Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Borzasztó nehéz szembenézni a szégyennel
  2012-10-06 12:19:37, szombat
 
   
 
Borzasztó nehéz szembenézni a szégyennel

Miklósi Gábor

2012. október 6., szombat 11:51
Lehet-e kapcsolat az egyéni lelki nehézségek és a közállapotok között? Összefügghet-e a csecsemőkori trauma azzal, hogy valaki felnőttként holokauszttagadóvá válik? A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület pénteken és szombaton tartja 19. konferenciáját, Tagadás és szembenézés címmel. Az idei programban az egyéni mellett a társadalmi folyamatok analitikus megközelítése is kiemelt hangsúlyt kapott. Az okokról és összefüggésekről a konferencia programbizottságának tagját, Juhász Angéla pszichoanalitikust kérdeztük.

Hogyan alakult ki a konferencia témája (pdf)? A klasszikus freudi pszichoanalízisről sok embernek, ha hallott is róla, legfeljebb egy dívány jut az eszébe, ahol egy pszichológus turkál a tudattalanjában, bármi legyen is az.

A tudattalan nem mítosz, hanem bizonyított természettudományos tény. Kutatások igazolják, hogy az agyban leképeződnek a lelki működések, a konferencia egyik előadása éppen azzal foglalkozik, hogy hogyan érnek össze a pszichoanalitikusok tapasztalatai és az idegtudomány fejlődése. Képalkotó eljárásokkal feltérképezhető, hogy különböző érzelmi hatások milyen agyterületeken reprezentálódnak, bár ez nem jelenti azt, hogy az ember maga, mint önálló entitás leírható agyszkennerekkel. A lelki működés az emberen belül zajló folyamatok összessége.

Akkor mit mutatnak a felvételek?

A képalkotó eljárások eredményei elkezdték alátámasztani azt, amit Sigmund Freud közel 115 éve megállapított: hogy létezik tudattalan, amire ő az álmok és az elvétések alapján következtetett. Az álmok motiváló ereje általában valamilyen tudattalan vágy. Az álmok analízise hozzásegít a tudattalan vágy felismeréséhez. Az elvétésen pedig olyan jelenségeket értünk, mint például a nyelvbotlás, a tév cselekvések, a szavak, nevek elfelejtése, helyettesítése. Ezekkel az egyén akaratlanul felfedi tudattalan vágyait vagy érzéseit. Az ilyenfajta jelenségek mutatják a tudattalan, elfojtott vágyak áttörését. Ezek a tünetek és a viselkedés a tudattalan folyamatok visszatükröződései, az elfojtott vágyakkal és kívánságokkal szembeni védekezések.

Hogyan kapcsolódik ez a társadalmi folyamatokhoz?

Az egyén lelki működése és a társadalmi működése gyakran nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással. Az egyén belső világában tükröződnek az őt körülvevő szűkebb és tágabb csoportok, a társadalom tudatos és tudattalan folyamatai és fordítva, a társadalmi eseményeket is meghatározhatják a csoportot alkotó személyek közötti kapcsolatok jellege, és a személyek belső állapota.

Van ennek valami magyar sajátossága a többi, szintén válság sújtotta nyugati demokráciához képest?

A legfontosabb talán a társadalmi traumák feldolgozatlansága. Németországban a holokauszt, vagy az ország kettészakítottságának, sőt az újraegyesítés okozta traumáknak a feldolgozása folyamatosan, intenzíven zajlik, míg itthon ehhez képest a társadalom nagyon kevés erőfeszítést tesz a történelmi múlt feldolgozása érdekében. Pedig ez nem csak az egyének, és az egész társadalom lelki jóllétének szempontjából lenne kulcsfontosságú, de a demokratikus működés fejlődését is alapvetően befolyásolja.

Miért megy ez nekünk ennyire nehezen?

Ennek valószínűleg több oka van, de az egyik biztosan az, hogy a társadalom nagy többsége személyesen, vagy a családján keresztül traumatizáltnak tekinthető. A traumával való szembenézéshez komoly elköteleződés szükséges, hiszen a feldolgozás folyamata magában hordja a pillanatnyi egyensúly felbillenésének lehetőségét, ami akkor is ijesztő, ha ez az egyensúly nagyon sok szenvedés és erőfeszítés árán tartható csak fenn.

Van a magyarok traumáinak valami különlegessége?

A magyar társadalom nagyon sokrétűen traumatizálódott. Az áldozati és agresszor-szerepek egy családon, sőt akár egyetlen életen belül is összefonódó mintázatot alkothatnak. Borzasztó nehéz a szembenézés, és nem csak azzal, hogy III/III-as voltam, ügynök voltam, kápó voltam, tehát ezt vagy azt tettem, de azzal is, hogy az apámat kitelepítették, a nagynénémet Auschwitzba hurcolták, a nagyszüleim végignézték, ahogy a zsidókat deportálják. Vagyis, annak az esetleges szégyenével, hogy velünk, a családommal ezt vagy azt megtették, megtehették, és annak a szégyenével is, hogy a szüleim, nagyszüleim, akiket én ráadásul természetesen szeretek, ezt vagy azt tették másokkal.

Ezért inkább elblicceljük a szembenézést?

A legváltozatosabb eszközöket használjuk, hogy mindezzel ne kelljen szembenézni. Próbáljuk saját magunk előtt is eltitkolni, nem gondolni rá, letagadni az igazságot. Ezek az eszközök azután önálló életre kelnek és szenvedést okoznak az egyénnek és a környezetének. Ebben az értelemben tehát nem csak az eredeti traumát elszenvedők, de a traumát okozók leszármazottai is traumatizálódtak.

Mi ennek a tagadásnak a következménye?

Ha a múltunk bizonytalan, az identitásunk is elbizonytalanodik. Ha nem tudunk szembenézni a múlttal, elgyászolni a veszteségeinket, azok tudattalan szinten velünk élnek, és a legváltozatosabb tünetek formájában bukkannak fel, emésztik fel az energiáinkat. Ez nem csak az egyénre, de a társadalomra is igaz.

Ilyen tünet lehet az ellenségképzés is?

Igen. Ilyen helyzetben, a csoportban nagyon erős projektív mechanizmusok indulnak be. Amit magamban nem tudok tolerálni, azt tudattalanul kivetítem a másikra, vagy egy másik csoportra, például úgy élem meg, hogy ő támad engem, holott valójában engem feszítenek szét az indulatok. A csoportokat a kollektív paranoid várakozás jellemzi: együtt vagyunk, és azt gondoljuk, hogy az ellenség, a másik csoport ellenünk fog támadni.

A kommunisták, a fasiszták, a multik, a nagytőke, a zsidók, a cigányok?

Pontosan. Mindezt anélkül, hogy ennek bármilyen jele lenne. Ami a cigányokat illeti, velük kapcsolatban nagyon szemléletes, ahogyan megjelenik a csoportban a purifikációs igény, hogy tisztítsuk ki, tüntessük el azokat, akik nem illenek ide közénk, akik megzavarják ezt a látszat-hegemóniát, akik lerontják a magunkról elképzelt képet.

Mit tehet a vezető, hogy mérsékelje a csoport indulatait?

Amikor a csoport elveszti az önbizalmát és elbizonytalanodik az identitása, a vezetőnek az a dolga, hogy segítsen helyreállítani az identitásba vetett hitet. Az a kérdés, hogy meg tudja-e ezt tenni úgy, hogy közben elismeri a másik csoport értékeit, és hangsúlyozni tudja a két csoport közötti hasonlóságokat. Képes-e anélkül helyreállítani a saját csoportjának önbizalmát, hogy a másik csoportot leértékelné, utat nyitva a másik csoportra irányuló destruktív törekvéseknek?

Milyen vezetőnek kedvez, ha ekkora az elbizonytalanodás?

Olyannak, akit csodálni lehet, akire akaszkodni lehet, akit körül lehet rajongani. De sajnos annak is, aki destruktív módon szerez magának tekintélyt, szembeállítva a körülötte lévőket azokkal, akik nem zsongják körül, aki hozzájárul a Mi és az Ők éles elkülönítéséhez, aki az ,,oszd meg és uralkodj" elvén csoportellentéteket szít.

A konferencián az ön előadása a nárcisztikus személyiségzavarról szól.

Az előadásom érinti ezt a problémát. A nárcisztikus személyiségzavar egy személyiségtorzulás. Az a jellemzője, hogy az illető vagy egy omnipotens túlérzékelésben van saját magával, vagy egy abszolút alárendelt állapotban, és valaki mást idealizál. Azt gondolja, hogy ő a legokosabb, a legtökéletesebb és mindenre képes, de ebben az állapotban fogalma sincs, hogy ki is valójában. Azonban amikor átbillen, az pokoli érzés, mert elönti a szégyen, és tele van bűntudattal, hiszen ekkor képes másokhoz hasonlítani magát, és a megmérettetésben úgy érzi, alul marad.

Mi jellemzi a nárcisztikusokat a magánéletben?

Az önteltséget, arroganciát nem kell különösképpen magyarázni: az olyan ember viselkedésében látjuk ezt, aki észre se veszi, meg se hallja a másikat, hogy azt mit mond, hanem tolakodó, önfelmagasztaló módon kijelent dolgokat.

Általában igen egypólusú gondolkodás jellemzi: egy igazság van, az enyém, én tudom jól a dolgokat. Képtelen több szempontot figyelembe venni. Vagy ez az igazság, vagy az. De hogy egy helyzetben neked, is nekem is igazam lehet, az elképzelhetetlen. Nagyon fontos dolog, hogy ezek az emberek amiatt, hogy ilyen arrogánsan működnek és képtelenek mást is figyelembe venni, nem tudnak reagálni más emberek érzelmi állapotaira.

Tapasztalhatjuk azt is, hogy tolakodó kíváncsisággal fürkészik a beszélgető partnerüket. Úgy tesznek fel kérdéseket, hogy közben egyáltalán nem érdekli őket a válasz. Kérdez, kérdez, egyszerűen azért, mert ő szorong az adott helyzetben, fél, hogy nem érti a másik ember belső szándékait, indítékait.

Ez egy gyakoribbá váló, vagy csak egye jobban feltárt személyiségzavar?

Egyrészt azért érezzük gyakoribbnak, mert a pszichoanalízis elméleti megközelítése ezekkel a zavarokkal kapcsolatban sokat változott az elmúlt évszázad során. Képessé vált arra, hogy ne csak a neurózisokat kezelje, hanem a személyiségzavarokat is. De valóban egyre gyakoribb is, aminek társadalmi okai vannak.

Egyre kevesebb lehetőség és tér van arra, hogy az anya a csecsemőjével kellő időt töltsön, ráhangolódjon a gyermek belső állapotaira, és segítsen megnyugtatni, ha kibillent az egyensúlya. Ilyenkor a csecsemő jelzéseire a benne kialakuló érzéseket visszaadja, és a gyermek ezekből építi fel saját személyiségét, valós szelfjét. A csecsemőnek fontos, hogy mindaddig, amíg a fejlődésében el nem jut odáig, hogy képzeletével létre tudja hozni a számára megnyugtató személy képét, addig fizikailag jelen legyen a gondozó, az anya. Amíg személyiségének az alapjai létre nem jönnek, szüksége van a gondozó folyamatos jelenlétére. Ennek hiányában a személyiség struktúrái, alapjai nem lesznek elég szilárdak.

Miért nem képes ezt a jelenlétet nyújtani egy anya?

Feltételezzük, hogy ezek az anyák már maguk is traumatizáltak: a korai időszakban, amikor a személyiségfejlődés szempontjából meghatározó az anya-csecsemő viszony, nem képesek arra, hogy úgy figyeljenek a csecsemőjükre, ahogy arra annak szüksége lenne. Nem képesek ráhangolódni a csecsemő állapotára, elönti őket a rettenetes szorongás, hogy nem jól csinálják, a szomszédasszony gyereke már ül vagy áll, és csak saját magukkal tudnak foglalkozni. Rosszabb esetben depressziósak vagy ami még ennél is károsabb hatással van a személyiség fejlődésére, bántalmazzák csecsemőiket.

Hogyan vezet a gondozó anya hiánya a személyiségzavar kialakulásához?

Ha a szorongása, kialvatlansága miatt az anya idegesen és elutasítóan reagál, a csecsemő azt tanulja meg, hogy nem számíthat senkire, aki oldaná az ő feszültségét. Ha senki nem fogadja be az érzéseimet, akkor azt magamban meg kell tartanom, és akkor nekem magamban kell kezdenem vele valamit. Általában kialakul egy szigorú belső kontroll, ami sokszor kényszeres viselkedéshez is vezethet. Rossz kép épül be saját magáról, egy elfogadhatatlan, kibírhatatlan, szerethetetlen ember képe.

A rossz bánásmódon kívül még hogyan adódnak át a traumák generációról generációra?

Virág Teréz, a sajnos már elhunyt pszichoanalitikus a 90-es években írt arról, hogy a holokauszt-trauma nem csak az első, hanem a második, harmadik generációnak is átadódik. Beszámol olyan esetekről, amelyekben a nagyszülők megjárták Auschwitzot, és később nem a gyereküknél, hanem az unokánál jelent meg a trauma, fulladásos tünetek, iszonyatos köhögési rohamok formájában. Ezeknek a hátterében a nagymamának a gázkamrától való félelme állt, ami több generáción átívelve az unokáknál eredményezett tüneteket.

Konkrétan hogyan öröklődött ez át? Beszéltek róla, vagy elhallgatták?

Nagyon fontos, hogy a traumaátadás tudattalanul történik. Például olyan családokban, ahol sohasem hangzott el, hogy zsidók vagyunk, soha senki nem mesélte el, hogy mi történt a nagymamával, a gyerekekben mégis megjelenik a szorongás, a halálfélelem, a rejtőzködés, a kisebbségi érzés. Ez a szülők reakcióiból tevődik át, tudattalan úton. Nem beszélnek róla, de lesznek olyan reakcióik, amik úgy hatnak a gyerekre, hogy ő is elkezd félni, elkerül helyeket. A szülők összerezzennek, ha a téma szóba kerül. Ez egy titok a családban, és úgy működik, mint egy góc. Valamiről nem szabad beszélni, és ehhez különböző dolgok asszociálódnak, és akkor azokról se lehet beszélni. Mert sosem lehet tudni, hogy milyen kérdés, gondolat vezet el a titokhoz.

Szándékos ez az elhallgatás?

Nem szándékos elkerülésről van szó. A traumatizáltság feloldható lenne, ha sikerülne feldolgozni ezeket az élményeket, a fájdalmas emlékeket. A titok, a tagadás van a háttérben: a szülő nem akar, nem bír arra gondolni, hogy mi történt a szüleivel, nagyszüleivel, annyira fájdalmas és ijesztő az. A gyerek érzi a szülők furcsa viselkedését, az indokolatlan ingerültséget amikor érintik a témát, és úgy reagál, hogy elkezdi ő is kerülni. Úgy rögzül benne, mint valami érthetetlen, megmagyarázhatatlan dolog, amitől el kell húzódni, amit el kell felejteni, el kell fojtani, le kell tagadni. Ha ez megtörténik, megáll a fejlődés, nincs feldolgozás, nem lehet tovább lépni, és beáll a nárcisztikus bénultság állapota.

Egyébként Virág Teréz már 1987-ben létrehozott egy beszélgetőcsoportot holokauszttraumát elszenvedett emberek gyerekei számára: egy olyan csoportot, melyben felidézhették emlékeiket, az átélt borzalmakat megoszthatták egymással. Ilyen és ehhez hasonló csoportokra ma is nagy szükség lenne.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Címkék: agyszkennerekkel, traumatizálódtak, legváltozatosabb, személyiségzavar, összefüggésekről, traumatizálódott, reprezentálódnak, elképzelhetetlen, nárcisztikusokat, meghatározhatják, megmérettetésben, túlérzékelésben, tudattalanjában, traumatizáltság, feltérképezhető, felbillenésének, veszteségeinket, legtökéletesebb, pszichoanalízis, szomszédasszony, személyiségének, kulcsfontosságú, önfelmagasztaló, elkülönítéséhez, tapasztalhatjuk, elfogadhatatlan, traumatizáltnak, következtetett, kialvatlansága, németországban, helyreállítani, leszármazottai, kitelepítették, szerethetetlen, traumatizáltak, kialakulásához, egyéni lelki, közállapotok között, csecsemőkori trauma, idei programban, egyéni mellett, társadalmi folyamatok, konferencia témája, klasszikus freudi, pszichológus turkál, agyban leképeződnek, lelki működések, konferencia egyik, idegtudomány fejlődése, ember maga, lelki működés, emberen belül, Miklósi Gábor, Magyar Pszichoanalitikus Egyesület, Juhász Angéla, Sigmund Freud, Virág Teréz, Egyébként Virág Teréz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.16. 11:41 Allergológus: országos allergia rizikótérképre lenne szükség
02.16. 11:21 A periódusos rendszer nemzetközi éve alkalmából előadással várják a középis...
02.16. 10:51 Szakértő: történelmi rekordot ért el az építőipar 2018-ban
02.16. 10:21 Nyitrai: fontos előrelépést jelentenek a kormányzat intézkedései a horgászo...
02.16. 10:11 Asszirológus: a bevándorlók muszlim közösségekbe integrálódnak majd
02.16. 09:51 Mintegy egy kilogramm kábítószert találtak a rendőrök Budapesten
02.16. 09:51 Füst, avagy a színház elfoglalása - Ősbemutató a Figura Stúdió Színházban
02.16. 09:11 Mabisz: évente átlagosan hat-hétezer tűzkár keletkezik
02.16. 09:10 Növelte árbevételét több építőipari cég Tolnában
02.16. 09:00 Nápolyban emlékeznek meg Kosztolányi Dezsőről
Tudjátok ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
még több kérdés
Blog Címkék
Aranyosi Ervin: Cica-pólya  Őszirózsa csokor  Jó reggelt , szép napot  2019.02.10 Szentmise Évközi 5....  Imádság  Az ember egyre kapkodóbban él.  Facebookon kaptam  Imádság  Ami a Bibliából kimaradt Rejté...  Pihenőnap  Png virág  Sexy nő  Facebookon kaptam  Imádság  Öreg Biblia  Facebookon kaptam  Ugyanaz  Kellemes kávézást  Szèp francia kép  Békéért kiált a Világ !  Imádság  Ami a Bibliából kimaradt Rejté...  Facebookon kaptam  Vízkereszt napján kezdődik  Falu  ooOoo  Vasárnapi séta  Mai harmónia kártyám  Kellemes kávézást  Farsangi bál  Facebookon kaptam  Kerék Imre: Farsang Arcod rej...  Facebookon kaptam  Vasárnapi séta  Egy régi világ  Png virág  Kellemes vasárnap délutánt  Imádság  Facebookon kaptam  Vasárnapi séta  Facebookon kaptam  Diós patkó  Lélek szerinti élet  Annyira nem is vészes... Sőt, ...  Imádság  Elsősegély kerti növényekkel  ooOoo  Szèp francia kép  Facebookon kaptam  Imádság  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Altemplom - urna sírhelyek  xD  Keresztség  Nő pöttyös ruhában  Kellemes vasárnap délutánt  ooOoo  Imádság  Itt-ott még hófoltok jelezték:...  Imádság  Farsang ideje  Vöröshere gyógyhatásairól  ooOoo  Ami a Bibliából kimaradt Rejté...  Imádság  ooOoo  A lourdes-i Boldogságos Szűz M...  Jó tudni - VEGYSZERT ESZÜNK, ...  Imádság  Pihenőnap  Aki bölccsé akar lenni, az leg...  Ugyanaz  Vasárnapi séta  Imádság  Búcsú a fától  Imádság  Imádság  Kellemes vasárnap délutánt  A vérehulló fecskefűről  Isten  Facebookon kaptam  Imádság  Imádság  Csüngő fukszia  ooOoo  Facebookon kaptam  Imádság  Az ember egyre kapkodóbban él.  Png virág  A lourdes-i Boldogságos Szűz M...  xD  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Imádság  Lélek szerinti élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Imádság  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egyéni lelki, közállapotok között, csecsemőkori trauma, idei programban, egyéni mellett, társadalmi folyamatok, konferencia témája, klasszikus freudi, pszichológus turkál, agyban leképeződnek, lelki működések, konferencia egyik, idegtudomány fejlődése, ember maga, lelki működés, emberen belül, képalkotó eljárások, elvétések alapján, álmok motiváló, álmok analízise, tudattalan vágy, elvétésen pedig, egyén akaratlanul, ilyenfajta jelenségek, tudattalan folyamatok, elfojtott vágyakkal, társadalmi folyamatokhoz, egyén lelki, társadalmi működése, egyén belső, társadalom tudatos, társadalmi eseményeket, csoportot alkotó, személyek belső, legfontosabb talán, társadalmi traumák, újraegyesítés okozta, feldolgozása folyamatosan, társadalom nagyon, történelmi múlt, egész társadalom, demokratikus működés, egyik biztosan, társadalom nagy, családján keresztül, traumával való, feldolgozás folyamata, pillanatnyi egyensúly, egyensúly nagyon, magyarok traumáinak, magyar társadalom, apámat kitelepítették, nagynénémet Auschwitzba, nagyszüleim végignézték, zsidókat deportálják, esetleges szégyenével, legváltozatosabb eszközöket, eszközök azután, értelemben tehát, eredeti traumát, traumát okozók, múltunk bizonytalan, legváltozatosabb tünetek, csoportban nagyon, másik csoportra, kollektív paranoid, másik csoport, cigányokat illeti, purifikációs igény, magunkról elképzelt, csoport indulatait, csoport elveszti, identitásba vetett, saját csoportjának, másik csoportot, körülötte lévőket, előadásom érinti, nárcisztikus személyiségzavar, illető vagy, omnipotens túlérzékelésben, abszolút alárendelt, állapotban fogalma, pokoli érzés, olyan ember, helyzetben neked, emberek amiatt, beszélgető partnerüket, adott helyzetben, másik ember, gyakoribbá váló, pszichoanalízis elméleti, zavarokkal kapcsolatban, elmúlt évszázad, neurózisokat kezelje, csecsemőjével kellő, gyermek belső, csecsemő jelzéseire, benne kialakuló, gyermek ezekből, csecsemőnek fontos, számára megnyugtató, , ,
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 301
  • e Hét: 4774
  • e Hónap: 11450
  • e Év: 35440
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.