Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elvetette-e Isten Izráelt?
  2016-06-27 10:41:22, hétfő
 
  Elvetette-e Isten Izráelt?

Római levél 11,1

"Mondom tehát: Avagy elvetette-é Isten az Ő népét?
Távol legyen; mert én is izráelita vagyok, az Ábrahám
magvából, Benjámin nemzetségéből való."


A régi Bibliákban nem voltak fejezetszámok, mint a mostaniakban. Ezek később kerültek bele; legelső előfordulásuk a negyedik századi Vatikáni kódexben található. Ráadásul az első felosztások különböztek a maiaktól: a mai fejezetek még később, a középkorban alakultak ki. Bizonyos, hogy nem Pál osztotta fel őket. Mégis, amikor eme nagyszerű levél tanulmányozása során új fejezetet kezdünk, vegyük komolyan a felosztást; tekintsük át, hogy eddig milyen utat jártunk be, hogy könnyen eligazodjunk az ezután következőket illetően.

Kudarcot vallott-e Isten Igéje?


Pál szóban forgó gondolatmenete a Róma 9-ben kezdődött, és közvetlenül a hívő ember Krisztusban levő örök biztonságáról szóló magasztos kijelentést követi, melyet a 8. fejezetben találunk. Az egésznek a kezdetén arra a kérdésre kerestük a választ, hogyan hihetünk a keresztyén ember örök biztonságában, ha egyértelműen látjuk, hogy a zsidó népre összességében véve nincs hatással az evangélium hirdetése, és ezért nem is üdvözülnek? Ha a keresztyénség igazat mond, nem jelenti-e ez azt, hogy Isten elvetette Izráelt? Márpedig ha Isten elvetette Izráelt, akkor hogyan feltételezhetjük, hogy minket nem fog elvetni? És ha valóban el tud vagy el akar vetni minket, akkor viszont az örök biztonság tanítása sem állhatja meg a helyét? Pál közvetlen válasza a Róm 9,6-ban az, hogy Isten tervei Izráellel nem vallottak kudarcot. Ennek bizonyítására részletesen kifejti a 9-11. fejezetekben található hét érvet.

1. Isten történelmi terve a zsidó néppel nem vallott kudarcot, mivel akiket Isten kiválasztott a megváltásra, azok üdvözülni fognak.(Róm 9,6-24) Ebben a szakaszban Pál különbséget tesz az Izráel népe és a lelki Izráel között, mely azokból áll, akiket Isten arra választott ki, hogy megismerjék Krisztust. Fő mondanivalója az, hogy a látható zsidó néphez való tartozás legalább annyira nem jelent üdvösséget, mint ahogyan egyetlen keresztyén felekezet formális tagja sem fog automatikusan üdvözülni. A megváltás kulcskérdése Isten kiválasztó kegyelme Krisztusban, és ez mindig is független volt az etnikai, nemzeti vagy szervezeti jellegű szempontoktól.

2. Isten történelmi terve a zsidó néppel nem vallott kudarcot, mivel Isten már korábban kijelentette, hogy nem az egész Izráel üdvözül, viszont lesznek olyan pogányok, akik igen.(Róm 9,25-29) Ha Isten azt ígérte volna, hogy minden zsidó üdvözül, és aztán mégsem így történik, akkor Isten Igéje valóban érvényét vesztette volna. De nem erről van szó, mivel Isten már előre megmondta, hogy sok zsidó nem fog hinni, szétszórattatnak, és helyettük sok szétszórattatott pogányt gyűjt Krisztushoz.

3. Isten történelmi terve a zsidó néppel nem vallott kudarcot, mivel az, hogy a zsidók nem hittek, saját hibájuk volt, nem Istené.(Róm 9,30-10,21) A zsidók nem akartak hinni, mivel ki akarták érdemelni saját maguk számára a megváltást, annak ellenére, hogy Ábrahám, Dávid és mindazok, akik üdvözültek, azáltal részesültek a megváltásban, hogy hittek Istennek Jézus Krisztussal kapcsolatos ígéreteiben. Többségük azt akarta, hogy Isten saját cselekedeteik és igaz voltuk alapján ismerje el őket, ezért nem fogadták el a Krisztusban való hit általi igazságot.

4. Isten történelmi terve a zsidó néppel nem vallott kudarcot, mivel voltak olyan zsidók (maga Pál is példája ennek), akik hittek és üdvözültek.(Róm 11,1) Amíg csak egyetlen zsidó ember is létezik, aki üdvözült, senki sem mondhatja, hogy Isten teljesen elvetette az Ő népét. Pál maga is egy ilyen ember volt, még ha rajta kívül esetleg nem is lett volna más. De valójában nem is ilyen sötét a helyzet. Ahogyan a következő fejezetben látni fogjuk, Isten mindig megtartott egy elég nagyszámú hívő zsidó maradékot.

5. Isten történelmi terve a zsidó néppel nem vallott kudarcot, mivel még a legrosszabb időkben is egy maradék mindig üdvözült.(Róm 11,2-10) Pál Illés példáját hozza fel: ez egy sötét kor volt, de Isten maga mondta, hogy hétezer zsidó még mindig hűséges maradt Hozzá és nem volt hajlandó imádni a Baált. Hétezer ember csak egy kis része volt a népnek, de ahhoz elegendően voltak, hogy cáfolja azoknak az állítását, akik szerint esetleg Isten terve kudarcot vallott.

6. Isten történelmi terve a zsidó néppel nem vallott kudarcot, mivel a pogányok mostani üdvösségének az a célja, hogy féltékennyé tegye Izráelt, és így közülük némelyek megmentésére legyen.(Róm 11,11-24) Istennek joga van bármit megtenni a bűnösökkel. Akiket akar megment, akiket akar elítél. Mégis talán túlságosan szigorúnak tűnik, hogy ősi "választott" népét elítélje. Feltehetnénk a kérdést: "Akkor Isten egyértelműen lemondott róluk?" Pál azt írja, hogy nem erről van szó. Sőt, Isten Izráel javára használja fel a pogányok üdvösségének a napját, mivel a pogányok között végzett munkáján keresztül Izráel felébred önelégültségéből és fásultságából, és némelyek üdvözülnek.

7. Végül pedig, Isten történelmi terve a zsidó néppel nem vallott kudarcot, mivel végül egész Izráel üdvözülni fog, és így Isten beteljesíti Izráelnek mint nemzetnek tett ígéreteket.[/i (Róm 11,25-32) Ez olyannyira kegyelmes és csodálatos, hogy ezt a részt Pál egy Isten bölcsességét dicsőítő áldással fejezi be.
Leon Morris a következőképpen ír Pál gondolatmenetéről:

Pál egyértelműen beszél Isten hatalmas tervéről, és az isteni predestinációt és kiválasztást hangsúlyozza: Isten akarata be fog teljesülni. Az emberi felelősség valódiságát és fontosságát is kiemeli: gondoljunk arra, hogy Izráel - saját hibájából - a pogányokból lett hívőkkel ellentétben nem részesült az áldásban. Akkor viszont miért számít a választott néphez való tartozás? Első ránézésre nem sok előnyét látjuk, mivel a pogányok és zsidók egyaránt üdvözülhetnek. Azonban Pál gondolkozásmódjától távol áll, hogy a zsidó származás keveset számítana. Az apostol beszél arról, hogy miközben Isten gondviselése folytán Izráel bűnét és hűtlenségét felhasználta arra, hogy megnyissa a pogányok előtt az utat, most a pogányok megtérése válik a zsidók megtérésének eszközévé. A zsidóknak továbbra is helyük van Isten tervében.

Charles Hodge hasonlóképpen látja a Róma 11 gondolatmenetét, amely szerinte két részre bontható. "Az első (részben) az apostol azt tanítja, hogy a zsidók elvettetése nem volt teljes. Volt egy maradék, és talán egy sokkal nagyobb maradék, mint azt sokan feltételeznék. . . A második (rész) arról szól, hogy ez az elvettetés nem végleges."
Godet hozzáteszi: "Ez a részleges elvettetés. . . nem örökkévaló, hanem csupán ideigvaló (11-32. versek), mivel miután betöltötte az Isten által kijelölt céljait, egyszer véget ér. Az egész nemzet a helyére kerül, és a pogányokkal együtt egyek lesznek Isten országában." Ez a vég méltó arra az áldásra, mellyel Pál zárja levelének negyedik részét.
Folytatjuk

James Montgomery Boice
 
 
0 komment , kategória:  Isten terve Izráellel  
Címkék: szétszórattatnak, szétszórattatott, feltételezhetjük, önelégültségéből, következőképpen, gondolatmenetét, predestinációt, tanulmányozása, gondolatmenete, biztonságáról, nemzetségéből, fejezetszámok, előfordulásuk, fásultságából, cselekedeteik, feltételeznék, biztonságában, összességében, szempontoktól, keresztyénség, automatikusan, hasonlóképpen, üdvözülhetnek, bizonyítására, mondanivalója, megváltásban, kiválasztott, felhasználta, fejezetekben, gondviselése, következőket, eligazodjunk, egyértelműen, hangsúlyozza, üdvösségének, kiválasztást, régi Bibliákban, negyedik századi, első felosztások, középkorban alakultak, ezután következőket, hívő ember, kezdetén arra, kérdésre kerestük, keresztyén ember, zsidó népre, evangélium hirdetése, keresztyénség igazat, örök biztonság, zsidó néppel, lelki Izráel, látható zsidó, Elvetette-e Isten Izráelt, Isten Igéje, Istennek Jézus Krisztussal, Akkor Isten, Isten Izráel, Leon Morris, Azonban Pál, Charles Hodge, James Montgomery Boice,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Szívem  Nagyi telefonál  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jó éjszakát  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Idő  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png fotel  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 21  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét  Szívem tiéd  Tanuld meg ezt a versemet  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Gonosz démon-álarc  Kövesd a cowboyt!  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Lóhere  Hazára minden embernek szükség...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png virág  Fehér virág  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Csak a fogyatkozás látható  Zilahy Lajos gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png telefon  Alázat  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Png lepke  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mi lenne ha  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Szép estét  Szívem 
Bejegyzés Címkék
régi Bibliákban, negyedik századi, első felosztások, középkorban alakultak, ezután következőket, hívő ember, kezdetén arra, kérdésre kerestük, keresztyén ember, zsidó népre, evangélium hirdetése, keresztyénség igazat, örök biztonság, zsidó néppel, lelki Izráel, látható zsidó, megváltás kulcskérdése, egész Izráel, ilyen ember, következő fejezetben, elég nagyszámú, legrosszabb időkben, maradék mindig, pogányok mostani, pogányok üdvösségének, pogányok között, isteni predestinációt, emberi felelősség, pogányokból lett, választott néphez, zsidó származás, apostol beszél, pogányok előtt, pogányok megtérése, zsidók megtérésének, zsidóknak továbbra, zsidók elvettetése, sokkal nagyobb, részleges elvettetés, egész nemzet, helyére kerül, pogányokkal együtt, szétszórattatnak, szétszórattatott, feltételezhetjük, önelégültségéből, következőképpen, gondolatmenetét, predestinációt, tanulmányozása, gondolatmenete, biztonságáról, nemzetségéből, fejezetszámok, előfordulásuk, fásultságából, cselekedeteik, feltételeznék, biztonságában, összességében, szempontoktól, keresztyénség, automatikusan, hasonlóképpen, üdvözülhetnek, bizonyítására, mondanivalója, megváltásban, kiválasztott, felhasználta, fejezetekben, gondviselése, következőket, eligazodjunk, egyértelműen, hangsúlyozza, üdvösségének, kiválasztást, kijelentette, kulcskérdése, megtérésének, bölcsességét, mostaniakban, feltehetnénk, megmentésére, részesültek, megismerjék, krisztusban, krisztussal, kapcsolatos, beteljesíti, ígéreteiben, megváltásra, kijelentést, fontosságát, pogányokból, elvettetése, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 569
  • e Hét: 12280
  • e Hónap: 41592
  • e Év: 229394
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.