Regisztráció  Belépés
inrid77.blog.xfree.hu
Úgy élj a jelenben,hogy megbánás nélkül gondolj a múltra! K. Ingrid
1977.07.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Birsalmasajt
  2016-12-02 06:51:56, péntek
 
   
  Birsalmasajt, az ősi gyógyító

A birs, amit sokáig aranyalmaként, az Édenkert legendás almájaként tiszteltek eleink, nem egyszerűen mítoszok övezte gyümölcs, de gyógyító erejénél fogva régóta megbecsült alapanyag nem csak Európában, de a világ számos részén. A gyakran hivatkozott ókori receptgyűjtemény, amelyet Apiciusnak tulajdonít az emlékezet, már tartalmaz egy mézzel és - a mai ízlésnek nyilván különös kombinációt jelentő - póréhagymával készült éteét, ami lényegében a ma ismert birsalmasajtok eddig ismert legrégebbi írásos dokumentuma. Egy réges-régi receptgyűjteményt lehetetlen volna tökéletesen megfeleltetni a mai viszonyoknak, és mondjuk darabolható birsalmacsatniról beszélni, de az ókori fogás ízei minden bizonnyal leginkább erre emlékeztethettek. Mindez azt is mutatja, hogy már ekkor kedvelték a viszonylag egyszerűen feldolgozható, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmazó gyümölcsből készíthető fogásokat.





A birs ugyanis azon kevés gyümölcsök egyike, amelyik nyersen nem fogyasztható - nem egyszerűen rendkívül kemény a gyümölcshúsa, de magas csersavtartalmának köszönhetően igencsak fanyar is. Ezek a savak aztán hőkezelés hatására átalakulnak, a birs aromái a főzés (esetleg sütés) hatására felszabadulnak. Egyike a legkiválóbb befőtt, zselé vagy lekvár alapanyagoknak.





Külön érdekesség, hogy az első lekvárnak nevezett feldolgozott gyümölcsök egyike (ha nem épp az első) is a birs lehetett. A portugál marmelada szó ugyanis a birs feldolgozását jelenti - ma pedig a birsalmasajtot értik alatta Portugáliában. Ebből a szóból honosodott meg aztán angolszász országokban a marmalade kifejezés (a szigetország egykori lakói eleinte kizárólag a birsből készült lekvárokat értették alatta, mára ez megváltozott), amely egy időben marmelád változatban nálunk is használatos volt.

A régi magyar konyhában, sőt népi gyógyászatban is alapvetőnek számító birsről elsőként a nevezetes protestáns prédikátor, Méliusz Juhász Péter 1578-ban megjelent Herbariuma (közkeletű nevén: Füveskönyv) is beszámol, a birsalmasajt jótékony hatását is említi. A szerző - nyilván német és latin nyelvű füveskönyvek nyomán - külön kiemeli a birs vérzéscsillapító tulajdonságát, amelyre javallott a birsalmasajt fogyasztása. Ma már tudható, hogy ez elsősorban a benne található P-vitaminnak (ami valójában a rutin névre hallgató flavonoid) köszönhető, amely amellett, hogy elősegíti a C-vitamin jótékony hatásainak érvényesülését az emberi szervezetben, komoly szerepet tölt be az erek rugalmasabbá tételében és a vérzés csillapításában.

A birsalmasajtban minden fontos ásványi anyag (tudósok szerint 25-nél is többféle, köztük a létfontosságú vas, foszfor, kalcium, magnézium), számos vitamin (kétféle B-, E-, C- és P-vitamin mellett), valamint rostanyag is megtalálható. Nem csak rendben tartja az emésztésünket, de a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja - ezt persze a 16. században még nem is sejtették.





A 17. században valószínűleg hazánk területén rengeteg birs termett, és ekkor már igen népszerűnek számított mind a belőle készített lekvár, mind pedig a birssajt. A Misztótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájában készült első, magyar nyelven fennmaradt szakácskönyv nem kevesebb, mint 7 birsreceptet tartalmaz! A karcsú könyvecske a Liktáriumok címszó alatt ajánlja a különféle gyümölcsökből készíthető ,,lekvárokat", de meggyből csupán 4-et, rózsából (amit mára mindenki elfeledett a világ ezen táján) 3-at, míg a ma legnépszerűbb barackból mindössze 2-őt közöl. Az itt található birsliktáriumok közül nem egy hozzávalói között szerepelnek fűszerek, mint pl. gyömbér, szegfűszeg, fahéj, és mindegyiket nádméz édesíti. A nagyvonalú receptleírásokból is nyilvánvaló, nem egyet kifejezetten formákba öntöttek, és abban hagyták megszilárdulni, vagyis ezek bizony birssajtok voltak. Azt nehéz lenne nyomon követni, hogy mikor is jelent meg először dió vagy mogyoró, mandula a hazai birsalmasajtban, de egy biztos: olajos magvakkal vagy azok nélkül is az egyik legjobb téli csemegének számított évszázadokon át.

A gyümölcsök közül a legmagasabb pektintartalommal rendelkező, különféle ízesítőkkel főzött, feldolgozott birs formába öntésének hagyománya persze számos országban nagy múltra tekint vissza. A spanyol dulce de membrillo vagy carne de membrillo éppúgy birsalmasajtot jelent, mint a francia pâte de coing vagy az angol quince cheese (ez szó szerinti megfelelője a magyar kifejezésnek), illetve a német Quittenbrot vagy Quittenkonfekt. Míg a spanyol ajkú országokban a birsalmasajt rendszerint nem tartalmaz más hozzávalót, csak mézet vagy cukrot és gyümölcsöt, és egykor az adventi időszak meghatározó finomsága volt - gyakran kenyérre szelve is fogyasztották -, Provence-ban a hagyományos karácsonyi desszertrepeortár (ami főként szárított gyümölcsöket tartalmazott) elengedhetetlen részét képezte.
Birsalmasajt minden formában

A magyar birsalmasajt szó híven tükrözi, hogy a birsből készült finomság a sajthoz hasonlóan szeletelhető, darabolható. Az elkészítése nem bonyolult, számos módszer létezik, csak a szárításra, tárolásra kell fokozott figyelmet fordítani. Van, aki a birset meghámozza, magházát is eltávolítja, így lát hozzá a főzéséhez, ami meglehetősen fáradságos és csuklót igénybe vevő foglalatosság, ha valaki spórolna az erejével, érdemes kipróbálnia az egyszerűbb megoldást is.





Birsalmasajt dióval

Hozzávalók:
1 kg birs
40 dkg kristálycukor
1 citrom leve
10-15 dkg durvára vágott dióbél

Elkészítés: A birsalmákat alaposan mossuk meg, majd héjastól, magházastól negyedeljük. Tegyük az egészet egy nagyobb lábosba, majd annyi vízzel öntsük fel, amennyi épp ellepi. Közepes tűznél főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük le, majd paradicsompasszírozó segítségével passzírozzuk át. Így sem a héja, sem a magháza nem kerül a gyümölcspépbe.
A birspüréhez azonnal adjuk hozzá a citrom levét, hogy ne oxidálódjon, majd a lábosba visszaöntve tegyük a tűzre. Adjuk hozzá a cukrot, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ez praktikusan annyit jelent, hogy ha egy mokkáskanállal kiveszünk egy keveset a sűrű pépből, és azt egy porcelántányérra cseppentjük, azonnal dermednie kell.
Ha elkészült, hűtsük szobahőmérsékletűre. Közben készítsünk elő néhány lapos edényt vagy őzgerincformát. Mindegyiket béleljük ki frissen tartó fóliával. Az edények aljára tegyünk a nagyobb darabokra vágott vagy tördelt dióból, és merjük rá a birspépet. Variálhatjuk úgy is, hogy a dió egy részét az edény aljára helyezzük, más részét a birspépbe keverjük.
Ha szeretnénk, hogy gyorsan dermedjen, érdemes minél laposabb formákat választani.
Az így előkészített sajtot száraz, hűvös helyen (ne tegyük hűtőszekrénybe!) hagyjuk szilárdulni legalább 2-3 napon át. Ha már a teteje is kissé megszáradt, borítsuk sütőpapírral borított sima felületre, távolítsuk el a fóliát. Így az eddig formában pihenő rész is érintkezik a levegővel. Hagyjuk szikkadni legalább 1 hétig (de nem árt, ha tovább is így marad), időről időre forgassuk meg, hogy egyenletesen száradjon.

A birsalmasajt ricottával is nagyon finom

Fontos, hogy ne csomagoljuk be túlságosan korán, mert ha nem távozik a sajtból kellő mennyiségű nedvesség, könnyen romlásnak indulhat! Lényegében ez a legérzékenyebb pontja a birsalmasajt készítésének, erre mindenképp ügyelni kell. Ha már minden oldala szilárd, a nedvesség sehol sem érzékelhető, vagyis ha konyhai törlőkendőt borítunk rá, nem nedvesedik át, akkor celofánba vagy fóliába is csomagolhatjuk, és kész is a birssajt-ajándék. Ha azonban megtartanánk, szellős helyen még tovább is száríthatjuk csomagolás nélkül. Minél szárazabb lesz, természetesen annál jobban keményedik is. Van, aki kifejezetten a lágyabb, mások a már keményebb birsalmasajtot kedvelik inkább.

Birsalmasajt készülhet akár többféle olajos maggal is. A mandula, a mogyoró, de a tökmag, a pisztácia és egyéb dióféle is remekül illik hozzá. Fűszerezhetjük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, kevés finomra reszelt szerecsendióval, de akár gyömbérrel vagy leheletnyi chilivel is.

A birsből nem csak sajt, de zselé is készülhet

Ha nincs az embernek türelme sokféle edénybe helyezni, egy-egy méretesebb tepsit is megtölthetünk a kész masszával, ez esetben később könnyebben tudjuk darabolni, és akár kis bonbonként is kínálhatjuk, sőt félig vagy egészben csokoládéba is márthatjuk. A jó birsalmasajt szinte bármilyen formában remek ajándék lehet akár karácsonyra is.

A birsalmasajtot természetesen ízesíthetjük másként is - akár alkohollal vagy frissen préselt gyümölcslé hozzáadásával, és érdemes kevesebb cukorral is próbálkozni, így aromái még intenzívebbek.
Birsalmasajtvirágok almalével

Hozzávalók 1 nagyméretű gáztepsihez:
2 kg birs
30 dkg kristálycukor
2 dl frissen préselt, szűretlen almalé
fél dl citromlé

Elkészítés: A birset mosás és darabolás után annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi épp ellepi. Ha puhára főtt, átpasszírozzuk. A püréhez adjuk az almalevet, a cukrot és a citromlevet, majd az egészet sűrű péppé főzzük.
A kész masszát sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. Legalább 2 napig száraz, hűvös helyen szárítjuk, majd megfordítjuk, és nagyjából 4 cm átmérőjű, virágformájú aprósütemény kiszúróval kis virágokat (vagy bármilyen más alakzatokat) szaggatunk belőle. Az így kapott formákat sütőpapírral borított felületre rakosgatjuk megfordítva, 1-2 napot érdemes így is szikkasztani. Ha hosszabb ideig tárolnánk, néhány hétig hagyjuk tovább száradni, levegős, hűvös, de mindenképp száraz helyen (spájzban, éléskamrában). A tárolásra - nem lehet elégszer hangsúlyozni - nagyon kell ügyelni, és rendszeresen ellenőrizzük. Bár ha nem gigantikus mennyiségben készül, semmiképp sem lesz ideje romlásnak indulni!

A birsalmasajtból vágott kockákat akár kókuszreszelékbe is forgathatjuk

A formára vágott birsalmasajtot is lehet tovább ízesíteni, csinosítani, és akár őrölt mandulába, grillázsőrleménybe forgatva tökéletesíteni. Sokkal finomabb és különlegesebb, mint a készen kapható édességek, ráadásul kifejezetten egészséges is, főként ha a cukor mennyiségét redukáltuk.

A birsalmasajt remek ízesítője lehet a gyümölcskenyereknek, püspökkenyereknek éppúgy, mint a reggelire fogyasztott müzlinek. Kissé méretesebb birsalmasajtszeltekkel tölthetünk omlós vagy leveles tésztából készült táskákat is, kelt tésztából készült buktát, de finomra vágva aprósütemények tetejére is rakosgathatunk belőle, vagy kevert tésztákat, akár bejglit, piskótákat is gazdagíthatunk vele. Könnyedén kiválthatjuk így a szárított vagy kandírozott gyümölcsöket, és rendkívül finom desszerteket gyárthatunk.

Kelt tészták töltelékeként is használhatjuk a birsalmasajtot

Aki pedig szereti a különleges ízkombinációkat, kóstolja meg a hagyományos birsalmasajtot érett sajtokkal vagy vékonyra szelt sonkával - mennyei! Akár vendégváró falatokat is készíthetünk többféle sajt, dió és birsalmasajt kombinálásával. A bátrabbak pedig mindenképp próbálják ki a ruccolát birsalmasajttal és emmentáli sajttal!





Birsalmalekvár

Elkészítés: Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a héjával együtt leválasztjuk a magházról, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. (A férges részek nem főnek szét, körülük óvatosan le lehet venni az ép gyümölcshúst.) A gyümölcshúst előre lemért súlyú lábosba rakjuk, nyeles turmixgéppel (botmixer) péppé zúzzuk. Újból lemérjük a lábost, a pép minden kg-jához 80 dkg cukrot keverünk. A masszából nagy tűzálló tálat kb. 2/3-áig töltünk (kb. 1,6 kg), mikrohullámú sütőbe tesszük. Kb. 15 percig tartsuk benn 850 wattos teljesítményen, tető nélkül, hogy a víz párologni tudjon belőle. Figyeljük, hogy a massza kicsordulni készül-e a tálból. Ha igen, nyissuk ki a mikrót, keverjük meg a masszát, és csökkentsük a mikró teljesítményét, a főzési idő hátralévő részét pedig arányosan növeljük meg. Addig kell mikrózni, amíg a massza egész tömege fel nem forr. A lekvárt üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük. A sajtot kicsit hűlni hagyjuk, durván darabolt diót keverhetünk bele ízlés szerint. Folpackkal bélelt edényekbe (pl. őzgerincforma) öntjük ki. Másnap kiboríthatjuk, a folpackot le lehet húzni róla, lehet szeletelni.

A kuktában legtöbbször levet ereszt a birsalma. Ebből finom szörp lesz, ha ízlés szerint felcukrozzuk (kb. ugyanannyi térfogatú cukrot kell hozzáadni az én ízlésem szerint). 20 %-nyi vizet is öntsünk hozzá, hogy ne kocsonyásodjon össze. Felforraljuk. A keletkező habbal együtt leszedjük a gyümölcshús törmeléket, ami tömény édességként fogyasztható. A felforrt szörpöt csavaros üvegbe szedjük, száraz dunsztba tesszük.





Forrás http://www.mindmegette.hu/birsalmasajt-a-finom-orvossag-48870
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: kókuszreszelékbe, emlékeztethettek, porcelántányérra, receptgyűjtemény, vérzéscsillapító, ízkombinációkat, szerecsendióval, birsalmasajtban, csillapításában, birsalmasajttal, elengedhetetlen, birsalmasajtból, birsliktáriumok, kombinálásával, tökéletesíteni, őzgerincformát, birsalmasajtok, birsalmasajtot, legérzékenyebb, hűtőszekrénybe, birsalmalekvár, mokkáskanállal, fűszerezhetjük, érvényesülését, felszabadulnak, gazdagíthatunk, rakosgathatunk, csomagolhatjuk, alapanyagoknak, aprósütemények, átpasszírozzuk, quittenkonfekt, teljesítményét, megszilárdulni, kocsonyásodjon, teljesítményen, világ számos, gyakran hivatkozott, réges-régi receptgyűjteményt, ókori fogás, viszonylag egyszerűen, birs ugyanis, savak aztán, birs aromái, legkiválóbb befőtt, első lekvárnak, birs lehetett, portugál marmelada, birs feldolgozását, birsalmasajtot értik, szóból honosodott, marmalade kifejezés, Méliusz Juhász Péter, Misztótfalusi Kis Miklós,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.01. 08:41 Választás 2018 - Az NVB 187 megfigyelőt vett nyilvántartásba az országgyűlé...
04.01. 08:01 Választás 2018 - Egy hét múlva lesz az országgyűlési választás
04.01. 07:40 Választás 2018 - Kormányszóvivő: összehangolt megtörési kísérlet indult Mag...
04.01. 07:04 Tűz ütött ki egy szarvasi tollfeldolgozóban
04.01. 07:04 Heti makronaptár - Kevés adat jelenik meg április első hetében
04.01. 07:04 Csökkenő forgalomban gyengült a BUX a héten
03.31. 22:33 Férfi vízilabda Eurokupa - Egygólos előnyben a Ferencváros a döntőben
03.31. 22:03 Férfi vízilabda BL - A Szolnok és az OSC is kikapott Olaszországban
03.31. 21:53 Jégkorong Erste Liga - A MAC története első diadalát aratta
03.31. 21:43 Szakértő: tárgyalásokkal meg lehetett volna előzni a katalán válságot
Tudjátok ?
A Kúria kimondta, hogy törvénytelen volt a kettős állampolgárok szervezett szavaztatása!?
Akkor is ilyen népszerű lenne Soros a balosok körében, ha Orbán mellett lobbizna?
Ki az írója és mi a mű címe?
Aki épp érettségi, vagy valamilyen vizsga előtt áll esetleg tudna segíteni Ady verselemzésb...
Kell-e nekünk arab tavasz?
még több kérdés
Blog Címkék
Fohászok - X.  Tavaszi keret  Miskolci filmek szomszédai gaz...  Nő kalapban  Film Fiúk,kijön az ágyamba? Ol...  Áldott szép tavaszi napot kívá...  Tavasz  A tánc mindenkié!  Képes idézetek  Miklós György: Székely sors  Rántott camembert diós bundába...  Szėp francia kėp  Png virág  Szép gondolatok...  Köszönöm Ditke!  Képes idézetek  Epres gofri  Képes idézetek  Lovas István: A BRIT BÍRÓSÁG H...  Szent György vértanú ...  Epres gofri  Képes idézetek  Kellemes kàvėzà...  Png rózsa  Virágos  Lőrinczi L. Anna: Kezdete a vé...  Megszületett a három fekete ki...  Virágos  Szegvári: Te jó kedvű  Isten nagyobb a mi szívünknél  Méreyné Juhász Margit: Krizant...  Képes idézetek  Tövises út  Kellemes kàvėzà...  Sigmaringeni Szent Fidél áldoz...  Lovas István: A BRIT BÍRÓSÁG H...  Szėp francia kėp  Keresztény vers- FUNDAMENTUM  Rántott camembert diós bundába...  Miskolci filmek szomszédai gaz...  Png virág  Világ változás---Wilhelem Marg...  Tavasz  Png fėrfi  Legyen ma is szép napunk!  Horváth Imre: Mindhalálig  Epres gofri  Tulipán fa  Nő kalapban  Te vagy nekem  Png nő  Miskolci filmek szomszédai gaz...  Tulipán fa  Boldog nap  Happy monday...  ........Én Tied...  Kun Magdolna: Egy perc alatt  Ismeretlen szerző - Atrídeszt ...  Robert Burns - Az ördög elvitt...  Képes idézetek  Tulipánok  Tallóztam  Megnézik a négereket az állatk...  Szép gondolatok...  Isten nagyobb a mi szívünknél  Fehér rózsa  Tallóztam  Jó reggelt!Legyen szép a napod...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Rózsaszínű liliomok  Esemény teli nappal indult a h...  Png virág  Lovas István: A BRIT BÍRÓSÁG H...  Megtanultam megelégedni  Tavasz  Új áron vesz használt mentőhel...  Méreyné Juhász Margit: Krizant...  Keresztény vers- FUNDAMENTUM  A Leghasznosabb Gyomnövény A V...  Kutyák  Sigmaringeni Szent Fidél áldoz...  Zárt osztály  Tarnóczy Árpád: Fogy a kenyér.  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Zöld png rózsa  Szeretetben eltöltendő hetet!  Nincs Cím  Fohászok - XI.  Fohászok - VI.  Majd egyszer...  Képes idézetek  Szórakoztatóak - ezt nézd meg  A karizmák ünnepén hirdetik m...  Világ változás---Wilhelem Marg...  Szeretetben eltöltendő hetet!  A Leghasznosabb Gyomnövény A V...  Megszületett a három fekete ki...  Sárga csekken fizette be Orbán...  Virágos  Méreyné Juhász Margit: Krizant... 
Bejegyzés Címkék
világ számos, gyakran hivatkozott, réges-régi receptgyűjteményt, ókori fogás, viszonylag egyszerűen, birs ugyanis, savak aztán, birs aromái, legkiválóbb befőtt, első lekvárnak, birs lehetett, portugál marmelada, birs feldolgozását, birsalmasajtot értik, szóból honosodott, marmalade kifejezés, szigetország egykori, birsből készült, időben marmelád, régi magyar, nevezetes protestáns, birsalmasajt jótékony, birs vérzéscsillapító, birsalmasajt fogyasztása, benne található, rutin névre, emberi szervezetben, erek rugalmasabbá, vérzés csillapításában, birsalmasajtban minden, belőle készített, karcsú könyvecske, különféle gyümölcsökből, világ ezen, hozzávalói között, nagyvonalú receptleírásokból, egyik legjobb, gyümölcsök közül, legmagasabb pektintartalommal, spanyol dulce, francia pâte, angol quince, magyar kifejezésnek, német Quittenbrot, spanyol ajkú, birsalmasajt rendszerint, adventi időszak, hagyományos karácsonyi, magyar birsalmasajt, sajthoz hasonlóan, birset meghámozza, egyszerűbb megoldást, birsalmákat alaposan, nagyobb lábosba, birspüréhez azonnal, citrom levét, lábosba visszaöntve, mokkáskanállal kiveszünk, sűrű pépből, porcelántányérra cseppentjük, edények aljára, nagyobb darabokra, edény aljára, birspépbe keverjük, eddig formában, birsalmasajt ricottával, sajtból kellő, legérzékenyebb pontja, birsalmasajt készítésének, nedvesség sehol, embernek türelme, kész masszával, birsalmasajtot természetesen, birset mosás, püréhez adjuk, egészet sűrű, kész masszát, birsalmasajtból vágott, formára vágott, készen kapható, cukor mennyiségét, birsalmasajt remek, reggelire fogyasztott, szárított vagy, különleges ízkombinációkat, hagyományos birsalmasajtot, bátrabbak pedig, ruccolát birsalmasajttal, nagy kuktába, kuktában 10-25, birsalmák méretétől, birsalmák húsát, héjával együtt, esetleges hibás, férges részek, gyümölcshúst előre, masszából nagy, massza kicsordulni, mikró teljesítményét, massza egész, lekvárt üvegbe, , ,
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 2 db bejegyzés
e év: 14 db bejegyzés
Összes: 1361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 304
  • e Hét: 2188
  • e Hónap: 10994
  • e Év: 47195
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.