Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gondoskodás az újonnan hitre jutott keresztyénekről
  2016-07-24 19:24:58, vasárnap
 
   
  Mit gondolnánk egy olyan anyáról, aki egyik gyereket a másik után hozza a világra, majd születése után elhagyja őket? Ugyanezt mondhatjuk el azokról, akik elvezetnek másokat Isten országába, és aztán magukra hagyják őket, hogy egyedül boldoguljanak. A fiatal keresztyénekről való gondoskodás ugyanolyan fontos, mint megtérésre segíteni őket. Miután valaki elhatározza, hogy Krisztusba veti a bizalmát, szükséges, hogy megismerje döntésének következményeit, s ezáltal megerősödjön! Az újonnan hitre jutott keresztyének szükségletei nem mindenben egyeznek meg, de hadd soroljunk fel néhány irányelvet!
1. Kapjon teljes képet!
Az újonnan hitre jutott keresztyéneknek meg kell ismerniük az evangélium teljességét. Másképp szólva, tudniuk kell, hogy Isten minden embert a sötétség birodalmából a világosság birodalmába hív. Isten szerte a világon mindenütt munkálkodik, s tapasztalatuk ennek az átfogó folyamatnak része. Mint oly sok más ember, ők is meghallották Isten hívását. Így nekik ugyanúgy szükségük van segítségre, hogy képesek legyenek szavakba önteni, mi történt velük.
2. Irányítsuk figyelmüket a lelki táplálékra!
Hamar meg kell tanulniuk, hogyan táplálják új lelki életüket. ,,Mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok..." (1Pt 2,2). Adjunk néhány konkrét utasítást a Szentírás olvasására vonatkozóan! Ne csak azt mondjuk: ,,Menj, és olvasd a Bibliát!" Mit fognak tenni? Természetesen, mint minden könyv esetében, az elején fogják kezdeni az olvasást. Hány emberrel találkoztunk már, aki a Teremtés könyvénél kezdte olvasni a Bibliát, és a Mózes harmadik könyve közepére feladta a küzdelmet?
Esetleg elmagyarázhatjuk a Biblia szerkezetét (különálló ,,könyvek"-ből áll, amelyek a tartalomjegyzékben szerepelnek; a könyvek fejezetekre oszlanak, a fejezetek pedig általában egy mondatból álló versekre, amelyeket index-számok jeleznek a szövegben). Említsük meg, hogy mivel a Bibliát eredetileg nem magyarul írták, a történelem folyamán több ember lefordította! A különböző fordítások nyelvezete eltérő, de az alapvető üzenet minden változatban megegyezik. Ajánljuk fel új testvérünknek, hogy segítünk megválasztani azt a fordítást, amely igényeinek leginkább megfelel!
Javasoljuk Márk evangéliumának az olvasását! Hagyjuk, hogy egyedül kikeressék Márk könyvét, és győződjünk meg róla, hogy be tudnak azonosítani bizonyos igeverseket! Magyarázzuk el, hogy ez a képesség később a segítségükre lesz!
Esetleg tegyünk fel egy-két kérdést, amelyet a könyv olvasása során megválaszolhatnak maguknak.
Megkérdezhetik maguktól: ,,Mit tudok meg az Úr Jézus Krisztusról ebből az igerészből?" Majd feltehetik a kérdést: ,,Szó van-e valamilyen követendő parancsról, és hogyan tarthatom meg azt?" Még sok más dolgot kérdezhetnénk, de mindössze két kérdést tegyünk fel! Sikerélményük lesz, ha egy ilyen egyszerű, konkrét feladatot megoldanak, és átélik azt a csodálatos élményt, hogy Isten közvetlenül szól hozzájuk. Javasolhatjuk továbbá valamilyen bibliatanulmányozó kalauz követését!
Ha tehetjük rendszeresen találkozzunk az ilyen barátainkkal, vagy pedig telefonon illetve levélben érintkezzünk velük! Ha távol élünk egymástól, küldjük el őket egy helyi gyülekezetbe, amely kész segítséget nyújtani új testvéreinknek, hogy új életükben meggyökerezzenek!
3. Erősítsük meg őket az üdvbizonyosságban a Bibliában szereplő isteni ígéretek alapján!
Gyakran segítenünk kell új keresztyén barátainknak bizonyosságot nyerni afelől, hogy valóban Isten gyermekei. Tudniuk kell továbbá, hogy érzelmeiket nem tekinthetik e bizonyosság alapjának. Az 1János 5,11-13-ból megtudjuk, hogy bizonyságunk csakis azon alapul, hogy ,,miénk a Fiú". Kétségtelen, hogy bűnös szokásaik tovább gyötörhetik őket, mint ahogy valamennyiünket háborgatnak. De tudassuk velük, hogy viselkedésükben és életükben kezdetét kell venniük bizonyos változásoknak! Ne áltassuk azzal az embereket, hogy Isten családjába tartoznak, ha semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy Isten Lelke alakítja életüket! Ebben az esetben türelmesen és világosan magyarázzuk el, mit jelent hinni és befogadni az Úr Jézus Krisztust.
4. Segítsünk nekik megérteni, mit kezdjenek a bűnnel az életükben!
A fiatal keresztyéneket megingathatja a tény, hogy új életük nem mentes a bűntől. Olykor szükséges az 1János 1,9 alapján rámutatnunk a közösség és a kapcsolat közötti különbségre. Ha egy házaspár összeszólalkozik, és úgy érzik, a válás szélén állnak, a helyzet nagyon is súlyos lehet. De ha kibékülnek, nem szükséges újraházasodniuk. Kapcsolatuk szilárd. Házasságkötésükkel egyszer s mindenkorra megalapozták. De miután házastársi közösségük megbomlott, kapcsolatuk csakis a bűnvallás és a helyreállítás útján hozható rendbe. Ugyanez érvényes a keresztyén életben. Újonnan hitre jutott testvéreinknek el kell mondanunk, hogyan győzhetik le a bűnt új életükben. Hívjuk fel a figyelmüket az 1Korinthus 10,13-ra és magyarázzuk el, hogy a kísértés minden pillanatában Krisztusra kell nézniük!
5. Segítsünk nekik egészséges kapcsolatot fenntartani a kívülállókkal!
Van, aki hitre jutása után mintha szándékosan megrontaná kapcsolatát a hozzá legközelebb álló nem keresztyénekkel. Kapcsolataik nagymértékben sérülnek. Több emberrel beszéltem - különösen fiatal kamaszokkal illetve diákokkal -, akik komoly fájdalmat éreznek, valahányszor hazatérnek családjukba. Frissen megtérve alighanem nagy lelkesedés tölti el őket, de ha nem megfelelő módon osztják meg lelkesedésüket, olyan akadályokat gördíthetnek az evangélium befogadása elé, amely évekig eltarthat. Minél bensőségesebb a kapcsolat, annál kényesebb ez a kérdés.
Az ilyen fiataloknak, mielőtt bármit is mondanának, először hozzá kellene látniuk, hogy kitakarítsák a szobájukat. Vagy fel kellene ajánlaniuk szüleiknek, hogy segítenek a ház körül. Vagy hetente pár éjszakát otthon kellene tölteniük. Majd mikor a szülők felébrednek kábulatukból, és megkérdezik: ,,Mi a csuda történt veled?", akkor előadhatják történetüket. ,,Hát tudjátok, lehet, hogy ez nektek semmi újat nem mond, de hirtelen mindez értelmet nyert számomra." Majd mondjuk el, mi célból jött el Krisztus, anélkül hogy arra céloznánk, hogy a szüleink tudatlan pogányok.
Ám ezzel szemben sok fiatal hazamegy, és minden megnyilvánulása ezt közvetíti a szülei felé: ,,Hol voltatok életem első éveiben? Én tudom, miről van szó, és jobban tennétek, ha ti is éberebben keresnétek!" Ezek a fiatalok szintén őszintén át szeretnék adni, hogy mi történt velük, de az általuk okozott fájdalom kiszámíthatatlan. Ugyanolyan tisztelettel és előzékenyen kell közelednünk a nem keresztyének, mint hívő testvéreink felé.
6. Segítsünk nekik közösséget találni!
Végül kulcsfontosságú, hogy újonnan hitre jutott keresztyén barátainkat bemutassuk más keresztyéneknek és a helyi egyházi közösségnek. Az Úr Jézus tudta, hogy szükségünk lesz Isten családjának melegére és támogatására. Ez az egyik oka, amiért megalapította az egyházat. Mondjuk el új hívő barátainknak, hogy a gyülekezet alkalmat ad arra, hogy elmélyüljünk az Úr megismerésében, valamint hogy részt vállaljunk a keresztyén szolgálatból! E két tényező alapján kell megválasztaniuk keresztyén gyülekezetüket.
Ha idővel úgy találják, hogy lelkileg, sem a Szentírás ismeretében nem növekednek, akkor imában vezetést kell kérniük gyülekezeti hovatartozásuk kérdésében. Biztosítsuk őket afelől, hogy Isten vezetni fogja őket!
Időt és energiát vesz igénybe, hogy új testvéreinkkel foglalkozzunk, de az örök jutalom a lehető legnagyobb. Kérjük Istent, hogy adjon az újonnan hitre jutott keresztyének iránt érző szívet, és használjon bennünket, hogy segíthessünk nekik tartósan elkötelezni magukat az Úrnak!

Kérdések

1.A szerző ebben a fejezetben felsorol néhány elterjedt téveszmét a keresztyénségről! Mit válaszolnánk a keresztyénséggel szemben felhozott alábbi ellenvetésekre?
-Igazából nem látom, hogy a keresztyének máshogyan élnének, mint a nem keresztyének.
-Én már keresztyén vagyok, hisz gyermekkoromban megkereszteltek.
-Egyáltalán nem akarok keresztyén lenni, mert a keresztyének ki akarták irtani népemet, a zsidóságot.
-Én rendszeresen templomba járok, és az egyházi adót is befizetem.
2.A felsoroltakon kívül még milyen téveszmékkel találkoztunk a keresztyénséget illetően? Mit mondanánk azoknak, akik így vélekednek?
3.Mit válaszolnánk barátunknak, ha így fordulna hozzánk: ,,Örülök, hogy Krisztus megbocsátja bűneimet, de nekem nincs mit megbánnom. Vagyok olyan jó, mint akárki más!"
4.Mennyiben tartozunk felelősséggel barátunk lelki növekedéséért, akit mi vezettünk Krisztushoz?
5.Miért szorulnak segítségre a frissen megtért keresztyének a nem hívőkkel és a családjukkal való kapcsolat terén?
(folyt. köv.)

Paul Little
 
 
0 komment , kategória:  Mondjuk el - de hogyan?  
Címkék: keresztyénségről, keresztyénséggel, meggyökerezzenek, elmagyarázhatjuk, összeszólalkozik, kiszámíthatatlan, keresztyéneknek, megkereszteltek, következményeit, újraházasodniuk, kulcsfontosságú, keresztyénséget, keresztyénekről, valamennyiünket, megválasztaniuk, keresztyénekkel, gyermekkoromban, viselkedésükben, megnyilvánulása, testvéreinknek, testvéreinkkel, gyülekezetüket, keresztyéneket, hovatartozásuk, megismerésében, ellenvetésekre, evangéliumának, megkérdezhetik, lelkesedésüket, tapasztalatuk, megingathatja, kérdezhetnénk, foglalkozzunk, testvérünknek, változásoknak, felelősséggel, olyan anyáról, másik után, fiatal keresztyénekről, újonnan hitre, evangélium teljességét, sötétség birodalmából, világosság birodalmába, világon mindenütt, átfogó folyamatnak, lelki táplálékra, hamisítatlan lelki, elején fogják, könyvek fejezetekre, fejezetek pedig, mondatból álló, történelem folyamán, Javasoljuk Márk, Jézus Krisztusról, Isten Lelke, Jézus Krisztust, Kérjük Istent, Paul Little,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs ildikótól  Menta - Macskamenta - Nimfává ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szent Antal  Szép napot kívánok!  Szép mai napot.........  Mindenki a vakcináról beszél  Őszi levél  szabad pálinakfőzés  Látod ezeket az embereket a há...  Isten igazi ismerete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyársas antilop  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lamantin  Jó reggelt  Egy tökéletes pillanat......  Facebookon kaptam  Őszi kép  Ferenc pápa: Jézus életet megh...  Facebookon kaptam  Hétfő  Téves elképzelés Istenről  Bízzunk a gyógynövények erejéb...  A védőangyalod ...  Látod ezeket az embereket a há...  Nyuszi az esőben :-) gif  Kellemes délutánt kívánok  Esti Csaba testvérrel szentmis...  Evangélium  Facebookon kaptam Annuska bará...  Miért siratják vissza az ember...  Látod ezeket az embereket a há...  Törvény.......  A védőangyalod ...  Facebookon kaptam  COVID -19 fertőzöttek eloszlás...  Szerenád  Téves elképzelés Istenről  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Dóka Klára-díj átadó ünnepség  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Mindenki a vakcináról beszél  Asperján György - Rómeó és Júl...  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét mindenkinek  Szent Vencel vértanú és Ruiz S...  Ilyen az élet  COVID -19 fertőzöttek eloszlás...  Jó éjszakát  LGT_Presser - Adamis: Miénk it...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztina b...  Nyársas antilop  Facebookon kaptam  Nagy igazság......  24. évközi hét szombat Csíksom...  Nő esőben  Évközi 26. vasárnap Csíksomlyó...  Illyés Gyula: Szerelem.  Kellemes hétvégét mindenkinek  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ilyen az élet  Győzelmével fellépett a harmad...  Jó reggelt  Jó bor,jó egészség!  Nemzetek miséje a Szent István...  Reformkori kosztümben  Isteni gyógyítás  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Shetlandi pónik  Facebookon kaptam  Dodónak a csodás világa: a - ...  Facebookon kaptam Annuska bará...  Feltámadás  937 fővel emelkedett a beazono...  A mentává változtatott nimfa  Miért is együnk rendszeresen f...  Oroszlánkölyök  Szèp estét kedves látogat...  Isten igazi ismerete  Reformkori kosztümben  VII. Egyházmegyei zarándoklat ...  Asperján György - Rómeó és Júl...  Harmónia......  Időnként meg kell pihenni önma...  VII. Egyházmegyei zarándoklat ...  Nagy igazság......  Reformkori kosztümben  Facebookon kaptam  Mezei nyuszik  Popper Péter halála előtt nem ...  Évközi 26. vasárnap Csíksomlyó...  Mezei nyuszik 
Bejegyzés Címkék
olyan anyáról, másik után, fiatal keresztyénekről, újonnan hitre, evangélium teljességét, sötétség birodalmából, világosság birodalmába, világon mindenütt, átfogó folyamatnak, lelki táplálékra, hamisítatlan lelki, elején fogják, könyvek fejezetekre, fejezetek pedig, mondatból álló, történelem folyamán, különböző fordítások, alapvető üzenet, képesség később, segítségükre lesz, könyv olvasása, ilyen egyszerű, csodálatos élményt, ilyen barátainkkal, helyi gyülekezetbe, esetben türelmesen, fiatal keresztyéneket, kapcsolat közötti, házaspár összeszólalkozik, válás szélén, helyzet nagyon, helyreállítás útján, keresztyén életben, kísértés minden, hozzá legközelebb, evangélium befogadása, ilyen fiataloknak, szülők felébrednek, csuda történt, szüleink tudatlan, szülei felé, fiatalok szintén, általuk okozott, helyi egyházi, gyülekezet alkalmat, keresztyén szolgálatból, örök jutalom, lehető legnagyobb, szerző ebben, fejezetben felsorol, keresztyénséggel szemben, keresztyének máshogyan, egyházi adót, felsoroltakon kívül, keresztyénséget illetően, frissen megtért, családjukkal való, keresztyénségről, keresztyénséggel, meggyökerezzenek, elmagyarázhatjuk, összeszólalkozik, kiszámíthatatlan, keresztyéneknek, megkereszteltek, következményeit, újraházasodniuk, kulcsfontosságú, keresztyénséget, keresztyénekről, valamennyiünket, megválasztaniuk, keresztyénekkel, gyermekkoromban, viselkedésükben, megnyilvánulása, testvéreinknek, testvéreinkkel, gyülekezetüket, keresztyéneket, hovatartozásuk, megismerésében, ellenvetésekre, evangéliumának, megkérdezhetik, lelkesedésüket, tapasztalatuk, megingathatja, kérdezhetnénk, foglalkozzunk, testvérünknek, változásoknak, felelősséggel, természetesen, bensőségesebb, helyreállítás, kívülállókkal, megválasztani, növekedéséért, , ,
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 290 db bejegyzés
e év: 3157 db bejegyzés
Összes: 29056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2211
  • e Hét: 7597
  • e Hónap: 88340
  • e Év: 855868
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.