Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Medvehagyma
  2011-04-30 15:11:05, szombat
 
   
  A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fénye­sek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillag­szerű kis liliomvirágok helyezkednek el. A szár 30 cm-re nő meg. A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Ettől a szagtói kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.

Általánosan javallt:
tavaszi salaktalanításra
krónikus bőrbajoknál (vértisztító) gyomor és bélrendszer-tisztító

A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.
Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is, amelyeknek az ízét egyébként petrezselyemmel javítanánk. A medvehagyma leveleiből salátát (és főzeléket is) készíthetünk.
Mivel nagyobb mennyiségben fogyasztva csípős ízt ad, amikor főzeléket csinálunk belőle, keverjünk hozzá csalán leveleket.
A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel. A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Érzékeny gyomrú egyének a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-három órai áztatás után fogyasszák kortyonként.
A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel.
A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. A magas vérnyomás lassan szűnik meg.
A medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. Az idős korban oly gyakori tüdőkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható gyógyszer.
A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be. A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle különösen ,dicsérte ezt a növényt; "Az egész testet megtisztítja, kihajt a belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat.
Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.

Felhasználási módok
Fűszerként: a friss medvehagyma-Ieveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.
Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinká­val felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.
Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napköz­ben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.



 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
Címkék: gabonapálinkával, salaktalanításra, elmeszesedéséből, túltelítettsége, vértisztítószer, fokhagymánkéval, petrezselyemmel, összetévesszük, gyöngyvirágéra, gázképződéssel, hegyvidékeken, megtisztítsák, bélrendszerre, használhatjuk, felhasználási, liliomvirágok, összehúzódása, tulajdonságai, mindenekelőtt, elhurutosodás, szívzavarokat, álmatlanságot, következtében, metélőhagymát, mértéktelenül, legmelegebben, orsógilisztát, ligeterdőkben, hosszúnyelűek, hagymafejeket, bőrbetegségek, petrezselymet, hasonlítanak, vadfokhagyma, arcbőrűeknek, húgyhólyagot, tavasz első, ernyős virágzatban, medvehagyma csak, hegyvidékeken terem, szagtói kapta, vadfokhagyma nevet, gyöngyvirág vagy, mérgező őszi, medvehagyma tulajdonságai, szervezet tavaszi, idült bőrbetegségek, levelek hatása, tavaszi kúrához, ízét egyébként, medvehagyma leveleiből, zsenge leveleket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Popper Péter szavai  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Paul David Tripp Április 21  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Krisztinától  Popper Péter szavai  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Alázat  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Albert Einstein gondolata  Nem tudhatod  Alázat  Egy bizonyos határt  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Irgalom és ítélet  Nem tudhatod  George Gordon Lord Byron: Inez...  Fehér virág  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Még csak most kezdődik a nap  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Éretlen vers  Fehér virág  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szívem  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Irgalom és ítélet  Mai harmónia kártyám  Szép estét  Hogy lehet megtartani  Png csokor  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png virág  Szép napot kívánok  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Mai harmónia kártyám  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Makszim Gorkij gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  A nemzeti hovatartozás kulturá... 
Bejegyzés Címkék
tavasz első, ernyős virágzatban, medvehagyma csak, hegyvidékeken terem, szagtói kapta, vadfokhagyma nevet, gyöngyvirág vagy, mérgező őszi, medvehagyma tulajdonságai, szervezet tavaszi, idült bőrbetegségek, levelek hatása, tavaszi kúrához, ízét egyébként, medvehagyma leveleiből, zsenge leveleket, virágzás előtt, hagymáját nyár, medvehagyma hagymáját, növény levelét, medvehagyma igen, belek görcsös, medvehagyma hamar, bélműködés javulásával, mértéktelenül evőknél, belek túltelítettsége, medvehagyma fogyasztása, gyomor okozta, artériák elmeszesedéséből, magas vérnyomás, medvehagyma-bor csodálatos, idős korban, legmelegebben ajánlható, frissen felhasznált, vizelet ürítését, krónikus bőrbajok, svájci természetgyógyász, egész testet, mérgező anyagokat, örökké betegeskedő, olyan növény, metélőhagymát vagy, apróra vágott, napon vagy, gabonapálinkával, salaktalanításra, elmeszesedéséből, túltelítettsége, vértisztítószer, fokhagymánkéval, petrezselyemmel, összetévesszük, gyöngyvirágéra, gázképződéssel, hegyvidékeken, megtisztítsák, bélrendszerre, használhatjuk, felhasználási, liliomvirágok, összehúzódása, tulajdonságai, mindenekelőtt, elhurutosodás, szívzavarokat, álmatlanságot, következtében, metélőhagymát, mértéktelenül, legmelegebben, orsógilisztát, ligeterdőkben, hosszúnyelűek, hagymafejeket, bőrbetegségek, petrezselymet, hasonlítanak, vadfokhagyma, arcbőrűeknek, húgyhólyagot, egészségessé, felforralunk, megtisztítja, levélzetévei, készíthetünk, borpárlatból, bélrendszert, feldarabolva, virággömbjét, mennyiségben, biztonsággal, vérnyomásból, helyezkednek, medvehagymát, medvehagyma, kezelésénél, bélférgeket, élénkzöldek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1841
  • e Hét: 4341
  • e Hónap: 13011
  • e Év: 68944
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.