Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Eleve elrendelés és elvettetés
  2016-07-13 16:47:42, szerda
 
  Eleve elrendelés és elvettetés


Minden érmének két oldala van. A kiválasztás tanának is van másik oldala. A kiválasztás a predestináció nagyobb kérdésének csak az egyik oldalára vonatkozik. Az érme másik oldala az elvettetés kérdése. Isten kijentette, hogy szerette Jákóbot, és gyűlölte Ézsaut. Hogyan értsük az isteni gyűlöletnek ezt a példáját?
Az eleve elrendelés kettős. A kettős eleve elrendelés tanát csak úgy kerülhetjük el, ha vagy azt állítjuk, hogy Isten mindenkit eleve elrendel a kiválasztásra, vagy hogy eleve senkit sem rendel el sem kiválasztásra, sem elvettetésre. Miután a Biblia világosan tanítja a kiválasztásra való eleve elrendelést, és tagadja az egyetemes üdvösséget, azt a következtetést kell levonnunk, hogy az eleve elrendelés kettős. Magában foglalja mind a kiválasztást, mind az elvettetést. Ha komolyan vesszük a Szentírást, elkerülhetetlen a kettős predestináció. A döntő kérdés azonban az, hogyan értelmezzük a kettős eleve elrendeltetést.
Egyesek a kettős predestinációt egyenlő okozat kérdésének vették, ahol Isten egyként felelős azért, hogy a ki nem választott nem hisz, és felelős azért is, hogy a kiválasztottat hitre indítja. Ezt nevezzük a predestináció pozitív-pozitív nézetének.
A predestináció pozitív-pozitív felfogása azt tanítja, hogy Isten pozitívan és aktívan beleavatkozik a választottak életébe, kegyelme munkálkodik szívükben, és hitre vezeti őket. Az elvetettek szívében gonoszságot munkál, és aktívan megakadályozza, hogy hitre jussanak. Ezt a szemléletet gyakran nevezték ,,túlzó kálvinizmus"-nak, mert túlmegy Kálvin, Luther és más reformátorok tanításán. A kettős eleve elrendelés református tanítása a pozitív-negatív mintát követi. A kiválasztottak lelkében Isten beavatkozása pozitívan és aktívan munkálja a kegyelmet, és üdvözítő hitre vezeti őket. Egyoldalúan újonnan szüli a választottakat és biztosítja üdvösségüket. Az elvetettekben nem munkálja a rosszat, és nem akadályozza őket a hitre jutásban. Inkább átlép rajtuk, és meghagyja őket saját bűnös cselekedeteikben. Ennél a tanításnál Isten cselekedeteiben nincs szimmetria. Isten tevékenysége aszimmetrikus a kiválasztottak és az elvetettek között. Van azonban egyfajta egyenlő véglegesség. Az elvetettek, akiken Isten átlép örökre elvesztek, és kárhozatuk olyan biztos, mint a kiválasztottak örök üdvössége.
A probléma a Biblia olyan kijelentéseihez kapcsolódik mint például hogyan keményítette meg Isten a fáraó szívét. Megmarad azonban a kérdés, hogyan keményítette meg a fáraót. Luther inkább a passzív, mint az aktív megkeményítés mellett érvelt, vagyis Isten nem teremtett újabb gonoszságot a fáraó szívében. Már elég gonosz volt ahhoz, hogy minden egyes alkalommal ellenálljon az Úr akaratának. Istennek csak annyit kell tennie, ha bárkit megkeményít, hogy megvonja visszatartó kegyelmét, és átadja az embert saját gonosz ösztöneinek. Ezt teszi Isten a kárhozottakkal a pokolban. Saját gonoszságukban hagyja őket.
Milyen értelemben ,,gyűlölte" Isten Ézsaut? Két különböző magyarázat létezik a probléma megoldására. Az egyik a gyűlöletet nem az Ézsau felé irányuló negatív szenvedélyben látja, hanem egyszerűen a megváltó szeretet hiányában. Isten ,,szerette" Jákóbot, ám ez egyszerűen azt jelenti, hogy Jákóbot meg nem érdemelt kegyelmével ajándékozta meg. Olyan jót tett Jákóbbal, amelyet nem érdemelt meg. Isten abban az értelemben gyűlölte Ézsaut, hogy nem kapta meg ugyanazt a jót.
Az első magyarázat egy kicsit furcsa alkudozásnak hangzik, hogy Istent felmenthessük valaki iránti gyűlöletéért. A második magyarázat nagyobb hangsúlyt helyez a gyűlöl szóra. Egyszerűen azt mondja, hogy Isten valóban gyűlölte Ézsaut. Jákób testvére gyűlöletes volt Isten szemében. Semmi sem volt benne, amit Isten szerethetett volna. Olyan edény volt, amely megérett a pusztulásra, és összességében rászolgált Isten haragjára és szent gyűlöletére. Döntsön az olvasó!

Összefoglaló:
1.A predestináció kettős; két oldala van.
2.Egyesek azt tanítják, hogy Isten felelős mind a kiválasztásért, mind az elvetésért. Ez jellemzi a túlzó kálvinizmust.
3.A kettős eleve elrendelés református tanítása a pozitív-negatív mintát tükrözi.
4.Isten nem aktívan, hanem passzívan keményítette meg a fáraó szívét.
5.Isten olyan értelemben gyűlölte Ézsaut, hogy nem adta meg neki a kegyelem áldását, vagy olyan értelemben, hogy utálta, mint a pusztulásra megérett edényt.

Ajánlott bibliai olvasmányok: 2Mózes 7:1-5; Péld 16:4; Róm 9; Ef 1:3-6; Júd 1:4

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: cselekedeteikben, kijelentéseihez, elkerülhetetlen, cselekedeteiben, kiválasztásért, predestinációt, kiválasztottak, gonoszságukban, kiválasztottat, megakadályozza, kárhozottakkal, következtetést, elrendeltetést, választottakat, kiválasztásra, szenvedélyben, predestináció, elvetettekben, beleavatkozik, megkeményítés, aszimmetrikus, összességében, felmenthessük, elvettetésre, kálvinizmust, tevékenysége, keményítette, összefoglaló, üdvösségüket, reformátorok, gyűlöletéért, alkudozásnak, választottak, beavatkozása, szerethetett, kiválasztást, kiválasztás tanának, predestináció nagyobb, egyik oldalára, érme másik, elvettetés kérdése, isteni gyűlöletnek, eleve elrendelés, kettős eleve, kiválasztásra való, egyetemes üdvösséget, következtetést kell, kettős predestináció, döntő kérdés, kettős predestinációt, kiválasztottat hitre, predestináció pozitív-pozitív, Isten Ézsaut,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Játékos kis cicák  Jó éjszakát  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Rács mögé  Az idegen országok éghajlata  Maci az északi fény alatt  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Alvó cica  Nem azt látja  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Nem hazudnak  Szép estét  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Jó éjszakát  Nem jár  J. Donald Walters  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  képre írva  Húsvéti üdvözlet !  Boldogság  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  A jó kedv a világon  Az idegen országok éghajlata  A jó kedv a világon  képre írva  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  képre írva  Minden kedves látogatómnak sze...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Graffiti bölcsesség  Sárkány  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Nem látom őket  Manna OWell tollából  J. Donald Walters  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Virágvasárnap a húsvét előtti  Öröknek hinni . . .  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sonka vásár  Válaszok a halál után  Amikor még kicsi voltál...  Hibáztam már 
Bejegyzés Címkék
kiválasztás tanának, predestináció nagyobb, egyik oldalára, érme másik, elvettetés kérdése, isteni gyűlöletnek, eleve elrendelés, kettős eleve, kiválasztásra való, egyetemes üdvösséget, következtetést kell, kettős predestináció, döntő kérdés, kettős predestinációt, kiválasztottat hitre, predestináció pozitív-pozitív, választottak életébe, elvetettek szívében, szemléletet gyakran, pozitív-negatív mintát, kiválasztottak lelkében, hitre jutásban, tanításnál Isten, elvetettek között, kiválasztottak örök, fáraó szívét, aktív megkeményítés, fáraó szívében, embert saját, probléma megoldására, megváltó szeretet, értelemben gyűlölte, első magyarázat, kicsit furcsa, második magyarázat, gyűlöl szóra, predestináció kettős, túlzó kálvinizmust, kegyelem áldását, pusztulásra megérett, cselekedeteikben, kijelentéseihez, elkerülhetetlen, cselekedeteiben, kiválasztásért, predestinációt, kiválasztottak, gonoszságukban, kiválasztottat, megakadályozza, kárhozottakkal, következtetést, elrendeltetést, választottakat, kiválasztásra, szenvedélyben, predestináció, elvetettekben, beleavatkozik, megkeményítés, aszimmetrikus, összességében, felmenthessük, elvettetésre, kálvinizmust, tevékenysége, keményítette, összefoglaló, üdvösségüket, reformátorok, gyűlöletéért, alkudozásnak, választottak, beavatkozása, szerethetett, kiválasztást, akadályozza, elvettetést, gonoszságot, szemléletet, kálvinizmus, munkálkodik, kegyelmével, értelmezzük, egyoldalúan, elrendelést, pusztulásra, kerülhetjük, gyűlöletére, ajándékozta, megoldására, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 629
  • e Hét: 5135
  • e Hónap: 66804
  • e Év: 185896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.