Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emberek és testvérek
  2016-06-29 17:09:37, szerda
 
  A Jn 13-ban és az 1Jn 3-ban kapott parancsolat az, hogy szeressük keresztyén embertársainkat, testvéreinket. De természetesen meg kell őriznünk az egyensúlyt, és nem feledkezhetünk meg Jézus tanításának másik oldaláról sem: szeressük embertársainkat, szeressünk minden embert mint felebarátunkat.
Minden ember Isten képmását hordozza. Nem azért értékes, mert a megváltás részese, hanem mert Isten teremtménye, és Isten képére teremtetett. A modern ember, aki ezt elvetette, elvesztette a kulcsot ahhoz, hogy megtudja, ki is ő valójában. Ezért nem találja, sem önmaga, sem a többi ember valódi értékét. Leértékeli a másik embert, és manapság kell szembesülnünk ennek szörnyű eredményeivel: egy beteg kultúrával, melyben az emberek úgy bánnak egymással, mintha nem élőlények, hanem gépek volnának. A keresztyének azonban ismerik az ember valódi értékét.
Minden ember felebarátunk, és úgy kell szeretnünk mint önmagunkat. A teremtésre alapozva tehetjük ezt, mert minden ember értékes, hiszen Isten képére teremtetett, még ha nem is fogadta el a megváltást. Tehát mindenkit szeretni kell, bármibe is kerül.
Nyilvánvalóan ez a lényege Jézus példázatának az irgalmas szamaritánusról: egyszerűen azért, mert az ember ember, szeretni kell, bármi áron.
Tehát amikor Jézus azt a parancsolatot adja, hogy szeressük keresztyén testvéreinket, ezzel nem érvényteleníti a másik parancsolatot. A kettő nincsen ellentétben. Nem kell választanunk, hogy minden embert önmagunkhoz hasonlóan szeressünk-e vagy a keresztyéneket kiváltképpen. A két parancsolat erősíti egymást.
Ha Jézus azt a kifejezett parancsolatot adta, hogy szeressünk minden embert mint felebarátunkat, akkor különösen fontos, hogy szeressük keresztyén testvéreinket. Ha Jézus azt mondta, hogy minden embert úgy szeressünk, mint önmagunkat, mennyivel inkább vonatkozik ez keresztyén testvéreinkre, akikhez különleges kötelék fűz, nevezetesen az, hogy egy az Atyánk és egy Szentlélek lakozik bennünk. Könnyen beláthatjuk, milyen mérhetetlenül fontos, hogy minden ember láthassa ezt az észrevehető szeretetet azok között, akiket ilyen különleges kapocs köt össze. A Gal 6,10-ben Pál egyértelművé teszi ezt a kettős követelményt: "Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben." Nem tagadja azt a parancsolatot, hogy cselekedjünk jót minden emberrel, de szükségesnek látja hozzátenni, hogy "leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben". Ennek a kettős célnak kell áthatnia keresztyén felfogásunkat és meghatároznia nézeteinket. Tudatosan el kell gondolkodnunk azon, hogy mit jelent ez mindennapi életünkben. A külső szemlélő számára ez kell, hogy legyen cselekedeteink meghatározója.
Igaz biblia-hívő keresztyének nagyon gyakran hangsúlyozzák, hogy kétféle ember van: a kárhozott és a megváltott. Az előbbiek az Isten elleni lázadás állapotában vannak, az utóbbiak pedig Krisztus által visszatértek Istenhez. Ez a szemlélet azonban kirekesztő, ezért visszatetsző.
Kétféle ember van, ez igaz. Néhányan, noha Isten képére teremtettek, még szemben állnak a Teremtővel; mások már Isten kegyelméből elfogadták az általa kínált megoldást.
Egy másik, nagyon fontos értelemben azonban csak egyféle ember van. Minden embernek egy az eredete. A teremtés által minden ember hordozza Isten képmását. Ebben az értelemben valamennyien egy test és egy vér vagyunk.
Tehát az emberiség egységessége megcáfolja azt a kirekesztő szemléletet, amely kétféle ember létezését feltételezi. A keresztyéneknek nem hitetlen embertársaik rovására kell hittestvéreiket szeretni. Az irgalmas szamaritánus jó példája lebegjen szemünk előtt szüntelenül!
Folytatjuk

Francis A. Schaeffer
 
 
0 komment , kategória:  Ismertető jelük: A szeretet  
Címkék: embertársainkat, hittestvéreiket, szamaritánusról, keresztyéneknek, feledkezhetünk, érvényteleníti, felebarátunkat, cselekedeteink, keresztyéneket, parancsolatot, hangsúlyozzák, felfogásunkat, testvéreinket, meghatároznia, gondolkodnunk, természetesen, szembesülnünk, eredményeivel, mérhetetlenül, nyilvánvalóan, meghatározója, testvéreinkre, cselekedjünk, egyértelművé, követelményt, szükségesnek, visszatértek, keresztyének, valamennyien, egységessége, példázatának, embertársaik, szamaritánus, visszatetsző, kiváltképpen, felebarátunk, megváltás részese, modern ember, kulcsot ahhoz, többi ember, másik embert, beteg kultúrával, keresztyének azonban, ember valódi, teremtésre alapozva, lényege Jézus, irgalmas szamaritánusról, ember ember, parancsolatot adja, másik parancsolatot, kettő nincsen, keresztyéneket kiváltképpen, Francis,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reggel van  Facebookon kaptam  Alázat  Irgalom és ítélet  Idő  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az engedelmesség miért nem vál...  Png kutya  Akarat  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Png férfi  Akarat  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyi telefonál  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Minden harmadik...  Éretlen vers  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Popper Péter szavai  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png kutya  Szép napot kívánok  Bounty krémes  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy maradéktalanul uralt világ  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ami embereknek lehetetlen, az...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hiányzik  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png nő  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Alázat  Nevem  Hazára minden embernek szükség... 
Bejegyzés Címkék
megváltás részese, modern ember, kulcsot ahhoz, többi ember, másik embert, beteg kultúrával, keresztyének azonban, ember valódi, teremtésre alapozva, lényege Jézus, irgalmas szamaritánusról, ember ember, parancsolatot adja, másik parancsolatot, kettő nincsen, keresztyéneket kiváltképpen, kifejezett parancsolatot, észrevehető szeretetet, kettős követelményt, kettős célnak, külső szemlélő, utóbbiak pedig, szemlélet azonban, általa kínált, teremtés által, értelemben valamennyien, emberiség egységessége, kirekesztő szemléletet, irgalmas szamaritánus, embertársainkat, hittestvéreiket, szamaritánusról, keresztyéneknek, feledkezhetünk, érvényteleníti, felebarátunkat, cselekedeteink, keresztyéneket, parancsolatot, hangsúlyozzák, felfogásunkat, testvéreinket, meghatároznia, gondolkodnunk, természetesen, szembesülnünk, eredményeivel, mérhetetlenül, nyilvánvalóan, meghatározója, testvéreinkre, cselekedjünk, egyértelművé, követelményt, szükségesnek, visszatértek, keresztyének, valamennyien, egységessége, példázatának, embertársaik, szamaritánus, visszatetsző, kiváltképpen, felebarátunk, választanunk, beláthatjuk, teremtetett, nevezetesen, elvesztette, parancsolat, önmagunkhoz, észrevehető, ellentétben, testvéreink, szemléletet, állapotában, nézeteinket, kegyelméből, tanításának, teremtménye, teremtettek, mindenkivel, feltételezi, szüntelenül, értelemben, egyszerűen, keresztyén, elfogadták, megváltást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 367 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4960
  • e Hét: 11206
  • e Hónap: 40518
  • e Év: 228320
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.