Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
EZO.TV és társai telefonos átverés [TV ügyvédje]
  2014-02-05 12:16:26, szerda
 
   
  Link...



Így változik az öröklési jog

Március 15-től új Polgári Törvénykönyv lép életbe hazánkban. A régit úgy dolgozták át és újították meg, hogy életszerűbbek legyenek az új szabályok. Az elmúlt ötvenöt évben ugyanis komoly társadalmi változások történtek és a magánvagyon is jelentősebb lett.

A kormány 2010-ben a teljes magyar jogrendszer megújítását határozta meg célként - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára. Az új alaptörvény és a Btk. elfogadása után a magánjogon a sor: március 15-én hatályba lép az új Polgárjogi Törvénykönyv (Ptk.). A kódex megújítása azért volt időszerű, mert a jelenleg hatályban lévő 1959-es keltezésű sok helyen elavult. Ismert, hogy akkoriban a magántulajdon elég csökevényes formában létezett, és a polgárjog vagy magánjog valódi piacgazdaság nélkül kicsit anakronizmus volt. Az új Ptk egy az élethez és az azóta lezajlott társadalmi változásokhoz igazodó új szabálygyűjtemény lép hatályba, ami a jogbiztonságot is erősíti."

Magyar György ügyvéd szerint az új Ptk. megalkotásának oka és jelentősége a társadalmi és az életviszonyokban történt változásban rejlik, ugyanis hatvan év alatt azok olyan mértékben módosultak, ami miatt korszerűsíteni kellett a polgári jogi szabályozást. A törvény kiemelt fontosságát szerinte az jelzi, hogy szélesebb skálát fog át, mint az emberi élet: a fogantatástól a halál utáni öröklésig rendelkezik a jogviszonyokról. A március 15-ét követően keletkező jogviszonyokra, peren kívüli és peres eljárásokban már az új rendelkezéseket kell alkalmazni, a korábbiakra viszont a régit. ,,Ami a jogalkalmazást illeti, egészen biztosan több év kell ahhoz, hogy a bírói gyakorlat átvegye és feldolgozza az új rendelkezéseket, ugyanis a jövőbeni szabályozás átalakítja az alapvető, és több évszázados hagyománnyal rendelkező beidegződéseket a polgári jogi viszonyokban - mondta Magyar György. - Erre az egyik legkirívóbb példát - ez érinti a legtöbb embert - az öröklési jog újszerű rendelkezései között találhatjuk. Ugyancsak lényeges változást jelent például a kártérítési jogban, hogy a nem vagyoni kár helyébe a sérelemdíj lép, amely egyszerűbben megfogható, kiszélesíti a jogérvényesítést és a bizonyítási nehézségeket is igyekszik kiküszöbölni.

Az új Ptk. rengeteg változást tartalmaz, a paragrafusok negyede teljesen, másik negyede pedig részben megújult. Például a családjogban az élettársak jogviszonya rendezettebbé, intézményesebbé válik. A legalább egy éve együtt élő, közös gyermeküket együtt nevelő élettársak jogai a házastársakéval megegyezők. A házassági vagyonjogi szerződés segítségével a házastársak már maguk dönthetik el, hogyan rendezik vagyoni viszonyaikat. Életszerűbbé válnak az örökbefogadás és a gyámság szabályai is.

Megszűnik a közérdekű bírság. Március 15. után a cselekvőképesség általános és élethosszig tartó korlátozására sincs lehetőség, csak bizonyos ügycsoportokban és rendszeres időközönkénti felülvizsgálat mellett. Valóban az öröklési jogban van a legtöbb újdonság. A túlélő házastárs haszonélvezeti joga már nem terjed ki mindenre, csupán az általa lakott ingatlanra, és az általa használt berendezési tárgyakra, ezen felül egy gyermekrésznyi tulajdon illeti meg az örökségből. A köteles rész az örökség feléről harmadára csökken, vagyis nagyobb részről lehet szabadon dönteni, de tovább bővülnek a kitagadási okok. Például akkor is megfoszthatja köteles részétől az örököst az örökhagyó, ha őt az örökös súlyos nélkülözéseknek tette ki, nem tartott vele évtizedekig kapcsolatot, vagy ha bűncselekményt követett el. Öröklési szerződéssel azonban nem lehet egyik napról a másikra, csak úgy ,,kiforgatni" valakit az örökségéből, a köteles rész érvényesítésére két évig van lehetőség.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint ezzel felértékelődik az előrelátás és a végrendelet szerepe. Több szempontból is. Házastársak esetében is nagyobb szükség lehet rá, mint eddig, de az élettársak például csak akkor örökölnek elhunyt párjuk után, ha rendelkeznek lejegyzett végakarattal. ,,Van egy téves elképzelés ezzel kapcsolatban - mondta Tóth Ádám. - Sokan úgy gondolják, hogy 15 év után az élettársak automatikusan örökölnek egymás után, de ez eddig sem volt így és az új Ptk sincs szó róla. Sőt, csak akkor és sehogy máshogy nem örökölnek, ha a végrendeletben ez áll. A változások nagy része egyébként nagyon is életszerű, szükséges volt a módosítás, ami igazságosabb helyzetet teremt.

Magyarországon gyakori, hogy az emberek életük során többször is házasságot kötnek. Az én gyakorlatomban száz hagyatéki ügyből negyvenben a túlélő élettárs az elhunyt gyermekeinek nem az anyja vagy apja, és gyakran alig van 10-15 év korkülönbség az özvegy és a gyerekek között. Mivel pedig eddig az özvegy mindenre haszonélvezetet kapott, a gyerekek sok esetben hozzá sem tudtak jutni az örökségükhöz, mert az özvegy alig volt náluk idősebb. Ezek a viták az új szabályozással leegyszerűsödhetnek." Március 15-e után a túlélő házastársnak csak a közösen lakott lakásra és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakra lesz haszonélvezeti joga, ami élete végéig tart, akkor is, ha újraházasodik. A többi vagyon felett viszont semmilyen jogot nem gyakorol, csak egy ,,gyermekrésznyit" kap belőle. Így tehát az örökösök azon az ingatlanon kívül, amire az özvegy haszonélvezeti jogot kapott, a többi ingó és ingatlan vagyont eladhatják és ebben az özvegy is érdekelt lesz, mert a saját részéhez így tud hozzájutni.

Kedvezőbb helyzetbe hozzák az új szabályok az idős szülőket is. Jelenleg, ha egy gyermektelen házaspár egyik tagja meghal, a vagyont teljes egészében a túlélő házastárs örökli. Az új Ptk. ezen úgy változtat, hogy az özvegy a lakás és berendezése mellett megkapja a hagyaték egyéb vagyontárgyainak felét, a másik fele pedig az elhunyt házastárs szüleit illeti meg. Ha már csak az egyik szülő él, az örökség elhunyt szülőre jutó negyedét az özvegy házastárs és a még élő szülő között osztják el

Tóth Ádám hangsúlyozza, ha valaki másként, vagy ennél nagyobb szabadsággal szeretne vég intézkedni, végrendelkeznie kell. Ennek még nincs kultúrája hazánkban. Tavaly Magyarországon több mint 120 ezer haláleset történt, de csak a hagyatéki ügyek alig tíz százalékában szerepelt végrendelet, vagyis kevesebb, mint tízezren közölték hivatalosan a végakaratukat, ez pedig jóval kisebb, mint a 30 százaléknál magasabb európai átlag. Az új Ptk. életbelépésével új végrendeleti formák is bekerülnek a magyar jogrendbe, olyanok, amikre eddig nem volt példa. Házastársak például közösen is rendelkezhetnek." ,,A legegyszerűbb végrendelet 20 ezer forintba kerül, és ezt csak egyszer kell kifizetni, viszont egyszerűbbé és gyorsabban lezárhatóvá válhatnak vele a hagyatéki ügyek - mondta Tóth Ádám. - Persze ha nagyobb a vagyon és bonyolultabb a szerződés, kifizethetnek érte 50-60 ezer forintot is, de ha úgy tekintjük, hogy ezzel 50-60 millió forintos érték sorsáról lehet megnyugtatóan dönteni, úgy gondolom, az összeg arányban van a jelentőségével. Végrendeletet nem csak közjegyző, de ügyvéd is készíthet és jogi segítő nélkül, otthon is meg lehet írni. Érdemes azonban tudni, hogy a Ptk. alaki követelményeket is rögzít, aminek ha nem felel meg az irat, érvénytelenné válik. A haláleset után, amikor a hagyatéki tárgyaláson ez kiderül, értelemszerűen nem javítható vagy módosítható."


Link
 
 
0 komment , kategória:  **Olvasgatok, nézelődöm**   
Címkék: cselekvőképesség, jogérvényesítést, életviszonyokban, vagyontárgyainak, intézményesebbé, nélkülözéseknek, gyermekrésznyit, ügycsoportokban, végrendelkeznie, életbelépésével, rendelkezhetnek, jogviszonyokról, rendelkezéseket, érvényesítésére, beidegződéseket, házastársakéval, haszonélvezetet, követelményeket, magyarországon, korszerűsíteni, értelemszerűen, szabályozással, jogviszonyokra, jogalkalmazást, jelentőségével, haszonélvezeti, végrendeletben, felülvizsgálat, megalkotásának, bűncselekményt, felértékelődik, gyakorlatomban, jogbiztonságot, gyermekrésznyi, igazságügyért, rendelkezései, elmúlt ötvenöt, kormány 2010-ben, teljes magyar, kódex megújítása, jelenleg hatályban, magántulajdon elég, polgárjog vagy, azóta lezajlott, életviszonyokban történt, polgári jogi, törvény kiemelt, emberi élet, halál utáni, március 15-ét, korábbiakra viszont, jogalkalmazást illeti, Polgári Törvénykönyv, Répássy Róbert, Igazságügyi Minisztérium, Polgárjogi Törvénykönyv, Magyar György, Tóth Ádám, Magyar Országos Közjegyzői Kamara, Tavaly Magyarországon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
József Attila – Keresek ...  Minden tavaszból őrizz..  Zilahy Lajos gondolata  Dóró Sándor: Embernek maradni  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  James Allen  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Robert Merle tollából  Nem kell hozzá fürdőruhás  Tavaszi este  Magamnak  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimn...  A hagyma antibakteriális hatás...  Anyámról való emlékek  Baranyi Ferenc - N i n c s  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  ajándék, mellyel meglepem  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péterre emlékezünk  Reményik Sándor: Pierrot &...  Jó éjszakát  Az ember emlékekből áll  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Szívek  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Tavaszi este  Robert Merle tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egy párkányon  Jó nap volt  Robert Merle tollából  képre írva  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Szabó T. Anna - Pitypang  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam Krisztinától  Márai Sándor tollából  képre írva  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó nap volt  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
elmúlt ötvenöt, kormány 2010-ben, teljes magyar, kódex megújítása, jelenleg hatályban, magántulajdon elég, polgárjog vagy, azóta lezajlott, életviszonyokban történt, polgári jogi, törvény kiemelt, emberi élet, halál utáni, március 15-ét, korábbiakra viszont, jogalkalmazást illeti, bírói gyakorlat, jövőbeni szabályozás, egyik legkirívóbb, legtöbb embert, kártérítési jogban, bizonyítási nehézségeket, paragrafusok negyede, élettársak jogviszonya, házastársakéval megegyezők, házassági vagyonjogi, gyámság szabályai, közérdekű bírság, cselekvőképesség általános, öröklési jogban, legtöbb újdonság, túlélő házastárs, általa lakott, általa használt, gyermekrésznyi tulajdon, köteles rész, örökség feléről, kitagadási okok, örökös súlyos, végrendelet szerepe, élettársak például, téves elképzelés, élettársak automatikusan, változások nagy, emberek életük, túlélő élettárs, elhunyt gyermekeinek, anyja vagy, gyerekek között, özvegy mindenre, özvegy alig, túlélő házastársnak, közösen lakott, hozzá tartozó, többi vagyon, örökösök azon, ingatlanon kívül, özvegy haszonélvezeti, többi ingó, saját részéhez, idős szülőket, gyermektelen házaspár, vagyont teljes, hagyaték egyéb, másik fele, elhunyt házastárs, egyik szülő, örökség elhunyt, özvegy házastárs, hagyatéki ügyek, magyar jogrendbe, legegyszerűbb végrendelet, összeg arányban, haláleset után, hagyatéki tárgyaláson, cselekvőképesség, jogérvényesítést, életviszonyokban, vagyontárgyainak, intézményesebbé, nélkülözéseknek, gyermekrésznyit, ügycsoportokban, végrendelkeznie, életbelépésével, rendelkezhetnek, jogviszonyokról, rendelkezéseket, érvényesítésére, beidegződéseket, házastársakéval, haszonélvezetet, követelményeket, magyarországon, korszerűsíteni, értelemszerűen, szabályozással, jogviszonyokra, jogalkalmazást, jelentőségével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 743
  • e Hét: 2333
  • e Hónap: 6739
  • e Év: 62672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.