Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A galamb, mint szimbólum
  2013-11-17 06:53:36, vasárnap
 
 



I. Galamb a népművészetben

Általánosan, a madár , a Lélek szimbóluma. A Lélekfán, az Életfán ülő madár képe a népművészetünkben több területen is fellelhető.

Őseink hitvilágát mutatja be - többek között - a nagyszentmiklósi aranykincs (avar kori 23 db-ból álló arany étkészlet) 7. számú korsóján látható "égberagadási jelenet" mely motívum megtalálható a népmesei örökségünkben is, pl.: Fanyűvő, Vasgyúró, Hegyhengergető, vagy a Fehérló fia.

Itt a Lélek - madár: a Turul viszi fel a "Felső Égi Világba" a karmai közt az embert, az "Alvilágból" az Életfán. Miközben az ember eteti, itatja, mindenét odaadja néki, végül egy részt önmagából odaadva táplálja.

Hogy mi köze lehet ennek galambjainkhoz? Gondoljunk bele! Amikor a tenyésztő a kezei között tartja galambját, önkéntelenül az emberre fókuszálunk, aki itt a Földön ellátja, gondját viseli galambjainak, galambászatának, learatja a babérokat. De a Gondviselés oda-vissza hat ("mese" szerint). Lelki szinten a kapcsolat ennek a tükörképe: Valójában a galamb (madár, Lélek) viseli gondját az embernek. Éppen a szerint, miként a Földön az ember - neki. A kölcsönösség elve szerint. Végső soron, azok vagyunk, amit magunktól, magunkból adunk.

A galamb feminim jellegű, a szeretett nő szinonímája. A szerelmi vágyakozást és beteljesülést, valamint az örök hűséget is reprezentálja: a szerelem legyőzi az időt. Anyaság szimbólum. A harmónia, a béke és a tavasz jelképe. Tisztaságra, szűziességre utal. A "békegalamb" a háborúellenesség jelképe. Nem a természete alapján, hanem a ragyogó szépsége miatt.

II. galamb a kereszténységben

A keresztény ikonográfiában a galamb a Szentlélek jelképe. A Szentlélek pedig a Mindenható Isten szabad és független jelenléte. Bárhol, bármikor, bárkiben, a szeretet, a bölcsesség, a józanság Lelke, maga Isten. A Szentlélek, békességet teremt bennünk és közöttünk, alázatos, szelíd.

"És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijöve a vízből; és ímé az egek megnyilatkozának néki, és ő látá az Istennek Lelkét alájőni, mint galambot és őreá szállani. És ímé egy égi hang ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, akiben én gyönyörködöm. (Máté ev. 3.15-17)

A galambok színének jelentése : vörös - az uralkodó szín, mert Krisztus vére által váltotta meg az emberiséget; a pettyekkel tarkázott (megj.:kovácsolt) - a 12 próféta különbözőségére utal; fekete - homályos prédikáció; a hamuszín (megj.:kék) - Jónás, aki hamuval megszórva, szőrcsuhában hirdette az igét; ezüst - Istvánt, az első mártírt jelképezi; fehér - Keresztelő Szent Jánosra, és a keresztelés tisztító hatására utal.

Az Angyali üdvözlet ábrázolásának egyik változata: Mária, a Szentlélek jegyeseként, jeggyűrűt kap, melyet egy galamb hoz a csőrében.

Az ókeresztény művészetekben a temetkezési urnákon szereplő, edény szélén álló, abból ivó galambok az élet forrásából ivó lelkekre utalnak.

III. galamb - a zsidó hagyományban

Az özönvíz végén "a vizek megapadának, Noé kibocsátá a galambot a bárkából. És megjöve ő hozzá a galamb estennen, és ímé leszakasztott olajfalevél vala annak szájában. És megtudá Noé, hogy elapadt a víz a földről." (Mózes I./8/10-11) Az ártatlanságot, a békét , a halál felett aratott győzelmet testesíti meg. Isten és az emberiség közötti kibékülés jelképe: Az Élet újjászületik és visszatér a megtisztult földre.

IV. galamb - Mezopotámiában

Mezopotámiai kultúrában Innin/Istar/Astara istennő attribútuma, aki a Termékenységet képviseli többek között. Alvilágjárása, a Termékenység éves körforgását mutatja be.

V. galamb - Egyiptomban

Az egyiptomi kultúrában a halhatatlanság madara. Az Életfa ágán ül, csőrében annak gyümölcsével.

VI. galamb - görög kultúrában

Zeusz/Jupiter és Aphrodité/Venus attribútuma. A dódónai jósda egyik jövendőmondó állata. A szerelemistennő szekerét a hagyomány szerint galambok húzzák. Venus küldötte az a két gerle, amely Aeneasnak az aranyághoz vezető utat mutatta. Athéné Istennő jelképe, a gyermek Zeuszt eteti az isteni ambróziával.

VII. galamb - Kínában

A Földanyát, a termékenységet és a hosszú életet szimbolizálja.

VIII. galamb - Japánban

A kardot csőrében tartó galamb a háború végét jelenti.

IX. postagalamb

Egyszer egy ismerősöm megkérdezte tőlem, hogy miért éppen postagalambot tenyésztek? Nem tudtam hirtelen válaszolni, olyannyira meghökkentem a kérdésén. Mivel szeretem a galambokat, ezért ez soha sem volt kérdés a számomra. Szeretem és ennyi, ez épp elég. Mégis később gondolkozni kezdtem azon, hogy mi a célja a tenyésztői munkámnak, aminek a révén az emberben élő Alkotó Szellem, az anyagba formálja, álmodja önmagát? Alapvetően a cél a tájékozódóképesség és a gyorsaság fejlesztése. Így válaszul a kérdésre, a következőkben próbáltam megragadni a postagalamb mibenvalóságát.

- Hírhozó

- Tájékozódás

- A lehető legrövidebb idő alatt hazatalál oda, ahonnan ered, az otthonába , az ő "Teremtőjéhez".

- Intelligencia

- Akarat, küzdenitudás

- Vitalitás (Életrevalóság)

Miközben a tenyésztő állhatatos kitartással formálja állományát, képzi önmagát a fenti vezérelvek mentén, szeretné ezeket a tulajdonságokat meghonosítani és megsokszorozni állományában. Miközben ezt teszi, észrevétlenül ő maga is azzá válik ! (amit meg akar valósítani). A folyamat révén válik a tenyésztő és az ő állománya hasonlatossá, egyedivé, Eggyé. A tenyésztő kezei között a galamb Igazi postagalambbá, a galamb "szárnyai között" a gazdájuk Igaz Emberré válhat. Ebben fejeződik ki egymásért-valóságunk. Így alakultak ki a máig híres galambtörzsek, a maguk félreismerhetetlen jellegzetességeikkel.

És ezzel az Eggyé válással, egyedivé válással vissza is érkeztünk a kiinduló "mesénkhez".

De mi is lehet számunkra ennek, a galambról, mint szimbólumról szóló írásnak a praktikus, gyakorlati oldala? Én úgy érzem, hogy elsősorban a galambjainkhoz való viszonyunkban, a mindennapi kapcsolatunkban a velük való bánásmódunkban, a hozzáállásunkban nyilvánulhat meg a hatása: magasabb szintre emelkedik azáltal, hogy tudjuk Róluk, milyen becsben álltak és állnak a galambok a különböző kultúrákban, végigkísérve emberiségünk egészének történetét a Teremtéstől, napjainkig.

Galambospeti ( Szili Péter ) Gödöllő, 2006, November

Felhasznált irodalom:

Pál József, Ujvári Edit: Szimbólumtár, Balassi kiadó 2001

Sulinet Katalógus : Állat és szimbólum 7. (www.sulinet.hu)

Shamanism, Working with Animal Spirits (www.geocities.com/~animalspirits/)

Biblia


Forrás : Link
 
 
1 komment , kategória:  Ezotéria :Szimbólumok,mandalák  
Címkék: háborúellenesség, megnyilatkozának, hozzáállásunkban, nagyszentmiklósi, kereszténységben, tulajdonságokat, kapcsolatunkban, különbözőségére, galambászatának, szerelemistennő, megsokszorozni, mezopotámiában, termékenységet, bánásmódunkban, galambjainkhoz, ikonográfiában, hegyhengergető, mibenvalóságát, halhatatlanság, népművészetben, ártatlanságot, postagalambbá, galambtörzsek, reprezentálja, örökségünkben, alvilágjárása, viszonyunkban, észrevétlenül, életrevalóság, beteljesülést, meghonosítani, ábrázolásának, következőkben, animalspirits, intelligencia, postagalambot, népművészetünkben több, nagyszentmiklósi aranykincs, népmesei örökségünkben, karmai közt, ember eteti, részt önmagából, kezei között, emberre fókuszálunk, kapcsolat ennek, kölcsönösség elve, galamb feminim, szerelmi vágyakozást, örök hűséget, szerelem legyőzi, tavasz jelképe, háborúellenesség jelképe, Felső Égi Világba, Mindenható Isten, Istennek Lelkét, Keresztelő Szent Jánosra, Mózes, Athéné Istennő, Alkotó Szellem, Igaz Emberré, Szili Péter, Ujvári Edit, Sulinet Katalógus, Animal Spirits,
Sándor István (#1)   2013-11-24 11:36:51
Szerintem Tatabányán a legszebb a turulmadár. Nekem kacagó gerléim is vannak és gyönyörű barnák.
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sokszor  képre írva  Galaktikus kapcsolat  Boldog virágvasárnapot minden...  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Válaszok a halál után  Az út  Fényvarázslat  Haja van  képre írva  Úgy sajog ez a vad tavasz,  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Tedd őt foglyul, Uram  Esti Ima !  Levél lány  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Paul David Tripp Március 27  Szép estét  Virágos mező  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Az angyali üdvözlet  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Öreg nő sóhajt  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  A víz abszolút súlya nem számí...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szimbólumok  Boldogság  Görgess  Nárcisz  Devecsery László - Húsvét  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Heltai Jenő: Március  Szimbólumok  Sokszor  Harang ( gif )  Az erdőterápia egészségre gyak...  Csak egy életed van....  Facebookon kaptam  Havazás  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Karinthy Frigyes: Almafa  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Szép álmokat!  Esti kép  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Havazás  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Fülpontok  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Talppontok közérthetően  Paul David Tripp Március 25  Esti képek  Alvó kutyák  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően 
Bejegyzés Címkék
népművészetünkben több, nagyszentmiklósi aranykincs, népmesei örökségünkben, karmai közt, ember eteti, részt önmagából, kezei között, emberre fókuszálunk, kapcsolat ennek, kölcsönösség elve, galamb feminim, szerelmi vágyakozást, örök hűséget, szerelem legyőzi, tavasz jelképe, háborúellenesség jelképe, természete alapján, ragyogó szépsége, keresztény ikonográfiában, józanság Lelke, egek megnyilatkozának, galambok színének, uralkodó szín, pettyekkel tarkázott, első mártírt, keresztelés tisztító, ókeresztény művészetekben, temetkezési urnákon, élet forrásából, zsidó hagyományban, özönvíz végén, vizek megapadának, galamb estennen, halál felett, emberiség közötti, megtisztult földre, egyiptomi kultúrában, halhatatlanság madara, dódónai jósda, szerelemistennő szekerét, hagyomány szerint, aranyághoz vezető, gyermek Zeuszt, isteni ambróziával, hosszú életet, kardot csőrében, háború végét, ismerősöm megkérdezte, tenyésztői munkámnak, anyagba formálja, gyorsaság fejlesztése, következőkben próbáltam, postagalamb mibenvalóságát, lehető legrövidebb, tenyésztő állhatatos, fenti vezérelvek, tulajdonságokat meghonosítani, folyamat révén, tenyésztő kezei, galamb Igazi, gazdájuk Igaz, máig híres, galambjainkhoz való, mindennapi kapcsolatunkban, velük való, hozzáállásunkban nyilvánulhat, különböző kultúrákban, háborúellenesség, megnyilatkozának, hozzáállásunkban, nagyszentmiklósi, kereszténységben, tulajdonságokat, kapcsolatunkban, különbözőségére, galambászatának, szerelemistennő, megsokszorozni, mezopotámiában, termékenységet, bánásmódunkban, galambjainkhoz, ikonográfiában, hegyhengergető, mibenvalóságát, halhatatlanság, népművészetben, ártatlanságot, postagalambbá, galambtörzsek, reprezentálja, örökségünkben, alvilágjárása, viszonyunkban, észrevétlenül, életrevalóság, beteljesülést, meghonosítani, ábrázolásának, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 421
  • e Hét: 1443
  • e Hónap: 6971
  • e Év: 54883
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.