2021-10-14 11:33:13, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Vitaminbombaként emlegetik az erdei makkot - Így lehet fogyasztani
Őszi erdei sétáink során gyakran hallhatjuk a tölgyfákról lezuhanó makkok puffanását a dús avaron. Azon túl, hogy rajongásig szerethető figurák készíthetők belőle, bizony emberi fogyasztásra is alkalmas.
Szervezetre gyakorolt hatásai
Szakértők gyakran a legenergetikusabb élelmiszerként tekintenek a makkra, amelynek tápértéke valóban vetekszik a legegészségesebb zöldségekével, gyümölcsökével.
Gazdag B12- és B6-vitaminban, folsavban, riboflavinban, tiaminban és niacinban, de sok vasat, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, rezet, mangánt, cinket, fehérjét és rostot tartalmaz.
A makkot amerikai őslakosok valamint a koreaiak fogyasztják előszeretettel, az ázsiai országban zselé és liszt formájában is.
Bármennyire is tápláló, egyelőre nem kapja meg a megérdemelt kiemelt figyelmet a makk a konyhamesterek körében.
Ennek oka, hogy magas a csersavtartalma, aminek keserű íze van, ráadásul mérgező is lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk
De senki ne aggódjon, a csersav vízben oldható, ami azt jelenti, hogy el lehet távolítani a makkból, még ha a procedúra kicsit időigényes is.
A zöld, megfeketedett, penészes makkok maradjanak meg a mókusoknak. Amikre neked szükséged van, az érett, barna színű, héjas és sapkás makkok. Ha apró lyukakat látunk a makkon, azt jelenti, hogy már megkörnyékezték erdei barátaink.
Héjazzuk meg
A tapasztalt erdőjárók tudják, hogy ez a folyamat legidőigényesebb része, ami a csersavtalanítás előtt és után is elvégezhető kalapáccsal, vagy egy nagyon éles késsel. Bármelyik módszert is választjuk, fontos, hogy védjük a szemeinket és ujjainkat.
Csersavtalanítás
Ennek három különböző módját is bemutatjuk.
Forraljuk - A sapka eltávolítása után merítsük vízbe a makkokat. Forraljuk tíz percig, majd cseréljük ki a vizet és forraljuk újabb tíz percig. Ha harminc percig forraljuk, vagy megvárjuk, míg a víz teljesen elfő róla, sokkal könnyebben tudjuk meghéjazni.
Öblítsük - Helyezzük a makkokat gézbe, majd rakjuk hideg csapvízbe órákra. Amikor a víz kitisztul, a makk ehető.
Áztassuk - Adjunk literenként egy teáskanál szódabikarbónát a vízhez és hagyjuk állni legalább 12 órán keresztül.
Ha kész a művelet, ideje eldönteni, hogy mit szeretnénk vele csinálni. Ízesíthetjük vele a húsokat, de ki is száríthatjuk a napon. Ne felejtsük, a nedves makk szinte azonnal bepenészedik. Száradás után készíthetünk belőle lisztet vagy használhatjuk a kávé alternatívájaként. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: legidőigényesebb, csersavtalanítás, legegészségesebb, vitaminbombaként, csersavtartalma, megkörnyékezték, szódabikarbónát, élelmiszerként, konyhamesterek, gyümölcsökével, előszeretettel, zöldségekével, riboflavinban, megfeketedett, használhatjuk, száríthatjuk, eltávolítása, fogyasztásra, ízesíthetjük, készíthetünk, mennyiségben, bepenészedik, fogyasztják, bármennyire, szervezetre, elvégezhető, megérdemelt, magnéziumot, tölgyfákról, fogyasztjuk, literenként, fogyasztani, készíthetők, kalapáccsal, szemeinket, választjuk, erdei makkot, tölgyfákról lezuhanó, legenergetikusabb élelmiszerként, legegészségesebb zöldségekével, makkot amerikai, koreaiak fogyasztják, ázsiai országban, megérdemelt kiemelt, konyhamesterek körében, csersav vízben, procedúra kicsit, tapasztalt erdőjárók, folyamat legidőigényesebb, csersavtalanítás előtt, nagyon éles, sapka eltávolítása, Gazdag B12-,
|
|