Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Élet... és halál mottója
  2016-07-22 12:04:48, péntek
 
   
  Élet... és halál mottójaAz eukharisztia [hálaadás] a tökéletes ember állapota. Az eukharisztia a paradicsomi élet. Az eukharisztia az ember egyetlen teljes, valóságos válasza Isten teremtésére, megváltására és a menny ajándékára.
Alexander Schmemann


Felülök, csak úgy nyekken az ágy, kezem vadul szorítja a vászonlepedőt.
Az ajtó körül fényglória. Levegőért kapkodok. Csillagok fénylenek.
Hallom, ahogy az ebédlőasztal fölött hangos, biztos tiktakonként üti el az időt a konyhai óra.
Mellkasomban ezer száguldó paripa patája dübörög, és az ablakon túl a csillagokkal tűzdelt világmindenség ugyanaz, én pedig lélegzem. Lélegzem.
Álom volt csupán, a hold délibábja.
Kezem végigsimítja a lepedő szálait; testem alatt szilárdan áll az ágy, az ablakon túl a helyükön ragyognak mind a hajnali csillagok, és mélyen alvó férjem csupasz válla ott emelkedik és süllyed mellettem. Megkönnyebbülés árad szét bennem, eloszlatva a félelem rossz hangulatát. Az egész csak álom volt.
Visszahanyatlom a párnára, elfészkelődöm a megkönnyebbülésben. Nem hunyom le a szemem. Kinézek az ablakon, és ámulatba ejt, hogy igazi lélegzet van ebben a valóságos tüdőben, és ott van a valódi cinóbervörös Antares, a Skorpió lüktető szíve, a fogyó félhold alatt, én pedig itt vagyok, és láthatom. Ez pedig nem volt más, csak négy rémálom egyetlen éjszakán, a feketeségben kibomló ezüstfonal. És épp nekem, aki azt mondja, sosem álmodik.
Ott fekszem, bogozgatom az egészen összegubancolódott zsinórra fűzött emlékképeket, az életet plagizáló rémálmok egyetlen hosszú sorát, az életemet - a legfontosabbat - feldolgozó agykéregrostokat. Ellátogatok álmaim helyszíneire, és ezen gondolkodom. A legfontosabbon.
Valóságosnak tűnt az álom. Arctalan orvos volt - hang csupán - egy fakó, ablaktalan szobában, és csak egyetlen szó hangzott el. Újra érzem összehúzódni az ereimet.
Az a hátborzongató ,,R" betű szó, a falánk, fűrészfogú, féktelen étvágyú, amely folyton csak megosztani és uralkodni akar. Rák.
Görcsbe rándul a gyomrom. Elsápadok. És ő nyájasan elmondja, hogy a rák észrevétlenül emésztett engem, miközben megszültem a hat gyermeket, feltörölgettem sáros lábnyomaikat a padlóról, és csókkal vártam az apjukat az ajtóban. Azt mondja, nincs mit tenni. Mindent felfalt a fenevad. Csak zárjam le az életemet.
Máris? Nincs tovább? Kalapál a szív, zúdul a vér, acélkék a sikoly.
Kapálozva, zihálva próbáltam szabadulni, feltörni az életbe. A négy krémszínű fal közé, az ajtó melletti gyenge fényre, az esküvői fogadalmunk fölé húzott hófehér steppelt ágytakaró alá. Mennyire vágytam elérni a felszínt, lélegezni, megtartani ezt a burkot, és élni! De szorult az éj hurka, és visszarántott álmom forgatókönyvébe: el kellett mondanom a hírt küszöbön álló halálomról férjnek, apának, testvérnek. Rettentő rémálom-módra mind csak vállat vontak, és gondtalanul elsétáltak. Élni akarok. Teljesen élni. Mi az álmok üzenete? Emlékszem rá, négyszer menekültem öntudatra, de a kötél valamennyiszer visszarántott az elszorult torokkal kimondott búcsúszavakhoz és utolsó, meggyötört érintésekhez.
Hosszú ideig fekszem a plafonra meredve, hallgatva szilaj szívem dobbanásait.
Ez...
De hát ez... még ez a rémálom-csattanásra ébredés, ez az ereimben zúgó mélylila rettenet is jobb talán, mint az, ahogyan általában ébredni szoktam. Amióta... majdnem azt mondom, amióta megvan a hat gyerek, vagy legalábbis a harmadik - az első lány, és akinek gödröcskéi vannak -, azóta kezdtem meggörnyedni az anyaságtól... de valójában nem, már évekkel korábban kezdődött. Akkor, amikor az a vastag szemüvegű lány Mr. Colquhoun angolóráján az olvasásba menekült, hogy ne kelljen a pszichiátrián üldögélő anyjára gondolnia, akinek szíve a takarókon átvérző kislányáért sajog. Igen, tényleg annyi éve tart.
Éveken át arra ébredtem reggelente, hogy meg akarok halni. Maga az élet torzul rémálommá. Évekig rettegve húztam a fejemre a takarót, féltem elkezdeni egy újabb napot, amikor biztosan megint mindent elrontok. Évekig hallgattam a múltamból, a bensőm falairól visszaverődő gúnyolódó szavakat, amelyek soha nem sodródtak túl messzire: Vesztes, Zűrös. Csődtömeg. Táblaként a fejem fölé szegezve, keresztülszegezve rajtam, megnevezve engem. A csillagok kezdenek kihunyni.
Furcsa. Tegnap reggel, tegnapelőtt reggel és előtte is mindig arra ébredtem, hogy nem érzem jól magam a bőrömben. Arra, hogy gyűlölöm magam. A küzdelemre, hogy mindent elvégezzek, a szűnni nem akaró szorongásra, hogy kudarcot vallok. Mindig ez a kudarc. Kiabálok a gyerekekkel, fortyog bennem a keserűség, elfelejtem, mikor kell orvoshoz menni, elveszítem a könyvtári könyveket, önzően élek, kihagyom az imádkozást, panaszkodom, túl későn fekszem le, elhanyagolom a vécépucolást. Fáradtan élek. Tele félelemmel. Szorongással. Fásultan. Éveken át érzem ereimben a szertefoszlott remények lüktetését. Lesz-e valaha olyan, hogy elég leszek, eleget találok, eleget teszek? Ma reggel mégis azzal a vad vággyal ébredek, hogy élni akarok. Fizikailag érzem a remegő ereimben, a tüdőm erős zihálásában, látom a rezdületlen csillagokban, mennyire igazán akarok igazán élni. Mennyire nem akarok meghalni. Ez a rémálmok és álmok üzenete? Hogy vagy teljesen élettel telve éljünk... vagy az üres semmiben?
A kettő közötti állapot kerget minket az őrületbe.
A köztes élettől, azoktól a napoktól, amikor élettelenül járunk-kelünk, az évektől, amikor kérgesen csak üres mozdulatok sorát csináljuk végig, önvédelemből önmagunkat eltérítve, úgy, hogy testünk fel sem ébred, mert elveszítette minden képességét arra, hogy teljes mértékben érezzen - ettől a köztes élettől leszünk vad, két lábon járó halottak.
A nap felkúszik a látóhatárra. Visszahajtom a takarót, nagy levegőt veszek, és elkezdem. Elkezdhetem. Élhetek. Magányos gerle búg a lucfenyő magasából. A konyhában a tűzhely melegénél állok, lassan kavarom a fakanállal a rotyogó zabkását, de szemem az ablakon, a mezőn. A frissen hullott hó sziporkázik a napfényben, számtalan csillag ragyog a földek fölött, hang nélkül dőlnek ki a fák az erdőben, kék árnyékuk megnyúlik. A dűlőút mellett, ahol a kavicsos ösvény az útra kanyarodik, ahol olyan veszettül ásott az a zömök aranyszőrű labrador retriever, lassan gőzölög a fekete agyagos föld.
Az életnek megvannak a maga délibábjai.
A rémálom felkúszik a nyakszirtemen, torkon ragad a valóság markával.
Egyszer eljön a vég.
Akár figyelmeztet az orvos, akár nem, eljön a vég, és ez az élet, a fűben mezítláb sétálás, a szempilláimra tavaszt hullató ég, a takaróhoz simuló bőr, a szentjánosbogarak villanása a júniusi alkonyatban - ez mind véget ér.
Kikapcsolom a tűzhelyet.
Berakok egy adag ruhát a mosógépbe, előveszem a szekrényből a receptkönyvet, hogy megtervezzem a napi menüt, letörlöm a pultot. Próbálok lélegezni, és menni tovább. De zavarban vagyok, feje tetejére állt a világom, megsemmisültem. Nem igazán tudom lerázni magamról az álom valóságát. Az életem rémálmáét.
Melyik a helyes út ezen a rövid kis földdarabon? Mi a legfontosabb? Hogyan élhetem a legteljesebb életet itt, ami majd átmegy az örökké tartó teljes életbe?
Betrappol egy gyerek, még rajta a csizma, ölében levélköteg. Egy szórólap a városka új padlóburkolat-üzletének ünnepélyes megnyitójáról, és egy az autógumi-vásárról. Mellettük ott egy levél nemrég megözvegyült apósomtól. Egy forró júliusi estén a 117-es kórterem sötétjében Isten a rák közreműködésével szólította be tróntermébe és az örök dicsőségbe anyósomat, fél évszázada menyasszonyát. Aznap este azt énekeltük: ,,Mily csodás lesz az a nap, amikor meglátom Jézusomat!" Én törölgettem nedves ruhával a verítékcseppeket a homlokán. Feltépem a borítékot, kiveszem a képeslapot, és elolvasom apósom komótos holland ákombákomjait. A legutolsó szavak ragadnak meg:
,,Így az év elején azon gondolkodom, kit fog legközelebb hazahívni? Engem, Uram? Add, hogy készen álljak! Hogy készen álljunk, bárkit is szólítasz el."
A bennem felgyűlő érzelmek kicsordulnak. Hogy jöhetett ez a levél, ezek a szavak, éppen most, a múlt éjszaka álombéli vívódását követően? Az éveken át tartó reggeleim után?
Bárki. Legyen kész az itt végére.
Bárki. Legyen kész az első találkozásra Vele ott.
Bárki. Hamarosan.
Én teljes életet élnék addig - vagy csak üres lennék?
Hogyan élhet valaki mindig úgy, hogy közben készen álljon? Hát igen, végső soron egyedül Jézus volt képes erre. Igen, ez az idő előtt meghalás önmagának, megszületés a kereszt-életre, a kegyelem-burok, mielőtt a vég nélküli életre kelne. E nélkül a Jézus nélkül senki, senki sem lehet készen.
De valaki meg tudná mondani nekem - aki már újjászülettem, de mégis olyan nagy szükségem van arra, hogy újjá szülessek -, hogyan éljek a várakozás burkában, mielőtt az örökké elkezdődik?
Valóság-álmomban (vagy álom-valóságomban?) kapkodva nyúlok több időért, kétségbeesetten akarok még időt. De el kell tűnődnöm rajta: Több időt több mire? Az erre adott válaszom határozza meg az oly rövid napok által választott utat.
A nehéz kérdések határozottan az őrületbe kergetnek. Megnézem az e-mailt. Ezúttal egy anya írt hosszabban. Tizenhét éves gyermekénél - bizony, milyen valóságos e szó kísértete! - rákot állapítottak meg. Próbálok levegőt venni. Ma nehéz. Mi Isten üzenete? Az anya kérdése kitölti a képernyőmet: ,,Hozzászólás?"
Akadozom.
Nyilván nincsenek szavaim, nincsenek válaszok. A saját utamat is csak tapogatom. Elkeseredetten tapogatózom végig a mai napot, hogy megtaláljam, hogyan éljek az életnek ebben a röpke szempillantásában.
Hogyan élhetünk teljes életet, hogy teljesen készen álljunk a halálra?
(folyt. köv.)

Ann Voskamp
 
 
0 komment , kategória:  Ezernyi ajándék  
Címkék: közreműködésével, agykéregrostokat, verítékcseppeket, kétségbeesetten, megkönnyebbülés, visszahanyatlom, forgatókönyvébe, valamennyiszer, legfontosabbat, búcsúszavakhoz, elkeseredetten, legfontosabbon, megsemmisültem, világmindenség, feltörölgettem, szertefoszlott, receptkönyvet, észrevétlenül, szempilláimra, nyakszirtemen, vászonlepedőt, hátborzongató, elfészkelődöm, ákombákomjait, menyasszonyát, megnyitójáról, padlóburkolat, pszichiátrián, újjászülettem, visszarántott, összehúzódni, kicsordulnak, cinóbervörös, eukharisztia, mellkasomban, megtervezzem, tökéletes ember, paradicsomi élet, ember egyetlen, menny ajándékára, ajtó körül, ebédlőasztal fölött, csillagokkal tűzdelt, hold délibábja, lepedő szálait, helyükön ragyognak, hajnali csillagok, félelem rossz, egész csak, valóságos tüdőben, valódi cinóbervörös, fogyó félhold, Alexander Schmemann,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.08. 23:03 Koronavírus - A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küld közalkal...
04.08. 22:13 Koronavírus - Fauci: a társadalmi távolságtartás eredményes, látszanak a re...
04.08. 21:43 Koronavírus - Kovács Zoltán: Orbán Viktor az összes szempont figyelembe vét...
04.08. 21:23 Bűnösnek vallotta magát annak a kamionnak a sofőrje, amelyben tavaly 39 hol...
04.08. 21:23 Koronavírus - A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma
04.08. 21:13 Koronavírus - Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban
04.08. 21:13 Keller Ákos továbbra is külföldön kosárlabdázna
04.08. 21:13 Szíria - Moszkva: hiteltelen a Damaszkuszt elmarasztaló OPCW-jelentés
04.08. 21:13 Újabb, a Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus...
04.08. 20:43 Koronavírus - Londoni elemzők: példátlan ütemben romlottak a világgazdaság ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Bánattól megterhelt szívvel  Velünk lakó Szent Ostya,Szents...  Autós mozi  Szép csokor  Kislány plüss nyuszival  Tulipán csokor  Isten nincs karanténban  Gyér forgalom  Png virág  Gólyák csodáslátványa  Egészségügyi Világnap  Facebookon kaptam  Nagyszerda 04.08  Mennyit ér? Mennyit érünk máso...  Kislány plüss nyuszival  Steampunk nők  Pécs város plébániáinak imafel...  Szèp estét kedves látogat...  Az én nemzedékem fiataljai  10. Hittanóra: Hiszek a test f...  Gyászba borult Isten csillagvá...  szentségimádás szerdán Déva 0...  Nő csokorral  Tojások kosárban  Kukucs  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Gerberák  SzKirián: Húsvét  Újság olvasás  Élettörténeted  Imádkozzunk a járvány megszűné...  Állhatatosan le kell horgonyoz...  Kellemes délutáni pihenést  Az embernek olykor -  9. Hittanóra: Hiszem a bűnök b...  Csodálatos Félszigetünk Tihany  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Tóth Sarolta: Húsvéti ünnepi s...  Húsvéti tojások  Az én nemzedékem fiataljai  Nagyszerda 04.08  Szó, gondolat, tett  Egészségügyi Világnap  Tavaszi ajtódísz  Koloszár Zsófia: húsvét  Koronavírus és bűn  Mennyit ér? Mennyit érünk máso...  EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAP ápr. 7.  Imádkozzunk a járvány megszűné...  Facebookon kaptam  Posertube  Korhatár nélkül  Az alacsony káliumszint jelei  Egyszer talán majd mégis vége ...  Velünk lakó Szent Ostya,Szents...  Írógép  Bányász József, székely parasz...  Bánattól megterhelt szívvel  Maradjunk itthon!  Aranyosi Ervin: Nem tudlak meg...  Bányász József, székely parasz...  Gyászba borult Isten csillagvá...  Png kosár  Betlehemi pásztorok  Kutya meleg van  Kis GIF képek  Nagyszerda 04.08  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Jézus Él!  Egészségügyi Világnap  Nagyszerda este Déva 04.08  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Amikor rajtad ...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Kellemes délutáni pihenést  Png cica  Lent a Via Dolorosán - több vi...  Facebookon kaptam  A keresztfához megyek  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Aranyosi Ervin: Nem tudlak meg...  Készülődés nagyhétre  Aranyosi Ervin: Amikor rajtad ...  Facebookon kaptam  Az Úr templomában  Facebookon kaptam  Szó, gondolat, tett  Isten bajnoka Pio atya - Dévai...  Gerberák  Állhatatosan le kell horgonyoz...  Nagyanyó kávézik  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Húsvéti tojások  Idén is több százan vettek rés...  Ibolya csokor  Plüss nyuszi  Nagyanyó kávézik  A remény egy olyan mag, ...  Kis GIF képek  Ingyenes lesz a közterületi pa... 
Bejegyzés Címkék
tökéletes ember, paradicsomi élet, ember egyetlen, menny ajándékára, ajtó körül, ebédlőasztal fölött, csillagokkal tűzdelt, hold délibábja, lepedő szálait, helyükön ragyognak, hajnali csillagok, félelem rossz, egész csak, valóságos tüdőben, valódi cinóbervörös, fogyó félhold, feketeségben kibomló, életet plagizáló, életemet &#8211, legfontosabbat &#8211, négy krémszínű, ajtó melletti, esküvői fogadalmunk, hírt küszöbön, álmok üzenete, kötél valamennyiszer, elszorult torokkal, plafonra meredve, ereimben zúgó, harmadik &#8211, első lány, olvasásba menekült, pszichiátrián üldögélő, takarókon átvérző, élet torzul, újabb napot, bensőm falairól, fejem fölé, csillagok kezdenek, könyvtári könyveket, szertefoszlott remények, remegő ereimben, tüdőm erős, rezdületlen csillagokban, üres semmiben, kettő közötti, köztes élettől, lucfenyő magasából, tűzhely melegénél, rotyogó zabkását, frissen hullott, földek fölött, dűlőút mellett, kavicsos ösvény, útra kanyarodik, fekete agyagos, életnek megvannak, maga délibábjai, rémálom felkúszik, valóság markával, fűben mezítláb, szempilláimra tavaszt, takaróhoz simuló, szentjánosbogarak villanása, júniusi alkonyatban, adag ruhát, napi menüt, álom valóságát, életem rémálmáét, legteljesebb életet, örökké tartó, levél nemrég, forró júliusi, 117-es kórterem, örök dicsőségbe, legutolsó szavak, bennem felgyűlő, múlt éjszaka, első találkozásra, várakozás burkában, örökké elkezdődik, erre adott, nehéz kérdések, őrületbe kergetnek, anya kérdése, saját utamat, életnek ebben, röpke szempillantásában, közreműködésével, agykéregrostokat, verítékcseppeket, kétségbeesetten, megkönnyebbülés, visszahanyatlom, forgatókönyvébe, valamennyiszer, legfontosabbat, búcsúszavakhoz, elkeseredetten, legfontosabbon, megsemmisültem, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 76 db bejegyzés
e év: 866 db bejegyzés
Összes: 26765 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 6801
  • e Hónap: 13275
  • e Év: 283307
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.