Belépés
hidegkut.blog.xfree.hu
Jézus útját járni szép, mert vesz a rossz, a gőg, a hiú gondolat, / S mint felszedett sárt a kerékről, hullatod el a gyarlóságodat. Zonda Attila: Kettő Zonda Attila
2000.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Duna
  2016-08-02 19:01:12, kedd
 
   
 
Írta: Zonda Attila
Korrektúrázta: Zonda Lenke

Ezt a novellát beválogattam a következő, legújabb novelláskötetembe, aminek a címe Vargáné.

Nem gondolt arra, hogy szerették-e,
kiket ő igazán és annyira szeretett,
csak tette az ő dolgát: szeretett,
és minden mást örökre elfeledett.


Amikor hazaértem, nem a kicsi kapun mentem be, hanem a nagykapu egyik felén, amiből már megtudhattam, hogy itt valami olyasmi történik, ami gazdaszemmel jelentős.

Édesanyám már a nyolcvan körül forgolódott, és a dolga szaporája már apadt, veszett, fogyott.
A kertet azért mégis meg kell szántatni, amíg a hó leesne, mert aki megéri, annak így lesz jó pityókatermés a következő esztendőben. Az is sokat számít, hogy a szomszédok is látni fogják, hogy van még gazda ebben a bennvalóban.

Meg is láttam hátrább, a csűr háta mögött azt, ami még édesanyámból maradt, és Bélát, az unokatestvéremet, egy őszi szántóekét és a két szép lovát. Őt kérte meg édesanyám, hogy a gyümölcsfasorok között szántsa fel a pityókaföldet, amíg meglepne az első hó. A Béla lovai ahhoz még nem voltak elég öregek, hogy maguktól járjanak a borozdában, vezetni kellett őket, mikor az egyiket, mikor a másikat. Eredetileg azt tervezték, hogy édesanyám fogja a ló fején a szíjat és Béla az eke szarvát. De megérkeztem én, és így már fogtunk is neki a szántásnak, beállítottam Csillagot a borozdába.

Az egész szántás alatt sok mindent szerettem volna kérdezni Bélától, mondani neki, de olyan sokat, hogy nem tudtam, hogy hol is kezdjem.
Így az lett belőle, hogy mind a hárman hallgattunk, mindenikünk a saját gondolatával volt elfoglalva. Béla fogta az eke szarvát, a ló, ha jól emlékszem Csillag, szinte játékszerűen húzta a nagy vasekét, de ő is a borozdát nézte, ugyanúgy, mint Béla és ugyanúgy, mint én.
Még az a szokásos ,,hogy vagy, Béla?" is kimaradt, mert teljesen fölösleges lett volna. Én már láttam, megtudtam, hogy az utóbbi évtizedekben Bélának minden sikerült, az egyetlen és legszebb álma valóra vált. Ő azért akart nagyra nőni, ne halni meg gyermekfejjel, felnőtt lenni, hogy két szép, saját lova lehessen. És meglett. Gyönyörű, szép vaskeretes, zöldre festett szekere is van, és a két lova annyira büszke és szép, hogy a három faluban senkinek nincsen még ilyen.
A Csillag nevű lova nem csak azért volt csillag, mert az esthajnalcsillag leereszkedett az ő homloka közepére, és a nyoma ott is maradt. Ő azért volt csillag, mert úgy mozgott. Akár repülni is tudott volna, csak Bélára, az ő szeretett gazdájára való tekintettel nem tette meg, attól tartva, hogy szédülne ő odafent a felhők fölött.
Emlékszem, hogy ő vállpántos korában mindig a Kelemen András bácsi lovait csodálta, ahogy azok végigkalupéroznak az úton. Nem olyanok voltak az András bácsi lovai, mint a kollektív istállóban tartott lovak, amik zabot soha nem, vagy csak álmukban láttak. András bácsi az erdészetnél dolgozott, és ott jobban fizettek neki, a lovak pedig annyi sarjút és zabot ehettek, amennyit éppen akartak. Ragyogtak is ők a gyönyörű széles, fekete hátukkal úgy, mint egy-egy szentjánosbogár.
Azt csak Béla tudja, na és az egész falu rajtam kívül, hogy honnan szedte elő a zab árát, de a lovain látszik, hogy pont olyan jó gazdájuk van, mint Kelemen András bácsi vagy még annál is jobb.
Igen, Bélától semmit nem fogok kérdezni, mert látom a lovait, látom a szép szekerét, és tudom, hogy ő ennél többről nem álmodott.
A ló előtt, a borozdában lépkedve eszembe jutott, hogy nekem is volt egy álmom, egy csodaszép, mint Bélának, vagy talán még annál is szebb és merészebb.
Negyedik osztályos koromban a harmadik sorban, a fal mellett ültem, éppen a világtérkép mellett. Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen lehet egy óceán, mert akkor én még Kurtapatak patakánál nagyobb vizet nem láttam. Azt is szerettem volna tudni, hogy a nagy vizeken túl laknak-e emberek, vannak-e ott olyan magas hegyek, mint a Gergelydeje, szekérrel hordják-e a szénát és lóval szántanak-e.
A leginkább mégis az érdekelt, hogy az a sok-sok ember, amikor megy a templomba, vagy jön onnan haza, mire gondol.
Mert szépen felöltözve, ünnepi ruhában, a templomba menet semmi egyébre, csak Istenre gondolva az emberek gondolatai nagyon gyorsan és nagyon messzire repülnek. Minden emberé.
Úgy, ott Kurtapatak és Esztelnek között, a zárda felé az emberek mindenütt ezen a világtérképes világon egészen biztosan arra gondolnak, hogy boldogok szeretnének lenni. És vagy a templomba menet, vagy jövet, de rájönnek, kitalálják, hogy Istennel lehet is boldognak lenni, mert az Isten is azt akarja, az az ő dolga, hogy az emberek boldogok legyenek.
Az emberek gondolatai éppen úgy kell találkozzanak, mint ahogy ők maguk szoktak egy kézfogáskor. Csakhogy, amikor a gondolatok találkoznak, az egy olyan kézfogás, ami elkezdődik, de soha be nem fejeződik. Olyan, mint az óceán: a hajós azt hiszi, hogy az egyiknek itt van vége, de odébb kezdődik a másik, és az a másik nem is másik, hanem mind-mind egyforma.
Nem kell ahhoz vonatra ülni, hajóra szállni, vagy a türelmetlenebbek repülőre, hogy megtörténhessen a gondolatok örökké tartó találkozása.
Megvan, eszembe jutott. Minden vasárnap, miután Pacifik atya fölolvasott a Szentírásból, felénk fordult, és ezt mondta:
Krisztusban szeretett testvéreim!
Jaj, de jó, hogy így mondta! Ez többet ér a vonatnál, hajónál, repülőnél. Krisztusban találkozhatunk, testvérek lehetünk, mégpedig szerető testvérek mindenkivel. Igaz, hogy én a testvéremmel, Lackóval sokat vitatkoztam, göcsmérkedtem kisebb létemre, de mi akkor nem Krisztusban voltunk testvérek, hanem csak édesanyáról, édesapáról. Krisztus még ennél is többet tud.
Ezt nem én találtam ki, hanem Pacifik atyától hallottam az esztelneki ferencrendes zárdatemplomban:
Krisztusban szeretett testvéreim!
De Pacifik atyának is kellett mondja valaki. Ilyen okos dolgot ember egymagában nem találhat ki.
Krisztus a lehetőség, az esély. Általa, benne még a világ összes lelke is találkozhat.


Béla akkor ötödikes volt, és ő már a szomszéd faluba járt iskolába. Én még csak negyedikes, de annyira nagyok már voltunk, hogy együtt nagy terveket tudjunk szőni és ahhoz már frissében és melegében hozzá is látni.
Egy szép nyári napon, miután hazajöttünk az iskolából, és ebédeltünk is, meghallottam a füttyszót, ami azt jelentette, hogy megyünk hátra a kerteken a falu szélébe, a Kurtapatak patakára. Megegyeztünk, hogy amikor ezt a kakukkdallamú füttyszót halljuk, akkor utána rövid időn belül találkozunk a csűr háta mögött. Onnan mentünk ki a kerteken, hátra a patakra.
Kurtapatak patakáról tudni kell, hogy az összesen, a forrástól a torkolatig, a végezetéig csak egy néhány kilométer, pontosan nem tudom mennyi, talán négy-öt. Ez a pár kilométeres patak viszont hihetetlenül gazdag. Majdnem annyi minden van benne, mint a nagy és vén Dunában. Ezt pontosan nem állíthatom, csak miután megszámolom a Kurtapatak halait és összehasonlítom a Duna halaival. A Dunában biztosan több hal van, béka is. Csak én azt pontosan nem tudom, hogy mennyivel.
Az egész majdnem akkora, mint egy bakmacskának a farka, annyira kurta ez a patak, mégis három csermely vize táplálja.
Az egyik kicsi patak a Kerekbikk puszta forrásából ered, onnan indul el lefelé.
A másik a Hidegkút pusztáján forr, ő táplálja a marhaitatót, belőle isznak a tehenek, mielőtt délben dérelnének.
A harmadik a Nagyvölgy forrásából ered, és ez a kicsi patak éppen a kertünk végében folyik össze a két másikkal. Ide szoktunk járni Bélával halászgatni és közben álmodozni.
Miután a kertünk végében egyesül a három forrás vize, hórihorgasan, néhol vargabetűket írva le, csordogál a fűzfák között és torkollik bele a már rangosabb Nagymalom vízébe. De a Nagymalom vize sem affektálhat sokáig, mert őt is hamarosan bekapja a Fekete Ügy. De ezzel a dolognak még nincsen vége. Még a Fekete Ügy sem basáskodhat sokáig, nem henceghet már csak egy néhány kilométert, és megszűnik létezni. Mindenestől, Kurtapatakostól, Nagymalom vizestől, Fekete Ügyestől beleömlik a nagyba, az Oltba.
De az Olt az tényleg nagy folyó. Ő már át tudja vágni a Déli-Kárpátokat, a két és fél kilométernél magasabb sziklahegyeket, áttöri Európát és hömpölyög a Balkán vagy talán Ázsia felé. Magával viszi a Kerekbikk puszta forrásának vízét, amit a falu tehenei a dérelés előtti itatáskor meghagytak belőle és a hatalmas keserűlapik között kibuggyanó Nagyvölgy kicsi patakát. De mind ezekkel úgy töri át a Déli-Kárpátok égbe meredő szikláit és fordul neki Ázsiának, hogy otthon a falu csordáját, a szép pirostarka marhákat még mindig bőségesen meg tudja itatni a Hidegkút pusztájánál dérelés előtt.
De a jó Isten úgy teremtette a világot, hogy még a nagy folyó, az Olt sem király a végtelenségig, és egyszer csak azon veszi észre magát, hogy önmagánál is nagyobbat lát, hopp, ez itt már a Duna.
Én nem tudom, tetszik-e neki, vagy nem tetszik, de ha tetszik, ha nem tetszik, ez akkor is a hatalmas Duna. Annyira nagy és hatalmas, hogy ő mintha már nem is a folyók királya lenne, hanem a nagy tenger kisebbik testvére. Talán még bálnák is lubickolnak benne, csak azért nem mutatkoznak senkinek, mert a tengeri bálnáknak meg van tiltva, hogy folyóvízbe feredezzenek.
Az Olt is bele kell rakja mindenét, amije van a nagy Dunába, semmit sem tarthat meg magának. Nem is duzzog, hiszen tudja, hogy semmi sem az övé, amije van, azt mind kapta. A Dunáé lesz a Kerekbikk erdeje, a Hidegkút, Nagyvölgy forrásának minden cseppje. De ezt a jó Isten úgy intézi, hogy a kurtapataki csorda még ma délben is dérelés előtt jót ihat a Hidegkút forrásából.
De a Duna, a vén Duna az tényleg nagy folyó. A Dunáról még a világ összes iskolása is hall, tanul földrajzórán. Minden gyermek, minden felnőtt ígéret meg kell tanulja, kell tudja, hogy mi is az a híres Duna, honnan ered, hol folyik, merre tart, mire vágyik és mi sikerül neki abból, amit megálmodott magának. Aki ezt nem tanulja meg, az földrajzból megbukik. Valahogy úgy van, hogy gyermekek, felnőtt ígéretek bukhatnak meg, akár ismételhetnek is, de a Duna, az soha nem bukik meg, vagy el, soha, de soha nem ismétel.
Talán éppen azért, hogy olyan hosszú, olyan széles és olyan nagy a Duna. Sok terhet kell cipeljen, és talán már el is felejtette a nagy Duna, milyen is volt otthon Németországban, a Fekete Erdőben, amikor még ő is csak forrás volt, és az ő vízéből is jóízűet ittak az egyik német falu legelésző csordájának tehenei.
Vajon az a hatalmas kék Duna még emlékszik az édesanyjára, arra az erdei forrásra, amelyikből elindult hosszú útjára? Csak gondolkozzon, gondolkozzon jó sokat, törje az eszét, hát hogyha maga elé tudná képzelni, hát hogyha még legalább egyszer maga elé tudná varázsolni az édesanyját, akivel többé már egészen biztos, hogy sohasem találkozhat! Ahhoz túl kicsi, túl gyenge és túl gyarló a nagy és hatalmas Duna. Jó erősen szedje össze az eszét, mert már nincs sok ideje, a távolban már Dobrudzsa nagyon öreg márványhegyei domborulnak, és akkor már mindennek vége, jön a Fekete-tenger!
Gyorsan gondolkodjál és mindent egyszerre találj ki, te nagy, te hatalmas és bölcs Duna! Az utad végezetéig, a Fekete-tengerig mindent rendbe kell tegyél magadban! Addig édesanyádat is meg kell idézzed, azt a csodálatosat, az ajándékozót, akitől te ekkora ajándékot kaptál! Amíg a Fekete-tengerbe torkolnál, vagy talán halnál, vissza kell emlékezzél, hogy a te Fekete-erdei drága jó édesanyád mit súgott a füledbe, amikor útra indított! Biztosan nagyon-nagyon hosszú utat ígért neked, rengeteg vizet, sziklás hegygerinceket, amit át kell törnöd.
A Fekete Erdőben fogantál, Fekete Erdőben születtél és amit összegyűjtöttél, és te magad is a Fekete-tengerig létezhetsz. A sorsod, a dolgod mégis az, hogy az egyik feketétől a másik feketéig jó hírt hozzál, szomjas teheneket itass, füvet, virágot öntözz, halat, békát etess az Isten parancsa szerint akár egymással is.
A Duna olyan, mint az életek: minden pillanatban történik valami, és az a valami vagy jó, vagy rossz. Efelől most ő kell döntsön. A nagyon öreg Dobrudzsa hegyek lábánál tart, sok ideje már nincsen. Még egy kevés, és akkor már három ágra is szakad, és ami már három, az már soha többé egy sem.
De a Duna nagyon bölcs, nagyon öreg és nagyon nagy. Annyira bölcs, nagy és öreg, hogy ezen a rövid úton, ami még hátra van neki, az egyik feketétől a másik feketéig nem tűnődik azon, hogy igen-e és ha igen, mennyire szerették őt a partjai és minden, ami őt körülvette. Ez nem az ő dolga, gondja és baja. Itatott ő millió szomjas állatot, öntözött füvet, gólyahírt, kankalint, éltetett halat, kígyót, patkányt, cipelt a hátán hajót, követ, fát, homokot és kavicsot, de őt mégsem érdekli, hogy mindezért ő mit kapott. Ezen a macskafarknyi úton, ami még hátravan a tengerig, amelyik éppen fekete, mind azon tűnődik, hogy végezte-e el ő az ő dolgát.
Mert neki csupán csak egyetlen dolgot adott a mindenség ura, az Isten: azt, hogy amíg él, szeressen. Ez az, amivel számot kell vessen. Azon egy percet sem tűnődik, hogy a Fekete Erdőtől a Fekete-tengerig létezett-e valaki, aki őt is szerette. A Dunák és az emberek nem azért születnek a világra, hogy szeretve legyenek. Akár elő is fordulhat, de ez csak virág a kalapban. Ha valaki ebben a nagy Európában, amelyiken ő keresztülfolyik, meg tudta szeretni őt, és szeretete jeléül a habjai közé dobott egy szál harangvirágot, az biztos, hogy jólesett a rohanó, de csendes-kedves vén Dunának. De ezért az egy szál, feléje dobott, kék harangvirágért a dicsőség mindig azé, aki feléje dobta. A dicsőség mindig azé, aki szeret, és nem azé, akit szeretnek.
Nem lehet dolgunk és célunk nekünk az, hogy szeretve legyünk.
Akár könnyű szeretni, akár nehéz, ezen a vén, hatalmas és bölcs Duna már nem tűnődik. Annyira közel van a tengerhez, a feketéhez, hogy már a rajta csónakázó halászok érzik a tenger sós levegőjét. Itt már nagyon közel van a vég.
Ha most hirtelen rájönne, hogy dolga végezetlenül maradt, nem tudta eleget szeretni a világot, akkor azt már helyrehozni, bepótolni most már úgysem lehet. Van, amikor már nincs idő számot vetni a sorssal, a rendelkezésre álló út, idő csak az elfogadásra elégséges.
Azt sem lehet tudni biztosan, hogy amikor beletorkollik a tengerbe, véget ér-e a Duna, megszűnik-e, meghal-e, vagy a mennybe megy. Talán az Isten országába.
De már ezt átgondolni sincsen ideje már a nagy, öreg és bölcs Dunának. Hogyha a Fekete Erdőben, ahol a világra buggyant, már ezen tűnődött volna, akkor a sok ezer kilométeren biztosan megfejtette volna, hogy a tenger szélén meghal-e vagy éppen a mennybe megy a Duna.
De most már nemhogy ő nem, de még a vízében úszkáló halak sem tudják, hogy valójában tengeri halak-e ők, vagy édesvíziek. Már ők is össze vannak vegyülve.
Még vet egy utolsó pillantást a partra, és magában elfogad mindent, ami neki eddig jutott, ami vele történt.
Legyen meg az Isten akarata!
Ettől a pillanattól kezdve a Kerekbikk pusztájának faitatójából kifolyó forrásvíz minden cseppjét befogadta és átölelte a világóceán.
 
 
0 komment , kategória:  V. Duna  
Címkék: türelmetlenebbek, esthajnalcsillag, unokatestvéremet, összegyűjtöttél, keresztülfolyik, kurtapatakostól, szentjánosbogár, gyümölcsfasorok, megtörténhessen, zárdatemplomban, összehasonlítom, találkozhatunk, harangvirágért, sziklahegyeket, hegygerinceket, németországban, göcsmérkedtem, rendelkezésre, ismételhetnek, végtelenségig, találkozzanak, pityókatermés, pityókaföldet, gyermekfejjel, leereszkedett, világtérképes, korrektúrázta, beletorkollik, kakukkdallamú, macskafarknyi, márványhegyei, harangvirágot, testvéremmel, édesanyámból, bakmacskának, évtizedekben, novellát beválogattam, címe Vargáné, kicsi kapun, nagykapu egyik, nyolcvan körül, dolga szaporája, kertet azért, következő esztendőben, csűr háta, őszi szántóekét, gyümölcsfasorok között, egész szántás, lett belőle, hárman hallgattunk, saját gondolatával, nagy vasekét, Zonda Attila, Zonda Lenke, Kelemen András, Fekete Ügy, Fekete Ügyestől, Fekete Erdőben, Fekete Erdőtől,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.19. 14:32 Három Michelin-csillagos éttermét alakítja át hamburgerezővé Dani García sp...
12.19. 14:22 Módosította az adócsalás büntetését a román parlament az okozott kár megtér...
12.19. 14:22 Elindult a részvételi jelentkezés az MNB pénzügyi tesztkörnyezetébe
12.19. 14:12 Reprezentanţii comunităţii maghiare locale solicită autorităţilor ucrainene...
12.19. 14:12 PM: a kormány szeretné, ha minél többen választanák a kivát
12.19. 14:02 Januártól a mentők a Semmelweis Egyetem kardiológusait is riaszthatják
12.19. 14:02 MKIK GVI: stagnált az üzleti bizalom a harmadik negyedévben
12.19. 13:42 A szlovén nemzeti bank csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előre...
12.19. 13:33 Emmi: négy év alatt 72 százalékkal nő az egészségügyi dolgozók bére
12.19. 13:32 Paksi bővítés - Együttműködési megállapodás négy megye közgyűlési elnökeive...
Tudjátok ?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
Mennyi ideig élhet egy benti macska?
Mennyire káros a szervezetre a dohányzás?
Milyen sorozatokat lenne érdemes néznem?
még több kérdés
Blog Címkék
Mikulás virág  Mécs László: Adventkor  Szép napot  Facebookon kaptam  Karácsony  Fegyelmezés  Mikulás virág  Téli este  Szív  Cigányok lakhelye  Beköszöntött a tél  Ki vagy te valójában  Mécs László: Adventkor  Jól jön egy csésze forró ital!  Facebookon kaptam  Figyelő  Angyal  Ünnep pompájában  Arat a Tél . . .  Kacsint  A fények üzenete Mikor minden...  Facebookon kaptam  Liliom csokor vázában  Facebookon kaptam  Téli este  Gyöníörüség  Juhász Gyula:Rorate A kéklő f...  Dorosné Éva gyönyörű képei, sz...  Vers  Vers  Erdő Péter bíboros Advent üzen...  Férfi arc  Szétrobbanok  Liliom csokor vázában  Legyen szép napod!  Buddha meditációja  Vers  PATRONA HUNGARIA Asszonyunk S...  Bagoly  Buddha a felhők felett  Jézus a fenyvesekben  Karácsonyi abc  A legújabb kor (...)  Fegyelmezés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsa csokor  A fények üzenete Mikor minden...  Madár  Fegyelmezés  Mai képeslapom  Angyal  Autoritás  Buddha meditációja  Jól jön egy csésze forró ital!  A fények üzenete Mikor minden...  Facebookon kaptam  Férfi arc  Ani barátnőm szép képei  Facebookon kaptam  A karácsony boldogsága a szere...  Mikulás virág  Kérdés  Gyöníörüség  Szív  Nő a hóesésben  Rövid pályás Úszó Világbajnoks...  Sárga rózsa csokor  Fehér cica  Szép estét kívánok mindenkinek...  Osváth Erzsébet: Első hó  Facebookon kaptam  Sárga rózsa csokor  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Egyedülálló kezdeményezés  Klasszikus  Rózsa csokor  Rövid pályás Úszó Világbajnoks...  Autoritás  Szép napot  Fegyelmezés  Parancsol a gyermek  Fegyelmezés  Fegyelmezés  Fegyelmezés  Karácsonyi abc  Jó reggelt kedves látogatóim...  Nyúlvadászat  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Mécs László: Adventkor  Kérdés  Facebookon kaptam  Juhász Magda: A hóember király  Havas karácsonyi táj  Karácsony  Buddha meditációja  Kislány népviseletben  Havazás karácsonykor  Bemegyek a fürdőbe  Karácsony 
Bejegyzés Címkék
novellát beválogattam, címe Vargáné, kicsi kapun, nagykapu egyik, nyolcvan körül, dolga szaporája, kertet azért, következő esztendőben, csűr háta, őszi szántóekét, gyümölcsfasorok között, egész szántás, lett belőle, hárman hallgattunk, saját gondolatával, nagy vasekét, borozdát nézte, utóbbi évtizedekben, három faluban, esthajnalcsillag leereszkedett, felhők fölött, kollektív istállóban, erdészetnél dolgozott, lovak pedig, gyönyörű széles, egész falu, lovain látszik, szép szekerét, borozdában lépkedve, harmadik sorban, világtérkép mellett, nagy vizeken, leginkább mégis, templomba menet, emberek gondolatai, zárda felé, emberek mindenütt, világtérképes világon, emberek boldogok, gondolatok találkoznak, türelmetlenebbek repülőre, gondolatok örökké, esztelneki ferencrendes, világ összes, szomszéd faluba, szép nyári, falu szélébe, kakukkdallamú füttyszót, végezetéig csak, néhány kilométer, egész majdnem, egyik kicsi, kicsi patak, kertünk végében, három forrás, fűzfák között, néhány kilométert, tényleg nagy, falu tehenei, dérelés előtti, hatalmas keserűlapik, falu csordáját, szép pirostarka, nagy folyó, hatalmas Duna, folyók királya, nagy tenger, tengeri bálnáknak, nagy Dunába, kurtapataki csorda, földrajzból megbukik, nagy Duna, egyik német, erdei forrásra, utad végezetéig, dolgod mégis, egyik feketétől, másik feketéig, nagyon öreg, rövid úton, hátán hajót, macskafarknyi úton, nagy Európában, habjai közé, szál harangvirágot, dicsőség mindig, rajta csónakázó, rendelkezésre álló, elfogadásra elégséges, mennybe megy, világra buggyant, tenger szélén, vízében úszkáló, utolsó pillantást, pillanattól kezdve, türelmetlenebbek, esthajnalcsillag, unokatestvéremet, összegyűjtöttél, keresztülfolyik, kurtapatakostól, , ,
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 11 db bejegyzés
Összes: 155 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 68
  • e Hét: 311
  • e Hónap: 1748
  • e Év: 34381
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.