2011-05-07 04:35:06, szombat
|
|
|
|
|
|
A zellert vagy szereti az ember, vagy nem. Középút nem nagyon létezik. Erős, domináns ízét ugyanis elég nehéz takargatni. Néhány nem hagyományos elkészíési módját sorolnánk fel, azoknak is, akik eddig nem szerették. Egy próbát megér.
Nem tudom ki hogy van ezzel, én egy ideje rákattantam a zellerre. Nem azért mert megtudtam róla, hogy negatív kalóriát tartalmaz és idegerősítő, vagy mert nemi vágy serkentő hatását már a görögök és a rómaiak is ismerték, hanem egyszerűen megkedveltem az ízét és mártogatósként, köretként, salátaként és főételként egyaránt előszeretettel iktatom be a repertoárba, anank ellenére, hogy anukám konyhjában a húslevesen kívül nem igazán volt jelen ez a jótékony hatású kitűnő ízű gumó.
A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. A zellergumója éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk. Rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Van benne továbbá kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek.
A zeller gyógyhatása nyersen fogyasztva fejti ki leginkább hatásátm, ekkor a benne lévő szerves anyagok, sók hozzájárulnak a vér savtalanításához. Szerves nátrium tartalma pedig elősegíti a kalcium felszívódását. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát.
A zeller mint gyógyszer
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. A zeller-lé kúra hatására a bőrkiütések hamar eltűnnek. A zellerben található szerves nátrium és a többi só hatásos eszköz az allergia leküzdésére, mint ahogy a szervezetben lévő széndioxid kirekesztésére is. A zellerben lévő szerves sók és a vitaminok mellett, növényhormonok és esszenciális olaj is található, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak idegnyugtató hatása van. Ha a zeller-lébe egy kávéskanál mézet teszünk és lassan kortyolgatjuk el ebéd előtt, csökken az étvágyunk.
Figyelem!
A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. A kombinációra különösen akkor ügyeljünk, ha valamilyen betegséget szeretnénk kúrálni vele. Mindig fő étkezések között fogyasszuk.
NÉHÁNY RECEPT
Zellermártogatós
Egyik személyes kedvencem. Egyike az első alternatív zeller-recepteknek. Egy nagy gumót jól megmosunk és megfőzzük. Meghámozzuk, pépesítjük és krémsajttal, hagymával és tejföllel összekeverjük. Ennyi. Grissinnel, piritóssal, sós keksszel mártogatjuk.
Rozmaringos zeller-körte leves
Ezt a zellerlevest Chili Vanilla gasztroblogoló kezdő zellerfogyasztóknak ajánlja, sőz zellerutálóknak is javasolja, mert a körte, krumpli és zeller hármas olyan ízegyüttest alkot, ami megszelidíti a zellerszkeptikusok ízlelőbimbóit is.
Hozzávalók: 20dkg zeller (kb. fél közepes gumó), finomra reszelve, 2 közepes krumpli, lereszelve, 1 nagy körte, meghámozva, felkockázva, fél hagyma, felaprítva, 1 kis ág friss rozmaring, 1l húsleves, 1dl tejszín, 5dkg vaj, só, bors, csipet szerecsendió
Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, beletesszük a rozmaringágat, és a hagymát üvegesre pároljuk. Rádobjuk a lereszelt zellert és krumplit, átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kockára vágott körtét. Fedő alatt, közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel pürésítjük, szitán átpaszírozzuk, hogy teljesen sima legyen. Beleöntjük a tejszínt, összerottyantjuk, végül épp egy leheletnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Görög zelleres disznóhús - Hirino me szélino
Hozzávalók: 1,5 kg puha disznóhús, 2 kg zeller, gyökér és szár, levél, 6 friss, zöldhagyma
marék apróra vágott friss ánizs v. Kapor, 3 nagy cikk fokhagyma, 1-1,5 kanál liszt vagy ételkeményítő, só, bors
A húst kockákra vágjuk majd mindegyikbe beleszúrunk mélyen egy-egy darab fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk és a húsdarabokat pirosra sütjük. Átesszük a húsdarabokat egy nagyobb fazékba majd az olajba zúdítjuk az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, ráöntjük a húsra. Felöntjük két pohár forró vízzel és 1 órát lassú tüzön főzzük.
A zellergyökeret megtísztitjuk, levágjuk körbe körbe a héját, majd 4-5 darabba vágjuk. A zellerszárakat és leveleket megtisztítjuk. A zellereket hozzátesszük a forrásban lévő húshoz és körülbelül 20 percet főzzük. Ha nem férne egyszerre mind be, várunk kicsit, a levelek hamarosan megpuhulnak és "leülnek", ekkor befér a többi zellerdarab is.
Kivesszünk mindent, elrendezzük az ételt egy magasabb tálban. A levet besűrítjük a liszttel, úgy hogy a lisztet feloldjuk egy kis lében, hozzáadunk a többi léből amennyi elfér a tányérban, majd a lisztes kutyulékot visszatesszük a fazékba ahol besűrítjük a mártást. Lehúzzuk a tűzről. Tejföllel savanyítjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: **** Egészséges életmód** |
|
Címkék: összerottyantjuk, savtalanításához, zellermártogatós, szerecsendióval, zellerutálóknak, előszeretettel, zellergyökeret, mártogatósként, kirekesztésére, gasztroblogoló, növényhormonok, zellerszárakat, ételkeményítő, megtísztitjuk, megolvasztjuk, ízlelőbimbóit, összekeverjük, kortyolgatjuk, következménye, megtisztítjuk, felszívódását, rozmaringágat, hozzájárulnak, átpaszírozzuk, visszatesszük, zellerlevest, megkedveltem, esszenciális, megszelidíti, idegnyugtató, húsdarabokat, zellergumója, szerecsendió, hozzátesszük, szervezetben, kombinációra, zellert vagy, próbát megér, ideje rákattantam, húslevesen kívül, jótékony hatású, zeller Dél-Európából, középkorban használták, zellergumója éppoly, felső része, különbség annyi, felső rész, zeller gyógyhatása, benne lévő, kalcium felszívódását, zeller-lé rövid, zeller mint, NÉHÁNY RECEPT, Chili Vanilla,
|
|