Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mi teszi hitelessé a keresztyének megtérését?
  2016-07-28 17:20:39, csütörtök
 
  Mi teszi hitelessé a keresztyének megtérését? Nem lehet-e pszichológiai magyarázatot adni rá?



Ha egy hívő bizonyságot tesz, szinte mindig akad valaki, aki tiltakozik az ellen, hogy ezt bizonyítékul használják fel a keresztyénség igazának alátámasztására. Azzal érvelnek, hogy úgy látszik, mindenkinek van valamilyen megtérési élménye vagy vallásos bizonyságtétele.
A mormonok a szívükben égő tűzről beszélnek, a keleti vallások hívei az általuk tapasztalt békességről és nyugalomról, mások elmondják, hogy új örömöt vagy boldogságot kaptak.
Miért igazi a keresztyén megtérés, és miért hamis a többi? Nem az a magyarázat rá, hogy a válaszokat betáplálják az emberekbe, vagy hogy az egész valamiféle önhipnózis?
Igaz, hogy ma sokan tesznek bizonyságot vallásos élményekről, és azt állítják, hogy a végső valóságot találták meg. Első pillantásra a keresztyén bizonyságtétele is úgy hangzik, mint a többi, mert a keresztyének is azt állítják, hogy megtapasztalták az igazságot. A nem hívőnek vagy a közömbös szemlélőnek a szubjektív élmény puszta elmondásánál többre van szüksége ahhoz, hogy meg tudja ítélni, kinek van igaza. A különbség az, hogy a keresztyének rendelkeznek ezzel a többlettel.
A keresztyén megtérés Jézus Krisztus személyéhez kapcsolódik. A tényekben gyökeredzik, nem a vágyálmokban. Jézus bebizonyította, hogy joggal nevezhetjük őt Isten egyetlen Fiának. Felszólította az embereket, hogy vessék őbelé hitüket, hogy megismerhessék Istent és az élet értelmét.
Jézus azt mondta: "én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek" (János 10:10). Ha valaki Jézus Krisztusba veti a hitét, személyes kapcsolatba kerül a mindenható Istennel, s ennek következtében megváltozik az élete.
A keresztyén megtérés nem önmagunk fejlesztése, és nem is a kultúra hozza magával. Sokan jutnak hitre Krisztusban barátaik és családjuk ellenére is. A keresztyén megtérés végső soron Istentől és Istennek az ember életében végzett munkájától függ. Ennek kell végbemennie. A megtérés élménye erre a tényre épül, nem pedig magára az emberre.
Amellett, hogy a keresztyén megtérés objektív tényre, Krisztus feltámadására épül, a keresztyének élményének egyetemességét is figyelembe kell vennünk. Jézus korától napjainkig a legkülönbözőbb származású, kultúrájú és gondolkozású emberek fogadták be Jézus Krisztus személyét.
Előfordult, hogy a világ leggonoszabb embereiből a legnagyobb szentek lettek, miután befogadták Jézus Krisztust. Ezt figyelembe kell vennünk. Egymástól oly mértékben különböző emberek tértek meg, hogy nem intézhetjük el az egészet azzal, hogy ezeket az embereket szuggerálták.
Tegyük fel például, hogy valaki azzal jön hozzád, hogy megtalálta az élet értelmét, a végső valóságot. Elmondja, hogy élete nagy változáson ment át.
Megkérdezed tőle, hogy mi az oka ennek a nagy változásnak. Azt feleli: "Mióta görögdinnyehéjat hordok a fejemen, megváltozott az életem."
A barátainál is érdeklődsz, és ők is azt mondják, hogy ez az ember tényleg más lett attól a naptól fogva, hogy a dinnyehéj a fejére került. Ekkor megpróbálod kideríteni, hogy csak ennek az egy embernek volt ilyen élménye, vagy mások is tapasztalták ugyanezt. Tehát olyan embereket kezdesz keresni, akiknek görögdinnyehéj van a fejükön.
Mindenütt kutatni kezdesz, de nem találsz senkit, akinek hasonló élménye lett volna. Ebből arra következtetsz, hogy ez az ember maga hozta létre az élményét, tehát nem a végső valóságot találta meg.
A keresztyének tapasztalata egyetemes, és bár ettől még nem feltétlenül igaz, mindenesetre érdemes foglalkozni vele. Az teszi igazzá, hogy Jézus Krisztus istenségének mindent elsöprő bizonyítékára épül.

Josh McDowell és Don Stewart
 
 
0 komment , kategória:  Hitvédelem  
Címkék: görögdinnyehéjat, megtapasztalták, bizonyságtétele, alátámasztására, görögdinnyehéj, bebizonyította, legkülönbözőbb, megismerhessék, egyetemességét, következtében, felszólította, pszichológiai, következtetsz, keresztyénség, bizonyítékára, feltámadására, bizonyítékul, szuggerálták, keresztyének, vágyálmokban, megváltozott, rendelkeznek, istenségének, elmondásánál, leggonoszabb, tapasztalata, magyarázatot, mindenesetre, tapasztalták, gondolkozású, betáplálják, kapcsolódik, nevezhetjük, gyökeredzik, személyéhez, nyugalomról, keresztyének megtérését, hívő bizonyságot, keresztyénség igazának, keleti vallások, általuk tapasztalt, keresztyén megtérés, válaszokat betáplálják, egész valamiféle, végső valóságot, keresztyén bizonyságtétele, közömbös szemlélőnek, szubjektív élmény, keresztyének rendelkeznek, tényekben gyökeredzik, élet értelmét, mindenható Istennel, Jézus Krisztus, Jézus Krisztusba, Jézus Krisztust, Josh McDowell,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam Krisztinától  Anyámról való emlékek  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Borzasztó  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  40 felett  Facebookon kaptam  Egyszerű  Hamvas Béla  Zilahy Lajos mondta  József Attila - Kopogtatás nél...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Vito Giaquinto gondolata  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Spenót fasírttal  Ma van a magyar költészet napj...  Jó nap volt  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  IGEN így  Magamnak  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Jázmin  Otthon  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Pitypang szökőkút  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma van a magyar költészet napj...  Nevelőszülőkhöz adták,  Magyar költészet napja  Egyszerű  Facebookon kaptam Mírjam bará...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Tanácsok egy pszichológustól  Alvó cicák  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Dóró Sándor: Embernek maradni  Annyira tisztelem a szabadságo...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ady Endre - Mindegy átka  Szívek  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A hagyma antibakteriális hatás...  Különleges  Facebookon kaptam  különleges  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Már Gárdonyi Géza is méltatta 
Bejegyzés Címkék
keresztyének megtérését, hívő bizonyságot, keresztyénség igazának, keleti vallások, általuk tapasztalt, keresztyén megtérés, válaszokat betáplálják, egész valamiféle, végső valóságot, keresztyén bizonyságtétele, közömbös szemlélőnek, szubjektív élmény, keresztyének rendelkeznek, tényekben gyökeredzik, élet értelmét, mindenható Istennel, kultúra hozza, ember életében, megtérés élménye, tényre épül, keresztyének élményének, legkülönbözőbb származású, világ leggonoszabb, legnagyobb szentek, egészet azzal, embereket szuggerálták, nagy változásnak, ember tényleg, naptól fogva, fejére került, ember maga, keresztyének tapasztalata, teszi igazzá, görögdinnyehéjat, megtapasztalták, bizonyságtétele, alátámasztására, görögdinnyehéj, bebizonyította, legkülönbözőbb, megismerhessék, egyetemességét, következtében, felszólította, pszichológiai, következtetsz, keresztyénség, bizonyítékára, feltámadására, bizonyítékul, szuggerálták, keresztyének, vágyálmokban, megváltozott, rendelkeznek, istenségének, elmondásánál, leggonoszabb, tapasztalata, magyarázatot, mindenesetre, tapasztalták, gondolkozású, betáplálják, kapcsolódik, nevezhetjük, gyökeredzik, személyéhez, nyugalomról, kapcsolatba, változásnak, élményekről, megpróbálod, bizonyságot, boldogságot, foglalkozni, pillantásra, feltétlenül, megváltozik, szemlélőnek, végbemennie, intézhetjük, mindenkinek, fejlesztése, krisztusban, békességről, megkérdezed, keresztyén, valamiféle, önhipnózis, szubjektív, többlettel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 809
  • e Hét: 14383
  • e Hónap: 26258
  • e Év: 214060
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.