Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A böjt
  2013-06-11 11:44:04, kedd
 
  Két alapvető indítéka van a böjtölésnek:

az akaraterő és a spiritualitás fejlesztése

egészségügyi megfontolások, mint például

salaktalanítás,
súlyfelesleg leadása,
alvászavarok kiküszöbölése,
belső egyensúly, harmónia megteremtése,
fáradtság leküzdése.

A lelki fejlődés érdekében tartandó böjt esetén tekintetbe kell vennünk bizonyos szabályokat és időpontokat.
Minden, amit tudatosan végzünk, sokkal nagyobb hatást gyakorol az elmére és a pszichére, illetve a lélekre, mint a tudattalan tevékenység.

A spirituális aspiráns, a lelki utat járó jógázó számára a böjt nemcsak azt jelenti, hogy kihagy egy-két étkezést, hanem elsősorban azt, hogy leküzdi rossz szokásait, tulajdonságait, gondolatait, s hogy testileg és lelkileg tartózkodik a hiábavaló foglalatosságoktól.
A böjtnap nem más, mint egy tudatosan és önzetlenül bemutatott testi-lelki áldozat, illetve felajánlás.

A böjtölésnek nincs vallási oka, inkább az önfegyelem fejlesztésének eszköze és lehetőség a jobb önismeretre, vagyis e képességek fejlesztésére szolgál. Növeli az ember belső erőit, s ezáltal könnyebben szembe tud nézni a mindennapok megpróbáltatásaival. Megismerteti velünk saját gondolatainkat, és céltudatosságra, kitartásra, állhatatosságra nevel, illetve fejleszti ezeket a képességeket.

A böjt fogékonyabbá, érzékenyebbé tesz, és segítségével fejlődik, illetve mélyül az intuíciónk. Ilyenkor felülemelkedünk a durva anyagi síkon, és intenzívebbé válik a kapcsolatunk a finomabb elemekkel és szférákkal, ezáltal jobban megértjük a kozmikus erők kisugárzását és hatását.

A bolygók állása és a holdfázisok váltakozása meghatározza, hogy mely napokon célszerű böjtölni.



A nap sugárzása állandó, ezért a hatása mindig egyformán erős. A hold százszorta erősebben hat ránk, mint a nap, de jóval változékonyabb is. A holdfázisok a természetet és a tudatot is befolyásolják.

Kiváltképp a holdtölte körüli napok kínálnak kedvező alkalmat a belső megtisztulásra. Ezeken a napokon rajtunk átáramló hatalmas energiaár fel tudja oldani a blokádokat, és ismét felszabadítja az energiapályákat, és saját belső energiánkat is mozgásba hozhatja.

Különösen teliholdkor van jó esélyünk arra, hogy megtisztítsuk belső funkcióinkat (antahkarana): az elmét, az intellektust, a tudatunkat és az egót, főleg ha mantragyakorlással és böjtöléssel növeljük a folyamat hatásfokát.

Miként a telihold éjszakájának, úgy az újhold éjjelének is megvan a különleges hatása. Pontosan az ellenkezője történik újholdkor, mint ami holdtöltekor végbemegy: minden belső mozgás, minden érzelmi rezdülés fékeződik és akadályokba ütközik. A blokkolt érzelmeket ezen a napon jó tettekkel (paramártha) lehet feloldani és megtisztítani.

A telihold és a holdtalan, sötét éjszaka napján kívül a holdfázis 2. és 11. napja alkalmas a spirituális böjtölésre, mivel a 2. és 11. napon változik a holdhatás. A holdhatás változásának napján tartott böjt a fokozott energiaáramlásnak köszönhetően rendkívül tisztító hatású, testi és lelki értelemben egyaránt.

A böjtölés az akaraterő fejlesztését is célozhatja. Például ha valamit feltétlenül el szeretnénk érni vagy meg szeretnénk valósítani, böjtölünk, amíg ez be nem következik. Némelyek fogadalmat is tesznek, hogy addig nem hagyják abba böjtölést, amíg el nem érték a céljukat. Kitartásuknak és akaraterejüknek köszönhetően a kívánságuk végül teljesül.

Egész nap folyamán egyetlen pillanatra se feledjük, illetve legyünk tudatában, hogy spirituális okból, lelki fejlődésünk érdekében böjtölünk, s hogy megfogadtuk: egész nap nem eszünk semmit. Ha sikerül tartanunk a fogadalmunkat, boldogság fog eltölteni minket, és erősödni fog az önbizalmunk.

Végig legyünk tudatában, hogy ez egy különleges nap, s próbáljunk a szokottnál is barátságosabbak és kedvesebbek lenni embertársainkhoz.


Általánosságban elmondható, hogy hetente egyszer (hétfőn - a Hold és az Úr Shiva napján, vagy csütörtökön - a Jupiter és a Mester napján), valamint teliholdkor ajánlott egy-egy spirituális böjtnapot tartani.

A spirituális böjtnek nemcsak az a lényege, hogy egy napon keresztül egyáltalán nem vagy mindössze egyszer étkezünk, hanem pozitív és spirituális beállítottság, amellyel végezzük, és amely az egész napunkra jellemző. Csak így válhat a böjtnap lelki fejlődésünket támogató, illetve szolgáló spirituális gyakorlattá.

Gyógyteát és vizet természetesen bármikor ihatunk.


Forrás : Link





Nagytakarítás! ...Link
 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
Címkék: embertársainkhoz, állhatatosságra, céltudatosságra, barátságosabbak, energiapályákat, felülemelkedünk, általánosságban, akaraterejüknek, változékonyabb, gondolatainkat, salaktalanítás, megtisztulásra, tulajdonságait, fejlesztésének, fejlesztésére, kitartásuknak, megtisztítani, felszabadítja, megtisztítsuk, befolyásolják, kiküszöbölése, természetesen, beállítottság, nagytakarítás, megfontolások, spiritualitás, fejlődésünket, fogadalmunkat, meghatározza, kisugárzását, holdtöltekor, intellektust, változásának, funkcióinkat, éjszakájának, köszönhetően, spiritualitás fejlesztése, lelki fejlődés, tudattalan tevékenység, spirituális aspiráns, lelki utat, böjt nemcsak, böjtölésnek nincs, önfegyelem fejlesztésének, jobb önismeretre, ember belső, böjt fogékonyabbá, durva anyagi, finomabb elemekkel, kozmikus erők, bolygók állása, holdfázisok váltakozása,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Nem mindegy  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  A Mindenható Istenben bízva  Csendes éjszakán  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Atyám !  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Csörög a telefonom  Cicus virággal  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Egyet értesz?  A közszereplő  Március  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Nem mindegy  A gyomorrontás tojással is kez...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Síró nő  Csörög a telefonom  Könnyáztatta asszonysorsok  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Nem kell ide békemenet  Talpra vándor  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Isten áldja  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  A közszereplő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Nem mindegy  1848. március 15-én  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Csendes éjszakán  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alvó kislány  Szent-Györgyi Albert gondolata  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Tavaszról álmodom,  Nem kell ide békemenet  Hernádkak  Esti kép  Dóró Sándor: Ma  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Ne engedd el kezem!  Könnyáztatta asszonysorsok  Meghitt estéken . . .  Csendes éjszakán  ...és mégis ráismersz 
Bejegyzés Címkék
spiritualitás fejlesztése, lelki fejlődés, tudattalan tevékenység, spirituális aspiráns, lelki utat, böjt nemcsak, böjtölésnek nincs, önfegyelem fejlesztésének, jobb önismeretre, ember belső, böjt fogékonyabbá, durva anyagi, finomabb elemekkel, kozmikus erők, bolygók állása, holdfázisok váltakozása, hatása mindig, hold százszorta, holdtölte körüli, belső megtisztulásra, napokon rajtunk, folyamat hatásfokát, telihold éjszakájának, újhold éjjelének, különleges hatása, ellenkezője történik, blokkolt érzelmeket, spirituális böjtölésre, holdhatás változásának, fokozott energiaáramlásnak, akaraterő fejlesztését, kívánságuk végül, spirituális böjtnek, napon keresztül, egész napunkra, böjtnap lelki, embertársainkhoz, állhatatosságra, céltudatosságra, barátságosabbak, energiapályákat, felülemelkedünk, általánosságban, akaraterejüknek, változékonyabb, gondolatainkat, salaktalanítás, megtisztulásra, tulajdonságait, fejlesztésének, fejlesztésére, kitartásuknak, megtisztítani, felszabadítja, megtisztítsuk, befolyásolják, kiküszöbölése, természetesen, beállítottság, nagytakarítás, megfontolások, spiritualitás, fejlődésünket, fogadalmunkat, meghatározza, kisugárzását, holdtöltekor, intellektust, változásának, funkcióinkat, éjszakájának, köszönhetően, egészségügyi, súlyfelesleg, képességeket, érzékenyebbé, segítségével, fejlesztését, intenzívebbé, kapcsolatunk, alvászavarok, fogékonyabbá, megteremtése, megismerteti, fejlődésünk, böjtöléssel, kedvesebbek, energiánkat, spirituális, holdfázisok, megfogadtuk, önismeretre, tartózkodik, teliholdkor, csütörtökön, önbizalmunk, antahkarana, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 1092
  • e Hónap: 6620
  • e Év: 54532
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.