Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
Akarat
  2024-04-19 06:55:22, péntek
 
  A hívő szívben úgy hangzik vissza Isten akarata, mint az alpesi sziklákon a pásztor kürtjének andalító hangja.

Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Akarat
  2024-04-19 06:53:44, péntek
 
  Amikor Isten akarata szerint járunk, összhangban érezzük magunkat a világmindenséggel, mint akik a valóságos lét főútján járnak.

Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Akarat
  2024-04-19 06:52:34, péntek
 
  A gátlás nélküli akarat olyan, mint az őrült keze, mellyel önmagát marcangolja. - Ha Isten akarata a mi akaratunk, Isten meghagyja akaratunkat. - Az akarat hiánya megbénít minden lehetőséget.

Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Akarat
  2024-04-19 06:51:03, péntek
 
  Az ember akarata többnyire olyan, mint egy kamra, melynek ajtaját fel kell törni. Krisztusnak azonban kulcsa van hozzá, ezért ki tudja nyitni feszítőrúd nélkül is.

Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Akarat
  2024-04-19 06:49:38, péntek
 
  A szabadjára engedett akarat romlása dönti az embert. A kegyelem által irányított szabad akarat más. Legyen a szabad akarat a megszabadító kegyelem foglya, és szabadabb lesz, mint valaha, jóllehet az Úr akaratának veti magát alá.

Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Akarat
  2024-04-19 06:47:36, péntek
 
  A természetes akarat olyan mint a hideg, merev érc, mely nem enged a kalapács ütésének. A kegyelem által megújhodott akarat ezzel szemben olyan, mint a lágyra hevített fém, melyből könnyűszerrel hasznos eszközt lehet formálni.

Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges
  2024-04-18 22:43:31, csütörtök
 
  "És monda: Ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges" (Lukács 18:27).

Krisztus azt mondta a gazdag ifjúnak: "Add el mindenedet, amid van ... és gyere, kövess engem". Az ifjú szomorúan ment el. Krisztus ekkor a tanítványokhoz fordult: és így szólt: "Milyen nehezen mennek be az Isten országába azok, akiknek gazdagságuk van!" A tanítványok, olvassuk, nagyon megdöbbentek, és így válaszoltak: "Ki üdvözülhet tehát?" Krisztus pedig ezt az áldott választ adta: (Lukács 18:27): "Ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges" (Lukács 18:27).
A textus két gondolatot tartalmaz - hogy az üdvösség és a Krisztus szent élet általi követése az ember számára lehetetlen. És mellette ott van az a gondolat is - Ami embernél lehetetlen, az Istennél lehetséges.
Ez a két gondolat jelzi azt a két nagy tanulságot, amelyet az embernek meg kell tanulnia a keresztény életben. Az első lecke megtanulása gyakran hosszú időbe telik - hogy a keresztény életben az ember nem tehet semmit, hogy az üdvösség lehetetlen az ember számára. És gyakran az ember ezt megtanulja, de a második leckét mégsem tanulja meg - ami lehetetlen volt számára, az lehetséges Istennél. Áldott az az ember, aki mindkét leckét megtanulja! Ezek megtanulása állomásokat, szakaszokat jelöl ki a keresztény életében.
Az ember nem képes, az ember számára lehetetlen
Az egyik szakasz az, amikor az ember megpróbál mindent megtenni, és elbukik, amikor az ember megpróbál jobban teljesíteni, és ismét elbukik, amikor az ember sokkal többet próbálkozik, és mindig elbukik. És mégis, nagyon gyakran még ekkor sem tanulja meg a leckét: az ember számára lehetetlen Istennek és Krisztusnak szolgálni. Péter három évet töltött Krisztus iskolájában, és addig nem tanulta meg: lehetetlen, amíg meg nem tagadta Urát, ki nem ment, és keservesen nem sírt. Akkor tanulta meg.
Nézzünk csak egy pillanatra egy olyan embert, aki tanulja ezt a leckét. Először harcol ellene. Aztán aláveti magát neki, de vonakodva és kétségbeesetten. Végül pedig elfogadja, és örül neki. A keresztény élet kezdetén a fiatal megtérőnek fogalma sincs erről az igazságról. Megtért; az Úr öröme van a szívében; elkezdi futni a versenyt és megvívni a harcot. Biztos benne, hogy győzni tud, mert őszinte és becsületes, és Isten segíteni fog neki. Mégis, valahogy nagyon hamar kudarcot vall ott, ahol nem számított rá, és a bűn felülkerekedik rajta. Csalódott, de azt gondolja: "Nem voltam elég óvatos. Nem voltam elég erős az elhatározásomban". És újra megfogadja, és újra imádkozik, és mégis elbukik. Azt gondolja: "Nem vagyok én megváltott ember? Nincs bennem Isten élete?" És újra elgondolkodik: "De igen, az vagyok, és Krisztus segít rajtam. Tudok szent életet élni".
Egy későbbi időszakban egy másik lelkiállapotba kerül. Kezdi látni, hogy egy ilyen élet lehetetlen számára, de nem fogadja el. Keresztények sokasága jut el erre a pontra: "Nem tudok, nem vagyok képes". Ekkor azt gondolják, hogy Isten soha nem várta el tőlük azt, amit nem tudnak megtenni. Ha azt mondod nekik, hogy Isten mégis elvárja, az számukra rejtély. Nagyon sok keresztény él alacsonyrendű életet - a kudarc és a bűn életét - ahelyett, hogy megnyugodna és győzelmet aratna, mert azt kezdték mondani: "Nem tudok, ez lehetetlen". És mégsem értik meg teljesen. Így hát a "nem tudok" benyomása, hatása alatt utat engednek a kétségbeesésnek. Mindent megtesznek, de soha nem számítanak arra, hogy nagyon messzire jutnak.

Isten azonban egy harmadik szakaszba vezeti gyermekeit. Az ember eljut oda, hogy elfogadja, ez lehetetlen, a maga teljes igazságában, és ugyanakkor azt mondja: "Meg kell tennem, és meg is fogom tenni - ez lehetetlen az ember számára, és mégis meg kell tennem". A megújult akarat elkezdi teljes erejét gyakorolni, és intenzív vágyakozással és imádsággal kezd Istenhez kiáltani: "Uram, mi ennek az értelme? Hogyan szabadulhatok meg a bűn hatalmából?"
Ez az újjászületett ember állapota a Rómaiakhoz írt levél hetedik fejezetében. Ott azt találod, hogy a keresztény ember mindent megtesz azért, hogy szent életet éljen. Isten törvénye úgy tárult fel előtte, mint ami a szív vágyainak legmélyére hatol. Az ember ki meri mondani:
"Isten törvényében gyönyörködöm a belső ember szerint. A jó akarása jelen van bennem. Szívem szereti Isten törvényét, és akaratom ezt a törvényt választotta".
Kudarcot vallhat-e egy ilyen ember, akinek szíve tele van Isten törvényében való gyönyörködéssel, és akinek akarata elhatározta, hogy azt teszi, ami jó? Igen. Erre tanít minket a Rómaiakhoz írt levél hetedik fejezete. Valami többre van szükség. Nemcsak a belső ember szerint kell gyönyörködnöm Isten törvényében, és nemcsak akarnom kell azt, amit Isten akar, hanem szükségem van egy isteni mindenható erőre, amely ezt munkálja bennem. És ezt tanítja Pál apostol a Filippi 2:13-ban: "Isten az, aki munkálja bennetek, hogy akarjatok és cselekedjetek az ő jóakaratából".
Figyeljük meg a kontrasztot. A Rómaiakhoz írt levél hetedik fejezetében az újjászületett ember ezt mondja: "Az akarás megvan bennem, de hogy a jót hogyan cselekedjem, azt nem találom" (Róma 7:18). De a Filippi levél második fejezetében egy olyan ember van, akit messzebbre vezettek. Olyan ember, aki megérti, hogy amikor Isten munkálta a megújult akaratot, akkor Isten erőt ad ahhoz, hogy megvalósítsa, amit ez az akarat kíván. Fogadjuk el ezt a lelki élet első nagy leckéjeként: "Lehetetlen nekem, Istenem. Legyen vége a testnek és minden hatalmának, legyen vége önmagamnak, és legyen dicsőségem a tehetetlenség.
Dicsértessék Isten az isteni tanításért, amely tehetetlenné tesz bennünket!
Amikor arra gondoltál, hogy teljesen átadod magad Istennek, akkor nem jutottál-e el önmagad végéhez? Nem érezted-e, hogy látod, hogyan tudsz valójában úgy élni, mint egy Istennek teljesen átadott -ember a nap minden pillanatában - az asztalodnál, a házadban, a vállalkozásodban, a próbák és kísértések közepette? Imádkozom, hogy most megtanuld a leckét. Ha úgy éreztétek, hogy nem vagytok rá képesek, akkor jó úton jártok, ha hagyjátok magatokat vezetni. Fogadjátok el ezt az álláspontot, és tartsátok meg Isten előtt: "Szívem vágya és öröme, ó Istenem, a teljes önátadás, de nem tudom teljesíteni. Lehetetlen számomra, hogy ezt az életet éljem. Ez túlmutat rajtam". Borulj le, és tanuld meg, hogy amikor teljesen tehetetlen vagy, Isten munkálkodni fog benned, hogy ne csak akarj, hanem cselekedj is.
Isten tud, Isten képes, Isten számára lehetséges
Most jön a második lecke. "Ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges. "
Nemrég mondtam, hogy sok ember van, aki megtanulta a leckét, hogy az embereknél lehetetlen, és aztán tehetetlen kétségbeesésében feladja. Nyomorúságos keresztény életet él, öröm, erő és győzelem nélkül. És miért? Mert nem alázkodik meg, hogy megtanulja azt a másik leckét: Istennél minden lehetséges.
Keresztény életednek folyamatos bizonyítéknak kell lennie arra, hogy Isten lehetetleneket munkál. A keresztény életed lehetetlenségek sorozata, amelyeket Isten mindenható hatalma tesz lehetővé és valósággá. Erre van szüksége a kereszténynek. Mindenható Istene van, akit imád, és meg kell tanulnia megérteni, hogy nem egy kicsire, egy kevésre van szüksége Isten hatalmából. Hanem, szüksége van - tisztelettel mondjuk ki - Isten mindenható erejének egészére ahhoz, hogy rendben tartsa őt, megőrizze őt, és keresztényként éljen.
Az egész kereszténység Isten mindenható hatalmának műve. Nézzétek meg Jézus Krisztus születését. Az az isteni hatalom csodája volt, és ezt mondta az angyal Máriának: "Istennél semmi sem lehetetlen" (Lukács 1:37). Ez Isten mindenhatósága volt. Nézd meg Krisztus feltámadását. Azt tanítja az Ige nekünk, hogy Isten hatalmas erejének túláradó nagysága szerint támasztotta fel Krisztust a halálból.
Minden fa azon a gyökéren kell, hogy növekedjen, amelyből ered. Egy háromszáz éves tölgyfa mindig azon az egy gyökéren nő, amelyből kiindult. A kereszténység Isten mindenhatóságából indult ki. Minden lélekben a kereszténységnek ebben a mindenhatóságban kell folytatódnia. A magasabb keresztény élet minden lehetősége abból az új megértésből ered, hogy Krisztus hatalma Isten minden akaratát munkálja bennünk.
Szeretnélek most arra hívni, felszólítani benneteket, hogy jöjjetek és imádjátok a mindenható Istent. Megtanultátok már, hogy ezt tegyétek? Megtanultál-e olyan szorosan foglalkozni egy mindenható Istennel, hogy tudod, hogy a mindenhatóság munkálkodik benned? Külsőleg ennek gyakran kevés jele van.
Pál apostol azt mondta: "Gyöngeségben, félelemben és nagy reszketésben voltam közöttetek, és ... prédikálásom ... a Lélek és az erő megnyilvánulásában volt" (I. Korinthus 2:3,4). Emberi oldalról gyöngeség volt, isteni oldalról isteni mindenhatóság. És ez igaz minden istenfélő életre. Ha csak jobban megtanulnánk ezt a leckét, és teljes szívvel, osztatlanul átadnánk magunkat neki, megtanulhatnánk, milyen áldásos dolog minden órában és minden pillanatban a mindenható Istennel lakni. Tanulmányoztad már a Bibliában Isten mindenhatóságának tulajdonságát? Tudjátok, hogy Isten mindenhatósága volt az, amely megteremtette a világot, és a sötétségből világosságot teremtett, és megteremtette az embert. De tanulmányoztad-e Isten mindenhatóságát a megváltás műveiben?
Nézzétek meg Ábrahámot. Amikor Isten elhívta őt, hogy atyja legyen annak a népnek, amelyből Krisztusnak születnie kellett, azt mondta neki: "Én vagyok a mindenható Isten, járj előttem, és légy tökéletes" (1Mózes 17:1)". És Isten arra nevelte Ábrahámot, hogy bízzon benne, mint a mindenhatóban. Akár arról volt szó, hogy elindult egy olyan földre, amelyet nem ismert, akár arról, hogy zarándokként zarándokolt a kánaániak ezrei között - az ő hite azt mondta: "Ez az én földem." Akár huszonöt évig várt hite volt, hogy öregkorában, minden remény ellenére fiút várjon, akár Izsák feltámasztása a Mórija hegyén, amikor fel akarta áldozni, Ábrahám hitt Istennek. Erős volt a hitben, dicsőséget adva Istennek, mert képesnek tartotta Őt, aki megígérte, hogy teljesíteni tudja.
A keresztény életed gyengeségének oka az, hogy részben te megakarod oldani, és részben hagyni, hogy Isten segítsen neked. Ez pedig nem lehet. El kell jutnod oda, hogy teljesen tehetetlen legyél, és hagynod kell, hogy Isten munkálkodjon. Ő pedig dicsőségesen fog munkálkodni. Erre van szükségünk, ha valóban Isten munkásai akarunk lenni. Végigmehetnék a Szentíráson, és bebizonyíthatnám nektek, hogy Mózes, amikor kivezette Izraelt Egyiptomból; hogy Józsué, amikor bevitte őket Kánaán földjére; hogy az Ószövetségben Isten minden szolgája Isten mindenhatóságára számított, amikor lehetetlenségeket tett. És ez az Isten ma is él; és ez az Isten minden gyermekének Istene. És mégis, néhányan közülünk azt akarják, hogy Isten adjon egy kis segítséget, amíg mi a legjobbat tesszük, ahelyett, hogy megértenénk, mit akar Isten, és azt mondanánk: "Én semmit sem tudok tenni. Istennek kell mindent megtenni, és Isten meg fog mindent tenni".
Mondtad már: "Az istentiszteleten, a munkában, a megszentelődésben, az Istennek való engedelmességben semmit sem tehetek magamtól, ezért az én dolgom az, hogy Istent imádjam, és higgyem, hogy Ő minden pillanatban munkálkodik bennem"? Isten tanítson meg minket erre! Isten az Ő kegyelméből mutassa meg neked, milyen Istened van, és milyen Istenre bíztad magad - egy mindenható Istenre. Ő teljes mindenhatóságával kész arra, hogy minden gyermekének rendelkezésére bocsássa magát! Nem vesszük-e az Úr Jézus leckéjét, és nem mondjuk-e azt: "Ámen; ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges"?
Emlékezzünk, mit mondtunk Péterről, az önbizalmáról, önhatalmáról, önakaratáról, és arról, hogyan jutott el odáig, hogy megtagadta Urát. Azt érzed: "Van az én-élet; van a testi élet, amely uralkodik bennem!". És most, elhitted, hogy van ebből szabadulás? Elhitted-e, hogy a Mindenható Isten képes kinyilatkoztatni Krisztust a szívedben, hogy képes arra, hogy a Szentlélek uralkodjon benned, hogy az én-életnek ne legyen hatalma vagy uralma feletted? Összekapcsoltad-e a kettőt - és a bűnbánat könnyeivel, mély megalázottsággal és erőtlenséggel kiáltottál-e fel: "Ó, Istenem, nekem lehetetlen, ember nem képes rá, de dicsőség a Te nevednek, Istennél lehetséges"? Igényelted már a szabadítást? Tedd meg most! Add magad újból, teljes átadással a végtelen szeretet Istenének kezébe. Az Ő szeretetéhez hasonlóan végtelen az Ő hatalma is.
Isten munkálkodik az emberben
De ismét eljutunk az abszolút önátadás kérdéséhez, és úgy érezzük, hogy ez hiányzik Krisztus Egyházából. Ez az oka annak, hogy a Szentlélek nem tud betölteni bennünket, és ezért nem tudunk a Szentlélek számára teljesen elkülönült emberként élni. Ezért nem tudjuk legyőzni a testet és az én-életet. Soha nem értettük meg, hogy mit jelent teljesen átadni magunkat Istennek, ahogyan Jézus is tette. Tudom, hogy sokan komolyan és őszintén mondják: "Ámen, elfogadom az Istennek való abszolút átadás üzenetét". Mégis azt gondolják: "Lesz ez valaha is az enyém? Számíthatok-e arra, hogy Isten olyanná tesz engem, akiről a mennyben, a földön és a pokolban is azt mondják majd, hogy Istennek való abszolút átadásban él?". Testvér, nővér, "ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges". Hidd el, hogy amikor Krisztusban átveszi az irányítást feletted, lehetséges, hogy Isten az abszolút önátadás emberévé tegyen téged. És Isten képes ezt fenntartani. Képes arra, hogy a hét minden reggelén ezzel az áldott gondolattal kelhess fel az ágyból közvetlenül vagy közvetve: "Isten kezében vagyok. Isten gondjaira vagyok bízva. Az én Istenem az én életemet munkálja értem".
Néhányan belefáradtak a megszentelődésről való gondolkodásba. Imádkoztok; vágyakoztatok és sírtatok érte; és mégis, olyan távolinak tűnt és tűnik most is! Annyira tudatában vagytok annak, hogy Jézus szentsége és alázatossága milyen messze van. Szeretett barátaim, a megszentelődés egyetlen tanítása, amely szentírási, valóságos és hatékony: "Ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges". Isten meg tudja szentelni az embereket. Az Ő mindenható és megszentelő ereje által Isten minden pillanatban meg tudja őket tartani. Ó, bárcsak most egy lépéssel közelebb kerülnénk Istenünkhöz! Ó, hogy Isten világossága felragyogjon, és hogy jobban megismerjük Istenünket!
Beszélhetnék még a továbbiakban is a bennünk élő Krisztus életéről - úgy élni, mint Krisztus, Krisztust a bűneinkből való Megváltónknak, életünknek és erőnknek elfogadni. A mennyei Isten az, aki ezt kinyilatkoztathatja benned. Mit mond Pál apostolnak az az imája: "Hogy adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy Lelke által megerősödjetek erővel a belső emberben" (Efézus 3:16)? Nem látjátok, hogy a mindenható Isten mindenhatósága által munkálkodik hívő gyermekei szívében, hogy Krisztus lakozó Megváltóvá válhasson? Megpróbáltad felfogni, megérteni és elhinni, de nem sikerült. Azért, mert nem hitted el, hogy "ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges".
És így bízom abban, hogy a szeretetről mondott szó talán sokakat arra késztetett, hogy belássák, hogy a szeretetnek egészen új módon kell beáramlania hozzánk. Szívünket felülről - az örökkévaló szeretet Forrásából - kell megtölteni élettel, ha egész nap áradni akar. Akkor ugyanolyan természetes lesz számunkra, hogy szeressük embertársainkat, mint amilyen természetes, hogy a bárány szelíd, a farkas pedig kegyetlen. Amikor olyan állapotba kerülök, hogy minél jobban gyűlöl és rosszat mond rólam egy ember - minél ellenszenvesebb és szerethetetlenebb egy ember - annál jobban fogom szeretni. Amikor olyan állapotba kerülök, hogy minél több akadály, gyűlölet és hálátlanság vesz körül, annál inkább győzedelmeskedhet bennem a szeretet ereje. Amíg ezek belátására nem jutok, addig nem mondom: "Lehetetlen az embereknél". De ha már arra vezettek, hogy azt mondjátok: "Ez az üzenet egy olyan szeretetről szólt hozzám, amely teljesen meghaladja az én erőmet. Ez teljességgel lehetetlen" - akkor jöhetünk Istenhez, és mondhatjuk: "Nálad lehetséges."
Néhányan nagy ébredésért kiáltanak Istenhez. Elmondhatom, hogy ez szívem szüntelen imádsága. Ó, bárcsak Isten felébresztené hívő népét! Nem tudok úgy gondolni az egyház megtéretlen formalistáira, a hitetlenekre és a szkeptikusokra, vagy a körülöttem lévő összes nyomorultra és elpusztulóra, hogy szívem ne könyörögjön: "Istenem, éleszd fel Egyházadat és népedet!". Nem ok nélkül vágyakoznak szívek ezrei a szentség és a megszentelődés után. Ez Isten hatalmának előjele. Isten munkálkodik, hogy népe akarjon, és aztán munkálkodik, hogy népe cselekedjen. Ezek a vágyakozások tanúságtétel és bizonyíték arra, hogy Isten munkálkodott, hogy népe akarjon. Ó, higgyük el hittel, hogy a mindenható Isten többet fog cselekedni az Ő népe körében, mint amit kérni tudunk. "Neki - mondta Pál -, aki minden kérésünknél és gondolatunknál bőségesebben képes cselekedni, neki dicsőség" (Efézus 3:20,21). Mondja ezt a szívünk. Dicsőség Istennek, a mindenhatónak, aki mindenekfelett képes arra, amit kérni vagy gondolni merünk!
"Ami embereknek lehetetlen, az Istennek lehetséges". Körülötted a bűn és a bánat világa van, és a Sátán ott van. De ne feledd, Krisztus ül a trónon; Krisztus erősebb; Krisztus győzött; és Krisztus győzni fog. De várjatok Istenre. Az igeversem ledönt, megaláz bennünket: "Ami lehetetlen az embereknél", de végül felemel bennünket, magasra "ami lehetséges Istennél". Kapcsolódjatok Istenhez. Imádjátok és bízzatok benne, mint a mindenhatóban, nemcsak a saját életetekért, hanem a rátok bízott lelkekért is. Soha ne imádkozzatok anélkül, hogy ne imádnátok az Ő mindenhatóságát, mondván: "Hatalmas Istenem, igényt tartok, szükségem van, a Te mindenhatóságodra. " És az imára a válasz meg fog érkezni. Ábrahámhoz hasonlóan erős leszel a hitben, dicsőséget adva Istennek, mert számolsz azzal, hiszed azt, hogy aki megígérte, képes teljesíteni. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
A Megváltó szolgálatában
  2024-04-18 22:42:26, csütörtök
 
  A Megváltó szolgálatában

Textus: Lk 8:1-3

Szolgálatban vagy? Azt mondod: "Nem, én csak egy laikus vagyok." De a Szentírás szerint, ha ismered Jézus Krisztust, mint Megváltót és Urat, akkor szolgálatban vagy. Lehet, hogy nem a szolgálatból keresed a kenyeredet, de Pál apostol sem abból kereste a legtöbbször. Azt látnunk kell, hogy minden hívő meg van ajándékozva a szolgálatra, és Istennek tartozik elszámolással, hogy ezeket az ajándékokat az Ő dicsőségére használja, mint az Ő szolgája.
Tegyük fel, hogy én egy gazdag üzletember vagyok, akinek több üzlete van, és felbérellek téged, hogy az egyiket vezesd. Néhány hónappal később beugrom, hogy megnézzem, hogy mennek a dolgok. Te nem vagy ott. Valójában be van zárva az üzlet, és úgy tűnik, mintha egy ideje senki sem járt volna ott. Az ajtókat és az ablakokat pókhálók borítják. Amikor végre megtalállak, megkérdezem: "Hogy megy az üzlet?". Azt válaszolod: "Hogy őszinte legyek, nem igazán tudom. Mostanában nem tudtam foglalkozni vele, mert nagyon elfoglalt voltam. Sok volt a teendő, a gyerekek fociznak, számos projektet kellett elvégeznem a ház körül, és el kellett utaznom néhány hétvégére, hogy ne égjek ki". Érthető, hogy a tulajdonos jogosan aggódik az üzlete miatt!
És mégis oly sok keresztyén úgy tekint a szolgálatára, mint ahogy az a megbízott tekintett a felelősségére az üzletre vonatkozóan. Nem áll olyan elől a fontossági listán. Ha néha-néha jut egy kis időd arra, hogy foglalkozz vele, az rendben van. Ez egy szép hobbi. De amikor a zsúfolt időbeosztás miatt szorult helyzetbe kerülünk, a szolgálat nem szerepel túl elől a fontossági listán.
A Lukács 8:1-3-ban bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé, hogy Urunk és a tizenkettő hogyan tudták magukat teljes időben a prédikálás és az evangelizálás szolgálatának szentelni: Néhány nő, akiknek az életét Jézus megváltoztatta, velük vándorolt, gyakorlatiasan szolgáltak, és magánvagyonukból bőkezűen adakoztak. Látjuk tehát ebben a rövid igeszakaszban ezeknek az asszonyoknak a szolgálatát Jézus és a tizenkettő felé. Az asszonyoknak akikről olvasunk ebben a részben, akárcsak az előző részben szereplő asszonynak, sok bűnük bocsáttatott meg, és ezért nagyon szerették Jézust. Azt tanítják nekünk, hogy ...
Akik megtapasztalták a Megváltó kegyelmét az életükben, azok abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy szeretetből szolgálhatják Őt.
1.A feltétele annak, hogy szolgálhassuk a Megváltót, az, hogy személyesen megismerjük Őt.
Nagyon fontos megérteni, hogy addig nem szolgálhatod megfelően a Megváltót, amíg Ő valóban nem a Megváltód. Az egyik leggyakoribb panasz, amit az egyházzal szemben megfogalmaznak, az, hogy "Mindig a pénzemet akarják". Az egyik ok, amiért az emberek így éreznek, az az, hogy sok egyház helytelenül próbál pénzt szerezni azoktól az emberektől, akik járnak a gyülekezetbe, de akik talán még nem hívők. Azonban az adakozás az Úr munkájára és a szolgálat más formáira csak a hívők kiváltsága. Az a személy, aki még nem hívő, tévesen azt gondolhatja, hogy az adakozással vagy a szolgálattal kiérdemelheti a mennybe jutást. A Biblia azonban egyértelműen kijelenti, hogy senki sem üdvözül jó cselekedetek által (Titusz 3:5). Minden jó cselekedetnek, beleértve az adakozást is, az üdvösséget kell követnie, és a kegyelemnek kell motiválnia.
A.AHHOZ, HOGY MEGISMERD KRISZTUST, ISMERNED KELL AZ EVANGÉLIUM TARTALMÁT.
Figyeljük meg a korábbi igehirdetésekben látott témát, hogy Jézus hangsúlyt fektetett Isten Igéjének hirdetésére és tanítására. "Hirdetni" ami gyakran úgy van fordítva, hogy "prédikálni", azt jelenti, hogy hírnökként hirdetni. A hírnök a király szavát hirdette az embereknek. Soha nem talált ki saját üzenetet, hanem azt adta tovább, amit a király akarta, hogy az alattvalói tudjanak. A "prédikálni" szó (NASB) szó szerint azt jelenti, hogy evangelizálni vagy hirdetni a jó hírt. Jézus az Isten országának jó hírét hirdette, azt, hogy Isten beteljesítette ígéreteit, és Jézust küldte el Messiásként és királyként, aki uralkodni fog a földön, és aki véget vet minden igazságtalanságnak. Jézus üzenetének középpontjában tehát saját uralma és az a joga állt, hogy uralkodjon mások élete felett.
Isten országának van egy jelenbeli és egy jövőbeli aspektusa is. Jelenleg Jézus a mennyből uralkodik mindazok felett, akik készségesen alávetik magukat neki mint Megváltónak és Úrnak. A közeljövőben azonban a Szentírás világosan tanítja, hogy testileg is visszatér, hogy vasrúddal uralkodjon a nemzetek felett (Jel 19:15; Zsolt 2:6-9). De akár a jelen, akár a jövő aspektusában, Isten országa Jézus Krisztus uralma köré épül. A keresztyénné válás központi gondolata az, hogy megismerted, hogy Jézus Isten felkent Messiása és királya, és aláveted az életedet neki mint Úrnak. A gyakran hallott gondolat: "Elfogadtam Jézust Megváltómnak, de Ő nem az én Uram", megdöbbentő. Ha Jézus nem az Urad, akkor a Sátán, a sötétség uralma alatt vagy. Ha Jézus az Urad, akkor az Ő országában vagy, a megváltás és a bűnbocsánat birtokában (Kol 1:13-14).
A lényeg az, hogy Jézus konkrét tartalmat hirdetett, azt, hogy Isten a király, hogy Jézus az Ő Messiása, és hogy az embereknek alá kell vetniük magukat az Ő uralmának. A keresztyénné válás nem csupán ismeretről szól, de nem is mentes az ismerettől. Puszta minimumként tudnod kell, hogy fellázadtál a világmindenség királya ellen, és hogy Jézus, aki emberi testet öltött Isten, azért jött, hogy a lázadó bűnösöket megbékéltesse a Mennyei Atyával a kereszten elszenvedett engesztelő, helyettes halála által. A Jézusban mint Megváltóban való bizalom nem választható el attól, hogy aláveted magad neki mint Úrnak.
B.AHHOZ, HOGY MEGISMERD KRISZTUST, SZEMÉLYESEN KELL VÁLASZOLNOD AZ EVANGÉLIUM ÜZENETÉRE.
Ezek az asszonyok a tizenkettővel együtt (Júdás kivételével) hallották Jézus prédikációját Isten országáról, és személyesen válaszoltak erre az üzenetre azzal, hogy életüket átadták neki. Júdás figyelmeztetés számunkra, hogy lehetséges, hogy megvalljuk Jézust Megváltónak, sőt szolgáljuk is Őt, de nem hiszünk igazán. A többiek azonban a hiányosságaik ellenére valóban hittek. Már láttuk, hogy Péter (5:1-11) és Lévi (5:27-28) hogyan válaszoltak Jézusnak. Lukács azonban most megemlíti ezeket a nőket, három név szerint és sok más névtelenül, akik válaszoltak Jézusnak, és követték Őt.
Néhányan, mint például Mária Magdolna, megszabadultak a gonosz lelkektől. A közhiedelemmel ellentétben a Bibliában nincs bizonyíték arra, hogy Mária erkölcstelen nő lett volna. Amikor Lukács azt állítja, hogy hét démon távozott belőle, valószínűleg szó szerint érti a számot. De a hét a teljesség száma is, és így valószínűleg úgy érti, hogy az asszony életét teljesen uralták a gonosz lelkek. Az evangéliumokból kiderül, hogy a gonosz lelkek különböző mértékben képesek mind mentális, mind lelki, mind fizikai betegségeket okozni az embereknek. A legrosszabb feljegyzett eset az ördöngős a sírboltban, akivel később a Lukács 8:26-39-ben találkozunk. Mária múltjáról azonban nem tudunk többet, mint amit ez a futó utalás megörökít. Azt tudjuk, hogy élete nyomorúságos volt e szörnyű nyomorúság miatt, és hogy mivel személyesen kapcsolatba került Jézus Krisztussal, megszabadult.
A második említett asszony, aki személyesen találkozott Jézus Krisztussal, Johanna, Kúza, Heródes egyik főemberének felesége. Férje valószínűleg Heródes hatalmas személyes vagyonának kezeléséért volt felelős. Nem tudjuk, hogy ő is hitt-e Jézusban, de feltételezhetjük, hogy nem ellenezte, hogy a felesége Jézussal és tanítványaival együtt vándoroljon. Ha ellenezte volna, Jézus bizonyára azt mondta volna Johannának, hogy térjen vissza a férjéhez, és istenfélő magatartásával tegyen tanúságot. Nem tudjuk, hogyan hallott a nő Krisztusról. Talán Keresztelő János tanúságtétele révén hallott róla. Vagy talán valamilyen betegségben szenvedett, és elment oda, ahol Jézus szolgált, és meggyógyult. Egyesek szerint a férje lehetett az a nemesember, akinek a fiát Jézus meggyógyította (János 4:46-54), de ez valószínűtlen. Csak egy másik alkalommal találkozunk vele, mint az egyik asszony, aki a feltámadás reggelén elment az üres sírhoz, és beszámolt az apostoloknak arról, amit látott (24:10).
A harmadik név szerint említett asszony Zsuzsanna. Ez az egyetlen utalás rá a Szentírásban. Talán jól ismerték a korai egyházban, és Lukács ezért adja meg itt a nevét. Rajta kívül még sokan mások is voltak, akiket nem nevez meg. De mindannyian személyesen válaszoltak Jézus Krisztusnak.
Ahhoz tehát, hogy megismerjük Krisztust, ismernünk kell az örömhír tartalmát: ki Ő, és miért jött. Ezután személyesen kell válaszolnod Neki.
C.HA MEGISMERTED KRISZTUST, AKKOR LÁTHATÓ KÜLÖNBSÉG (VÁLTOZÁS) LESZ AZ ÉLETEDBEN.
A tizenegy és mindezen nők esetében szembetűnő különbség volt, amely azon múlott, hogy találkoztak Jézussal és válaszoltak neki. A fő különbség az, hogy korábban életüket a bűn átka uralta, de miután találkoztak Jézussal, megszabadultak a bűn pusztításától. Amikor nyilvános helyen vagy, szoktál-e az emberekre nézni, és belülről összerezzenni a bűn pusztító hatása miatt? Sok ember arcán látszik annak hatása. Mások teste megnyomorodott vagy valamilyen mértékben sérült. A halál a bűn átka, amely az egész emberi fajra rá van írva. Mindannyian a haldoklás folyamatában vagyunk. Azt gondolnánk, hogy a haldoklók vágynak a szabadulásra, amelyet csak Jézus hozhat. De a Sátán elvakította őket valódi állapotuk felől, és bukott elméjük sötétségbe burkolózott az evangélium világosságával szemben.
Amikor azonban Krisztus erőteljesen betör egy életbe a megváltás jó hírével, a fogságban lévő bűnös kiszabadul a rabságból. Az evangélium mindig kimutatható változást hoz annak az embernek az életében, aki válaszolt rá. A tanítványok elhagyták hálóikat és követték Jézust. Máté otthagyta jövedelmező adószedő vállalkozását, és követte Jézust. Ezek az asszonyok megszabadultak és meggyógyultak az életüket uraló nyomorúságokból. Most ők is követték ezt a szedett-vedett csapatot. Képzeljük el, milyen pletykák keringtek Johanna körül Heródes udvarában! De Johanna egész értékrendje átalakult. Korábban azért élt, hogy élvezze a gazdagok és a híresek jó életét. Most azért élt, hogy Megváltóját és Urát, Jézus Krisztust szolgálja. Tehát a Megváltó szolgálatának feltétele, hogy személyesen megismerjük Őt.
2.Minden személy, aki megismerte Krisztust, meg van ajándékozva a szolgálatra, és szeretetből kell szolgálnia Őt.
A nem szolgáló keresztyén ellentmondásos dolog. Minden ember, akinek az életét Jézus Krisztus megváltoztatta, Krisztus szolgája. A szolgálat alatt nem annyira egy feladatra, mint inkább egy gondolkodásmódra utalok. Folyamatosan emlékeznünk kell arra, hogy "Jézus megváltoztatta az életemet, hogy arra használhasson, hogy másokra hatással legyek érte". Ahogyan a fizikai testedben sincsenek fölösleges testrészek, úgy Krisztus testében sincsenek fölösleges testrészek. Minden olyan szakasz, amely a lelki ajándékokkal foglalkozik, ugyanazt mondja ki, hogy minden hívő meg van ajándékozva a szolgálatra (Róm 12:3-8; 1Kor 12:4-31; Ef 4:7-12; 1Pét 4:10-11). Egyikük sem mentesül ez alól. Hadd egészítsem ki a szövegünkben adott vázlatot néhány, a Szentírás többi részéből származó, a lelki ajándékokra vonatkozó alapismerettel:
A.A LELKI AJÁNDÉKOKAT SZOLGÁLÓ ÉS BESZÉDBELI AJÁNDÉKOKRA LEHET OSZTANI.
Minden lelki ajándék nagyjából két kategóriába sorolható, a szolgáló és a szónoki ajándékokra (1Pét 4:10-11). Jézus azért hívta el a tizenkettőt, hogy kiképezze őket arra, hogy az Ő távozása után is folytassák prédikáló és tanító szolgálatát. Ezek a hűséges nők arra kaptak ajándékot, hogy gyakorlati módon szolgáljanak, például ételt készítsenek Jézusnak és az apostoli csapatnak, és anyagilag adakozzanak, hogy támogassák munkájukat. Jézus és a tizenkettő szabadon szentelhette magát a szónoki szolgálatnak, mert ezek a nők hűségesen végezték a fizikai (szolgáló) szolgálatot.
Pál apostol hasonló módon arra utasít, hogy a helyi gyülekezet némely vénei szenteljék magukat az Ige szolgálatának, és hogy anyagilag támogassák őket, hogy ezt megtehessék (1Tim 5:17-18). Az 1Korinthus 12-ben világossá teszi, hogy minden ajándék, a beszéd és a szolgálat, elengedhetetlen a test megfelelő működéséhez. Egyik sem jobb, mint a másik, mert ezek mind egymásra vannak utalva.
B.A LELKI AJÁNDÉKOKAT FÉRFIAK ÉS NŐK EGYARÁNT KAPJÁK, BÁR EGYES SZOLGÁLATI TERÜLETEK CSAK FÉRFIAKRA KORLÁTOZÓDNAK.
Az egyik dolog ami ki van hangsúlyozva Lukács evangéliumában az a kiemelt helyzet, amelyet Jézus a nőknek biztosított. Bemutatja, hogy Isten milyen egyedülálló módon használta fel Erzsébetet, János anyját, és Máriát, Jézus anyját. Megmutatja az istenfélő Anna kiváltságát, aki a templomban karjában tartotta Jézust. Később meglátjuk Jézus és a nővérek, Mária és Márta szoros barátságát (10:38-42). Az összes evangélium feljegyzi az asszonyok hűségét a keresztre feszítés alatt, és kiváltságukat, hogy a feltámadás első tanúi voltak. Érdekes, hogy az evangéliumokban sehol sem szerepel olyan nő, aki Jézus ellensége lett volna; az összes ellensége férfi volt. Az uralkodó zsidó hozzáállás a nőkkel szemben nem volt éppen példamutató. A rabbik nem voltak hajlandók tanítani a nőket, és a templom külső udvarára korlátozták őket a pogányokkal együtt. Nem vették figyelembe a nők tanúvallomását a bíróságon. Jézus azonban személyes törődést és tiszteletet tanúsított a nők iránt. Meggyógyította őket, megbocsátott nekik, tanította őket, és elfogadta a szolgálatukat amit érte tettek. Ha a kulturális kontextus fényében nézzük, Jézus nőkkel való bánásmódja nem volt más, mint radikális.
De miközben a Biblia egyértelműen megerősíti és felemeli a nők szerepét, ugyanakkor különbséget tesz a férfiak és nők között az otthon és a gyülekezetben betöltendő szerepek tekintetében. Jézus nyilvánvalóan nem választott női apostolokat, bár könnyen megtehette volna. Pál világossá teszi, hogy a gyülekezetben a véneknek férfiaknak kell lenniük, nem nőknek. Előírja, hogy a nőknek nem szabad férfiakat tanítaniuk (1Tim 2:9-15). Egyértelműen leszögezi azt is, hogy a férj a feleség feje, és hogy a feleségnek alá kell vetnie magát a férjének, ugyanakkor egyensúlyba hozza ezt azzal a megállapítással, hogy a két nem egymásra van utalva (1Kor 11:3-16; Ef 5:21-33). Minden alkalommal, amikor Pál ezeket az elveket megfogalmazza, az ószövetségi Szentírás tekintélyére hivatkozik, nem pedig kulturális normákra. Ezért, miközben üdvözölnünk és megerősítenünk kell a nők szolgálatát, ahogyan Jézus és Pál is tette, ügyelnünk kell arra, hogy kövessük a férfiak és nők megfelelő szerepére vonatkozó bibliai elveket.
C.A LELKI AJÁNDÉKOK JELZIK A HANGSÚLYOS TERÜLETEKET, DE SZINTE MINDEN AJÁNDÉKHOZ TARTOZIK MEGFELELŐ PARANCS MINDEN HÍVŐ SZÁMÁRA.
Néha, amikor a lelki ajándékok témája szóba kerül, az emberek megszállottá válnak annak felfedezésében, hogy mi az ő ajándékuk, és ha egyszer úgy gondolják, hogy megtalálták, akkor nem hajlandók semmi mást tenni. Azt gondolják, hogy nem segíthetnek takarítani egy társasági esemény után, mert nem rendelkeznek a szolgálathoz való ajándékkal! Hasznos, ha van némi fogalmad arról, hogy mi az ajándékod, hogy tudd, hová összpontosítsd az idődet és az erőfeszítéseidet. De ugyanakkor mindnyájunknak meg van parancsolva, hogy szinte minden lelki ajándékkal szolgáljunk. Még ha nem is vagy megajándékozva a tanítással, ha vannak gyermekeid, akkor is kötelességed, hogy tanítsd őket Isten útjaira. Vagy Isten kapcsolatba hozhat egy új hívővel, akinek szüksége van a hitben való tanításra. Még ha nem is ez a te ajándékod, akkor is tanítanod kell őt! Az ajándékaid csak megmutatják, hogy hova kell összpontosítanod.
Az egyik módja annak, hogy megállapítsd az ajándékodat, az, hogy több dolgot is csinálsz, és felfedezd, hogy mit szeretsz csinálni, és hogy mi az, amiről úgy tűnik, hogy Isten megáldja. Nem tudom, hogy ezek az asszonyok tehetségesek voltak-e az adakozásban, de elegendő személyes eszközzel rendelkeztek ahhoz, hogy bőkezűen adakozzanak, és nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy nagyon élvezték, hogy segíthettek Jézus és a tizenkettő támogatásában. Bár egy lelki ajándék kifejlesztése és gyakorlása nem könnyű, mégis van egyfajta öröm és elégedettség, ami ebből fakad.
Egyébként nincs feljegyzés arról, hogy Jézus vagy az apostolok valaha is pénzt kértek volna a szolgálatukért. Nem azt mondom, hogy helytelen dolog, ha az emberek tudnak a szolgálatodról és az anyagi szükségleteidről. De úgy gondolom, hogy adakozóként napjainkban helytelenül úgy neveltek bennünket, hogy azt feltételezzük, hogy ha valaki nem hirdeti hangosan, hogy szüksége van segítségre, akkor biztosan nincs is szüksége rá. Azt javaslom, hogy a bibliai minta szerint az adakozóknak kellene kezdeményezniük, hogy felkutassák a hűséges munkások szükségleteit, hogy ne a munkásokon legyen a teher, hogy szükségleteiket ismertessék. Ezek a hűséges asszonyok láthatták, hogy Jézus és a tanítványok nem gazdagodtak meg az evangéliumból. Látták a szükségleteket, és kezdeményezték, hogy adakozzanak, anélkül, hogy nyomást gyakoroltak volna rájuk.
D.A LELKI AJÁNDÉKOK KIEMELIK KRISZTUS TESTÉNEK SOKFÉLESÉGÉT (KÜLÖNBÖZŐSÉGÉT).
A különböző ajándékokkal rendelkező tagok között sohasem szabadna versengésnek vagy konfliktusnak lennie, hanem inkább együttműködésnek és a sokféleségben való örömnek kellene lennie, amint harmonikusan dolgozunk ugyanazért az ügyért. Szoktál-e mosolyogni azon, hogy az Úr milyen sokféle embert gyűjt össze az Ő gyülekezetébe? A tizenkettő között ott van Máté, az egykori vámszedő és Simon, a zélóta, aki azt tervezgette, hogyan ölje meg a vámszedőket! A nők között ott van Mária Magdolna, az egykori ördögöktől megszállott beteg, és Johanna, a magas kultúrájú és gazdag asszony. Nagy dicsőséget hoz az Úrnak és az evangéliumnak, amikor különböző faji és társadalmi hátterű, különböző személyiségű és adottságú emberek egy testként jönnek össze, hogy Őt szolgálják.

De óvatosnak kell lennünk! Ahogy Pál rámutat, a szem könnyen azt mondhatja a kéznek: "Nincs szükségem rád" (1Kor 12,16). De nevetséges lenne, ha az egész test egy szem lenne, vagy ha a fül azt mondaná: "Mivel nem vagyok szem, nem vagyok a test része". Ezek a hűséges nők nem hirdették az evangéliumot az apostolokkal együtt, de ugyanolyan fontosak voltak Krisztus ügyében. Nélkülük - emberileg szólva - Jézusnak és a tizenkettőnek időt kellett volna töltenie fizikai munkával, hogy eltartsák magukat, és nem lettek volna teljes időben szabadok az evangélium hirdetésére.
E.A LELKI AJÁNDÉKOKKAL AZÉRT KELL ÉLNI, MERT SZERETJÜK A MEGVÁLTÓT.
Lukács nem mondja ezt ki, de ha ezeknek az asszonyoknak a példája közvetlenül az asszony története után van helyezve, aki nagyon szerette Jézust, mert sok bűnét bocsátotta meg, akkor a lényeg világos. Ezek az asszonyok megszabadítva voltak a gonosz lelkektől és meggyógyítva voltak különböző betegségekből, ezért most szeretetből és hálából szolgálták Jézust. Johanna hajlandó volt lemondani a palotai élet kényelméről, és elviselni a nehézségeket, hogy Jézust kövesse az útjain, azért, amit Jézus tett érte. Isten kegyelme, Isten szeretete, ahogyan az a megfeszített Krisztusban megmutatkozott irántad, mindig a legfőbb indíték arra, hogy teljes erőbedobással szolgáld Őt.
Ismétlem, óvatosnak kell lennünk: Könnyű rossz indítékból szolgálni Krisztust. Szeretjük az elismerést, amit az emberek adnak nekünk. Szeretjük látni az eredményeket. Vagy talán tévesen azt gondoljuk, hogy a szolgálatunkkal ledolgozhatjuk a bűnadósságunkat. De Pállal együtt azt kell mondanunk, hogy Isten kegyelme az, ami arra késztet bennünket, hogy hosszan és keményen fáradozzunk Jézus Krisztusért (1Kor 15,10).
Következtetés
Hadd térjek vissza tehát az eredeti kérdésemhez: Szolgálatban vagy? Remélem, hogy itt mindenki, aki megízlelte az Úr Jézus kegyelmét a megváltásban, azt fogja válaszolni: "Igen, Jézus az én Uram, és ezért szeretetteljes kötelességem, hogy egész életemmel szolgáljam Őt". Ahogy Pál apostol fogalmazott: "Meghalt mindenkiért, hogy akik élnek, többé ne önmaguknak éljenek, hanem annak, aki meghalt és feltámadt értük" (2Kor 5,15). Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Hogyan lehet Jézust szenvedélyesen szeretni?
  2024-04-18 22:41:21, csütörtök
 
  Hogyan lehet Jézust szenvedélyesen szeretni?

Lekció: Lukács 7:36-50
Textus: Lukács 7:42

Olvastam egy férfiról, aki öt évet ült börtönben kábítószer-kereskedelemért és más vádakért. Egyik este sivár lélekkel betévedt a börtön kápolnájába, ahol hallotta a jó hírt, hogy Jézus Krisztus megmenti a bűnösöket. Ott, mint később megtudta, ugyanabban a pillanatban, amikor édesanyja otthon térden állva imádkozott önfejű fiáért, ő is térdre ereszkedett, és elfogadta Jézus Krisztust Megváltójának. Az élete attól a pillanattól kezdve drámaian megváltozott.
Isten égő vágyat ültetett a szívébe, hogy mindenkinek, akivel találkozik, beszéljen Krisztus bűnösök iránti szeretetéről. Mindenkinek! Egy nyári estén az egyik barátjával sétált. Alig tudtak beszélgetni egymással, mert valahányszor elhaladtak valaki mellett, ő megállt, hogy annak a személynek beszéljen Krisztusról. Egy másik alkalommal egy étteremben ült a barátja, amikor ő besétált, és meglátta a barátját a terem túloldalán. Hangosan odakiáltotta neki: "Dicsérd az Urat, testvér!". Aztán, mivel mindenki felfigyelt rá, megállt minden egyes asztalnál útban a barátja asztalához, hogy bejelentse: "Jézus Krisztus megmentett a börtönből és a bűntől. Tessék, olvassátok el ezt!" Mindenkinek átnyújtott egy evangéliumi traktátust.
Azt gondolom, hogy vannak olyan keresztyének mint ez a férfi is, akiknek Isten azt a különleges ajándékot adta, hogy beszéljenek nagyon sokaknak Jézus Krisztusról. Úgy látom, hogy én nem rendelkezem ezzel az ajándékkal. Ugyanakkor van valami ezekben a keresztyénekben amit mi is kell akarjunk, amire mi is és minden keresztyén kell vágyjon, nevezetesen arra, hogy Jézus Krisztust szenvedélyesen szeressük. Ehhez pedig nem elég, hogy eljárunk a gyülekezetbe és ott érzelmileg feldobodunk a zenétől, vagy a szónoki beszédtől és aztán előre megyünk és végigmegyünk a megtéréshez vezető lépéseken. Akik szenvedélyesen szeretik az Urat, azok élesen tudatában vannak annak, hogy hol lennének, ha Krisztus nem nyúlt volna le hozzájuk, és nem húzta volna ki őket abból a szörnyű gödörből amiben voltak, és emiatt minden napjukat az Úr iránti buzgó odaadással élik meg. Tudatában vannak annak, hogy sok bűnük bocsáttatott meg, ezért nagyon szeretik Jézust.
De mi van azokkal a keresztyénekkel akik keresztyén otthonban nőnek fel, akik gyerekkoruktól fogva a gyülekezetben vannak, akik nem követnek el kirívó bűnöket és akiknek a megtérése nem olyan látványos mint azé a férfié akit az imént említettem? Első látásra úgy tűnik, hogy nekik nincs olyan sok bűnük mint azoknak akik nyilvános bűnökben élnek és ezért nekik nem bocsáttatott meg olyan sok bűn mint azoknak akik Istenhez tértek az ők nyilvánvaló bűneikből.
Hogyha benned nincs meg a Jézus iránti szenvedélyes szeretet amit látsz másokban, és vágysz arra, hogy meglegyen és már elgondolkodtál ezen a dolgon és ott volt és ott van benned a kérdés: "Hogyan tudnám kifejleszteni magamban ugyanazt a szenvedélyes szeretetet az Úr iránt, ami neki látszólag megvan?", de még nem találtad meg a választ a kérdésedre akkor figyelj. A válasz nem az, hogy kimenj a világba és elkövessél néhány nagy bűnt, hogy a kegyelem bőséges legyen. Hanem az a válasz, hogy gondolkodj el a Lukács 7:36-50-ben igeszakaszban lejegyzett gyönyörű történet értelméről, lényegéről. És kérd Istent, hogy ez a történet segítsen elmélyíteni a szeretetedet a Megváltó iránt.
William Barclay megjegyzi: "Ez a történet annyira szemléletes, hogy az ember azt hiszi, hogy Lukács talán művész volt" (The Daily Study Bible, Luke [Westminster Press], 93. o.). Meg kell ismernünk ennek a drámának három főszereplőjét. Nevezhetjük őket a farizeusnak, a prostituáltnak és a prófétának.
A farizeus: Simon volt a neve. Ez a történet nem változata annak az esetnek, amely egy leprás Simon házában történt, ahol a betániai Mária megkente Jézust közvetlenül a letartóztatása előtt. A Simon egy közönséges név volt. Ez a Simon farizeus volt, ami azt jelenti, hogy külsőleg jó, becsületes, vallásos ember volt. Igyekezett megtartani Mózes törvényét. Tizedet adott a jövedelméből. Rendszeresen böjtölt. Minden nap legalább háromszor imádkozott. Soha nem mulasztotta el a zsinagógába járást. Tisztességes ember volt, akit a közösségben vallási vezetőként tiszteltek.
A Jézushoz fűződő viszonyát formálisnak, távolságtartónak és hűvösnek lehetett jellemezni. Meghívta Jézust a házába vacsorára, valószínűleg azt gondolta, hogy a teológiai vita érdekes lesz. Ez a fiatal Tanító elég nagy feltűnést keltett, és érdekes lenne vele párbeszédet folytatni. De Simon nem érezte a személyes szükségletet. Azt a látszatot keltette, mintha minden rendben lenne. Végül is farizeus volt. Számára Jézus nem kínált semmi örökkévalóan létfontosságú dolgot. A tudósok vitatkoznak arról, hogy az, hogy Simon visszatartotta a vizet, hogy megmossa Jézus lábát, az üdvözlő csókot és az olajat, hogy megkenje a fejét, udvariatlanság volt-e vagy sem. De az biztos, hogy Simon sokkal visszafogottabban fogadta Jézust, mint ahogyan a főpap felé viselkedett volna, ha eljön vacsorázni. Simon bizonyos hűvösséget és távolságtartást akart tükrözni. Nem akarta, hogy a barátai azt gondolják, hogy túlságosan oda van Jézusért vagy bármi ilyesmi.
A prostituált: A dráma második szereplője, akit Lukács szándékosan nem nevezett meg, hogy védje a magánéletét, valószínűleg egy prostituált volt. Ő nem Mária Magdolna vagy Betániai Mária. Mindenesetre hírhedt volt a városban a nyíltan bűnös életmódjáról. Amikor belépett a szobába, a szemöldökök felhúzódtak, és a hangok suttogássá halkultak. Jézus Simonhoz intézett kérdése (7:44) meglehetősen mulatságos: ""Látod ezt az asszonyt?"" Biztosak lehetünk benne, hogy Simon attól a pillanattól kezdve, hogy a nő belépett a szobába, semmi másra nem figyelt, csak erre a nőre! Bár az volt a szokás, hogy hívatlan vendégek is beugorhattak egy ilyen összejövetelre, hogy meghallgassák a párbeszédet, Simon aligha számított arra, hogy ilyen nőt fog látni!
Jézus a kérdésével éppen egy prostituáltat akart bemutatni, mint követendő példát a farizeusnak! A helyzet az volt, hogy Simon nem igazán ismerte ezt az asszonyt. Nem látta, hogy volt benne valami, amire neki szüksége is volt, nevezetesen szerető, hálás szív a Megváltó iránt. Nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ez az asszony felkeresse Jézust ezen az összejövetelen, amelyen valószínűleg sok farizeus is részt vett. Tudta, hogy el kell viselnie a bámulást, a suttogást és a fojtott nevetést, ahogy a férfiak egymást bökdösték. De ő nyíltan ki akarta fejezni Jézus iránti szeretetét, és ezért hajlandó volt elviselni a nyilvános megaláztatást.
Lukács nem mondja el, de feltételezzük, hogy ez az asszony már ezt az alkalmat megelőzően is részesült Jézus tanításában. Jézus hozzá intézett szavai (7:48, 50) a bizonyosság szavai, nem pedig első alkalommal tett kijelentések. Mivel ez a bűnös asszony hallotta Jézust Isten dolgairól beszélni, megérezte, hogy itt egy olyan Ember van, aki nem ítéli el őt. Hallotta a farizeusok tanítását, miszerint az Istenhez vezető út a törvény megtartása, a számtalan szombatra vonatkozó előírás betartása és hogy szorgalmasan kerülni kell a szertartási tisztátalanságot. De az ő tanításuk nem nyújtott neki reményt. Ez csak tovább növelte a kárhoztatását. Azt sem tudta, hol kezdje el!
De aztán hallotta, hogy Jézus azt mondja: "Nem azért jöttem, hogy az igazakat, hanem hogy a bűnösöket hívjam megtérésre" (Lukács 5:32). Hallott olyan kapzsi vámszedőkről, akik Jézushoz fordulva megváltoztak. Talán hallott egy másik bűnös asszonyról, akinek Jézus azt mondta: "Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva ne vétkezz többé" (János 8:11). Azt gondolta: "Ez az Ember még egy olyan bűnösnek is reményt nyújt, mint én!". Ezért megbánta bűneit, és bízott Őbenne, aki azért jött, hogy megkeresse és megmentse az elveszetteket. Mindez már korábban megtörtént vele mint azon a napon Simon házában.
Amikor megtudta, hogy Jézus a közelben van, elhatározta, hogy odamegy hozzá, és kifejezi mély háláját mindazért, amit érte tett. Egy ilyen vacsorán a vendégek heverőkön feküdtek, fejüket az asztal felé fordítva, bal könyökükre támaszkodva, lábukat az asztaltól távolabb tartva. A nő azt tervezte, hogy besurran, és megkeni Jézus lábát a drága illatszerrel, miközben Ő az asztal mellett fekszik. De amikor odaért, eluralkodtak rajta az érzelmek. Nem tudta visszatartani a könnyeit. Miközben Jézus lábát megragadta, és azok nedvesek lettek a könnyeitől, figyelmen kívül hagyta azt a szokást, hogy egy nő nyilvánosan nem engedi ki a haját. Azt a hajat, amelyet korábban bűnös célokból engedett ki, most azért engedte ki, hogy megszárítsa a Megváltó lábát. Annyira hálás volt, hogy továbbra is csókolgatta az Ő lábát. A lábcsók a mély tisztelet általános jele volt, különösen a vezető rabbiknál (Alfred Plummer, A Critical and Exegetical Commentary on the Gospel According to St. Luke [Charles Scribners Sons], 211. o.). Végül fogta a drága illatszert tartalmazó üvegét, és a tartalmát a Jézus lábaira öntötte. Nem érdekelte, hogy mások mit gondolnak. Ki akarta mutatni a Jézus iránti szeretetét. A farizeus hűvös távolságtartásával ellentétben ez a prostituált szenvedélyes, tüntető szeretetet érzett az Úr Jézus iránt, aki oly sokat tett érte.
Mielőtt megnézzük a dráma harmadik szereplőjét, hadd kérdezzem meg: E két szereplő közül melyik írja le leginkább a Jézussal való kapcsolatodat? Inkább hasonlítasz a hűvös, nyugodt és higgadt farizeusra? Lelkileg eléggé rendben vagy, így nincs is igazán szükséged arra, amit Jézus kínál, nevezetesen a bűnök bocsánatára. Olyan vagy, mint Simon? Vagy, mint ez az asszony, látod, hogy Jézus nélkül reménytelenül, tehetetlenül elvesznél a bűneidben? Hozzá hasonlóan te is szabadon kifejezed-e a Megváltó iránti mélységes szeretetedet és háládat, annak ellenére, hogy az emberek mit gondolnak? Lukács azt akarja, hogy őszintén nézzünk magunkba, és azonosuljunk akár a farizeussal, akár a prostituálttal. Itt egyértelműen a prostituált a kívánatosabb, a jobb karakter!
A próféta: Jézus a dráma harmadik főszereplője. Lukács egyik fő oka, amiért elmeséli ezt a történetet, hogy rávegyen bennünket arra, hogy elgondolkodjunk azon a kérdésen: "Ki ez az ember, Jézus?". Ez a kérdés Simon fejében is felmerült, miközben feszengve nézte, ahogy ez a hírhedt asszony megcsókolja Jézus lábát. Azt gondolta: "Ha ez az ember próféta lenne, akkor tudná, hogy ki és miféle ember ez az asszony, aki megérinti őt, hogy bűnös" (7:39). Lukács pompás iróniával mutatja be, hogy Jézus képes volt olvasni Simon titkos gondolataiban, annak ellenére, hogy Simon kételkedett abban, hogy Ő próféta!
A vacsora vendégei is felvetik Jézus személyazonosságának kérdését: "Ki ez az ember, aki még a bűnöket is megbocsátja?". (7:49). Lukácsnál nem először teszik fel ezt a kérdést. Jézus a bűnök megbocsátására vonatkozó hatalmát azzal bizonyította, hogy a hordágyon lévő bénát kigyógyította bénaságából (5:21, 24). Itt figyelmen kívül hagyja a vallásos tömeg zúgolódását, biztosítja ezt a bűnös nőt a bocsánatáról, és békében elküldi. Csak akkor tudod igazán megbocsátani a bűnöket, ha azokat ellened követték el. Lukács azt szeretné, ha figyelembe vennénk, hogy ez az ember nemcsak próféta, hanem Ő az, akinek a törvényét ez a bűnös asszony megszegte. Mint emberi testet öltött Isten, joggal bocsáthatott meg bűnöket.
Miután megismertük a főszereplőket, térjünk vissza a központi kérdéshez: Hogyan fejleszthetem ki magamban Jézus iránt azt a szenvedélyes szeretetet, ami ebben a bűnös asszonyban megvolt, különösen akkor, ha az én hátterem inkább a farizeuséhoz hasonlít? Jézus erre a kérdésre a két adósról szóló példázatában válaszol, amelyet Simonhoz intéz (7:41-43). Három egyszerű igazságra hívja fel a figyelmet:
1.Ahhoz, hogy buzgón szeresd Jézust, ahhoz fel kell és el kell ismerned a nagy adósságodat.
Mindkét fél eladósodott. A nagyobb adós a bűnös nőre, a kisebb adós a farizeusra utal. Isten szemében azonban nem feltétlenül az asszony volt a nagyobb bűnös. Külsőleg, ahogy az emberek látják a dolgokat, igen, ő volt a nagyobb bűnös. Igaz, hogy a test bűnei rosszabbak, mint az elme bűnei (1Kor 6:18-19). De Isten a szívet is nézi, nem csak a külső bűnöket. A farizeus a szívében bűnös volt a büszkesége és az önigazultsága miatt, amelyek súlyos bűnök. Emellett Isten az alapján is ítél, hogy mekkora világosságot kapott az ember. A világos ismeret és a felvilágosult lelkiismeret ellenére vétkezni súlyosabb, mint tudatlanságban vétkezni, bár mindkettő bűn. Isten figyelembe veszi az embert körülvevő különböző körülményeket, például az illető neveltetését, környezetét és azokat a tényezőket, amelyek az illetőt a bűnbe vezették. Isten sokkal szigorúbban ítéli meg az ő erkölcsi törvénye alapján nevelt fiatalt, aki erkölcstelen életmódot folytat, mint egy pogány országból származó, az evangéliumot nem ismerő személyt. Nem tudjuk tehát, hogy a kettő közül melyik volt a rosszabb bűnös Isten szemében.
Jézus azonban azért fogalmazza meg így a történetet, hogy a farizeus nyakát a hurokba huzza. Simon azt gondolhatta: "Jézusnak igaza van; ez az asszony legalább tízszer rosszabb, mint én". De ezzel az egyetértéssel Simon épp hogy elismerte, hogy ő is adós! Lehet, hogy ő nincs olyan mélyen benne az adósságban, mint az asszony, de Isten szent törvényének megszegőjeként ő is adós. Mielőtt szerethetnéd az Úr Jézust, mint aki kifizette az adósságodat, el kell jutnod arra a felismerésre, hogy valójában adósságban vagy. "Mindnyájan vétkeztek és nélkülözik Isten dicsőségét" (Róm 3,23). "Nincsen igaz ember egy sem" (Róm 3:10). El kell ismerned: "Vétkeztem és bűnös vagyok a szent Isten előtt". Jézus második pontja szorosra húzza a hurkot:
2.Ahhoz, hogy szenvedélyesen szeresd Jézust, ahhoz fel kell és el kell ismerned, hogy képtelen vagy visszafizetni adósságodat.
Mindkét adós képtelen volt visszafizetni a tartózást. Mindketten túl nagy bajban voltak. Ha nem tudsz törleszteni, akkor nem tudsz törleszteni! Csődben vagy! Csődbejutott vagy! A hitelező elveheti mindenedet, hogy legalább a veszteségeinek egy részét behajtsa. Melyik ember van nagyobb bajban: az, aki 5 méter mély vízben fuldoklik, vagy az, aki 15 méter mély vízben fuldoklik? Nevetséges lenne, ha az 5 méter mély vízben lévő ember ránézne a 15 méter mély vízben lévőre, és azt gondolná: "Hát, én azért jobb helyzetben vagyok, mint az a szerencsétlen!". És az sem segítene, ha a 15 méter mély vízben lévő ember azt gondolná: "Ha át tudnék úszni oda, ahol az az ember van a 5 méter mély vízben, akkor minden rendben lenne!".

Pedig a bűnösök gyakran gondolkodnak így! Az önelégült, önigazult bűnös azt gondolja: "Jobb helyzetben vagyok, mint az a lezüllött bűnös, aki 15 méter mély vízben fuldoklik!". De mindeközben ő a maga 5 méter mély vízében megfullad! Vagy az igazán rossz bűnös tévesen azt gondolja: "Ha megtisztítom az életemet azzal, hogy átúszom az 5 méter mély vízben lévő ember mellé, akkor máris rendben leszek". De Isten szemében mindketten bűnösök, mint törvényszegők. Mindketten adósok, és egyikük sem képes visszafizetni.
Ahhoz, hogy nagyon szeresd Jézust, el kell jutnod arra a felismerésre, és beismerésre, hogy a bűnös természeted miatt és a sok bűnös cselekedet miatt, amit elkövettél, adósa vagy Istennek. Azt is fel kell ismerned, és el kell ismerned, hogy semmit sem tudsz tenni az adósság visszafizetésére. A világ összes jó cselekedete a bűneidhez hozzáadva olyan, mintha egy penészes tortára mázat tennél. El kell jutnod oda, hogy felismerd, és elismerd, hogy az egész tortád penészes, és nem tudsz semmit sem tenni, hogy megjavítsd.
Önéletrajzában Charles Haddon Spurgeon egy fejezetet szentel annak az öt évnyi lelki agóniának, amelyen keresztülment, mielőtt 15 évesen megtért volna. Bár külsőleg egy Bibliát olvasó, templomba járó lelkész fia volt a viktoriánus Angliában, a Szentlélek egyre mélyebbre és mélyebbre vezette abban, hogy meglássa saját büszkeségét, önigazultságát, önelégültségét és hitetlenségét. Megállapította, hogy az akkori erőtlen kegyesség a gyülekezetekben nagy mértékben (megjegyzései ma is igazak) annak volt köszönhető, hogy az emberek a bűnről való mély meggyőződés nélkül vallották magukat üdvözültnek. Kijelenti: "Túl sokan gondolnak könnyelműen a bűnre, és ezért könnyelműen gondolnak a Megváltóra is. Aki ott állt Istene előtt, elítélve és kárhoztatva, kötéllel a nyakán, az az az ember, aki örömében sír, amikor megbocsátást nyer, aki gyűlöli a rosszat amit elkövetett, és ami megbocsátást nyert, és aki a Megváltó tiszteletére él, akinek vére által megtisztult" (C. H. Spurgeon önéletrajza [Banner of Truth], 1:54). Később megjegyzi, hogy úgy véli, azért szerette jobban Krisztust, és azért tudta jobban hirdetni őt másoknak, mert mielőtt üdvösségre jutott volna, Isten elvezette őt saját bűnössége mélységének meglátására (ibid., 85. o.).
Ez az oka annak, hogy nem értek egyet azzal a tanítással amely azt mondja a keresztényeknek, hogy semmiképpen sem szabad magukat bűnösöknek tekinteniük, még úgy sem mint kegyelemből megmentett bűnösöknek, hanem inkább "szenteknek kell látniuk magukat, akik időnként vétkeznek". Azt mondja ez a tanítás, hogy aki bűnösnek látja magát, az többet fog vétkezni. De ez a tanítás szöges ellentétben áll minden múltban élő istenfélő ember tapasztalatával, akikről olvastam, és ellentétben áll a Szentírással is. Minél inkább megnyitja a Szentlélek a szememet Isten szentségére, ahogyan azt az Ő Igéje kinyilatkoztatja, annál inkább látom szörnyű bűnösségemet. Meggyőződésem, hogy ez a folyamat nem áll meg a megtéréssel, hanem minél inkább növekszik az ember az Úrban, annál inkább látja szíve szörnyű feketeségét. Igen, Isten kegyelméből minden keresztény szent; de Pállal együtt nekünk is úgy kell látnunk magunkat, mint aki legnagyobb a bűnösök között. Ez a növekvő tudatosság arról, hogy milyen nagy adóssággal tartozunk Istennek, és hogy teljesen képtelenek vagyunk fizetni, mélyebb szeretetre fog vezetni bennünket Jézus iránt, aki maga fizette ki ezt az adósságot.
3.Ahhoz, hogy szenvedélyesen szeresd Jézust, ahhoz teljesen bíznod kell az Ő kegyelmében, hogy Ő megbocsátja a bűneidből származó, általad ki nem fizethető adósságodat.
"Mivel nem volt miből megadniuk, mind a kettőnek elengedte" (7:42). Milyen csodálatos szavak! Miért engedte el mindkettőjüknek? Vajon megnézte a jellemüket, és azt mondta: "Azt hiszem, méltóak vagytok arra, hogy ezt megtegyem"? Nem! Vajon kicsikarta belőlük az ígéretet, hogy az elkövetkező években ledolgozzák az adósságot? Nem! Kegyelmesen és szabadon bocsátott meg nekik, engedte el nekik tartozásukat. Ez teljesen tőle származott, és egyáltalán nem tőlük.
Nagyon fontos, hogy ezen a ponton ne értelmezd félre a szöveget. Egyes írásmagyarázók (különösen a római katolikusok) a 47. vers alapján azt állítják, hogy ennek az asszonynak a Krisztus iránti szeretete volt az, ami kiérdemelte a megbocsátást. Jézus azonban egyértelműen kijelenti (7:50), hogy az asszonyt a hite tartotta meg, nem pedig a szeretete. Továbbá a 47. vers végén Jézus nem azt mondja, hogy "aki kevesbé szeret, annak kevés bocsáttatik meg", hanem éppen fordítva, ,, Akinek pedig kevés bocsáttatik meg, kevésbé szeret." Jézus példázatának a lényege a 41-43. versekben nyilvánvalóan az, hogy a megbocsátás megelőzi és eredményezi a szeretetet, nem pedig fordítva. A 47. versben Jézus azt mondja, hogy ennek az asszonynak a szenvedélyes szeretete annak a nagy megbocsátásnak a bizonyítéka, amely megelőzte azt. Mondhatjuk például, hogy "esik az eső, mert nedves az ablak". A nedves ablak nem az eső oka, hanem annak bizonyítéka. Az asszony buzgó szeretete a megbocsátásának a bizonyítéka volt, nem pedig az oka. Amikor az ember látja a bűnökből származó adósságát Isten előtt, és azt, hogy képtelen törleszteni az adósságot, ez arra készteti, hogy teljesen bízzon a Megváltóban, aki kegyelmesen elengedi az adósságot. Ez a kulcsa a Krisztus iránti szenvedélyes szeretet kifejlesztésének.
Ahhoz, hogy szenvedélyesen szeresd Jézust, ismerd fel és ismerd el a nagy adósságodat, tartózásodat és a teljes képtelenségedet, hogy visszafizesd azt, és bízzál teljesen Isten kegyelmében, hogy Ő megbocsátja, elengedi azt.
Minél inkább látod az adósságodat és a saját képtelenségedet, hogy visszafizesd, annál inkább fogod látni, hogy a Megváltó milyen sokat tett érted, amikor a keresztfán magára vette a bűneidért járó büntetést. Amikor meglátod az Ő nagy szeretetének mélységeit, egyre jobban és jobban fogod szeretni Őt.
Következtetés
Két csoport van, amely remélem, hogy megszívleli ezt az üzenetet. Először is, vannak azok, akik az egyházban nőttek fel, vagy akik már sok éve az egyházban vannak. Ismerik Isten dolgait; talán túlságosan is ismerik. Tudjátok idézni a János 3:16-ot, miközben ásítoztok. Az evangélium nem mozgatja meg a szíveteket úgy, mint régen. El kell gondolkodnotok azon, hogy Isten milyen sokat megbocsátott nektek, hogy lerázzátok a közömbösségeteket, és buzgón, szenvedélyesen szeressétek Őt.
A másik csoportba azok tartoznak, - ide sorolom magamat is -, mint ez az asszony, akiket elborít a bűn és a bűntudat. Remélem, hogy látod, hogy van remény a legrosszabb bűnösök számára is, akik Jézushoz jönnek megbocsátásért. Ő szabadon, ingyen megbocsát mind a kis, mind a nagy adósoknak, akik az Ő irgalmára vetik, bízzák magukat.
Az Úr adott nekünk egy eszközt, amellyel felébreszthetjük az iránta való szeretetünket: az úrvacsorát. Gyakran kell ünnepelnünk, mert ez a kereszt közelében tart bennünket, ahol látjuk a Megváltó szerető sebeit, amelyeket Ő önként szenvedett el, hogy megbékítsen minket Istennel. Figyeljük meg Jézus szavát (7:40): "Simon, van valami mondanivalóm neked". Simont nevén szólítja, és pontosítja, hogy a történet közvetlenül neki szól. Jézus most éppen téged szólít a neveden. Azt akarja, hogy az Ő Igéje személyesen téged érintsen. Szeretnéd hallani, hogy a Megváltó közvetlenül neked mondja, ahogyan Ő mondta ennek a bűnös asszonynak: "Bűneid megbocsátattak"? Akkor csatlakozz az asszonyhoz Jézus lábaihoz, mélyen tudatában sok bűnödnek, de még mélyebben tudatában az Ő bőséges kegyelmének. Bízzál teljesen Őbenne és egyáltalán ne magadban, hogy Ő megment téged. Akkor hallani fogod, hogy azt mondja neked: "A te hited megtartott téged, menj el békességgel!" Ámen.






 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
A kételkedés kezelése
  2024-04-18 22:40:14, csütörtök
 
  A kételkedés kezelése

Textus: Lk 7:18-35

Valamikor minden gondolkodó ember küzdött már a kételkedés problémájával. Hogyan lehetek biztos abban, hogy a keresztyénség igaz? Mi van, ha minden reményemet Krisztusba vetem, de tévedek? Mi van, ha nincs mennyország és nincs pokol? Mi van, ha a kritikusoknak van igazuk, és a Biblia nem Isten szava? Az ilyen jellegű kérdések a legőszintébb hívők szívét is gyötörhetik.
Még a hitetleneknek is vannak olyan pillanataik, amikor kételkednek. C. S. Lewis, aki ateista volt, mielőtt megtért, azt írta (forrás ismeretlen):
,,Ahogy a keresztyénnek is vannak olyan pillanatai, amikor a látható és hallható világ zaja olyan kitartó, a lelki világ suttogása pedig olyan halk, hogy a hit és az ész alig tud megállni a lábán, úgy az ateistának is vannak olyan pillanatai, amikor - jól emlékszem - borzongató félelmek gyötrik, amikor szinte ellenállhatatlan a gyanú, hogy a régi mesék mégiscsak igazak lehetnek, hogy valami vagy valaki kívülről bármikor betörhet az ő rendezett, magyarázható, mechanikus univerzumába. Higgy Istenben, és szembe kell nézned olyan órákkal, amikor nyilvánvalónak tűnik, hogy ez az anyagi világ az egyetlen valóság; ne higgy benne, és szembe kell nézned olyan órákkal, amikor ez az anyagi világ látszólag azt kiabálja neked, hogy ez nem minden. Egyetlen vallásos vagy nem vallásos meggyőződés sem fogja önmagában egyszer s mindenkorra megszüntetni a lélekben ezt az ötödik oszlopot (kételkedést). Csak a hit gyakorlása, amely a hit szokását eredményezi, fogja ezt fokozatosan megtenni."
A kételkedést általában a hírhedt "Kétkedő Tamással" hozzuk kapcsolatba, de kezdetben az összes apostol kételkedett a Krisztus feltámadásáról szóló jelentésekben (Lukács 24:11). Az előttünk lévő szövegben még a nagy előfutár, Keresztelő János is kétségekkel küzdött, amikor Heródes börtönében sínylődött. Bár egyes tekintélyes kommentátorok nem tulajdonítanak kételkedést a nagy embernek, én nem értek ezzel egyet. Úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy János Isten nagyszerű embere volt, itt kétségekkel küzdött. Őszinte kérdésén keresztül: "Te vagy az Eljövendő, vagy valaki mást keressünk?", valamint Jézus János tanítványainak adott válaszán és a tömeghez intézett megjegyzésein keresztül tanulhatunk néhány dolgot a kételkedésünk kezeléséről.
Ezek a versek három alegységre oszthatók: János kérdése és Jézus válasza (7:18-23); Jézus elismerő nyilatkozata Jánosról (7:24-28); és Izrael vezetőinek megrovása, amiért mind Jánost, mind Jézust elutasították a stílusbeli különbségük ellenére (7:29-35). Lukács azt akarja, hogy olvasói foglalkozzanak Jézus valódi személyazonosságának kérdésével és a hit válaszával, amelyet az ő személyazonossága megkövetel. Lukács világossá teszi, hogy bár sokan bűnbánatot tartottak és alávetették magukat János keresztségének, a zsidó vezetők többsége nem adott helyes választ sem Jánosnak, sem Jézusnak. Ahelyett, hogy az ő nyomdokaikba lépnének, Lukács azt szeretné, ha olvasói világosan elgondolkodnának azon, hogy ki is Jézus, hogy teljes bizonyossággal higgyenek benne.
Ahhoz, hogy megértsük ezt az igeszakaszt, és hogy megfelelően tudjunk bánni a saját kételyeinkkel, fel kell ismernünk, hogy itt kétféle kételkedő van ábrázolva. János esetében egy istenfélő ember kételyeit látjuk, aki a nehéz körülményei miatt összezavarodott. Nem tudta összeegyeztetni a Messiás szolgálatáról alkotott felfogását azzal a ténnyel, hogy ő, mint a Messiás küldötte, még mindig börtönben volt, miközben a gonosz Heródes virult. Jánostól teljesen eltérően a kételkedők második csoportját a farizeusok és a zsidó törvények szakértői képviselik, akik nem akartak szembenézni saját bűnükkel és lázadásukkal. Ők nem egyszerűen kételkedők voltak; ők gúnyolódók voltak. Szükségük volt arra, hogy alávessék a szívüket Istennek. Az általános alapelv a következő:
Kételkedéseinkkel úgy tudunk megbirkózni, ha alávetjük szívünket Isten Jézus Krisztusról szóló kijelentésének, és a nehéz körülményeink ellenére is kitartunk e kijelentés mellett.
A kételkedések kezelésének első alapelve:
1.A kételkedés kezeléséhez alá kell vetnünk szívünket Isten Jézus Krisztusról szóló kijelentésének. Ahhoz, hogy megbirkózzunk a kételkedéssel, alá kell vetnünk szívünket Isten Jézus Krisztusról szóló kijelentésének.
Vita folyik arról, hogy a 29. és 30. versek Jézus szavai vagy Lukács zárójeles magyarázata. Valószínűleg Lukács szavai, de akár így van, vagy akár másként van, ez nem változtat a jelentésen. Az egyik csoport, amely többnyire egyszerű emberekből állt, köztük olyan hírhedt bűnösökből, mint a vámszedők, elismerte Isten igazságosságát János prédikációjában. Más szóval, amikor János mennydörgött a bűnük ellen, a szívükben azt mondták: "Isten igazságos, én pedig nem vagyok az. Bűnös vagyok az Ő szent trónja előtt". Amikor tehát János utat mutatott az Isten bűnbocsánatához a bűnbánat és a keresztség által, ezek az emberek készségesen válaszoltak.
Ám éppen azok az emberek, akik ismerték a Szentírást, és akiknek üdvözölniük kellett volna János üzenetét és a Messiást, akire János mutatott, nem tették ezt. Elutasították Isten célját, és nem voltak hajlandók megalázkodni, hogy e radikális próféta megkeresztelje őket. Büszkeségük megakadályozta őket abban, hogy elismerjék, hogy bűnösök, és hogy részt vegyenek egy olyan tevékenységben, mint a keresztség, ahol a bűnösök elismerik, hogy szükségük van a megtisztulásra. Azt gondolták: "Jobbak vagyunk ezeknél a semmirekellőknél. Mi ismerjük a Szentírást, ők pedig nem. János keresztsége lehet, hogy nekik jó, de nekünk nincs rá szükségünk". És így elszalasztották Isten célját János szolgálatán keresztül, és elszalasztották Isten Messiását, akit János hirdetett.
Jézus egy példázatot használ arra, hogy leleplezze a gyökérproblémájukat. Azok, akik mind Jánost, mind Jézust elutasították, olyanok voltak, mint a gyerekek, akik a piacon játszanak. Az, hogy Jézus gyermekeket használt az illusztrációjához, önmagában is dorgálás volt, mivel arra utal, hogy ezek az emberek, akik túl kifinomultnak gondolták magukat János nyers stílusához, valójában annyira éretlenek voltak, hogy egy gyermeki játék megcáfolta őket. A kép egy gyermekcsoportot ábrázol, akik azt mondják: "Játsszunk lakodalmasat és táncoljunk". De a barátaik azt mondják: "Nem, mi nem akarunk valami vidámat játszani". Erre az első csoport azt mondja: "Rendben, akkor játsszunk temetésesdit. Játszunk egy gyászdalocskát és szomorúak leszünk." De a barátok ezt a játékot sem hajlandók játszani. Más szóval, nem tudsz a kedvükre lenni, bármit is teszel, mert nem akarnak játszani, hacsak nem ők találják ki a játékot és a szabályokat.
A lényeg az, hogy János szigorú életmóddal jött, Isten ítéletét hirdette, de a farizeusok nem szerették őt. Aztán jött Jézus, aki élvezte a normális ételt és italt, és Isten bűnbocsánatának üzenetét kínálta a bűnösöknek, de a farizeusok őt sem kedvelték. A probléma nem az üzenettel vagy Isten hírnökeivel volt. A probléma ezeknek a vallási vezetőknek a büszke, meg nem tért szívében volt. A 35. vers visszautal azokra, akik alávetették magukat Isten útjának (7:29). A lényeg az, hogy akik valóban bölcsek, azok elismerik Isten igazságosságát és saját bűnbánatuk szükségességét, és ezért alávetik magukat Isten hírnökeinek, de különösen Jézusnak, aki Isten végső kinyilatkoztatása. Nem fognak a farizeusok és írástudók állítólag "bölcs" útjain járni, akik nem hajlandók alávetni magukat Istennek.
A kételyekkel való küzdelmünkre alkalmazva mindnyájunknak fel kell tennünk a kérdést: Valóban alá van vetve a szívem Isten kijelentésének Jézus Krisztusban? Meghajoltam-e Isten igazságos ítélete előtt a bűneimmel kapcsolatban? Megbántam-e bűneimet? Megragadtam-e Isten Jézus Krisztusban való megváltását? Megvallottam-e nyilvánosan bűnösségemet és Krisztusba vetett hitemet? Vagy a kételyeim csupán kifogásként szolgálnak arra, hogy továbbra is a magam módján irányíthassam az életemet?
A kételedés gyakran csak egy álca egy olyan szív számára, amely a saját szabályai szerint akar játszani. Isten elegendő bizonyítékot adott arra, hogy Jézus Krisztus az, akinek vallja magát. Ha a kételyeid a bűnből és a lázadásból erednek, akkor nem fogod meglátni, hogy ezek megszűnnek, addig amíg meg nem térsz, és alá nem rendeled a szívedet Jézusnak, mint Úrnak. A kételyek kezelésének első lépése tehát az, hogy elfordulsz a bűnödtől és az Isten elleni lázadásodtól. Ismerd el, hogy Istennek, mint a világegyetem szuverén Teremtőjének joga van irányítani az életedet. Ismerd el, hogy Jézus Krisztus felajánlotta magát, mint szükséges áldozatot, hogy eleget tegyen Isten igazságos ítéletének. Fogadd el Krisztust Megváltódnak és Uradnak. Ha átadod neki a szívedet, az sok kételkedést eloszlat.
2.A kételkedés leküzdéséhez a nehéz körülményeink ellenére is ragaszkodnunk kell Isten Jézus Krisztusról szóló kijelentéséhez. Ahhoz, hogy megbirkózzunk a kételkedéssel, nehéz körülményeink ellenére is ragaszkodnunk kell Isten Jézus Krisztusról szóló kijelentéséhez.
Mint mondtam, sok tekintélyes írásmagyarázó elutasítja, hogy Jánosnak kételkedést tulajdonítsanak, hiszen ő Isten nagyszerű embere volt. Jézus az elképzelhető legnagyobb elismerést adja Jánosnak (7:24-28). Ellentétben a nádszálakkal, amelyek a Jordán folyó mentén, ahol prédikált, a szellőben ringatóztak, János a rendíthetetlen meggyőződés embere volt. Egy cseppet sem változtatott az üzenetén, amikor a jeruzsálemi nagyurak eljöttek, hogy meghallgassák prédikálását. Továbbá János meggyőződését az életmódja is alátámasztotta. Nem azért prédikált, hogy a legfinomabb ruhákat viselhesse és ínyenc ételeket ehessen. János próféta volt, és több mint próféta. Ő volt az a hírnök, akit Isten a Malakiás 3:1-ben megígért, hogy előkészíti az utat a Messiás előtt.
Mivel Jézus oly nagyra értékeli Jánost, sokan úgy gondolják, hogy János kérdése nem az ő kételkedéséből fakadt, hanem a tanítványai kételyeinek eloszlatására irányult. János nagysága ellenére két okból is elutasítom ezt az értelmezést. Először is, úgy tűnik, hogy Jézus szelíd dorgálása a 23. versben Jánoshoz szól, nem pedig a tanítványaihoz. Egyébként vegyük észre, hogy Jézus ezt a dorgálást közvetlenül Jánosnak küldte vissza, valószínűleg anélkül, hogy a sokaság meghallotta volna. Ezután megdicséri Jánost a sokaság előtt. Gyakran tévedünk, amikor valakit szemtől szembe dicsérünk, és a háta mögött mások előtt leszóljuk. Jézus szelíd dorgálása azt mondja: "János, én vagyok az, csak ne botránkozz meg bennem, amiatt, hogy nem úgy teszem a dolgokat, ahogyan te talán elvártad".
A második ok, amiért úgy gondolom, hogy János kételkedett, az az, hogy még Isten legnagyobb emberei is hús-vér emberek maradnak, akiket a kételkedés és a kétségbeesés időszakai fenyegetnek. A hatalmas Illés próféta megingott a hitében, és elfutott a gonosz Jézabel elől, akinek prófétáit megölte, és arra kérte Istent, hogy vegye el az életét. Ironikus módon ő volt az egyike annak a két embernek, aki nem halt meg, hanem egyenesen a mennybe került! Most az "eljövendő Illés" megingott, miközben napról napra Heródes börtönében ült. Miért kételkedett János?
A.MÉG AZ ISTENFÉLŐK IS KÉTELKEDHETNEK A NEHÉZ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT.
Érdekes szembeállítani a régi Illést és Jánost, aki Illés lelkével és erejével jelent meg. Az ószövetségi próféta látta, hogy Isten sok hatalmas csodát tett. A Baál prófétáival vívott küzdelmében tüzet hívott le az égből, hogy feleméssze a vízzel telített áldozatát, majd kardot ragadott, és mind a 400 hamis prófétát megölte. Később, amikor Áháb és Jezabel gonosz fia egy 50 katonából álló csapatot küldött, hogy foglyul ejtse, ő tüzet hívott le az égből, és az megemésztette őket. Amikor egy második 50 fős csoport jött hozzá, megint ezt tette. Keresztelő János azonban nem tett csodát. Amikor a gonosz Heródes úgy döntött, hogy bebörtönzi őt, nem hívott le tüzet az égből, hogy megeméssze az őt letartóztató katonákat. Az ő imádságai és a tanítványainak az őérette mondott imádságai, hogy kiszabaduljon a börtönből, még csak meghallgatásra sem találtak. János nap mint nap ült abban a sötét tömlöcben, a kenyérből és vízből álló szűkös ételt ette, és azon töprengett: "Ha Jézus a Messiás, akkor miért vagyok még mindig börtönben?".
Amikor nehéz megpróbáltatásokon mész keresztül, amikor úgy tűnik, hogy Isten figyelmen kívül hagyja az imádságaidat, akkor légy résen. A tüzes megpróbáltatások elviselésének összefüggésében írta Péter: "Legyetek józan lelkűek, legyetek éberek. Ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, hogy kit nyelhet el". Majd hozzátette: "De álljatok ellen neki, szilárdan a hitetekben, tudván, hogy ugyanazokat a szenvedést megtapasztalják testvéreitek, akik a világban vannak. És miután egy kis ideig szenvedtek, a minden kegyelem Istene, aki elhívott titeket az ő örök dicsőségére Krisztusban, maga fog titeket tökéletessé tenni, megszilárdítani, megerősíteni és megalapozni" (1Pét 5:8-10). A megpróbáltatásaitok nem azt jelentik, hogy Isten nem létezik, vagy hogy elvesztette az irányítást a világegyetem egyedülálló uralkodójaként. Tarts ki hittel, tudva, hogy Ő arra fogja használni a megpróbáltatásodat, hogy megerősítsen és megalapozzon téged. Ahogy Péter néhány verssel korábban (5:6-7) utasít: "Alázd meg magadat Isten hatalmas keze alatt ... minden gondodat Őrá vesd, mert Ő gondoskodik rólad". Ne kételkedj Isten szuverenitásában vagy szeretetében, amikor hosszabb megpróbáltatásokon mész keresztül.
János nemcsak egy nehéz próbatételen ment keresztül, amely hamarosan a mártíromságához vezetett, hanem csalódást keltő elvárásokkal, meghiúsult reményekkel is meg kellett küzdenie. János Istennek a bűnösökre vonatkozó közelgő ítéletéről mennydörgött. Elég bátor volt ahhoz, hogy még Heródes királyt is megdorgálja erkölcstelensége miatt. De Heródes még mindig dorbézoló partikat rendezett, még mindig erkölcstelenségben élt a testvére feleségével, miközben János börtönben volt. János azt is tudta, hogy Ézsaiás megjövendölte, hogy a Messiás szabadságot fog hirdetni a foglyoknak, és elhozza Istenünk bosszújának napját (Ézs 61:1, 2). Azonban, János nem volt kiszabadulva a börtönből, és Isten bosszúja még nem áradt ki a Heródeshez hasonlókra. Emellett a zsidók, különösen a vallási vezetők, nem özönlöttek, hogy alávessék magukat Jézusnak mint Messiásnak. János Jézussal kapcsolatos elvárásai nem teljesültek be és ez csalódást okozott neki.
William Barclay rámutat arra, hogy János talán birkózhatott a válasszal, amelyet Jézus küldött vissza a tanítványain keresztül. Azt mondta nekik, hogy menjenek és számoljanak be Jánosnak a sok csodáról, amit láttak, és arról, hogy a szegényeknek hirdetve van az evangélium. De, ahogy Barclay fogalmaz: "Ha Jézus Isten felkentje volt, János azt várta volna tőle, hogy azt üzeni: 'Seregeim gyülekeznek. Caesarea, a római hadsereg főhadiszállása hamarosan elesik. A bűnösök megsemmisülnek. És az ítélet elkezdődik'" (The Daily Study Bible, Luke [Westminster Press], 89. o.). Jánosnak meg kellett küzdenie a téves elvárásaival azzal kapcsolatban, hogy kicsoda Jézus, és hogy Ő miért jött el.
Te is átélted már ezt, nem igaz? Azt gondoltad, hogy Jézus majd megoldja mindenféle problémádat, de ehelyett a problémák egyre súlyosbodtak. Azt hitted, hogy Ő majd könnyebbé és bőségesebbé teszi az életet, de az egyre nehezebbé és nyomorúságosabbá vált. Talán megjelent egy jó szándékú szent, és azt mondta neked, hogy azért nem mennek olyan jól a dolgok, mert nem imádkoztál eleget. Ezért többet imádkoztál, de a problémák továbbra is fennálltak. Aztán azt mondta, hogy biztosan titkos bűnöket rejtegetsz, ezért megvallottál minden bűnt, ami eszedbe jutott, és még többet imádkoztál, de úgy tűnt, Isten még mindig nem figyel rád. Ilyenkor még az istenfélők is könnyen kételkednek. Mi tehát a válasz?
B.ISTENNEK A JÉZUS KRISZTUSRÓL SZÓLÓ KIJELENTÉSÉHEZ VALÓ RAGASZKODÁS MÉG A NEHÉZ IDŐKBEN IS, A MEGOLDÁS A KÉTELKEDÉSRE.
Lehet, hogy János úgy halt meg, hogy maradott benne le nem tisztázott dolog a Messiásra vonatkozóan. Ézsaiásból tudta, hogy a Messiás Szentlélekkel és tűzzel fog keresztelni, de úgy tűnik, nem értette, hogy a Messiás kétszer jön el - először azért, hogy Szentlélekkel kereszteljen, amikor az Úr kedvező évét hirdeti; másodszor azért, hogy az ítélet tüzével kereszteljen, amikor Istenünk bosszúját hozza el (Ézs 61:1-2; Lk 4:18-21). De bár János talán nem értett meg mindent, mégis ragaszkodott Jézushoz. Ő két dolgot tanít nekünk a kételkedés kezeléséről:
a.)Vigyük a kételkedéseinket magához Jézushoz.
János egyenesen Jézushoz küldte a tanítványait. Elküldhette volna őket az írástudókhoz és a farizeusokhoz, és azok csak elmélyítették volna a kételkedéseit, és talán még néhány okot adtak volna a kételkedésre. A héber írásmagyarázatokhoz is fordulhatott volna, de valószínűleg ott sem talált volna sok segítséget. Egyenesen Jézushoz fordult, és Jézus határozott választ adott neki, egy szelíd dorgálással együtt. Jézus nem azt mondta: "Átkozott, aki kételkedik bennem", hanem azt, hogy "Boldog, valaki én bennem meg nem botránkozik".
Amikor hívőként kételyekkel küzdesz, vidd imádságban Jézus elé a kételyeidet. Győződj meg róla, hogy a szíved engedelmeskedik Neki. Győződj meg arról, hogy nem rejtegetsz semmilyen bűnt, amely a kételyeid felszíne alatt rejlik. Ezután öntsd ki zavarodat vagy nehézségedet az Úrnak. Ha szelíd dorgálásra van szükséged, Ő meg fogja adni, de mindig azzal a céllal, hogy gyógyulást hozzon. Ne vigyétek a kételyeiteket azok elé, akik Isten Igéje felett ítélkeznek. Ha bibliakritikusokat olvasol, azok általában nem fogják megerősíteni a hitedet. Ha megbízható, a Bibliában hívő írásmagyarázókat olvasol, az segíthet tisztázni egy dolgot, és ez így segíthet. De minden tanulmányozásod során magára Jézusra kell támaszkodnod. Tehát vidd hozzá a kételyeidet.
b.)Tekints magára Krisztus személyére és művére.
Jézus azt mondta János tanítványainak, hogy menjenek és mondják el Jánosnak, amit láttak és hallottak, majd felsorolta számos csodáját, amelyek beteljesítették az ószövetségi próféciákat. Jézus azt mondja: "Nézd meg az én életemet és munkásságomat". Isten erejével csodákat tett, hogy hitelesítse, ki Ő. Az üdvösség jó hírét hirdette a szegényeknek, akiket a társadalom semmibe vett.
Azt is megerősíti itt, hogy János volt a Malakiás által megjövendölt hírnök, ami azt is megerősíti, hogy Jézus a megígért Messiás. Amikor Jézus kijelenti, hogy János volt a legnagyobb ember, de aztán hozzáteszi, hogy "aki a legkisebb az Isten országában, az nagyobb nála", akkor azt állítja, hogy míg János a régi korszak legnagyobbja volt, van itt valaki, aki még nagyobb, nevezetesen Jézus, a Messiás, aki bevezeti az Isten országát. János az ígéret korszakában élt; aki aláveti magát Jézusnak mint királynak, az a beteljesedés korszakában él.
William Barclay (ibid., 90) azt magyarázva, hogy miért nagyobb a legkisebb az Isten országában, mint János, azt írja:
Hogy miért? Egyesek szerint azért, mert János, ha csak egy pillanatra is, de megingott a hitében. Nem ezért. Hanem azért, mert János választóvonalat jelölt a történelemben. János igehirdetése óta Jézus eljött; az örökkévalóság behatolt az időbe; a menny behatolt a földre; Isten megérkezett Jézusban; az élet soha többé nem lehetett ugyanaz. Mi az egész időt Krisztus előtti és Krisztus utáni időre datáljuk - Kr.e. és Kr.u. Jézus a választóvonal. Ezért mindazok, akik utána jönnek, és akik befogadják őt, szükségképpen nagyobb áldásban részesülnek, mint mindazok, akik előtte jártak. Jézus belépése a világba kettéosztotta az egész időt; és kettéosztotta az egész életet. Ha valaki Krisztusban van, az új teremtés (2Kor 5,17).
Amikor tehát kétségekkel küzdesz, térj vissza az alapkérdéshez: Kicsoda Jézus Krisztus? Olvasd el az ószövetségi próféciákat. Olvasd el az evangéliumokat. Vajon egy csaló volt? Lehetséges? Vagy az élete és a tanítása igaznak hangzik? Lehetséges, hogy igaz az élete és a tanítása? János evangéliuma 6. fejezetében Jézus néhány nehéz dolgot tanított, és ennek következtében sokan, akik addig követték őt, elhagyták. Jézus megkérdezte a tizenkettőt: " Ti is el akartok hagyni?". Péter nagyszerű választ adott: "Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van tenálad. És mi elhittük és megismertük, hogy te vagy az Isten Szentje" (János 6:68-69). Amikor kételyekkel küzdesz, tekints magára Jézus Krisztus személyére és munkájára.
Következtetés
Sokszor voltam már ott, ahol Péter, amikor küzdöttem Jézusnak egy nehéz mondásával vagy egy nehéz személyes üggyel, amely aláásni látszott Isten Igéjének igazságát. Vissza kellett térnem az alapokhoz, és fel kellett tennem a kérdést: "Hová mehetnék? Tudom, hogy Jézus az, akinek mondja magát. Ő a megígért Messiás. Ő az egyetlen Megváltó. Feltámadt a halálból." Lehet, hogy nem értek mindent, de ha Jézusba kapaszkodom, akkor a kételkedések viharain keresztül nyugodtabb tengerekre jutok. Hogy megbirkózz a kételyeiddel, győződj meg arról, hogy a szíved engedelmeskedik Istennek. Aztán tekints Istennek az Ő Fiáról szóló kijelentésére, és ragaszkodj hozzá a nehéz körülményeid ellenére is. Jézus segítséget fog adni neked, amint így imádkozol: "Hiszek, Uram; segíts hitetlenségemen!" Ámen.


 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 351 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2037
  • e Hét: 10749
  • e Hónap: 22624
  • e Év: 210426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.