Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kegyelemarzenál
  2016-08-02 17:32:48, kedd
 
  ...Sohasem felejtem el azt a jelenetet, amelynek 1991 októberében voltam szemtanúja a Szovjetunióban. Az útról hazatérvén egy kis könyvecskében meg is jelentettem a történetet, de talán ideje újra felidézni. A szovjet birodalom akkortájt már szétesőben volt, Gorbacsovot csak egy hajszál tartotta hivatalában, Jelcin hatalma pedig napról napra erősödött. Az ország vezetése a keresztyének segítségét kérte az erkölcs újraalapozásához, és magam is része lehettem a delegációnak, amely ez ügyben tárgyalásokat folytatott.
Gorbacsov és valamennyi kormánytisztviselő kedvesen fogadott bennünket, ám csoportunkból néhány sokat megélt ,,öreg róka" arra figyelmeztetett: a KGB-székházban ne számítsunk majd ilyen szíveslátásra. Igaz, ami igaz, Félix Dzserdzsinszkij székház előtti szobrát ledöntötte a tömeg a talapzatáról, ám az emléke továbbra is ott kísért az épület falai között. A hírhedt férfi hatalmas fényképe valóban ott függött a tárgyaló egyik falán. A faborítású terem ajtajában kifejezéstelen arcú, szenvtelen ügynökök álltak merev vigyázzállásban, éppen úgy, mint a filmekben. Mi is önkéntelenül kihúztuk magunkat, amikor a KGB alelnöke, Nyikoláj Sztoljarov tábornok bemutatkozott a delegációnak.
-Az, hogy most önökkel találkozom - kezdte -, olyan meglepő fordulat, amelyet a legragyogóbb képzelőerővel bíró regényíró sem álmodhatott volna meg.
Valljuk be, ebben igaza volt. Meg is hökkentünk mind, amikor így folytatta:
-Mi, a Szovjetunió polgárai, elismerjük, hogy mulasztást követtünk el azzal, hogy nem elfogadó módon viszonyultunk a keresztyén hitet gyakorló embertársainkhoz. Csakhogy amíg nem jutunk őszinte bűnbánatra, amíg a nép nem tér vissza a hithez, addig a politika sem juthat dűlőre. Ezt a keresztet nekem kell elhordoznom. A tudományos ateizmus azt állította, hogy a vallás megosztja az embereket. Ma már látjuk, hogy ennek épp az ellenkezője igaz: csak az istenszeretet képes őket egyesíteni.
Nem győztük forgatni a fejünket. Hol tanulta ez az ember azt a kifejezést, hogy ,,keresztet elhordoznom"? És a másikat, a ,,bűnbánatot"? Vajon jól fordította le a tolmács? Szemem sarkából Péter és Anita Dejnekát figyeltem, akiket keresztyén misszió munkájuk miatt tizenhárom éve kiutasítottak az országból, most pedig itt kávézgatnak a KGB-székházban.
A finom modorú, szelíd Joel Nederhood, aki a református egyház számára készített televizió -és rádió műsorokat a következő kérdést intézte Sztoljarovhoz: -Tábornok úr, sokan olvastuk Szolzsenyicin beszámolóját a Gulágról, sőt, vannak köztünk olyanok, akiknek rokonaik is odavesztek.
A merész kérdés igen csak váratlanul érte a csoport többi tagját. A teremben megfagyott a levegő. -Mint tudjuk, a fogolytáborok az önök felügyelete alá tartoztak, és ugyanez mondható el az ennek az épületnek az alagsorában található börtönről is. Hogyan kívánja rendezni a múltnak ezt a szakaszát?
Sztoljarov megfontolt választ adott: -Említettem a bűnbánat kérdését. Ezt a lépést mindenképpen meg kell tegyük. Gondolom, ismerik Abuladze hasonló témájú, Vezeklés című filmjét. Nos, e vezeklés nélkül nincs peresztrojka. Itt az ideje, hogy vezekeljünk a múltért. Megszegtük a tízparancsolatot, ennek fizetjük ma az árát.
Én is láttam a Vezeklést, éppen ezért találtam meglepőnek, hogy Sztoljarov erre utalt. A filmben képet kapunk a feljelentésekről, az elfogatásokról, a templomégetésekről - vagyis mindarról ami miatt a KGB-t, különösen a vallással szemben, kiváltképp könyörtelennek tartották az emberek. Sztálin uralma idején a becslések szerint 42000 pap vesztette életét. A papok száma 380000-ről 172-re csökkent. 1000 kolostort, 60 teológiai szemináriumot zártak be, és minden 100 ortodox templomból 98-at megszüntettek.
A Vezeklés egy vidéki kisváros szemszögéből fest képet a kegyetlenkedésekről. A film legmegrendítőbb jelenetében az asszonyok a folyón odaúsztatott faszállítmányt kutatják át egy sártól tocsogó fatelepen.
A gerendákat férjeik vágták ki a fogolytáborban, az asszonyok ezek között keresnek elrejtett üzeneteket. Egyikük, miután a fa kérgébe vésve megtalálja férje nevének kezdőbetűit, zokogva öleli magához a fahasábot - ez az egyetlen kapocs közte és a szeretett férfi között, akit nem ölelhet. A film végén egy parasztasszonyt látunk, aki a templomhoz vezető utat keresi. Miután megtudja, hogy rossz felé indult, így szól: ,,Mi haszna egy olyan utcának, amely nem templomhoz vezet?"
Mi meg itt üldögélünk a zsarnokság főhadiszállásán, épp a fogdák fölött, amelyek valamelyikében Szolzsenyicint is vallathatták, és a KGB második embere szinte ugyanezt kérdezi tőlünk: mi haszna egy olyan útnak, amely nem a bűnbánathoz, a tízparancsolathoz, a templomhoz vezet?
A beszélgetés hirtelen új fordulatot vett, amikor Alex Leonovics emelkedett szólásra. Alex addig a főasztalnál ült, és Sztoljanovnak tolmácsolt. Belorusz születésű volt, és a sztálini terror elől menekült az Egyesült Államokba. Negyvenhat éve készített és sugárzott keresztyén rádióműsorokat szülőhazájába, bár a szovjetek sokszor zavarták ezeket az adásokat. Sok olyan keresztyént ismert személyesen, aki üldöztetést és kínzásokat szenvedett el a hite miatt. Az, hogy éppen ő tolmácsolhatja a KGB ilyen magas rangú képviselőjének a megbékélésről szóló szavait, meglehetősen valószerűtlen és felfoghatatlan volt számára.
Ez a keménykötésű, nagyapakorú férfi egy személyben testesítette meg az imaharcosok seregét, akik jó fél évszázadon át könyörögtek a változásért - vagyis pontosan azért a fordulatért, amelynek itt szemtanúi lehettünk. Alex szelíden, megfontoltan fordult Sztoljarovhoz:
-Tábornok úr, az én családomból többen is az ön hivatalának estek áldozatául. Magam is arra kényszerültem, hogy elhagyjam szeretett szülőföldemet. A nagybátyámat, aki igen közel állt hozzám, szibériai munkatáborba hurcolták, és soha nem tért vissza onnan. Tábornok úr: az imént azt mondta, a bűnbánat útjára tért. Nekünk pedig Krisztus megmondta, mit kell tennünk: a családom és a Gulágon elhunyt nagybátyám nevében most megbocsátok önnek.
A következő pillanatban Alex, a keresztyén evangélista odalépett Sztoljarovhoz, a KGB elnökhelyetteséhez, és amúgy oroszosan megölelgette. Közben Sztoljarov súgott valamit Alex fülébe. Később mi is megtudtuk, hogy mit: - Életemben csak kétszer sírtam. Először akkor, amikor az anyám meghalt, másodszor pedig ma este.
Hazafelé a buszon Alex azt mondta: - Úgy érzem magam, mint Mózes. Megláthattam az ígéret földjét. Most már készen állok, jöhet a megdicsőülés.
A velünk utazó fotós nem volt ennyire derűlátó. - Színjáték volt az egész - mondta. - Csak megjátszották magukat az amerikaiak kedvéért. Én nem tudok hinni nekik.
Később azonban ő is elbizonytalanodott, s még bocsánatot is kért: -Lehet, hogy én tévedek. Most már magam sem tudom, mit higgyek...

Philip Yancey
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: feljelentésekről, tízparancsolatot, újraalapozásához, embertársainkhoz, vigyázzállásban, legmegrendítőbb, figyelmeztetett, főhadiszállásán, dzserdzsinszkij, parasztasszonyt, szovjetunióban, képviselőjének, tolmácsolhatja, elfogatásokról, könyörtelennek, faszállítmányt, rádióműsorokat, fogolytáborban, kifejezéstelen, felfoghatatlan, valamelyikében, szolzsenyicint, sztoljarovhoz, megjátszották, képzelőerővel, szíveslátásra, szemináriumot, csoportunkból, tárgyalásokat, szülőhazájába, viszonyultunk, könyvecskében, megszüntettek, istenszeretet, bemutatkozott, kiutasítottak, útról hazatérvén, szovjet birodalom, hajszál tartotta, ország vezetése, keresztyének segítségét, erkölcs újraalapozásához, emléke továbbra, épület falai, hírhedt férfi, tárgyaló egyik, faborítású terem, legragyogóbb képzelőerővel, keresztyén hitet, keresztet nekem, tudományos ateizmus, vallás megosztja, Félix Dzserdzsinszkij, Nyikoláj Sztoljarov, Anita Dejnekát, Joel Nederhood, Alex Leonovics, Egyesült Államokba, Közben Sztoljarov, Philip Yancey,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jánosházy György: Fogd a kezem  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Szép estét  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Pitypang szökőkút  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  képre írva  Tanmese  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A pitypang legendája  Előfordul, hogy  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  James Allen  Egyszerű  Szép estét kedves látogatóimna...  40 felett  Szép estét  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Vito Giaquinto gondolata  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  képre írva  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Magyar költészet napja  Hamvas Béla  Isten hűségének mértéke  39 ígéret  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  képre írva  Facebookon kaptam  különleges  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyámról való emlékek  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimn...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jó éjszakát  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ma van a magyar költészet napj...  Minden tavaszból őrizz..  Jan Twardowski - Siessünk  Sorsunk miatt...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  ajándék, mellyel meglepem  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Ott van  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
útról hazatérvén, szovjet birodalom, hajszál tartotta, ország vezetése, keresztyének segítségét, erkölcs újraalapozásához, emléke továbbra, épület falai, hírhedt férfi, tárgyaló egyik, faborítású terem, legragyogóbb képzelőerővel, keresztyén hitet, keresztet nekem, tudományos ateizmus, vallás megosztja, ellenkezője igaz, istenszeretet képes, finom modorú, református egyház, következő kérdést, merész kérdés, csoport többi, teremben megfagyott, önök felügyelete, alagsorában található, bűnbánat kérdését, lépést mindenképpen, filmben képet, vallással szemben, becslések szerint, papok száma, vidéki kisváros, film legmegrendítőbb, folyón odaúsztatott, sártól tocsogó, gerendákat férjeik, asszonyok ezek, fahasábot &#8211, egyetlen kapocs, szeretett férfi, film végén, parasztasszonyt látunk, templomhoz vezető, olyan utcának, zsarnokság főhadiszállásán, fogdák fölött, olyan útnak, templomhoz vezet, beszélgetés hirtelen, sztálini terror, szovjetek sokszor, hite miatt, megbékélésről szóló, személyben testesítette, imaharcosok seregét, változásért &#8211, bűnbánat útjára, következő pillanatban, keresztyén evangélista, anyám meghalt, buszon Alex, ígéret földjét, velünk utazó, egész &#8211, amerikaiak kedvéért, feljelentésekről, tízparancsolatot, újraalapozásához, embertársainkhoz, vigyázzállásban, legmegrendítőbb, figyelmeztetett, főhadiszállásán, dzserdzsinszkij, parasztasszonyt, szovjetunióban, képviselőjének, tolmácsolhatja, elfogatásokról, könyörtelennek, faszállítmányt, rádióműsorokat, fogolytáborban, kifejezéstelen, felfoghatatlan, valamelyikében, szolzsenyicint, sztoljarovhoz, megjátszották, képzelőerővel, szíveslátásra, szemináriumot, csoportunkból, tárgyalásokat, szülőhazájába, viszonyultunk, könyvecskében, megszüntettek, istenszeretet, bemutatkozott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 317 db bejegyzés
Összes: 35882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 89
  • e Hét: 2595
  • e Hónap: 14470
  • e Év: 202272
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.