Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyógynövények
  2011-03-28 16:24:06, hétfő
 
   
 
GYÖMBÉR
Csodaszerként kezelik az ázsiai gyógynövényes hagyományokban. Kiváló segítség émelygésre, emésztési zavarokra és ételmérgezés ellen. Teaként, dzsúszként is fogyasztható, és masszázsolajba is belekeverhetünk belőle egy kicsit. Hatóelemei felgyorsítják a vérkeringést, felveszik a harcot a gyulladások ellen, izomlazító hatásuk van, és enyhítik az izületi betegségek kellemetlen érzését. Antibakteriális, gombaölő és antiszeptikus (fertőzésgátló) hatású, valamint csillapítja a megfázás, a láz és az influenza tüneteit. Elősegíti a berepedezett vagy irritált bőr mielőbbi megnyugtatását, illóolajként kiváló méregtelenítő.

SÁFRÁNY
Ennek az apró, lila növénynek a három vérvörös bibéje adja a világ legdrágább fűszerét, amely nyugtatóként és parfümök alkotórészeként is megállja a helyét, s a gyógyászatban is csodákra képes. Különleges afrodiziákumként tartják számon. Csökkenti a menstruációval járó görcsös fájdalmakat, enyhíti az emésztési zavarokat, és csillapítja a vizelési problémákat. Indonéziában a száraz évszakban fogyasztják, amikor fanyar, frissítő hatóelemei a testben belülről ellensúlyozzák a szárazságot. Az aranyló növény puhítja és nyugtatja a bőrt. Indiában a hajszín világosítására használják az öblítővízbe keverve.

SZEGFŰSZEG
A mirtuszfa szárított zárt virágbimbója híres arról, hogy képes stimulálni az agyat és a testet. Illóolajának antibakteriális, érzéstelenítő és fertőtlenítő tulajdonságai vannak, helyileg alkalmazva csökkenti a fogfájást. Vérzéscsillapító hatású pattanásokra és egyéb bőrkiütésekre. A szobát kellemes illatúvá varázsolja (egy narancsot tűzdeljünk meg vele), már a középkorban is légfrissítőként használták.

FEKETE BORS
Élénkíti az emésztőrendszert, fertőzésgátló és antibakteriális hatású. Olaja a véredények kitágításával hat a vérkeringésre. Masszázsolajhoz keverve csökkenti az izomfájdalmakat, a reumatikus tüneteket és a lázat. A szétmorzsolt szemeket a test bedörzsölésére és felpezsdítésére használják. Az ájurvédában méregtelenítésre és a bőr tisztítására szolgál.

KÖMÉNYMAG
A Nílus-völgyében honos fűszer gyógyító erejét több mint ötezer évvel ezelőtt fedezték fel, és mindmáig használják a természetgyógyászatban. Serkenti az emésztőrendszert, és a bélizmok nyugtatásával enyhíti a puffadást. Az ájurvédikus gyógyászatban a pirított magvakat vízbe teszik a megfázás és a láz kikúrálásához. Indonéziában a fekete köményt felpezsdítésre és gyomorgörcsök enyhítésére használják, míg a fehér segíti az anyagcserét. Az olaja fontos illatszerek és szappan készítéséhez. A parfümöknek markánsabb aromát kölcsönözve változatosságot nyújt a virágillatú termékek között.

SZERECSENDIÓ
Egy sárgabarackszerű gyümölcs kemény magjából származik. Az ősi időkben a libidó fokozására használták. Serkentő és érzéstelenítő hatása van az emésztőrendszerre, kiváló a gyomor és a belek rendellenességeire. Balzsamként enyhíti a reumatikus tüneteket, az ájurvéda az álmatlanság leküzdésére használja. Indiában a porrá tört szerecsendiót vízzel keverve elixírként alkalmazzák az ekcéma kezelésére. Illóolajként frissíti a bőrt.

KURKUMA
A gyömbérfélék családjába tartozó fűszer Délkelet-Ázsiából származik. Alapvető fűszere a jamúnak, az indonéz gyógyfüves-gyógyítási és szépségápolási hagyománynak. Indiában és Kínában a gyökereket az emésztés elősegítésére használják, mivel serkenti a májat és az epehólyagot. Csökkenti a koleszterinszintet, és megakadályozza a vérrögképződést. Sárgás színű anyagának erőteljes vírusölő és antibakteriális hatása van. Antioxidánsként csökkenti a szabad gyökök romboló hatását. Az élénksárga fűszer elősegíti a vérkeringést. Ázsiában hajkondicionálásra, tisztító pakolásokhoz és arcmaszkokhoz használják.

KARDAMOM
A fűszert a római ínyencek tették ismertté, hogy ellensúlyozzák vele a szertelen táplálkozást. Ma az indiai ételek után kínálják az emésztés elősegítésére. Illóolajának hagyománya van a gyomorgörcsök enyhítésében. Puffadásra is alkalmazzák hasi masszázsolajként, de hatékony akkor is, ha leforrázva megisszuk. Az ősi egyiptomiak fogfehérítőként használták, valamint megédesítették vele a leheletüket, mivel a hatóanyaga lelassítja azoknak a baktériumoknak növekedését, amelyek a kellemetlen szájszagot okozzák.

FAHÉJ
Valaha többre értékelték, mint az aranyat. Fás, érzéki aromája miatt gyakran használják füstölőként és parfümök alkotóelemeként. A kellemes illatú kéreg híres lázcsillapító, a vérkeringést serkentő és a vérnyomást csökkentő hatásáról. Antibakteriális és gombaölő tulajdonságai segítenek a nátha kezelésében, míg görcsoldó hatása az emésztési problémákra nyújt megoldást. A kínai gyógyászatban a vesére és a hólyagra gyakorolt hatása miatt értékelik. Gyömbérrel kombinálva a vérkeringést serkentő testmasszázshoz használják. Vegyük át az ötletet a malájoktól, és egy keveset bázisolajhoz hozzáadva kondicionáljuk vele a fejbőrünket.


 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Címkék: emésztőrendszert, masszázsolajként, vérzéscsillapító, méregtelenítésre, afrodiziákumként, sárgabarackszerű, masszázsolajhoz, antibakteriális, légfrissítőként, alkotóelemeként, izomfájdalmakat, változatosságot, felpezsdítésére, testmasszázshoz, belekeverhetünk, fogfehérítőként, alkotórészeként, antioxidánsként, vérrögképződést, kondicionáljuk, menstruációval, világosítására, ellensúlyozzák, bedörzsölésére, hagyományokban, masszázsolajba, szépségápolási, megakadályozza, baktériumoknak, megédesítették, megnyugtatását, felpezsdítésre, tulajdonságai, gyomorgörcsök, méregtelenítő, érzéstelenítő, ázsiai gyógynövényes, gyulladások ellen, izületi betegségek, influenza tüneteit, berepedezett vagy, három vérvörös, világ legdrágább, menstruációval járó, emésztési zavarokat, vizelési problémákat, száraz évszakban, testben belülről, aranyló növény, hajszín világosítására, öblítővízbe keverve, mirtuszfa szárított, FEKETE BORS,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Müller Péter tollából  Tavaszi este  Tavaszi este  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Paul David Tripp Április 14  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Egy párkányon  A felvilágosodás...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Szabó T. Anna - Pitypang  Jó nap volt  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Bársony székben  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Sorsunk miatt...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Ott van  Ismeretlen: Ikarusz monda  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vito Giaquinto gondolata  Egy párkányon  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Krisztinától  A sorsod  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Azért kaptad  Ott van  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Segíts neki dicsérni Téged  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Azért kaptad  Facebookon kaptam Krisztinától  Robert Merle tollából  Az ember emlékekből áll  Egyszerű  József Attila - Kopogtatás nél...  Anyák napjára  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A hagyma antibakteriális hatás...  Nevelőszülőkhöz adták,  Vito Giaquinto gondolata  Ismeretlen: Ikarusz monda  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Martin Buber, A haszidim meséi  Ott van  Robin Wight pitypang szobra  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jó éjszakát  ajándék, mellyel meglepem  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Spenót fasírttal  Bársony székben 
Bejegyzés Címkék
ázsiai gyógynövényes, gyulladások ellen, izületi betegségek, influenza tüneteit, berepedezett vagy, három vérvörös, világ legdrágább, menstruációval járó, emésztési zavarokat, vizelési problémákat, száraz évszakban, testben belülről, aranyló növény, hajszín világosítására, öblítővízbe keverve, mirtuszfa szárított, szobát kellemes, narancsot tűzdeljünk, véredények kitágításával, reumatikus tüneteket, szétmorzsolt szemeket, test bedörzsölésére, ájurvédában méregtelenítésre, bélizmok nyugtatásával, ájurvédikus gyógyászatban, pirított magvakat, fekete köményt, fehér segíti, olaja fontos, parfümöknek markánsabb, virágillatú termékek, sárgabarackszerű gyümölcs, libidó fokozására, álmatlanság leküzdésére, porrá tört, ekcéma kezelésére, gyömbérfélék családjába, emésztés elősegítésére, szabad gyökök, élénksárga fűszer, római ínyencek, szertelen táplálkozást, indiai ételek, gyomorgörcsök enyhítésében, hatóanyaga lelassítja, baktériumoknak növekedését, kellemetlen szájszagot, kellemes illatú, vérkeringést serkentő, vérnyomást csökkentő, nátha kezelésében, emésztési problémákra, kínai gyógyászatban, hólyagra gyakorolt, keveset bázisolajhoz, emésztőrendszert, masszázsolajként, vérzéscsillapító, méregtelenítésre, afrodiziákumként, sárgabarackszerű, masszázsolajhoz, antibakteriális, légfrissítőként, alkotóelemeként, izomfájdalmakat, változatosságot, felpezsdítésére, testmasszázshoz, belekeverhetünk, fogfehérítőként, alkotórészeként, antioxidánsként, vérrögképződést, kondicionáljuk, menstruációval, világosítására, ellensúlyozzák, bedörzsölésére, hagyományokban, masszázsolajba, szépségápolási, megakadályozza, baktériumoknak, megédesítették, megnyugtatását, felpezsdítésre, tulajdonságai, gyomorgörcsök, méregtelenítő, érzéstelenítő, gyógyászatban, bőrkiütésekre, arcmaszkokhoz, elősegítésére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 381
  • e Hét: 3805
  • e Hónap: 8211
  • e Év: 64144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.