Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mennyország fontos
  2016-07-17 17:40:46, vasárnap
 
   
  5. A mennyország fontos


MIKÖZBEN A LEGTÖBB EMBER ÁTKOZOTTNAK tartja még a pokol gondolatát is, a mennyország tana valószínűleg a keresztyén tanítások legnépszerűbbje. Egy közvélemény-kutatás szerint, amelyet az Egyesült Államokban végeztek 1990-ben, a megkérdezettek hetvennyolc százaléka állította, hogy hisz a mennyországban. Egy állítólag anyagias világban a halál utáni élet széleskörű varázsával találkozunk. Az angyalokról szóló, jóval több mint száz könyv van jelenleg is nyomtatás alatt. Az olyan címek, mint az Embraced by the Light és Caught up into Paradise vezetik a legeladottabb könyvek listáját. A természetfölöttivel foglalkozó tévé-adások tömegeket vonzanak. A mennyország divatos téma.
Ez nem egy újkeletű jelenség, mivel a túlvilágba vetett hit az egész emberiségre jellemző. Úgy olvassuk, hogy Isten ,,e világot is adta az emberek elméjébe" (Préd. 3,11) és az emberi lények ösztönösen is tudják, hogy létezik egy másik élet a mostani után. Az egyiptomi piramisokban található bebalzsamozott holttestek mellett térképeket helyeztek el vezérfonalként a túlvilágra. A görögök és rómaiak hittek egy szellem-világban, amelybe halálukkor belépnek. A bennszülött amerikaiak nyilakat és nyílvesszőket helyeztek el törzsi temetkezési helyeiken a boldog vadászmezőkön történő használatra. Manapság pedig olyasmiről hallunk, hogy nőket, kívánságuk szerint, az arcfestékes neszesszerükkel vagy kedvenc folyóirataikkal temetnek el. A túlvilági életbe vetett hit állandó eleme az emberi kultúrának.
És mégis valami furcsa mindebben. Sok ember állítja, hogy hisz a mennyországban, de érdeklődésük felszínes. Úgy tűnik, hogy ez a hit egyáltalán nem befolyásolja életmódjukat. Nincs semmilyen gyakorlati hatása viselkedésükre. Szemmel láthatólag nem törődnek azzal a jövővel, amelyet reményeik szerint majd megtapasztalnak és élvezni fognak.
Még ennél is zavarba ejtőbb, hogy a keresztyénségen belül is kevesebb érdeklődést találunk a mennyország iránt, mint a történelem során bármikor. Kevés értékes kortárs könyv íródott e témáról. A református teológia egyik legkíválóbb könyve jelenleg Louis Berkhof Rendszeres Teológiája, és mégis furcsa módon, a 784 oldalas könyv mindössze egy oldala foglalkozik a mennyország kérdésével. Nem prédikálnak sűrűn róla. Keresztyének, mikor találkoznak, ritkán beszélnek a túlvilági életről és a dicsőség kilátásáról. Meglepődhetünk azon, hogy a hitetlenek annyira érintetlenek maradnak a mennyország gondolatától, amelyről állítják, hogy hisznek benne. De minden bizonnyal sokkal érthetetlenebb, hogy mi, akik a Krisztusba vetett hit révén jogosan reménykedhetünk a mennyország ajándékában és az ott történő örök tartózkodásban, annyira kevés időt és figyelmet szentelünk neki.
Miért kíséri hanyagság a mennyország tanát? És miért annyira ártalmas ez a hanyagság?

Miért hanyagolják el a mennyországot?

Az egyik oka annak, hogy sokan közülünk nem elmélkedünk eleget a mennyország felett, hogy nagyon lefoglaljuk magunkat e világgal. Azzal vesszük körbe magunkat, amit láthatunk, hallhatunk, érinthetünk és szagolhatunk. Ha kezembe veszek egy pénzérmét és közelhozom a szememhez, eltakarja a Napot és nem látok többé semmit, csupán azt a parányi, csillogó érmét. Nos a Nap nagyobb a pénzérménél, de mivel ez közelebb van, elzár a tekintetem elől valami összehasonlíthatatlanul nagyobbat. Az élet napi valóságai lehet, hogy nem nagyok, sem fontosak végső soron, hanem közel vannak hozzánk és hatást gyakorolnak ránk. A veszély pedig az, hogy pontosan e világ közelsége zárja el előlünk az eljövendő dicsőséges világ végtelenül fenségesebb kilátását.
A mennyország elhanyagolásának másik oka, legalábbis a nyugati világban, a túlzott kényelem. Többnyire gazdagok vagyunk, másokhoz képest, eléggé egészségesek, és tűrhetően boldogok. Az élet édes és anélkül, hogy észrevennénk, jólét- és gazdagságfüggők lettünk. Csak a tragédia tart ébren és ébreszt rá hirtelen a mennyország és pokol létezésére. Ha szeretteink közül valaki komolyan megbetegszik, egy pillanat alatt feleszmélünk, hogy a mennyország többé nem elmélet vagy valami távoli dolog. Nagyon is valóságos lesz és többet kívánunk megtudni róla. De legtöbbször megelégszünk a jelenlegi helyzettel. A hívők korábbi nemzedékeiben jobban élt a zarándok lelkület. ,,Csak jövevény vagy", énekelték, ,,e világ nem honom". De világunk egy gazdag világ, kellemes világ, gyökereket eresztettünk benne. Eladtuk a ,,mennybe fel, egyenest" a virágzó itt és mostért. A mi korunk az azonnali kielégülések kora és annyi élvezni való van a jelenben. A társadalom egy sor káprázatos élményt kínál, az interaktív szórakozás új technológiájától kezdve egész az exotikus külföldi kirándulásokig. E világ kényelme csökkenti a mennyország vonzerejét.
Vagy elhanyagolhatjuk a mennyországot azért is, mert nem látunk benne mást, mint létezésünk következő, elengedhetetlen fokát. Természetesen a hitetlenek így gondolkodnak. De sok gyakorló keresztyén hasonló nézőponttal rendelkezik. Hiszünk a mennyországban, mert olyasvalami, ami majd bekövetkezik a jövőben és, ha majd eljön, örülni fogunk neki. De időközben miért fecsérelnénk el az időt a felette történő elmélkedéssel? Mivel segítene rajtunk a fényes nappal történő ábrándozás? A mennyország eljön, amikor eljön. Akkor majd lesz elég idő felette gondolkodni.
Elhanyagolhatjuk a mennyországot egyszerűen azért is, mert hidegen hagy. Gyermekként nem akartam a mennybe kerülni, mivel egy unalmas helynek tűnt. Úgy képzeltem el, mint egy istentiszteletet, amely állandóan folytatódik, évmilliókon át, miközben én egy foltnélküli fehér ruhában ülök egy márványszékben, amelyben meg sem mozdulhatok egy örökkévalóságon át. Az örök élet egy ilyen képe nem volt vonzó egy fiúcska számára! Természetesen, mikor a téma felmerült otthon, mindig egy méltóságteljes lelkesedést színleltem, de mindez mű ízű volt. Nem szerettem a mennyország hangját és nem siettem oda bejutni.
Ilyen gyermeteg tévképzeteket kinőhetünk, és mégis furcsamód érzéketlenek maradhatunk a mennyországgal szemben. Felfogásunk lassú és szépségének továbbadása pedig unalmas marad. Az irodalomkritikusok a következő képpen kommentálták John Milton két nagy költeménye, az Elveszett Paradicsom és a Megtalált Paradicsom közötti különbséget. Az Elveszett Paradicsom jobb minőségű munka, élénkebb, színesebb és megragadóbb, miközben a Megtalált Paradicsom időnként enyhe és inkább élettelen. Úgy tűnik, hogy Miltonnak könnyebb volt a pokolról, mint a mennyországról írni. Bizonyos értelemben a mennyország nem vonzó számunkra. Igazság és tragikus humor található az egyik asszony esetében, akit megkérdeztek egyik elhunyt barátja felől és indulatosan válaszolt: ,,nos, azt gondolom, hogy élvezi az örök boldogságot, de én nem akarok egy ilyen kellemetlen témáról beszélni"!
A keresztyének néha agymosáson esnek át, hogy ne érdekelje őket a mennyország. Néha túl buzgók vagyunk abban, hogy a kívülállók tetszésére legyünk, aggodalommal tudakolva tőlük, hogy mit várnak el tőlünk és biztosítva őket arról, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk. A világ pedig azt állítja, hogy nyílván csak a releváns dolgokat akarja. ,,Ha nincs semmi gyakorlati tanításotok számunkra, akkor nem akarunk rátok hallgatni. Nekünk az itt és most tekintetében van szükségünk segítségre, a mára és a holnapra. Milyen konkrét hasznot hoz nekem a ti üzenetetek? Mire használhatom azt? Ne beszélj nekem a paradicsomi állapotról. Nem érdekel a komolytalan ígérgetésekkel tarkított túlvilág." A gyülekezetekben túl sokszor megadtuk magunkat ennek a gondolkodásnak és elhanyagoltuk az eljövendő dicsőséget. Sátán egyik legártalmasabb szlogenja az a kritika, hogy a keresztyének túlságosan mennyország-központúak és ezért semmi földire nem lehet őket használni. Természetesen, hasznosak akarunk lenni a Földön és azt gondoljuk, hogy a helyes válasz kevésbé mennyország-központúnak lenni. Az ellenkezője igaz, amint látni fogjuk, mert csupán a mennyország-központú emberek azok, akik a leghasznosabbak a Földön.
Ez a vád az ördög mesterfogásának bizonyult. Az ő befolyása áll leginkább a mennyország elhanyagolása mögött. Az ő érdeke, hogy rávegyen minket a mennyország elhanyagolására, hogy megvakítsa értelmünket e dicsőséges lehetőség előtt és figyelmünket rövidlátó módra az azonnali jelenre irányítsa.
Végül, azért hanyagolhatjuk el a mennyországot, mert túl félelmetes valóságnak tűnik korlátozott felfogású agyunknak. Túl magasztos, túl idegen, túl dicsőséges. Kis agyacskánk nem képes a mennyországot megragadni. Amint Pál írja: ,,Amiket szem nem látott, fül nem hallott és embernek szíve meg se gondolt, amiket Isten készített az őt szeretőknek" (1Kor. 2,9, idézet Ézs. 64,4-ből). Egyszerűen meghaladja felfogásunkat.
Eme és más okok miatt a mennyország tana van elhanyagolva. (folyt. köv.)

Edward Donnelly
 
 
0 komment , kategória:  Menny és pokol  
Címkék: istentiszteletet, technológiájától, elhanyagolásának, elhanyagolhatjuk, legnépszerűbbje, elhanyagolására, reménykedhetünk, gazdagságfüggők, örökkévalóságon, gyülekezetekben, keresztyénségen, megtapasztalnak, elengedhetetlen, leghasznosabbak, mesterfogásának, folyóirataikkal, neszesszerükkel, mennyországról, márványszékben, vezérfonalként, mennyországban, legártalmasabb, hanyagolhatjuk, mennyországgal, méltóságteljes, bebalzsamozott, gondolkodásnak, megkérdezettek, tartózkodásban, ígérgetésekkel, viselkedésükre, meglepődhetünk, érthetetlenebb, kirándulásokig, tévképzeteket, legeladottabb, mennyország fontos, pokol gondolatát, mennyország tana, keresztyén tanítások, megkérdezettek hetvennyolc, állítólag anyagias, halál utáni, angyalokról szóló, olyan címek, legeladottabb könyvek, mennyország divatos, újkeletű jelenség, túlvilágba vetett, egész emberiségre, emberek elméjébe”, emberi lények, MIKÖZBEN LEGTÖBB EMBER ÁTKOZOTTNAK, Egyesült Államokban, Louis Berkhof Rendszeres Teológiája, John Milton, Elveszett Paradicsom, Megtalált Paradicsom, Amint Pál, Edward Donnelly,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.25. 20:23 Férfi kézilabda Eb - Norvégia nyerte a bronzérmet
01.25. 20:22 Női röplabda Extraliga - Vendéggyőzelmek
01.25. 20:03 Női kézilabda NB I - Vendégként verte a Vác az MTK-t
01.25. 20:03 Női kosárlabda NB I - Soproni siker a szekszárdi rangadón
01.25. 19:43 LEN Úszó Európa Kupa - Hosszú Katinka bronzérmes a második napon
01.25. 19:43 Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Bánhidi: a sikerek ellenére vérzik a szívem
01.25. 19:43 Asztalitenisz olimpiai selejtező - Elődöntős a vigaszágon a magyar férfivál...
01.25. 19:42 Vízilabda Eb - Bíró Attila: ez emberfeletti volt
01.25. 19:13 Labdarúgó NB I - Először játszott döntetlent a Kaposvár
01.25. 19:12 Labdarúgó NB I - Gól nélküli döntetlent játszott a Fehérvár a Honvéddal
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Porban az Úr előtt  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Divatos strucc  Facebookon kaptam  Nádasdi Éva: Zsoltár  A zene és a tánc  Pihenő cica  Kellemes teázást  Png nő  Facebookon kaptam  Világító toronyok  Vigye mindenki a saját kereszt...  Hóember  Soha ne gondold egy napról  Téli kép  Fecske Csaba: Hajnalodik  Good night!  "Légy hű mindhalálig..."  Téli este  Havas rózsa  Retro női képek  Gerbera üvegben  Juhász Gyula: Alvás előtt  Az ökumenikus imaest 01.23.  Facebookon kaptam  Aforizma  Good night!  Török József eó életének 74. é...  Orchidea  Kellemes napot kívánok!  Téli kép  Téli csokor  Hóember  Facebookon kaptam  Virágok dobozban  Facebookon kaptam  fehér csokor  Facebookon kaptam  Divatos strucc  Pihenő kutya  Színes rózsák  Aforizma  Pihenő cica  Orchidea  Vízcseppes rózsa  Szállok , mint szabad sólyomma...  Egy kis-nővérnek  Png rózsa  Facebookon kaptam  Téli kép  Kellemes kávézást!  Nő virággal  Aforizma  Facebookon kaptam  Világító toronyok  Hóember  Aforizma  Bényei József : Hiszekegy  Napraforgó  Divatos strucc  Szent II. János Pál pápa 25 év...  Talán nem volt hiába  Kellemes teázást  Új ég, új föld Istentől  Facebookon kaptam  Túrmezei Erzsébet: A LEGNEHEZ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina...  Téli kép  Szép délutánt!  Divatos strucc  Rózsa csokor  Vezénylés  Török József eó életének 74. é...  "Légy hű mindhalálig..."  Fecske Csaba: Hajnalodik  Fehér rózsa csokor  Orchidea  Nő virággal  Rózsaszín rózsa  Gerbera üvegben  Facebookon kaptam  Téli kép  Mennyei Királyság teljes film ...  Bényei József : Hiszekegy  A honvágy állandósága  Napraforgók  Világító toronyok  Ladányi Mihály - Hagyaték  Téli kép  Kutya virággal  Orchidea  Aforizma  Nők téli öltözékben  Png nő  Facebookon kaptam  Mesélj Mama Ugye, Mama, odaát...  Hóember  Posertube  Szép délutánt! 
Bejegyzés Címkék
mennyország fontos, pokol gondolatát, mennyország tana, keresztyén tanítások, megkérdezettek hetvennyolc, állítólag anyagias, halál utáni, angyalokról szóló, olyan címek, legeladottabb könyvek, mennyország divatos, újkeletű jelenség, túlvilágba vetett, egész emberiségre, emberek elméjébe&#8221, emberi lények, másik élet, mostani után, egyiptomi piramisokban, bennszülött amerikaiak, boldog vadászmezőkön, arcfestékes neszesszerükkel, túlvilági életbe, emberi kultúrának, keresztyénségen belül, mennyország iránt, történelem során, református teológia, oldala foglalkozik, mennyország kérdésével, túlvilági életről, dicsőség kilátásáról, hitetlenek annyira, mennyország gondolatától, mennyország ajándékában, mennyország tanát, mennyország felett, tekintetem elől, élet napi, veszély pedig, eljövendő dicsőséges, mennyország elhanyagolásának, nyugati világban, túlzott kényelem, élet édes, tragédia tart, pillanat alatt, mennyország többé, jelenlegi helyzettel, hívők korábbi, zarándok lelkület, gazdag világ, azonnali kielégülések, interaktív szórakozás, exotikus külföldi, mennyország vonzerejét, mennyországot azért, felette történő, fényes nappal, mennyország eljön, mennyországot egyszerűen, mennybe kerülni, unalmas helynek, foltnélküli fehér, örök élet, ilyen képe, fiúcska számára, téma felmerült, méltóságteljes lelkesedést, mennyország hangját, mennyországgal szemben, következő képpen, mennyországról írni, egyik asszony, örök boldogságot, ilyen kellemetlen, keresztyének néha, kívülállók tetszésére, világ pedig, releváns dolgokat, paradicsomi állapotról, komolytalan ígérgetésekkel, eljövendő dicsőséget, keresztyének túlságosan, helyes válasz, ellenkezője igaz, ördög mesterfogásának, mennyország elhanyagolása, mennyország elhanyagolására, azonnali jelenre, mennyországot megragadni, istentiszteletet, technológiájától, elhanyagolásának, elhanyagolhatjuk, legnépszerűbbje, elhanyagolására, reménykedhetünk, gazdagságfüggők, örökkévalóságon, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 355 db bejegyzés
e év: 356 db bejegyzés
Összes: 26255 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3644
  • e Hét: 36475
  • e Hónap: 107923
  • e Év: 107923
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.