Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A nélkülözhetetlen alap
  2016-07-02 21:36:55, szombat
 
   
  Sokan szeretnének bizonyságot tenni! Én is így voltam, de halvány fogalmam sem volt róla, hogyan kerüljem el a kudarcokat.
És e könyv olvasói? Tudjuk, miképpen kell az örömhírt érthetővé tenni? Tudjuk-e, hogyan szóljunk azokhoz az emberekhez, akik számára az evangélium idegen? Vajon hogyan beszéljünk Jézus Krisztusról:
-annak a teológushallgatónak, aki - ha egy bibliai tanítást védelmezünk - kinevet, mondván: ,,De hisz ez a huszadik (huszonegyedik) század, Jancsikám!"?
-a helyi autószervíz keményen dolgozó ügyvezető igazgatójának?
-annak az elbocsátott irodai dolgozónak, akinek éppen most került a helyére egy ,,gondolkodó" gép?
-az elsőéves egyetemi hallgatónak, aki kábítószer-élvezet miatt kimarad az egyetemről?
-a ,,ki törődik vele" tábor képviselőjének?
-annak a lánynak, aki mindent megkapott az élettől?
-a hozzánk legközelebb állóknak: családunknak, szobatársunknak, közvetlen szomszédunknak?
-annak az embernek ott az utcán, aki egy nukleáris háború első tizennyolc órájának 150 millió áldozatából az egyik lehet?
-a külvárosban megrekedt háziasszonynak, aki küszködve próbál lépést tartani a gyerekekkel, a Kovácsékkal és egy tucat polgári igénnyel?
-a válás vagy bármilyen visszaélés áldozatának, aki már senkiben sem tud bízni?
-a professzornak, aki a mesterségesen megtermékenyített emberi petesejtet sikeresen átültette a kihordó anya méhébe?
-az irodában mellettünk ülő, felfelé törekvő értelmiséginek?
Könnyű idézni: ,,Úgy szerette Isten e világot..." - de mit jelentenek ezek a szavak? Tudunk-e olyat mondani, ami ezeknek az embereknek a mindennapi életében jelent is valamit? (folyt. köv.)

Fontos a valószerűség


Mindenekelőtt reális képet kell alkotnunk a körülöttünk levő világról. Ma gyorsabban változnak az idők, mint ezelőtt bármikor a történelemben. Bár Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz, ezek a változások jelentős mértékben befolyásolják a körülöttünk élők hozzáállását és befogadóképességét.
Mi cowboy-t, indiánost, rabló-pandúrt, papírbabást vagy boltost játszva nőttünk fel.
A mai gyerekek élete a tévé szüntelen háttérzaja mellett zajlik, miközben bonyolult kitalált történeteket játszanak el, amelyekben földöntúli lények, kísértetek és transzformátorok szerepelnek. Ahogy növekednek, a gyerekek szinte elmerülnek a videós játékok és az elektromos zene óceánjában.
A mai felnőtteknek is megvannak a maguk elektromos játékai: évente újak jelennek meg, kiszorítva a régi, elavult változatokat. Ráadásul az információrobbanás következtében az egész világ egyetlen ,,világméretű falu" lett, és a néző elsőosztályú ülőhelyről szemlélheti a Föld bármely részén zajló fontosabb eseményeket. Így az emberek számtalan kultúrát és erkölcsi szokást ismerhetnek meg; mindössze ki kell választaniuk, miben akarnak hinni. Emellett az életükben állandóan jelenlévő tömegkommunikációs eszközök csak úgy ontják a képeket a jövőről, a génsebészet, az agykutatás és a ,,zöld gépek" koráról, melyek pusztán napfény és levegő segítségével termelik majd az élelmet. Az elmúlt évek messze legegyetemesebb változása a számítógép térhódítása és az élet minden területét átfogó szakterületek szerinti specializálódás.
De míg a világegyetem átformálására és meghódítására irányuló reményeink egyre növekednek, a civilizáció jövője mind bizonytalanabbnak tűnik. Az atomháború valóban elkerülhetetlenül el fogja pusztítani az egész emberi fajt? A környezetszennyezés tényleg veszélyeztetni fogja a Föld lakhatóságát? Vagy ha már minden egyéb veszélyt leküzdöttünk, az AIDS terjedése hoz majd lassú, fájdalmas halált? És milyen jövő vár a világszerte széthulló családokra?
Gyerekek szokták mondani: ,,Ha majd nagy leszek..." A felnőttekben viszont felmerül a kérdés: túléljük-e vajon az elkövetkező időket? A legutóbbi időkig az emberek többnyire a tudomány és a technológia csodáinak kábulatában éltek. Akárhová nézünk, a csúcstechnológia mindenhol jelen van -a gyárban, az irodában, az otthonunkban. Csodásan működő, műanyag dobozkái olyannyira elbűvöltek, hogy szinte elhittük, a csúcstechnológia mindent meg tud oldani, holott éppen a legfontosabb kérdésben hagy cserben: nem elégíti ki a személyes érdeklődés és a bensőséges kapcsolat utáni vágyunkat. A technológia kevés a boldogsághoz, s a megszállott fogyasztás semmit nem old meg. Ahogy egy filmcsillag egyszer megjegyezte: ,,Hány kenyérpirítót tud valaki egyszerre használni?"
Riasztóan sok ember keres választ az új önsegítő vagy képességfejlesztő mozgalmakban. Alaposabban megvizsgálva kiderül, hogy távolról sem ártatlan huszonnégy órás gyógymódokról van szó. Látszólag ártalmatlannak tűnő, keleti ,,agykontroll" technikák az egyéni hatékonyság növelését és motivációs képzést ígérnek. Ám keresztyén szemszögből ezek értéke kétséges. Csoportos foglalkozásaikon transzba esett médiumok, valamint mantrák és jósgömbök segítségével elmúlt életekről meséket szövögetnek, miközben az ilyen foglalkozások hindu és okkult gyökerei rejtve maradnak. Márpedig ha Isten kijelentett igazságát figyelmen kívül hagyva minden ember a maga igazságát keresi, ez erkölcsi anarchiához vezet. E mozgalmak filozófiai alapja a monizmus, miszerint mindannyian istenek vagyunk, az emberiség isteni eredetű, és minden vallás egy. Népszerűségük mutatja, mekkora űr tátong az emberek életében, akik valójában menekülni vágynak és valamilyen megoldást keresnek.
Menekülni? Mitől? A magány és az elszigeteltség elől - válaszolják a fiatalok. A hatvanas évek ifjúsága tüntetések és lázadások útján kereste a megoldást. Azt remélték, ha a saját fejük után mennek, megtalálják az élet értelmét. A hetvenes évek kimerült generációja nárcisztikus ,,én" nemzedékké vált. Tőlük származik a nyolcvanas évek nemzedéke, amely látszólag megelégszik egy materialista, értékmentes társadalommal.
A nyolcvanas évek egyetemi életéről például ezt olvashatjuk:
,,Majdnem minden elsőéves egyetemista úgy gondolja, vagy azt állítja, hogy az igazság relatív. Jobban félnek az intoleranciától, mint a tévedéstől. Azt kérdezik: 'Milyen jogon mondhatja bárki is, hogy az egyik (vallás vagy kultúra) jobb a másiknál?' A szellemi entrópia mind nagyobb tért hódít, s a lélek emésztő tüze kezd kialudni. A szent igaz vallás és a Biblia iránti tisztelet szinte megszűnt."

E szavak nem egy keresztyén igehirdetőtől, hanem Allan Bloom professzortól, a chicagói egyetem tanárától származnak.
Bloom szavaival élve a szellemi entrópia a nyugati társadalom minden szintjére behatolt. Az amerikai egyetemi hallgatók szinte valamennyien azt állítják, hogy számukra csakis a siker számít. Az 1987-es világfelmérés során felsorolták első tíz hősüket. Népszerűség szerinti sorrendben a győztesek: Bill Cosby, Sylvester Stallone, Eddie Murphy, Ronald Reagan, Chuck Norris, Clint Eastwood, Molly Ringwald, Rob Lowe, Arnold Schwarzenegger és Don Johnson. Ronald Reagan elnök kivételével mindegyikük előadóművész vagy színész. Tehát az egyetemi hallgatók következtetése nyilvánvaló: ha valaki nem sikeres (vagy nem a szórakoztató iparban dolgozik), akkor nem ér semmit. Így magától értetődik, hogy csodálják életmódjukat és őket választják példaképül.
A felnőttek sem mentesek a szellemi entrópiától. A Time magazin 1987. május 25.-i számának vezércikke több mint száz kormánytisztviselőről számol be, akik ellen erkölcsi okokból vagy jogsértés miatt vádat emeltek. A Time egyszersmind megnevezett olyan előkelő, csíkos öltönyű milliomosokat, akik ellen eljárás folyik, mert több millió dollár manipulálásával jogtalan haszonra tettek szert. A Time továbbá megdöbbentő névsort közöl tengerészekről, televízióban szereplő hittérítőkről és elnökjelöltekről, akik törvénybe ütköző kapcsolataik miatt megbuktak, vagy eljárást indítottak ellenük. A cikk a következő főcím alatt jelent meg: ,,Hová lett az erkölcs?"
A diákok, az orvosok, a gyári dolgozók, a hivatalnokok, a szülők, az orvosok és a politikusok, az olvasóm szomszédai és az én szomszédaim - mind beleragadtunk a változó értékek mocsarába.

A mai felnőttek:

-Keményen dolgoznak.
-Komoly erőfszítést tesznek, hogy megteremtsék anyagi biztonságukat.
-Sokszor nagyvonalúak és segítőkészek másokkal szemben.
-Általában olyan ügyek elkötelezett harcosai, amelyek saját érdekeikkel egybeesnek.
-Utálják, ha bábáskodnak felettük.
-Könnyen leleplezik, ha valaki hátsó szándékkal közeledik hozzájuk.
-Bármely csoport által gyakorolt erős nyomásnak ellenállnak.
-Ha egyedülállóak, akkor gyakran szórakozóhelyeken igyekeznek emberi kapcsolatokat teremteni és vigaszra találni.

A hit szempontjából ezek a felnőttek:

-Úgy gondolják, hogy a tudomány megbízhatóbb, mint a vallás.
-A keresztyénség állítását, miszerint egyedülálló és kizárólagos, végtelenül bigottnak tekintik.
-Erkölcsi meggyőződésük ingatag, vagy egyáltalán nincs is.
-Úgy gondolják, hogy a pszichológia válaszai egyenértékűek a valláséival.
-Istent szigorú bírónak, vagy távoli és jóságos nagyapónak látják.
-Istent és a saját létezésüket nemigen hozzák összefüggésbe.
-Ritkán tekintik a Bibliát segítség forrásának.
-Bizonytalanul tűnődnek, hogy vajon nincs-e valami igazság az új szektákban.
-A keresztyéneket ítélkező, ünneprontó embereknek tartják.
-Rögtön leleplezik a tévében felszólaló ,,állítólagos" keresztyének képmutatását, akik támogatóikat szüntelen adakozásra buzdítják.

Ugyanezek a felnőttek:

-Az egyetemről kikerülve félnek, hogy nem találnak munkát.
-Nem szívesen kötelezik el magukat házasságban, mivel ezt kockázatosnak tartják.
-Kétségbe vonják, hogy családi kapcsolataik valaha is szilárdak és kielégítőek lesznek.
-Kísértést éreznek, hogy szakítsanak a hagyományos értékekkel.
-A sikerért könyörtelen versenybe kezdenek.
-Félnek, hogy negyven éves korukban elbocsátják őket a munkahelyükről, amint a lehangoló statisztika mutatja.
-Rettegnek, hogy ha elvesztik vonzerejüket, többé senkinek sem fognak kelleni.
-Attól tartanak, hogy öregségükre tehetetlenül egyedül maradnak.
Ez a kép, noha általánosításokat tartalmaz, elég riasztó. Efféle talajba vetjük Jézus Krisztus igazságának magvait. A fenti gondolati áramlatok és nyomások ugyanúgy hatnak a keresztyénekre, mint azokra, akik még nem hisznek Jézus Krisztusban. Nem kívántam azt a benyomást kelteni, hogy a keresztyén minden hibától mentes, szent emberfajta. Messze nem! Az említett nyomások és kulturális áramlatok minket is befolyásolnak. (folyt. köv.)

Paul Little
 
 
0 komment , kategória:  Mondjuk el - de hogyan?  
Címkék: foglalkozásaikon, transzformátorok, elnökjelöltekről, csúcstechnológia, intoleranciától, legegyetemesebb, manipulálásával, specializálódás, szobatársunknak, keresztyénekre, képviselőjének, szomszédunknak, schwarzenegger, következtetése, háziasszonynak, veszélyeztetni, munkahelyükről, értelmiséginek, tengerészekről, elszigeteltség, ártalmatlannak, keresztyéneket, hittérítőkről, szakterületek, átformálására, beleragadtunk, huszonegyedik, következtében, igazgatójának, meghódítására, biztonságukat, milliomosokat, világfelmérés, mindenekelőtt, egyenértékűek, meggyőződésük, örömhírt érthetővé, evangélium idegen, bibliai tanítást, elbocsátott irodai, nukleáris háború, egyik lehet, tucat polgári, mesterségesen megtermékenyített, kihordó anya, mindennapi életében, körülöttünk levő, változások jelentős, körülöttünk élők, tévé szüntelen, gyerekek szinte, videós játékok, Jézus Krisztusról, Jézus Krisztus, Allan Bloom, Bill Cosby, Sylvester Stallone, Eddie Murphy, Ronald Reagan, Chuck Norris, Clint Eastwood, Molly Ringwald, Arnold Schwarzenegger, Jézus Krisztusban, Paul Little,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.16. 18:45 EU-tisztújítás - Csúszik az új Európai Bizottság novemberre tervezett hivat...
10.16. 18:45 Víz Világtalálkozó - Szakértő: a fenntartható fejlődési célkitűzések megval...
10.16. 18:45 Női kosárlabda NB I - A Csata nyerte a budapestiek meccsét
10.16. 18:45 Illegális bevándorlás - Frontex: további növekedés az Európába tartó főbb m...
10.16. 18:35 Önkormányzat 2019 - Karácsony: a főváros új vezetése partneri viszonyra tör...
10.16. 18:33 Infotér - 4iG: jól halad a T-Systems Magyarország Zrt. akvizíciójának előké...
10.16. 18:32 Török offenzíva - Babis Törökország elleni intézkedéseket fog javasolni az ...
10.16. 18:32 Víz Világtalálkozó - A vízügyi infrastruktúra fejlesztéséhez vár nemzetközi...
10.16. 18:31 Változnak az újságírókra vonatkozó szabályok a parlamentben
10.16. 18:31 Katalán válság - Szabadságmenet indult öt városból Barcelona felé
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Png nő                Kutya labdával  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...    Dáliák  Kislány őszi levelekkel  Autó szerelő    Őszi dekoráció  Lila rózsa  Őszi levél    Szép délutánt    Mókus a kerítésnél    Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Itt ez a cikk: Nemzeti irányul...  Camping szék  Mókus a kerítésnél  Őszi kép      Dália levendulával  Rózsák kottán  Boldog szülinapot a ma ünneplő...    Szép őszi napot    Őszi kép  Szép őszi napot    Szép őszi napot    Nők őszi öltözékben  Autó szerelő    Kutyus az avarban        Itt ez a cikk: Nemzeti irányul...          Útravaló – 2019. október...        Facebookon kaptam  Őszi kép  Kék ruhában a nő - festmény  Rózsák kottán          Autó szerelő        Kislány kalapban    Rajtad marad  Szép őszi napot  Mókus a kerítésnél  Lila rózsa  A Tükör törvényei: 1; Minden,...  Őszi kép  Kellemes kávézást!    Kellemes hetet, napokat  Őszi kép  Őszi dekoráció        Szép rózsa  Őszi kép      Kívülről - belülről    Aki belső hittel....  Jó szándék    Őszi levelek    Facebookon kaptam  Őszi kép   
Bejegyzés Címkék
örömhírt érthetővé, evangélium idegen, bibliai tanítást, elbocsátott irodai, nukleáris háború, egyik lehet, tucat polgári, mesterségesen megtermékenyített, kihordó anya, mindennapi életében, körülöttünk levő, változások jelentős, körülöttünk élők, tévé szüntelen, gyerekek szinte, videós játékok, elektromos zene, maguk elektromos, egész világ, néző elsőosztályú, emberek számtalan, életükben állandóan, elmúlt évek, számítógép térhódítása, élet minden, világegyetem átformálására, civilizáció jövője, atomháború valóban, egész emberi, világszerte széthulló, felnőttekben viszont, elkövetkező időket, legutóbbi időkig, emberek többnyire, technológia csodáinak, csúcstechnológia mindenhol, csúcstechnológia mindent, legfontosabb kérdésben, személyes érdeklődés, bensőséges kapcsolat, technológia kevés, megszállott fogyasztás, filmcsillag egyszer, egyéni hatékonyság, ilyen foglalkozások, maga igazságát, emberiség isteni, emberek életében, elszigeteltség elől, hatvanas évek, saját fejük, élet értelmét, hetvenes évek, nyolcvanas évek, igazság relatív, szellemi entrópia, lélek emésztő, szent igaz, keresztyén igehirdetőtől, chicagói egyetem, nyugati társadalom, amerikai egyetemi, siker számít, 1987-es világfelmérés, egyetemi hallgatók, szórakoztató iparban, szellemi entrópiától, következő főcím, gyári dolgozók, olvasóm szomszédai, változó értékek, tudomány megbízhatóbb, pszichológia válaszai, saját létezésüket, tévében felszólaló, hagyományos értékekkel, lehangoló statisztika, fenti gondolati, benyomást kelteni, keresztyén minden, említett nyomások, foglalkozásaikon, transzformátorok, elnökjelöltekről, csúcstechnológia, intoleranciától, legegyetemesebb, manipulálásával, specializálódás, szobatársunknak, keresztyénekre, képviselőjének, szomszédunknak, schwarzenegger, következtetése, háziasszonynak, veszélyeztetni, munkahelyükről, értelmiséginek, tengerészekről, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 6388 db bejegyzés
Összes: 24433 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1325
  • e Hét: 6699
  • e Hónap: 24398
  • e Év: 604260
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.