Belépés
inrid77.blog.xfree.hu
Úgy élj a jelenben,hogy megbánás nélkül gondolj a múltra! K. Ingrid
1977.07.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Birsalmasajt
  2016-12-02 06:51:56, péntek
 
   
  Birsalmasajt, az ősi gyógyító

A birs, amit sokáig aranyalmaként, az Édenkert legendás almájaként tiszteltek eleink, nem egyszerűen mítoszok övezte gyümölcs, de gyógyító erejénél fogva régóta megbecsült alapanyag nem csak Európában, de a világ számos részén. A gyakran hivatkozott ókori receptgyűjtemény, amelyet Apiciusnak tulajdonít az emlékezet, már tartalmaz egy mézzel és - a mai ízlésnek nyilván különös kombinációt jelentő - póréhagymával készült éteét, ami lényegében a ma ismert birsalmasajtok eddig ismert legrégebbi írásos dokumentuma. Egy réges-régi receptgyűjteményt lehetetlen volna tökéletesen megfeleltetni a mai viszonyoknak, és mondjuk darabolható birsalmacsatniról beszélni, de az ókori fogás ízei minden bizonnyal leginkább erre emlékeztethettek. Mindez azt is mutatja, hogy már ekkor kedvelték a viszonylag egyszerűen feldolgozható, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmazó gyümölcsből készíthető fogásokat.





A birs ugyanis azon kevés gyümölcsök egyike, amelyik nyersen nem fogyasztható - nem egyszerűen rendkívül kemény a gyümölcshúsa, de magas csersavtartalmának köszönhetően igencsak fanyar is. Ezek a savak aztán hőkezelés hatására átalakulnak, a birs aromái a főzés (esetleg sütés) hatására felszabadulnak. Egyike a legkiválóbb befőtt, zselé vagy lekvár alapanyagoknak.





Külön érdekesség, hogy az első lekvárnak nevezett feldolgozott gyümölcsök egyike (ha nem épp az első) is a birs lehetett. A portugál marmelada szó ugyanis a birs feldolgozását jelenti - ma pedig a birsalmasajtot értik alatta Portugáliában. Ebből a szóból honosodott meg aztán angolszász országokban a marmalade kifejezés (a szigetország egykori lakói eleinte kizárólag a birsből készült lekvárokat értették alatta, mára ez megváltozott), amely egy időben marmelád változatban nálunk is használatos volt.

A régi magyar konyhában, sőt népi gyógyászatban is alapvetőnek számító birsről elsőként a nevezetes protestáns prédikátor, Méliusz Juhász Péter 1578-ban megjelent Herbariuma (közkeletű nevén: Füveskönyv) is beszámol, a birsalmasajt jótékony hatását is említi. A szerző - nyilván német és latin nyelvű füveskönyvek nyomán - külön kiemeli a birs vérzéscsillapító tulajdonságát, amelyre javallott a birsalmasajt fogyasztása. Ma már tudható, hogy ez elsősorban a benne található P-vitaminnak (ami valójában a rutin névre hallgató flavonoid) köszönhető, amely amellett, hogy elősegíti a C-vitamin jótékony hatásainak érvényesülését az emberi szervezetben, komoly szerepet tölt be az erek rugalmasabbá tételében és a vérzés csillapításában.

A birsalmasajtban minden fontos ásványi anyag (tudósok szerint 25-nél is többféle, köztük a létfontosságú vas, foszfor, kalcium, magnézium), számos vitamin (kétféle B-, E-, C- és P-vitamin mellett), valamint rostanyag is megtalálható. Nem csak rendben tartja az emésztésünket, de a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja - ezt persze a 16. században még nem is sejtették.





A 17. században valószínűleg hazánk területén rengeteg birs termett, és ekkor már igen népszerűnek számított mind a belőle készített lekvár, mind pedig a birssajt. A Misztótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájában készült első, magyar nyelven fennmaradt szakácskönyv nem kevesebb, mint 7 birsreceptet tartalmaz! A karcsú könyvecske a Liktáriumok címszó alatt ajánlja a különféle gyümölcsökből készíthető ,,lekvárokat", de meggyből csupán 4-et, rózsából (amit mára mindenki elfeledett a világ ezen táján) 3-at, míg a ma legnépszerűbb barackból mindössze 2-őt közöl. Az itt található birsliktáriumok közül nem egy hozzávalói között szerepelnek fűszerek, mint pl. gyömbér, szegfűszeg, fahéj, és mindegyiket nádméz édesíti. A nagyvonalú receptleírásokból is nyilvánvaló, nem egyet kifejezetten formákba öntöttek, és abban hagyták megszilárdulni, vagyis ezek bizony birssajtok voltak. Azt nehéz lenne nyomon követni, hogy mikor is jelent meg először dió vagy mogyoró, mandula a hazai birsalmasajtban, de egy biztos: olajos magvakkal vagy azok nélkül is az egyik legjobb téli csemegének számított évszázadokon át.

A gyümölcsök közül a legmagasabb pektintartalommal rendelkező, különféle ízesítőkkel főzött, feldolgozott birs formába öntésének hagyománya persze számos országban nagy múltra tekint vissza. A spanyol dulce de membrillo vagy carne de membrillo éppúgy birsalmasajtot jelent, mint a francia pâte de coing vagy az angol quince cheese (ez szó szerinti megfelelője a magyar kifejezésnek), illetve a német Quittenbrot vagy Quittenkonfekt. Míg a spanyol ajkú országokban a birsalmasajt rendszerint nem tartalmaz más hozzávalót, csak mézet vagy cukrot és gyümölcsöt, és egykor az adventi időszak meghatározó finomsága volt - gyakran kenyérre szelve is fogyasztották -, Provence-ban a hagyományos karácsonyi desszertrepeortár (ami főként szárított gyümölcsöket tartalmazott) elengedhetetlen részét képezte.
Birsalmasajt minden formában

A magyar birsalmasajt szó híven tükrözi, hogy a birsből készült finomság a sajthoz hasonlóan szeletelhető, darabolható. Az elkészítése nem bonyolult, számos módszer létezik, csak a szárításra, tárolásra kell fokozott figyelmet fordítani. Van, aki a birset meghámozza, magházát is eltávolítja, így lát hozzá a főzéséhez, ami meglehetősen fáradságos és csuklót igénybe vevő foglalatosság, ha valaki spórolna az erejével, érdemes kipróbálnia az egyszerűbb megoldást is.





Birsalmasajt dióval

Hozzávalók:
1 kg birs
40 dkg kristálycukor
1 citrom leve
10-15 dkg durvára vágott dióbél

Elkészítés: A birsalmákat alaposan mossuk meg, majd héjastól, magházastól negyedeljük. Tegyük az egészet egy nagyobb lábosba, majd annyi vízzel öntsük fel, amennyi épp ellepi. Közepes tűznél főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük le, majd paradicsompasszírozó segítségével passzírozzuk át. Így sem a héja, sem a magháza nem kerül a gyümölcspépbe.
A birspüréhez azonnal adjuk hozzá a citrom levét, hogy ne oxidálódjon, majd a lábosba visszaöntve tegyük a tűzre. Adjuk hozzá a cukrot, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ez praktikusan annyit jelent, hogy ha egy mokkáskanállal kiveszünk egy keveset a sűrű pépből, és azt egy porcelántányérra cseppentjük, azonnal dermednie kell.
Ha elkészült, hűtsük szobahőmérsékletűre. Közben készítsünk elő néhány lapos edényt vagy őzgerincformát. Mindegyiket béleljük ki frissen tartó fóliával. Az edények aljára tegyünk a nagyobb darabokra vágott vagy tördelt dióból, és merjük rá a birspépet. Variálhatjuk úgy is, hogy a dió egy részét az edény aljára helyezzük, más részét a birspépbe keverjük.
Ha szeretnénk, hogy gyorsan dermedjen, érdemes minél laposabb formákat választani.
Az így előkészített sajtot száraz, hűvös helyen (ne tegyük hűtőszekrénybe!) hagyjuk szilárdulni legalább 2-3 napon át. Ha már a teteje is kissé megszáradt, borítsuk sütőpapírral borított sima felületre, távolítsuk el a fóliát. Így az eddig formában pihenő rész is érintkezik a levegővel. Hagyjuk szikkadni legalább 1 hétig (de nem árt, ha tovább is így marad), időről időre forgassuk meg, hogy egyenletesen száradjon.

A birsalmasajt ricottával is nagyon finom

Fontos, hogy ne csomagoljuk be túlságosan korán, mert ha nem távozik a sajtból kellő mennyiségű nedvesség, könnyen romlásnak indulhat! Lényegében ez a legérzékenyebb pontja a birsalmasajt készítésének, erre mindenképp ügyelni kell. Ha már minden oldala szilárd, a nedvesség sehol sem érzékelhető, vagyis ha konyhai törlőkendőt borítunk rá, nem nedvesedik át, akkor celofánba vagy fóliába is csomagolhatjuk, és kész is a birssajt-ajándék. Ha azonban megtartanánk, szellős helyen még tovább is száríthatjuk csomagolás nélkül. Minél szárazabb lesz, természetesen annál jobban keményedik is. Van, aki kifejezetten a lágyabb, mások a már keményebb birsalmasajtot kedvelik inkább.

Birsalmasajt készülhet akár többféle olajos maggal is. A mandula, a mogyoró, de a tökmag, a pisztácia és egyéb dióféle is remekül illik hozzá. Fűszerezhetjük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, kevés finomra reszelt szerecsendióval, de akár gyömbérrel vagy leheletnyi chilivel is.

A birsből nem csak sajt, de zselé is készülhet

Ha nincs az embernek türelme sokféle edénybe helyezni, egy-egy méretesebb tepsit is megtölthetünk a kész masszával, ez esetben később könnyebben tudjuk darabolni, és akár kis bonbonként is kínálhatjuk, sőt félig vagy egészben csokoládéba is márthatjuk. A jó birsalmasajt szinte bármilyen formában remek ajándék lehet akár karácsonyra is.

A birsalmasajtot természetesen ízesíthetjük másként is - akár alkohollal vagy frissen préselt gyümölcslé hozzáadásával, és érdemes kevesebb cukorral is próbálkozni, így aromái még intenzívebbek.
Birsalmasajtvirágok almalével

Hozzávalók 1 nagyméretű gáztepsihez:
2 kg birs
30 dkg kristálycukor
2 dl frissen préselt, szűretlen almalé
fél dl citromlé

Elkészítés: A birset mosás és darabolás után annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi épp ellepi. Ha puhára főtt, átpasszírozzuk. A püréhez adjuk az almalevet, a cukrot és a citromlevet, majd az egészet sűrű péppé főzzük.
A kész masszát sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. Legalább 2 napig száraz, hűvös helyen szárítjuk, majd megfordítjuk, és nagyjából 4 cm átmérőjű, virágformájú aprósütemény kiszúróval kis virágokat (vagy bármilyen más alakzatokat) szaggatunk belőle. Az így kapott formákat sütőpapírral borított felületre rakosgatjuk megfordítva, 1-2 napot érdemes így is szikkasztani. Ha hosszabb ideig tárolnánk, néhány hétig hagyjuk tovább száradni, levegős, hűvös, de mindenképp száraz helyen (spájzban, éléskamrában). A tárolásra - nem lehet elégszer hangsúlyozni - nagyon kell ügyelni, és rendszeresen ellenőrizzük. Bár ha nem gigantikus mennyiségben készül, semmiképp sem lesz ideje romlásnak indulni!

A birsalmasajtból vágott kockákat akár kókuszreszelékbe is forgathatjuk

A formára vágott birsalmasajtot is lehet tovább ízesíteni, csinosítani, és akár őrölt mandulába, grillázsőrleménybe forgatva tökéletesíteni. Sokkal finomabb és különlegesebb, mint a készen kapható édességek, ráadásul kifejezetten egészséges is, főként ha a cukor mennyiségét redukáltuk.

A birsalmasajt remek ízesítője lehet a gyümölcskenyereknek, püspökkenyereknek éppúgy, mint a reggelire fogyasztott müzlinek. Kissé méretesebb birsalmasajtszeltekkel tölthetünk omlós vagy leveles tésztából készült táskákat is, kelt tésztából készült buktát, de finomra vágva aprósütemények tetejére is rakosgathatunk belőle, vagy kevert tésztákat, akár bejglit, piskótákat is gazdagíthatunk vele. Könnyedén kiválthatjuk így a szárított vagy kandírozott gyümölcsöket, és rendkívül finom desszerteket gyárthatunk.

Kelt tészták töltelékeként is használhatjuk a birsalmasajtot

Aki pedig szereti a különleges ízkombinációkat, kóstolja meg a hagyományos birsalmasajtot érett sajtokkal vagy vékonyra szelt sonkával - mennyei! Akár vendégváró falatokat is készíthetünk többféle sajt, dió és birsalmasajt kombinálásával. A bátrabbak pedig mindenképp próbálják ki a ruccolát birsalmasajttal és emmentáli sajttal!





Birsalmalekvár

Elkészítés: Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a héjával együtt leválasztjuk a magházról, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. (A férges részek nem főnek szét, körülük óvatosan le lehet venni az ép gyümölcshúst.) A gyümölcshúst előre lemért súlyú lábosba rakjuk, nyeles turmixgéppel (botmixer) péppé zúzzuk. Újból lemérjük a lábost, a pép minden kg-jához 80 dkg cukrot keverünk. A masszából nagy tűzálló tálat kb. 2/3-áig töltünk (kb. 1,6 kg), mikrohullámú sütőbe tesszük. Kb. 15 percig tartsuk benn 850 wattos teljesítményen, tető nélkül, hogy a víz párologni tudjon belőle. Figyeljük, hogy a massza kicsordulni készül-e a tálból. Ha igen, nyissuk ki a mikrót, keverjük meg a masszát, és csökkentsük a mikró teljesítményét, a főzési idő hátralévő részét pedig arányosan növeljük meg. Addig kell mikrózni, amíg a massza egész tömege fel nem forr. A lekvárt üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük. A sajtot kicsit hűlni hagyjuk, durván darabolt diót keverhetünk bele ízlés szerint. Folpackkal bélelt edényekbe (pl. őzgerincforma) öntjük ki. Másnap kiboríthatjuk, a folpackot le lehet húzni róla, lehet szeletelni.

A kuktában legtöbbször levet ereszt a birsalma. Ebből finom szörp lesz, ha ízlés szerint felcukrozzuk (kb. ugyanannyi térfogatú cukrot kell hozzáadni az én ízlésem szerint). 20 %-nyi vizet is öntsünk hozzá, hogy ne kocsonyásodjon össze. Felforraljuk. A keletkező habbal együtt leszedjük a gyümölcshús törmeléket, ami tömény édességként fogyasztható. A felforrt szörpöt csavaros üvegbe szedjük, száraz dunsztba tesszük.





Forrás http://www.mindmegette.hu/birsalmasajt-a-finom-orvossag-48870
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: kókuszreszelékbe, emlékeztethettek, porcelántányérra, receptgyűjtemény, vérzéscsillapító, ízkombinációkat, szerecsendióval, birsalmasajtban, csillapításában, birsalmasajttal, elengedhetetlen, birsalmasajtból, birsliktáriumok, kombinálásával, tökéletesíteni, őzgerincformát, birsalmasajtok, birsalmasajtot, legérzékenyebb, hűtőszekrénybe, birsalmalekvár, mokkáskanállal, fűszerezhetjük, érvényesülését, felszabadulnak, gazdagíthatunk, rakosgathatunk, csomagolhatjuk, alapanyagoknak, aprósütemények, átpasszírozzuk, quittenkonfekt, teljesítményét, megszilárdulni, kocsonyásodjon, teljesítményen, világ számos, gyakran hivatkozott, réges-régi receptgyűjteményt, ókori fogás, viszonylag egyszerűen, birs ugyanis, savak aztán, birs aromái, legkiválóbb befőtt, első lekvárnak, birs lehetett, portugál marmelada, birs feldolgozását, birsalmasajtot értik, szóból honosodott, marmalade kifejezés, Méliusz Juhász Péter, Misztótfalusi Kis Miklós,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.08. 13:00 Csökkent a 3, az 5 és a 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama
11.08. 12:59 Tudomány Mátyás király udvarában címmel nyílt kiállítás Budapesten
11.08. 12:59 EKF 2023 - Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés Debrecen pályázatát
11.08. 12:42 Elkészült az Elek Gyula Aréna energetikai korszerűsítése
11.08. 12:42 Huszonkét majonéz közül háromnál talált hiányosságokat a Nébih
11.08. 12:42 Csütörtöktől vetítik a mozik Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét
11.08. 12:42 Film készül Széchenyi Zsigmond életéről - BŐVÍTETT (új: vezető producer)
11.08. 12:41 MNB: 2030-ig terjedő makropályát vázol fel a legfrissebb Növekedési jelenté...
11.08. 12:33 Koncertek, kiállítások, könyvbemutatók a nagyszebeni Ars Hungaricán
11.08. 12:22 Rétvári: a korábbi gyerekvállalást segítené a fiatalok életkezdési támogatá...
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Prok Dávid Őszi falevelek  Őszi kép  Üdvösség  Üdvösség  Váltakozó virágok sora  Gősi Vali - *Tündéri éjben  Serfőző Simon: Hegyen-völgyön  Szép napot  Tandari Éva Áradat  Almák ládában  Kislány kutyával  Ha én rózsa volnék  Vezetők  Üzenet  Kereszt  Kellemes délutánt kívánok!  Facebookon kaptam  Légy fül  Isten hozott november!  Szeretet - ídézetes  Png nő  Szép jó reggelt kívánok kedves...  ...Minek muzsikáljak  "Valakinek szüksége van rád!  Szeretet - ídézetes  Rózsaszín rózsa  Rózsaszín rózsa  Png nő  Csak egy Isten van!  Szerelmesek 💝💗  Sose magyarázkodj egy férfinak...  Szíves üdvözlet  Szent szelídség. Szentnek öltö...  Oltalmad alá futunk Istennek s...  Annak sírján, kit ő szeretett  Facebookon kaptam  Molnár Richárd: Jó éjszakát!  Kislány kutyával  Szép napot  Markáns lehűlés jön - zúdul Ma...  2018. november 7.  Őszi kép  2018. november 7.  Ének a túlról  Választás hűség és népszerűség...  Őszi kép  Sárga rózsa  Sose magyarázkodj egy férfinak...  Jézus arc a levélen  Png virág  Tandari Éva Áradat  Rózsaszín rózsa  Mennyei édesanya ima  Őszi kép  Halász István Kertünk ősszel  Üdvösség  Szóval ezek azok a napok  Facebookon kaptam  Született dicsekvők  Mókusok  Gősi Vali - *Tündéri éjben  Szép estét D. Erika  Mai evangélium – 2018. n...  Színes virágok  Png virág  Ahogy az alkony őrzi emléked  Csak egy Isten van!  Szép jó reggelt kívánok kedves...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ***Csodálatos kép***  Hiába keresem hangod a szélben...  Ellenséges érzület  Gősi Vali - *Tündéri éjben  Csak Krisztusban, kaptam remén...  Jézus áldásával  Szerelem - romantika  Szép napot  Vezetők  "Valakinek szüksége van rád!  Zelk Zoltán: Őszi mese  Szép napot  Facebookon kaptam  Vöröslő őszi levelek Png képek  Váltakozó virágok sora  Gősi Vali - *Tündéri éjben  Szépség a tengernél  Büdös láb - büdös száj  Őszi kép  Hajnali szél, reggeli köd  Oltalmad alá futunk Istennek s...  Légy fül  Szent szelídség. Szentnek öltö...  Vörös rózsás szerelem  Mókusok  Kellemes estét!  Szentségimádás 2018.11.24.  Jó éjszakát  Szép napot - cicussal  Szépség a tengernél 
Bejegyzés Címkék
világ számos, gyakran hivatkozott, réges-régi receptgyűjteményt, ókori fogás, viszonylag egyszerűen, birs ugyanis, savak aztán, birs aromái, legkiválóbb befőtt, első lekvárnak, birs lehetett, portugál marmelada, birs feldolgozását, birsalmasajtot értik, szóból honosodott, marmalade kifejezés, szigetország egykori, birsből készült, időben marmelád, régi magyar, nevezetes protestáns, birsalmasajt jótékony, birs vérzéscsillapító, birsalmasajt fogyasztása, benne található, rutin névre, emberi szervezetben, erek rugalmasabbá, vérzés csillapításában, birsalmasajtban minden, belőle készített, karcsú könyvecske, különféle gyümölcsökből, világ ezen, hozzávalói között, nagyvonalú receptleírásokból, egyik legjobb, gyümölcsök közül, legmagasabb pektintartalommal, spanyol dulce, francia pâte, angol quince, magyar kifejezésnek, német Quittenbrot, spanyol ajkú, birsalmasajt rendszerint, adventi időszak, hagyományos karácsonyi, magyar birsalmasajt, sajthoz hasonlóan, birset meghámozza, egyszerűbb megoldást, birsalmákat alaposan, nagyobb lábosba, birspüréhez azonnal, citrom levét, lábosba visszaöntve, mokkáskanállal kiveszünk, sűrű pépből, porcelántányérra cseppentjük, edények aljára, nagyobb darabokra, edény aljára, birspépbe keverjük, eddig formában, birsalmasajt ricottával, sajtból kellő, legérzékenyebb pontja, birsalmasajt készítésének, nedvesség sehol, embernek türelme, kész masszával, birsalmasajtot természetesen, birset mosás, püréhez adjuk, egészet sűrű, kész masszát, birsalmasajtból vágott, formára vágott, készen kapható, cukor mennyiségét, birsalmasajt remek, reggelire fogyasztott, szárított vagy, különleges ízkombinációkat, hagyományos birsalmasajtot, bátrabbak pedig, ruccolát birsalmasajttal, nagy kuktába, kuktában 10-25, birsalmák méretétől, birsalmák húsát, héjával együtt, esetleges hibás, férges részek, gyümölcshúst előre, masszából nagy, massza kicsordulni, mikró teljesítményét, massza egész, lekvárt üvegbe, , ,
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 16 db bejegyzés
Összes: 1363 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 861
  • e Hónap: 3778
  • e Év: 101527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.