Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyetemes egyháztörténet
  2016-07-20 19:40:19, szerda
 
  III.7.1.A szerzetesség szerepe az egyházban és a társadalomban a XI. században



Még közelebbről meg kell néznünk, hogy mi is volt a szerzetesek feladata és szerepe a kor vallásos életében. A földi város (Augustinus!) - mondták - két oszlopon nyugszik. Az egyik oszlop azokból áll, akik világi fegyverzetben járnak, ők a nemesek, a másik olyanokból áll, akik lelki fegyverzetet viselnek, s ők a szerzetesek. A nemesek kastélyokban élnek és a földi gonoszság ellen harcolnak, a szerzetesek pedig a szintén várnak számító kolostorokban, ahol a sátáni erők ellen küzdenek.
A szerzeteseknek annak idején fontos társadalmi szerep jutott. Ez a megújított szerzetességre fokozottan érvényes. Első feladatuk az imádság volt. Imádkoztak a többi emberért, ki akarták őket békíteni Istennel. A középkorban nem az egyes ember, nem a személyes kapcsolat volt a döntő Isten és ember között, hanem a közösség állt az első helyen. A társadalom egy test volt, abban mindenkinek megvolt a saját feladata: volt olyan, aki dolgozott, aki harcolt és aki imádkozott. A szerzetesek imádkoztak. Már említettük, hogy a nemesi családokban a fiúk közül egy lehetett örökös, a többiek gyakran egyházi állást kaptak. Így, ha egy családból az egyik fiú kolostorba került, az imádkozhatott testvéreiért.
A legtöbb ember úgy érezte, hogy bűnös és gyenge, s nem tudja magának megszerezni az üdvösséget. Éppen azért bíztak a szerzetesekben, mert az ő jó cselekedeteik és imádságaik a mások javát is szolgálják. Világos, hogy aki kolostorba ment, elsősorban magának nyerte meg a kegyelmet, de aztán rokonságának és ,,lelki testvéreinek" is (sok helyen laikusok csatlakoztak a kolostori közösséghez, úgy, hogy pl. részt vettek az imádságban, szolgáltak, stb.). Minden kolostort támogatott egy bizonyos kör. A szerzetesek szent élete javára szolgált az anyagi támogatók körének is: adományozás által lehetett kérni a szerzetesek könyörgéseit. Így kialakult a szerzetesek közbenjáró szerepe.
Ez élőkre és halottakra egyaránt vonatkozott. A nemesek között akadtak olyanok, akik öreg korukban léptek kolostorba, ,,megtértek". Arra számítottak, hogy az utolsó ítélet napján visszajövő Krisztus majd ,,jó társaságban" találja őket, mint szerzetesek közé eltemetett embereket. Egyre többen kérték, hogy a kolostor kertjében temessék el őket, vagy ha lehet, akkor a kolostor kápolnájában. Így a Jézus visszajöveteléig imádságos légkörben lesznek, ahol a szerzetesek személy szerint imádkozhatnak értük. A kolostorok körül hatalmas temetők keletkeztek. A legdrágább helyek a kápolnában vagy közvetlenül az épület mellett lévő sírhelyek voltak. A szerzetesek közbenjáró szerepe ezért nemcsak az élőknek, hanem a holtaknak is fontos lett. A szerzetesség sem tiltakozott ez ellen, mert rövid idő alatt meggazdagodtak a kolostorok.
Jellemző lett, hogy minden kolostor egy meghalt szent személyes ,,tulajdonának" számított. A szentek földi maradványait a kolostorban őrizték, és ezeknek csodálatos erőt tulajdonítottak, amely gyógyít és bűnbocsánatot ad. Hogy mennyire fontosnak tartották a szentek imádását, azt hirdetik azok a gyönyörű és gazdag templomok, amelyek a szentek tiszteletére épültek.
A megújult szerzetességnek tehát nagy szerepe volt a társadalomban, sokkal nagyobb mint a papoknak és a püspököknek. A szerzetesek élete élő bizonyságtétel volt, sőt ők megértették a nép mindennapi gondjait és félelmeit is. A Nyugat-Európa megújítását célzó mozgalom gyors terjedését elősegítette az 1000 éves évforduló is. Sokan akkorra várták Krisztus visszajövetelét. Pl.. 1033-ban, a Krisztus halálának 1000 éves évfordulóján bekövetkezett napfogyatkozás idején sokakban félelem gyúlt. Tényleg ítéletidő volt, mert több járvány, éhínség és háború is pusztított.
A szerzetesek is hozzájárultak a végváradalmak fokozásához, mert feladatuknak érezték hirdetni, hogy a világ vége és az utolsó ítélet ideje elközeledett. Bűnbánatra és szent életre hívták a népeket. Különösen óvtak az élet négy kísértésétől, amik a test, a háború, a pénz és az asszony. Felébresztették a népet: térjetek meg, készüljetek az utolsó ítéletre szent szegénységgel, békességgel, erkölcsösséggel és önmegtartóztatással! A kor irodalma tükrözi, hogy az emberek minden háborúban, járványban és katasztrófában Isten haragját látták, Istent elsősorban úgy tekintették mint Bírót.
Amellett a babonaság is nagyon hatott az emberekre. A nép babonásságát a latin nyelvű istentisztelet és a titokzatos liturgia is gerjesztette, hiszen a babonaság és a mágia azt parancsolta: érthetetlen csapásokra érthetetlen szertartásokkal kell válaszolni. A szerzetesek igyekeztek a babonaságot keresztyén irányba fordítani. Pl. a nép egyik pogány hagyománya volt a november 2-án tartott halottak napja. A szerzetesek ezt igyekeztek keresztyén tartalommal megtölteni és bevezették a halottakért mondott miséket és hirdették, hogy a halottakért elmondott imádságok sokat enyhítenek a halottak bűnhődésén. (folyt. köv.)

Jos Colijn
 
 
0 komment , kategória:  Egyetemes egyháztörténet  
Címkék: visszajöveteléig, szertartásokkal, visszajövetelét, felébresztették, erkölcsösséggel, tulajdonítottak, szerzetességnek, szerzetességre, szerzetesekben, bizonyságtétel, szerzeteseknek, meggazdagodtak, napfogyatkozás, katasztrófában, istentisztelet, kolostorokban, társadalomban, imádkozhatott, szegénységgel, végváradalmak, bekövetkezett, hozzájárultak, cselekedeteik, fegyverzetben, imádkozhatnak, bűnbocsánatot, elközeledett, feladatuknak, kísértésétől, könyörgéseit, testvéreinek, csatlakoztak, testvéreiért, fegyverzetet, szerzetesség, évfordulóján, szerzetesség szerepe, szerzetesek feladata, földi város, egyik oszlop, másik olyanokból, nemesek kastélyokban, földi gonoszság, szerzetesek pedig, szintén várnak, sátáni erők, szerzeteseknek annak, megújított szerzetességre, imádság volt, többi emberért, egyes ember, személyes kapcsolat,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png kutya  Nagyi telefonál  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Szép estét kedves látogatóimna...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nagyi telefonál  Lóhere  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Bertolt Brecht -től idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Alázat  Elköszönt  Hazára minden embernek szükség...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Albert Einstein gondolata  Reggel van  Alázat  Akarat  Fekete István - Akác  Png kislány  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png telefon  Adakozás  Png cica  Png rózsa csokor  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png csokor  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Adakozás  Zilahy Lajos gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Rátalálsz  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Akarat  Jó éjszakát  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png kislány  Őrizkednünk kell...  s immár én is felragyogva, ért...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép napot kívánok  Sose bánj semmit  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Garai Gábor - Takarítás  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png nő  Egy maradéktalanul uralt világ  Bounty krémes  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó 
Bejegyzés Címkék
szerzetesség szerepe, szerzetesek feladata, földi város, egyik oszlop, másik olyanokból, nemesek kastélyokban, földi gonoszság, szerzetesek pedig, szintén várnak, sátáni erők, szerzeteseknek annak, megújított szerzetességre, imádság volt, többi emberért, egyes ember, személyes kapcsolat, döntő Isten, közösség állt, első helyen, test volt, saját feladata, szerzetesek imádkoztak, nemesi családokban, fiúk közül, lehetett örökös, többiek gyakran, imádkozhatott testvéreiért, legtöbb ember, mások javát, kolostori közösséghez, szerzetesek szent, anyagi támogatók, szerzetesek könyörgéseit, szerzetesek közbenjáró, nemesek között, utolsó ítélet, kolostor kertjében, kolostor kápolnájában, szerzetesek személy, kolostorok körül, legdrágább helyek, kápolnában vagy, épület mellett, meghalt szent, szentek földi, kolostorban őrizték, szentek imádását, szentek tiszteletére, megújult szerzetességnek, szerzetesek élete, 1000 éves, végváradalmak fokozásához, világ vége, élet négy, utolsó ítéletre, emberek minden, latin nyelvű, titokzatos liturgia, szerzetesek igyekeztek, babonaságot keresztyén, november 2-án, halottakért mondott, halottakért elmondott, halottak bűnhődésén, visszajöveteléig, szertartásokkal, visszajövetelét, felébresztették, erkölcsösséggel, tulajdonítottak, szerzetességnek, szerzetességre, szerzetesekben, bizonyságtétel, szerzeteseknek, meggazdagodtak, napfogyatkozás, katasztrófában, istentisztelet, kolostorokban, társadalomban, imádkozhatott, szegénységgel, végváradalmak, bekövetkezett, hozzájárultak, cselekedeteik, fegyverzetben, imádkozhatnak, bűnbocsánatot, elközeledett, feladatuknak, kísértésétől, könyörgéseit, testvéreinek, csatlakoztak, testvéreiért, fegyverzetet, szerzetesség, évfordulóján, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 367 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 720
  • e Hét: 6966
  • e Hónap: 36278
  • e Év: 224080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.