Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan változhat meg az énképünk?
  2016-08-14 18:21:11, vasárnap
 
 
Alapige: 1Korinthus 3,21 - 4,7


Vajon hogyan jutott el Pál abba a nagyszerű állapotba, hogy képes volt megfeledkezni önmagáról? Ha odafigyelünk rá, megérthetjük. Először ezt mondja: ,,Nem érdekel, mit gondoltok rólam - de az sem, hogy én mit gondolok magamról." Más szóval: sem a környezetétől, sem saját magától nem várja, hogy ítéletet mondjon róla. Aztán így folytatja: ,,Tiszta a lelkiismeretem, de ettől még nem vagyok ártatlan." Az ,,ártatlan"-nak fordított kifejezés a ,,megigazít" igéből ered, amelyet gyakran használ az apostol a rómaiakhoz és a galatákhoz írt leveleiben. Itt arra utal vele, hogy még ha tiszta is a lelkiismerete, ez nem igazítja meg, vagyis nem teszi igaz emberré.
Pál ugyanarra vágyott, amire Madonna is vágyik, és ami után mindnyájan sóvárgunk, ez pedig nem egyéb, mint egy végérvényes ítélet, amely megcáfolhatatlanul kimondja, hogy fontosak és értékesek vagyunk. Ezt az ítéletet szeretnénk hallani életünk minden egyes napján, bármilyen helyzetben legyünk, és bármilyen emberek vegyenek is körül bennünket. Ez pedig azt jelenti, hogy naponta ítélőszék elé állunk - nap nap után folyton visszarendeljük magunkat a tárgyalóterembe. Bizonyára észrevettük, hogy Pál is bíróságot említ, amikor azt mondja, nem érdekli, hogy mit gondolnak róla a korinthusiak. Vajon miért teszi ezt, hiszen a korinthusi gyülekezet végtére is nem volt bíróság? Véleményem szerint az apostol képletesen fogalmaz. Azt mondja, hogy az önértékeléssel - legyen az akár magas, akár alacsony - az a baj, hogy minden egyes napon bíróság elé kényszerül az ember, ahol azután ítéletet mondanak fölötte. Mindannyiunknak így működik a személyisége. A tárgyalóteremben a vád és a védelem képviselője vár bennünket, és minden egyes cselekedetünk vagy az egyikük, vagy a másikuk számára szolgál bizonyítékul. Vannak napok, amikor úgy érezzük, hogy nyert ügyünk van, máskor viszont határozottan vesztésre állunk. Pál azonban azt állítja, hogy rájött a titok nyitjára. Neki ezentúl nem kell bíróság elé állnia. Ő soha többé nem teszi be a lábát a tárgyalóterembe. Azoknak az időknek vége, mert felette már kimondták a végérvényes ítéletet.
Hogyan lehetséges ez? Pál nagyon egyszerűen fogalmazza meg a választ. Tisztában van vele, hogy a korinthusiak nem nyilváníthatják igazzá, de ő sem nyilváníthatja igazzá saját magát. És hogyan fogalmaz ezek után? Az Úr a bírája, és ő az egyedüli, akinek valóban számít a véleménye.
Észrevettük-e, hogy Jézus Krisztus evangéliuma az egyetlen, amely már azelőtt kimondja felettünk az ítéletet, hogy bármit is cselekedtünk volna? Az ateisták gyakran arra építik fel az énképüket, hogy jó emberként élnek. Jónak tartják magukat, és remélik, hogy előbb vagy utóbb ki is mondják felettük az ítéletet, amely megcáfolhatatlanul jó embernek minősíti őket. Számukra a teljesítmény szolgál az ítélet alapjául. A buddhisták esetében is megfelelő teljesítmény szükséges a kedvező ítélethez, és nincs ez másként a muzulmán hívőkkel sem. Minden egyes napon bíróság elé kell állniuk, hogy ítéletet hirdessenek felettük - és éppen ez a baj. Pál azonban a keresztyén hit hírnökeként azt mondja, hogy nem a teljesítmény szolgál alapul az ítélethez, hanem az ítélet vezet el a megfelelő teljesítményhez. Ha hitre jutunk Krisztusban, Isten abban a pillanatban kihirdeti rólunk: Ez az én szeretett fiam, akiben gyönyörködöm. Vagy a Róma 8,1 szerint: ,,Nincs tehát már semmi kárhoztatásuk azoknak, akik a Krisztus Jézusban vannak". Isten rögtön a hitre jutásunk pillanatában nekünk tulajdonítja Krisztus tökéletes teljesítményét, mintha csak mi magunk vittük volna véghez, és befogad bennünket a családjába. Így aztán nekünk ugyanúgy mondhatja, amit egykor Krisztusnak is mondott: ,,Te vagy az én szeretett Fiam, akiben én gyönyörködöm."
Az ítélet tehát megszületett, így ezentúl az ítéletre hagyatkozva cselekedhetünk és teljesíthetünk. Mivel Isten szeret és elfogad bennünket, semmit sem kell tennünk csak azért, hogy összehozzunk egy tetszetős önéletrajzot. Nem kell azért tennünk dolgokat, hogy jó színben tűnjünk fel, hanem pusztán a cselekvés öröméért cselekedhetünk. Azért segíthetünk másokon, hogy ők segítséget kapjanak - nem pedig azért, hogy mi jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és legyen mivel büszkélkednünk.
Az identitástudat minden egyéb formájával és minden más ,,kitűzővel" vagy érdemrenddel, amelyet odaítélünk magunknak, az a probléma, hogy a megfelelő teljesítménnyel igyekszünk kivívni a kedvező ítéletet. Még ha biztonságérzetet is ad, ha jó embernek, szabad embernek, vallásos embernek vagy erkölcsös embernek tituláljuk magunkat, az ítéletet ilyenkor is a teljesítményünk alapján várjuk, csakhogy hiába. A végérvényes ítélet soha nem fog elhangozni - ezt állítja Madonna is, és ő már csak tudja. Madonna sok mindent elért, amit én vagy az olvasó soha nem fogunk elérni, de még az ő teljesítménye sem bizonyult elegendőnek. Hiába olyan tehetséges, hiába olyan rátermett, és hiába tett már annyi mindent, saját bevallása szerint még mindig nem hirdették ki felette végérvényesen a hőn áhított ítéletet. A végérvényes ítéletet tudniillik nem lehet teljesítménnyel kiérdemelni.
A keresztyénség esetében azonban éppen fordítva történik: az ítélet szüli a teljesítményt. Bármily furcsán hangzik, így igaz: először születik meg az ítélet, és csak azután a teljesítmény. Hogy ez miként lehetséges? Íme Pál válasza: ő már elhagyta a tárgyalótermet, és véget ért a pere. Miért? Azért, mert Jézus Krisztus állt helyette a bíróság elé. Jézust idézték be és ellene folytattak eljárást. Igazságtalan eljárás volt, amely koholt vádak alapján, részrehajló bírák előtt zajlott, de Jézus nem zúgolódott. Mint a bárány a nyírói előtt, mindvégig néma maradt. Megverték, megostorozták és meggyilkolták. Hogy miért? Helyettünk. Magára vállalta az általunk elkövetett bűnöket, és helyettünk lépett a vádlottak padjára, hogy felettünk soha többé ne ítélkezzen senki. Nem kell tehát egyebet tennünk, mint arra kérni Istent, hogy fogadjon el bennünket arra tekintettel, amit az Úr Jézus tett értünk. Ekkor az a személy, akinek a véleménye egyedül számít, ránk tekint, és a föld minden drágakövénél értékesebbnek lát bennünket.
Ugyan mit számít ezek után, ha háborgatnak minket vagy nem vesznek rólunk tudomást? És miért aggódnánk amiatt, hogy mit látunk, amikor a tükörbe nézünk?
Hadd szóljak most azokhoz, akik számára mindez merőben új, de szeretnének hinni benne. Szeretném, ha tudnák, hogy sokan vannak, akik nem látják a különbséget a keresztyén önazonosság és az identitástudat más formái között. Az ilyen emberek keresztyénnek nevezik magukat, és úgy vélik, hogy a viselkedésükkel nem csupán megütik a mércét, hanem jóval azon felül teljesítenek: rendszeresen járnak templomba, és ezért bíznak benne, hogy Isten egy napon magához veszi majd őket. Hadd mondjam el, hogy az igazi keresztyén identitástudat gyökeresen eltér minden más identitástudattól. Ha felhagyunk azzal, hogy szüntelenül magunkkal legyünk elfoglalva, akkor végre elhagyhatjuk a tárgyalótermet. Az ügyünket lezárják, és kihirdetik az ítéletet. Lehet, hogy ez nagyon újszerűen hangzik. Arra bátorítom az olvasót, hogy keressen és kutasson tovább, és tegye fel a kérdéseit, mert rengeteg a felfedeznivaló. Ebben a rövid kis írásban is sok mindenről szó esett, hiszen tömérdek apró kirakódarabkából áll össze a teljes kép. ,,Miért kellett Jézusnak meghalnia?" ,,Miért támadt fel a halálból?" ,,Vajon tényleg Isten Fia volt?" Ne hagyjon fel a kutatással mindaddig, amíg maga előtt nem látja a teljes képet annak hű valójában!
Persze lehetséges, hogy egészen más helyzetben van. Talán már évek óta hisz az evangéliumban. DE - és ezt nem véletlenül írom nagy betűvel - nap nap után azt veszi észre, hogy már megint ott áll a vádlottak padján. Nem érzi azt, amit Pál apostol, hanem folyton az ítéletet várja. Ez esetben nem mondhatok mást önnek, mint hogy újra meg újra át kell élnünk az evangéliumot, valahányszor imádkozunk vagy templomba megyünk, ha pedig átéltük, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit keresünk még mindig a tárgyalóteremben. Nem kellene ott lennünk, hiszen a tárgyalásunkat régen berekesztették.
Pálhoz hasonlóan mi is bátran mondhatjuk: ,,Nem érdekel, mit gondolnak rólam - de az sem, hogy én mit gondolok magamról. Egyedül az érdekel, hogy az Úr mit gondol rólam." Ő pedig ezt mondta: ,,Nincs tehát már semmi kárhoztatásuk azoknak, akik a Krisztus Jézusban vannak", és ,,te vagy az én szeretett fiam, akiben gyönyörködöm." Legyen ez valósággá mindannyiunk életében!

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: kirakódarabkából, tárgyalóteremben, biztonságérzetet, viselkedésükkel, tárgyalóterembe, teljesítménnyel, nyilváníthatják, mindannyiunknak, teljesítményünk, teljesítményhez, visszarendeljük, tárgyalótermet, önértékeléssel, identitástudat, tárgyalásunkat, lelkiismeretem, teljesíthetünk, teljesítményét, cselekedhetünk, nyilváníthatja, berekesztették, büszkélkednünk, felfedeznivaló, meggyilkolták, kárhoztatásuk, keresztyénség, megostorozták, evangéliumban, keresztyénnek, lelkiismerete, környezetétől, teljesítményt, cselekedetünk, végérvényesen, teljesítménye, értékesebbnek, nagyszerű állapotba, végérvényes ítélet, ítéletet szeretnénk, korinthusi gyülekezet, apostol képletesen, önértékeléssel –, akár magas, védelem képviselője, másikuk számára, titok nyitjára, időknek vége, végérvényes ítéletet, ateisták gyakran, teljesítmény szolgál, ítélet alapjául, buddhisták esetében, Jézus Krisztus, Krisztus Jézusban, Mivel Isten, Isten Fia, Timothy Keller,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az élet  Jó éjszakát  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Síró nő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nemzeti  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kezdet  Szép estét kedves látogatóimna...  Hernádkak  Március 15-re emlékve  Alvó baby  Könnyáztatta asszonysorsok  Sajnos ezt elBalogozták  Síró nő  Szép estét kedves látogatóimna...  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Március 15 emlékére virágba bo...  A gyomorrontás tojással is kez...  A szív és a cselekvés egységes...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Mai harmónia kártyám  Az ünnepről  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A gyász  1848. március 15-én  Ne engedd el kezem!  Ted Engstrőm gondolata  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  A csonk és a facsemete  Nem kell ide békemenet  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Jó éjszakát  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Az élet  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Nemzeti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szabó Norbert – Szabadsá...  Nemzeti  Márciusi eső  Dóró Sándor: Ma  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Március 15 emlékére virágba bo...  Alvó cica  Magyarország ilyen hely.  Ne engedd el kezem!  Isten áldja  Esti kép  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Síró nő  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Törött csészék  Nyíljatok meg  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Könnyáztatta asszonysorsok  Mai harmónia kártyám 
Bejegyzés Címkék
nagyszerű állapotba, végérvényes ítélet, ítéletet szeretnénk, korinthusi gyülekezet, apostol képletesen, önértékeléssel &#8211, akár magas, védelem képviselője, másikuk számára, titok nyitjára, időknek vége, végérvényes ítéletet, ateisták gyakran, teljesítmény szolgál, ítélet alapjául, buddhisták esetében, kedvező ítélethez, muzulmán hívőkkel, ítélet vezet, megfelelő teljesítményhez, pillanatban kihirdeti, hitre jutásunk, ítélet tehát, ítéletre hagyatkozva, tetszetős önéletrajzot, cselekvés öröméért, identitástudat minden, megfelelő teljesítménnyel, kedvező ítéletet, ítéletet ilyenkor, teljesítményünk alapján, olvasó soha, keresztyénség esetében, ítélet szüli, nyírói előtt, általunk elkövetett, vádlottak padjára, véleménye egyedül, föld minden, tükörbe nézünk, keresztyén önazonosság, ilyen emberek, napon magához, igazi keresztyén, ügyünket lezárják, kutatással mindaddig, teljes képet, vádlottak padján, ítéletet várja, tárgyalásunkat régen, kirakódarabkából, tárgyalóteremben, biztonságérzetet, viselkedésükkel, tárgyalóterembe, teljesítménnyel, nyilváníthatják, mindannyiunknak, teljesítményünk, teljesítményhez, visszarendeljük, tárgyalótermet, önértékeléssel, identitástudat, tárgyalásunkat, lelkiismeretem, teljesíthetünk, teljesítményét, cselekedhetünk, nyilváníthatja, berekesztették, büszkélkednünk, felfedeznivaló, meggyilkolták, kárhoztatásuk, keresztyénség, megostorozták, evangéliumban, keresztyénnek, lelkiismerete, környezetétől, teljesítményt, cselekedetünk, végérvényesen, teljesítménye, értékesebbnek, megfeledkezni, tulajdonítja, drágakövénél, igazságtalan, teljesítmény, korinthusiak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 104 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 870
  • e Hét: 3772
  • e Hónap: 65441
  • e Év: 184533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.