Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nekem is vannak jogaim!
  2016-08-14 18:32:33, vasárnap
 
  ,,Bizonyos elidegeníthetetlen jogok"... ,,Legyen úgy, ahogy te akarod!"... ,,Jogod van hozzá - jogod van a jól elkészített csirkéhez!" A Függetlenségi Nyilatkozattól a gyorséttermi csirkéig. A ,,jogom van hozzá" kijelentés a nyugati civilizáció csatakiáltása lett. A mi nemzedékünkben különösen igaz ez a nőkre.
A modernkori feminista mozgalom születésének és fennmaradásának kulcsa az volt, hogy meggyőzzék a nőket, tüntessenek a ,,jogaikért" és követeljék ki azokat: a szavazati jogot, a házimunka rabigájától való szabadság jogát, az egyenlő munkavállalási lehetőségek jogát, az egyenlő fizetések jogát, a saját testünk irányításának jogát, a szókimondáshoz való jogot, a jogot ahhoz, hogy azt tegyük amit akarunk és azok legyünk amik csak akarunk, a jogot arra, hogy szabadok legyünk a férjünk nevétől, és mindenféle ,,férfiuralomtól."
Elhitették a nőkkel, hogy a boldogsághoz és szabadsághoz vezető út a jogaik követelése. Hiszen ,,ha te nem állsz ki a saját jogaidért, senki más nem fog kiállni értük"! Ennek ellenére meggyőződésem, hogy a nők mai boldogtalanságának egyik jelentős, ha nem fő oka pont a nők jogaiért való harc. Nap mint nap hallom nőktől, hogy a ,,jogaikért való kiállás" nem mindig váltotta be a hozzájuk fűzött ígéreteket:

A ,,megvannak a saját jogaim" hozzáállás sok felesleges vitát okozott, ami boldogtalansághoz vezetett.

--------------------------------------------------------

Amikor kiállok a jogaimért, és követelem, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogyan én akarom, átmeneti boldogságot érzek, ám ezt hamarosan követi az elkeseredés.

Tény, hogy a sikeres kapcsolatok és az egészséges kultúrák nem a jogok követelésére, hanem pont a jogok feladására épülnek. Még a közlekedési szabályok is ezt az elvet tükrözik. Olyan jelzőtáblát még nem láttunk, ami azt jelentette, hogy ,,Önnek elsőbbsége van", de olyat igen, ami azt jelenti, hogy ,,Elsőbbségadás kötelező". A forgalom így megy a legjobban, s az életünk is így működik a legjobban.
Ennek ellenére a jogok követelésének elvét szinte a levegővel szívjuk be. A hatvanas évek zűrzavara és lázadása is olyan filozófiából eredt, mely a jogokat népszerűsítette. Ez a filozófia a keresztyén kultúrát is áthatotta. Belopódzik beszélgetéseinkbe. Átformálta az életről alkotott szemléletünket. Ma azt feltételezzük, hogy

*jogunk van a boldogsághoz;
*jogunk van ahhoz, hogy megértsenek;
*jogunk van ahhoz, hogy szeressenek;
*jogunk van egy bizonyos életszínvonalhoz, méltányos fizetéshez, tisztességes juttatásokhoz;
*jogunk van egy jó házassághoz;
*jogunk van egy társhoz és a romantikához;
*jogunk van ahhoz, hogy a munkahelyünkön tisztelettel bánjanak velünk;
*jogunk van ahhoz, hogy a férjünk értékeljen, és a gyermekeink megbecsüljenek;
*jogunk van a szabadidőhöz, és bizonyos számú szabadnaphoz;
*jogunk van egy jóízű alváshoz;
*jogunk van ahhoz, hogy a férjünk is beszálljon a házimunkába.

S ami a legfontosabb, ha valamely jogodon csorba esne, jogod van tiltakozni! Jogod van dühösnek lenni. Jogod van a depresszióhoz. Jogod van lépni egy helyzetben. Jogod van ragaszkodni a jogaidhoz!
Az ószövetségi próféta, Jónás, remekül illusztrálja, milyen az, ha ragaszkodunk a jogainkhoz, majd feldühödünk, amikor megtépázzák őket. Jónás úgy érezte, jogában áll nem kedvelni a pogány ninivebelieket, jogában áll ott szolgálni, ahol csak akar, jogában áll végignézni, ahogyan Isten elítéli a ninivebelieket.
Amikor Isten nem úgy cselekedett, ahogyan Jónás azt elvárta, ,,nagyon rosszul esett ez Jónásnak, és megharagudott" (Jónás 4:1). Olyan dühös lett, hogy könyörgött Istennek, vegye el az életét. Öngyilkos gondolatai egy érzelmi dühroham eredményei voltak.
Amikor az Úr válaszolt Jónásnak, nem érzett együtt Jónás megsebzett érzéseivel, nem próbálta legyezgetni Jónás egóját. Helyette a duzzogó prófétát a méltányosság kérdésével állította szembe: ,,Igazad van-e, hogy haragszol?" (4.vers)
Jónás nem válaszolt a kérdésre.
Inkább kiment Ninive határába, átmeneti szállást épített, leült és várta, hogy meggondolja-e magát Isten, és elpusztítja-e végre a várost. Isten, szerető kedvessége és irgalma miatt, ,,úgy intézte, hogy egy bokor nőjön Jónás fölé, árnyékot tartva a feje fölött, és megvédje a rosszulléttől. Jónás nagyon örült a bokornak." (6.vers)
Látod, Jónás érzelmeit egyértelműen az befolyásolta, hogy a jogai érvényesültek-e vagy sem. Jónásnak egyáltalán nem tetszett, mi több, haragos volt, amikor Isten irgalmas volt a pogányokhoz, akiket ő megvetett. Viszont amikor Isten a forró, keleti nap elől védelemről gondoskodott, Jónás örült.
Öröme azonban csak rövid ideig tartott, mert másnap Isten egy férget küldött, ami megrágta a bokrot, és az elfonnyadt. Aztán forró szelet és égető napot küldött Isten, míg Jónás el nem ájult. A depressziós próféta ismét a halálért könyörgött. Isten ekkor ismét kihívást intézett Jónás jogai ellen: ,,Igazad van-e, amikor haragszol emiatt a bokor miatt? Ő így felelt: Igazam van! Haragszom mindhalálig!" (9.vers)
Jónás úgy érezte, joga van ahhoz, hogy a saját életét és a környezetét is irányítsa, hogy úgy menjenek a dolgok, ahogy neki tetszik, és joga van ahhoz is, hogy feldühödjön, amikor mindez meghiúsul. A jogaihoz való ragaszkodás miatt instabillá, elszigeteltté vált, és elidegenedett Istentől.
Szomorú, de Jónás története gyakran saját magamra emlékeztet. Túl gyakran kapom azon magam, hogy bosszankodom és ingerült vagyok, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan én akarom. Ha valaki hoz egy döntést az irodában, ha udvariatlan sofőrrel akadok össze az autópályán, ha hosszú a sor a pénztárnál, ha egy családtag meggondolatlanul mond valamit, ha egy barát kicsit megsért (valósan vagy vélten), ha valaki nem teljesíti, amit megígért, ha felébreszt egy telefonhívás pont akkor, amikor végre sikerült elaludnom - ha ragaszkodom a jogaimhoz, akkor a legcsekélyebb jogsértéstől is kedvetlennek, feszültnek, és dühösnek érzem magam.
A kizárólagos módja annak, hogy leszálljunk erről az érzelmi hullámvasútról az, ha átadom a jogaimat Annak, akié végső soron minden jog. Ez az Igazság, és az Igazság szabaddá tesz.

Nancy Leigh DeMoss
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: életszínvonalhoz, meggondolatlanul, népszerűsítette, fennmaradásának, munkahelyünkön, nemzedékünkben, nyilatkozattól, ninivebelieket, szemléletünket, megbecsüljenek, szókimondáshoz, hullámvasútról, férfiuralomtól, munkavállalási, depresszióhoz, rosszulléttől, megharagudott, érvényesültek, juttatásokhoz, csatakiáltása, feltételezzük, követelésének, elsőbbségadás, meggyőződésem, elszigeteltté, elidegenedett, függetlenségi, irányításának, legcsekélyebb, boldogsághoz, szabadsághoz, szabadnaphoz, szabadidőhöz, követelésére, tisztességes, legfontosabb, gyorséttermi csirkéig, nyugati civilizáció, modernkori feminista, szavazati jogot, házimunka rabigájától, egyenlő munkavállalási, egyenlő fizetések, saját testünk, szókimondáshoz való, jogot ahhoz, jogot arra, férjünk nevétől, jogaik követelése, saját jogaidért, hozzájuk fűzött, saját jogaim”, Függetlenségi Nyilatkozattól, Amikor Isten, Nancy Leigh DeMoss,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem tudhatod  Png csokor  Az igazi szeretetért rendszeri...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Bertolt Brecht -től idézet  Png csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem tudhatod  Gonosz démon-álarc  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Png nő  A televizió nem a kultúrát kép...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Ágai Ágnes – Csendélet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Mi lenne ha  Szívem tiéd  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Adakozás  Facebookon kaptam  Png kutya  Nevem  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png férfi  Reggel van  Nagyi telefonál  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Makszim Gorkij gondolata  Elköszönt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Kövesd a cowboyt!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Julian Brass gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Png férfi  Facebookon kaptam  Akarat  Őrizkednünk kell...  A másik dolog,  Png telefon  A televizió nem a kultúrát kép...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png kutya  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy bizonyos határt  Egy maradéktalanul uralt világ  Gyökössy Endre - Virágok virág...  képre írva  Kaffka_Margit  Szívem tiéd  Rátalálsz  Alvó cicák  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 21  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép álmokat!  Png virág  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Jó éjszakát  s immár én is felragyogva, ért...  Éretlen vers  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
gyorséttermi csirkéig, nyugati civilizáció, modernkori feminista, szavazati jogot, házimunka rabigájától, egyenlő munkavállalási, egyenlő fizetések, saját testünk, szókimondáshoz való, jogot ahhoz, jogot arra, férjünk nevétől, jogaik követelése, saját jogaidért, hozzájuk fűzött, saját jogaim&#8221, sikeres kapcsolatok, egészséges kultúrák, jogok követelésére, jogok feladására, közlekedési szabályok, elvet tükrözik, jogok követelésének, levegővel szívjuk, hatvanas évek, jogokat népszerűsítette, keresztyén kultúrát, életről alkotott, bizonyos életszínvonalhoz, munkahelyünkön tisztelettel, férjünk értékeljen, gyermekeink megbecsüljenek, jóízű alváshoz, ószövetségi próféta, pogány ninivebelieket, érzelmi dühroham, duzzogó prófétát, méltányosság kérdésével, bokor nőjön, feje fölött, jogai érvényesültek-e, férget küldött, depressziós próféta, halálért könyörgött, bokor miatt, saját életét, jogaihoz való, családtag meggondolatlanul, barát kicsit, telefonhívás pont, legcsekélyebb jogsértéstől, kizárólagos módja, érzelmi hullámvasútról, jogaimat Annak, életszínvonalhoz, meggondolatlanul, népszerűsítette, fennmaradásának, munkahelyünkön, nemzedékünkben, nyilatkozattól, ninivebelieket, szemléletünket, megbecsüljenek, szókimondáshoz, hullámvasútról, férfiuralomtól, munkavállalási, depresszióhoz, rosszulléttől, megharagudott, érvényesültek, juttatásokhoz, csatakiáltása, feltételezzük, követelésének, elsőbbségadás, meggyőződésem, elszigeteltté, elidegenedett, függetlenségi, irányításának, legcsekélyebb, boldogsághoz, szabadsághoz, szabadnaphoz, szabadidőhöz, követelésére, tisztességes, legfontosabb, filozófiából, romantikához, tisztelettel, illusztrálja, méltányosság, születésének, gondoskodott, befolyásolta, egyértelműen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5608
  • e Hét: 17319
  • e Hónap: 46631
  • e Év: 234433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.