venezuela ellen
05.21. 21:13 Putyin az orosz-indiai katonai együttműködést méltatta Modinak
05.21. 20:22 Jeruzsálem státusza - Berendelték az izraeli külügyminisztériumba Szlovénia...
05.21. 20:06 Puskás Suzuki Kupa - Ezüstérmes a házigazda Puskás Akadémia
05.21. 19:56 Férfi kosárlabda NB I - A címvédő Alba az első elődöntős
05.21. 19:55 Hercegi esküvő - Nyilvánosságra hozták a hivatalos esküvői fotókat
05.21. 19:55 Hat év szabadságvesztésre ítélték Ukrajnában a 2016-os futball Eb-re tervez...
05.21. 19:55 Kigyulladt egy autóbusz az M0-son, teljes lezárás
Tudjátok ?
Hamarosan vége lesz a videómegosztóknak fájlmegosztóknak torrentoldalaknak?
Hifi tévé telefon fejhallgató kimenetre kötöm rá a házimozit nem baj?
Hová lettek a korábban feltett képeim?
Szerintetek igaz a hír?
Miért van az, hogy ahogy öregszik az ember egyre gyorsabban múlnak a napok?
még több kérdés
Blog Címkék
török csokis rolád !  Pünkösdi himnusz  Kajtorné Gitka  Én  Ani baràtnőmtől kaptam  Anya gyermekével  Béka cica  Én igaz Atyám!  Pörög forog  Vígh Lilla: Legyen áldott a na...  Kellemes hetet kívánok!  Áldott ünnepet kívánok!  Szép napot Pünkösd napján  vegyes...  olajban sült fánk !  ***Csodálatos Pünkösdi rózsa**...  A Tao numerológiája: születésn...  Eperfagyi  Virágok biciglin  Béke  Náha túl sok az élet  A Világnak szüksége van a léle...  Áldott Pünkösd Hétfőt,kellemes...  Rock és Rieu - tánc - zene  Környey Paula: Esti panoráma  Ébredj kedves  ti Sion hegyéhez járultatok...  Kellemes kávézást!  Krisztus és a jungista aranysa...  David Icke – Testünk és ...  Májusi kert  A föld fája megadja gyümölcsét...  Kellemes kávézást!  Soha ne próbálj beavatkozni se...  Tallóztam  Szentlélek Invokáció  Fábri Péter  Én igaz Atyám!  A Világnak szüksége van a léle...  Pünkösd  Áldott ünnepet kívánok!  Pörög forog  Kellemes hetet kívánok!  Szemed tükrében  Pilinszky János  Akkor vagy igazán szabad...  E vitamin  Ma teljessé lett Pünkösd ünnep...  Png virág  török csokis rolád !  Kellemes következő hetet  Árvai Attila  Áldott Pünkösdi Ünnepeket kívá...  török csokis rolád !  Kellemes szép Pünkösdi napot k...  2018. május 21., 7. évközi hé...  Fogd a kezét  Minthogy azonban most még test...  Virágos  Behúnyt suemekkel  Ébredj kedves  Vígh Lilla: Angyali tisztás  Jézusom, kit szívemből szerete...  Pünkösdi vers- Tavaszi Zsoltár  Szemed tükrében  ***Csodálatos Pünkösdi rózsa**...  2018.05.20. Pünkösd Az egyház ...  Tallóztam  Boldog örömteli Pünkösd hétfőj...  Jöjj Szentlélek Istenünk!  Váci Mihály: Ha érdemes, ha ne...  Boldog örömteli Pünkösd hétfőj...  Piros pünkösd napján az Úr ker...  Az Istennő üzenete: kapcsolat ...  David Icke – Testünk és ...  sylvia Plath  Búcsúbeszédében Jézus így szó...  Két  Akkor vagy igazán szabad...  Gerencsér Anna: Álmok.  Minden lehetséges annak, aki h...  szabajzat  2018. május 21., 7. évközi hé...  Szűz Mária, az Egyház Anyja kö...  Ne csüggedj  Kustra Ferenc  Ölbey Irén: Pünkösdi lélek  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Hazaértünk  Pünkösdi vers-KÖNYÖRGÉS A SZE...  Eperfagyi  szabajzat  Egy trombitás - nő  Pünkösdi rózsás csendélet  Béka cica  Szép napot kívánok!  Kellemes hetet kívánok!  Az Istennő üzenete: transzform...  Walter Margit: Valaki halkan e...  Áldott békés Pünkösdöt kívánok... 
Bejegyzés Címkék
feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, szín beállításában, különböző karakterű, ízesítésben pedig, különféle likőrök, tejet forrald, tojássárgákat keverd, langyos tejet, hozzávalók listája, tejszín háromnegyed, maradékba belekeverjük, forrásban lévő, meggyet levével, keményítős vizet, cukor teljesen, süteményen kell, része lecserélhető, előírthoz képest, mártásba áztass, cukor harmadát, maradék cukorral, vizet forrald, kanállal szedd, rajta képződő, tojásfehérjéből verj, mázat hidegen, kikapcsolt langyos, csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, belekeverjük, tartományban, tejszínhabot, bodzafejeket, lecserélhető, tejbegrízhez, leszemezzük, tányérjáról, vízfürdőben, megtoldható, lehetőséget, citromhéjat, , ,
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 118
  • e Hét: 1186
  • e Hónap: 7241
  • e Év: 43099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.