Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krémek, mázak, öntetek
  2008-11-30 14:31:56, vasárnap
 
   
  Bodzaöntet

Hozzávalók:
bodzafejek
méz

A feketére érett bodzafejeket alaposan megmossuk, majd leszemezzük a tányérjáról. Ezt követően paradicsompasszírozón áttörjük, kevés vízzel felöntjük, majd tejföl sűrűségűre főzzük. Ehhez a forró péphez hideg mézet keverünk. Miután üvegekbe töltöttük és jól lezártuk, száraz, hűvös helyen tároljuk. Pudinghoz, tejbegrízhez és palacsintához használhatjuk.

BOROS TORTAKRÉM Végy 16 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 3,2 dl tokaji aszút, 5 dl tejszínt, vaníliás cukrot és 6 lap zselatint. A tejszínt ízesítsd vaníliás cukorral, verd kemény habbá, s tedd félre. A tojássárgáját, a cukrot és az aszút keverd össze, s forró vízfürdőn verd fel, amíg habos és sűrű nem lesz, keverd hozzá a hideg vízben feloldott zselatint, majd az egészet hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, akkor forgasd bele a tejszínhabot.

CANACHE KRÉM A canache (másképp ganache vagy párizsi krém) a cukrászat egyik legjobban variálható alapanyaga. Tulajdonképpen nem más, mint tejszín és csokoládébevonó 1:2 arányú keveréke. (Igaz, a profi cukrászatokban rendszerint kevernek hozzá még cca. 10 százaléknyi glukózszirupot is, amitől jobban kenhető, s talán fényesebb is lesz, de ez lelkiismeretfurdalás nélkül elhagyható.) Előállítani sem bonyolult: mindegy, hogy a felforralt tejszínben olvasztjuk meg - persze sűrűn kevergetve - a felaprított bevonót, vagy a vízfürdőben felolvasztott bevonót hígítjuk fel a felforralt tejszínnel.
A canache sűrűsége - az összetevők arányának módosításával - széles tartományban változtatható. Így épp úgy lehet belőle (pld. 1:3-as aránynál) lehűlése után már vágható, lényegében szilárd bonbonalap, mint (mondjuk 1:1-es aránynál) hidegen is kenhető süteménykrém. A lágy canache-k krémességét fokozni lehet például vaj hozzáadásával is, de elsősorban attól lesznek ,,könnyűek", ha ezeket - miután lehűltek - egyszerűen habosra keverjük.
Ez az egyszerű keverék azért is válhatott annyira népszerűvé, mert nem csak az állaga, hanem a színe és az íze is jól ,,ínyre szabható". A szín beállításában segítenek a különböző karakterű bevonók, meg a kakaó- és kávéporok. Az ízesítésben pedig a méz, a vanília és társaik mellett számtalan lehetőséget kínálnak a különféle likőrök, alkoholos párlatok.

CSOKOLÁDÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 2 dkg lisztet, 5 dkg kakóport és 15 dkg tört étcsokoládét. A tejet forrald fel a csokoládéval és a kakaóval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

A hozzávalók listája megtoldható még 0,5 dl rummal is ;)

CSOKOLÁDÉSZÓSZ 2,5 dl tejszínhez vesszük egy fél vaníliarúd kikapart belsejét, 5 g étkezési keményítőt és 7,5 dkg apróra tört csokoládébevonót. Felfőzzük a tejszín háromnegyed részét. A maradékba belekeverjük a vaníliát, a keményítőt, s ezt is a forrásban lévő tejszínhez adjuk. Levesszük a tűzről, majd felolvasztjuk benne a csokoládét. Mixerrel homogenizáljuk.

Dán meggyszósz

Hozzávalók:
kb. 70 dkg meggybefőtt
1 evőkanálnyi keményítő
1 dl hideg víz
(3 evőkanál meggybor vagy portói)

Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is ízesítheted.)

EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot és 1-2 evőkanálnyi vizet. A porcukorhoz add hozzá a vizet és lassan - folytonosan kevergetve - melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A mázat még melegen használd fel, a süteményen kell kihűlnie. (Ez a máz sokféleképpen ízesíthető, színezhető: keverhető bele például vaníliáscukor, vagy a víz egy része lecserélhető valamilyen aromás szeszre.)

FEHÉR KÁVÉSZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Ebbe a mártásba áztass babkávét, majd egy nap múlva szűrd le, s használd fehér kávészószként!

KARAMELLÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot és 5 dkg lisztet. A cukor harmadát pirítsd meg. Ha eléggé megbarnult, add a tejhez, forrald fel vele, azután hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a maradék cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd hozzá a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

KÁVÉÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet és 2 evőkanálnyi neskávét. A tejet forrald fel a kávéval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

MÁLNAÖNTET Végy 50 dkg megtisztított málnát, 40 dkg kristálycukrot és 3 dl vizet. A vizet forrald fel a cukorral. Húzd le a tűzről, s egy kanállal szedd le a rajta képződő habot. Tedd bele a gyümölcsöt, s azzal együtt még egyszer forrald fel a szirupot.

Ugyanígy készíthetünk öntetet például magozott meggyből, ribizliből vagy eperből is.

ROYAL-MÁZ Végy 25 dkg átszitált porcukrot, 1 tojásfehérjét és néhány csepp citromlevet. A tojásfehérjéből verj kemény habot, majd azt apránként adagolva - végül a citromlevet is belecsepegtetve - jól keverd el a cukorral. (Ezt a mázat hidegen kenjük fel, s például egy kikapcsolt langyos sütőbe téve gyorsíthatjuk a száradását.)

VANÍLIAÖNTET Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 5 dkg lisztet, 1/2 rúd vaníliát és egy kis darab citromhéjat. A tejet forrald fel a citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted vízfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

VANÍLIASZÓSZ (egyszerűen) Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Pont jó lesz szósznak.



 
 
0 komment , kategória:  Sütés, főzés  
Címkék: csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, BOROS TORTAKRÉM Végy, CANACHE KRÉM, CSOKOLÁDÉÖNTET Végy, EGYSZERŰ CUKORMÁZ Végy, FEHÉR KÁVÉSZÓSZ, KARAMELLÖNTET Végy, KÁVÉÖNTET Végy, MÁLNAÖNTET Végy, ROYAL-MÁZ Végy, VANÍLIAÖNTET Végy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
Húsgombóc Leves
Wokban pirított zöldségek spagettivel
Paradicsomsaláta
még több recept
Véleményezd!
04.23. 13:52 Külföldi sajtó Magyarországról - Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
04.23. 13:42 Francia elnökválasztás - Viszonylag jelentős részvétel az első fordulóban
04.23. 13:12 Vizes vb - Elindult a világbajnokság önkénteseinek képzése
04.23. 13:02 Könyvfesztivál - Erdélyi magyar prózaválogatást mutattak be románul
04.23. 12:52 Megnyílt a második Országos Kerámia Quadriennále Pécsett
04.23. 12:52 Ukrán válság - A meghirdetett tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok Kele...
04.23. 12:12 Nőtt a hagyományos kivitelű számítógépek értékesítése Kelet-Közép-Európában
04.23. 12:12 Nemzetközi konferenciát rendez a Budapesti Polgárőr Szövetség
04.23. 12:02 Cselgáncs Eb - Az elnök szerint a budapesti vb-n ennél több kell
04.23. 11:31 Az Oktatási Hivatal hat külföldi intézménnyel kapcsolatos eljárását zárta l...
Tudjátok ?
A Windows 10 frissítheti a BIOS-t?
Kivitelezhető-e az adattárolás bakelit lemezen?
Ha a konzultációs válaszborítékban nem küldöm vissza a fidesznek az email címem, nem kerül...
Gränätvetö a dronok ellen vagy solymok ?
Melyik felhőtárhelyre töltsem fel a filmeket tárolásra?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét, jó éjszakát.......  Kellemes délutánt !  Tejfölös krémpite  2017. április 21., pénteki Nap...  20 perces tejfölös fánk  Bokorrózsa  Szép png kép !  Minden ember  Benedek Elek, egyetlen verse  Ludi Delfino  kocsmában1849  Tejszínes zöldborsófőzelék  Régen nevettem ekkorát......  Orgona  Hölgy virággal  Ludi Delfino  H.Kohut Katalin: Bosszú  Tejszínes zöldborsófőzelék  Szép estét - nyugodalmas jó éj...  Marcsitól ...  Aranyosi Ervin: Köszönöm, ho...  Szép png kép !  Ludi Delfino  34 éve halt meg Mezey Mária sz...  Szép estét - nyugodalmas jó éj...  Felhőfodrok kódorognak  Gondolat........  Szép romantikus kép !  Szép gondolatok...  Őszi gondolatok  Ludi Delfino  "Nyuszi ül a hóban "  Bolygók gif  Húsvét 2017.  Jó reggelt szép napot kedves l...  Az Ige mindig gazdagabb  Szép gondolatok...  Vajon a Múlt állandó-e?  Kislány a fűben  Pilátus nagyszombaton  Bajt rostáló áprilisban  Vicces kép !  Virágvasárnapra- Marókától.....  Jó reggelt !  Ludi Delfino  Püspök/Május 1 fürdő  A gólyákat is meglepte az ápri...  Túrmezei Erzsébet: Tavaszi ára...  Őse minden ünnepeknek - Kikele...  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Optikusnál  Kányádi Sándor: Április hónapj...  Sexy nő  Bokorrózsa  Fekete mályvarózsa  Minden nap .... A FÖLD NAPJA 2...  Medvehagymás pogácsa-  Kellemes délutánt !  20 perces tejfölös fánk  Fekete mályvarózsa  Az emberi agy  Szép estét kívánok kedves láto...  Április 20. Szép napot!  Ludi Delfino  Kellemes pénteki napot barátai...  Csodállak és  Hatalmas jéghegy Kanada partja...  A szerelem az  Bugás hortenzia  Túrmezei Erzsébet: Fületlen bö...  Gondolat........  Tavaszban tél  Már érzem...  Hóesésben  Húsvéti meglepetés--- gigantik...  Ludi Delfino  H.Kohut Katalin: Bosszú  H.Kohut Katalin: Bosszú  Gondolat........  A hangos tüntetésekről  Sorsod lehet bármikor a vég...  Png nő  Tömjén és mirha bibliai alkal...  Ludi Delfino  A Tisztesség mostanában  Püspök/Május 1 fürdő  Ludi Delfino  Skót vicc  Virágzik a kertem  Április 20 Csütörtök  Horváth Ilon: Kérdőjelek /haik...  Püspök/Május 1 fürdő  Szép gondolatok...  "Egy folyam ágai örvendeztetik...  Gazdaságos........  Lesz e tavasz az idén  20 perces tejfölös fánk  Napi cukiság...  Szép png kép ! 
Bejegyzés Címkék
feketére érett, forró péphez, tejszínt ízesítsd, aszút keverd, hideg vízben, egészet hagyd, cukrászat egyik, profi cukrászatokban, felforralt tejszínben, felaprított bevonót, vízfürdőben felolvasztott, felforralt tejszínnel, canache sűrűsége, összetevők arányának, lágy canache-k, egyszerű keverék, szín beállításában, különböző karakterű, ízesítésben pedig, különféle likőrök, tejet forrald, tojássárgákat keverd, langyos tejet, hozzávalók listája, tejszín háromnegyed, maradékba belekeverjük, forrásban lévő, meggyet levével, keményítős vizet, cukor teljesen, süteményen kell, része lecserélhető, előírthoz képest, mártásba áztass, cukor harmadát, maradék cukorral, vizet forrald, kanállal szedd, rajta képződő, tojásfehérjéből verj, mázat hidegen, kikapcsolt langyos, csokoládébevonót, belecsepegtetve, csokoládébevonó, tojásfehérjéből, csokoládéöntet, homogenizáljuk, kristálycukrot, csokoládészósz, tulajdonképpen, cukrászatokban, glukózszirupot, tojássárgákat, változatlanul, felolvasztjuk, tojássárgáját, sokféleképpen, használhatjuk, palacsintához, kávészószként, megtisztított, hozzáadásával, karamellöntet, felolvasztott, beállításában, gyorsíthatjuk, vaníliáscukor, változtatható, tojásfehérjét, módosításával, vaníliaszósz, vaníliaöntet, süteménykrém, citromhéjjal, készíthetünk, csokoládéval, étcsokoládét, belekeverjük, tartományban, tejszínhabot, bodzafejeket, lecserélhető, tejbegrízhez, leszemezzük, tányérjáról, vízfürdőben, megtoldható, lehetőséget, citromhéjat, , ,
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 109
  • e Hét: 109
  • e Hónap: 5554
  • e Év: 25512
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.