Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Harc a tisztaságért
  2016-11-19 14:00:17, szombat
 
  Harc a tisztaságért



,,A tisztaság azt jelenti, hogy szabadok vagyunk a tisztátalanságtól, mindattól, ami megrontja az ízlést vagy az örömet, csökkenti az erőt, vagy valamilyen módon meghamisítja egy ügy eredeti célkitűzését. A tisztaság makulátlanságot jelent, átlátszóságot adalék nélkül, nincs benne mesterkéltség - más szavakkal: minden, ami természetes, abban az értelemben, ahogyan azt a Teremtő eredetileg akarta." (E. Elliot)
Megállapítottuk, hogy Isten rendelése szerint a szexualitás egyedül a házasság keretei között élhető meg. Minden házasságon kívüli szexuális aktust házasságtörésnek, paráznaságnak, tisztátalanságnak nevez a Biblia.
Ha abból indulunk ki, hogy a fiatalok általában 19-25 éves koruk között kerülnek olyan helyzetbe, hogy vállalhatják a családi élet felelősségét, akkor ez azt jelenti, hogy a keresztyén fiatalnak - ha komolyan veszi az Úr Jézus követését házassága előtt 6-12 éven át kell szexuális önmegtartóztatásban élnie.
Ezek a minden keresztyén számára oly döntő évek a kísértések és próbatételek idejét jelentik, olyan időt, amelyben lefektetik a síneket további életük számára. Ezekben a ,,viharos" években vagy olyan személyiséggé érik valaki, aki Isten segítségével megtanulta, hogyan kell győzni. Vagy legyőzi őt a kívánság és a bűn, és hiányzik belőle az a fontos előfeltétel, amelynek alapján további életében hasznos lehet Isten és az emberek számára. A kísértések és szenvedélyek hullámai között vagy Istenbe kapaszkodik, hogy megállhasson, vagy enged, és végül is szeszélyeinek és kívánságainak a játékszerévé válik.
Nem csoda, hogy az ördög mindent felkínál, hogy a fiatal keresztyéneket ebben a korban elcsábítsa és rászedje, s ezáltal további életükben őket, mint Jézus Krisztus tanítványait harcképtelenné tegye.
Mielőtt Dávid harcra indult volna Góliát ellen, bizonyságot tehetett Saulnak arról, hogy előzőleg már a pusztaságban egészen másfajta harcokat vívott. ,,Leterítette a te szolgád az oroszlánt is, a medvét is: így jár majd ez a körülmetéletlen filiszteus is, mint azok közül bármelyik, mivel csúfolta az élő Isten seregét" (1Sám 17,36).
Ott a csendben, távol az emberektől, Dávid megtapasztalta az oroszlánok és a medvék erejét, de Isten hatalmát is. Istennek ez a kemény, de áldott iskolája tette őt képessé arra, hogy nyugodtan és félelem nélkül szálljon szembe az óriás Góliáttal, akitől Izráel harcosai rettegtek.
Ez az oroszlánokkal és medvékkel folytatott rejtett küzdelem sok fiatal keresztyén küzdelméhez hasonlít. Gyakran még szüleiknek és testvéreiknek sincs sejtelmük arról, mennyi kísértés, mennyi veszedelem támad a fiatal emberekre, akik olykor szorultságukban már ,,csak" az Úrhoz tudnak kiáltani segítségért. Azonban éppen ezekben a viharokban formálódik a jellemük, úgyhogy később egészen más hatalmakkal is szembe tudnak szállni.
Az ifjúkori küzdelem a tisztaságért nagy nyomorúsággal, de nagy áldással is jár.
Aki ebben az életkorban megtanulta, hogy szexualitását ne elfojtsa, hanem uralkodjon azon, fontos előfeltételét teremtette meg annak, hogy később jó házastárs legyen.
John White találó képet használ arra, hogy érthetővé tegye ezt a fontos leckét: ,,A szexuális vágy érzékelése Istentől kapott adottság. Ezért nem kell, hogy szégyelljem magam, bűntudatom legyen, vagy féljek. De van, amikor ennek a vágynak azt kell mondanom, mint a kutyámnak: - El veled! Majd máskor, de nem most. - Ahogyan a kutyám, talán nem akar engedelmeskedni. De meg kell fegyelmezni, és nekem kell úrnak lenni fölötte. Ily módon nem elűzöm a kutyámat, de a helyére parancsolom, amikor azt mondom: - El! -, és nem kell szégyenkeznem, ha látogató jön. Ha szégyenkeznem kellene miatta, akkor eldugnám a pincében, és bosszantana, hogy nyöszörög és kaparja az ajtót. De éppen ellenkezőleg. Büszke vagyok rá. Mégis meg kell értetnem vele, hogy hol a helye. Ha ezt nem tenném meg, azzal gondot okoznék neki, magamnak és a vendégeimnek. Hamarosan elveszíteném a barátaimat, mert rossz néven vennék, hogy rájuk ugrál, a tappancsával csapkodja, megkarmolja és megnyaldossa őket. Ezen kívül kutyámat a tapasztalt visszautasítás, amelyet nem képes megérteni, mélyen megsértené és összezavarná. A szexuális vágyat (ahogyan egy jó rendőrkutyát) meg kell fegyelmezni, és egy bizonyos helyre vissza kell parancsolni, ha egészséges egyénekké és nem szexuális vadakká akarunk fejlődni."
Isten megparancsolta Izráel népének, hogy aratásuk zsengéjét és az állataik első fajzását bocsássák az Ő rendelkezésére. Ugyanúgy minden ifjú keresztyénnek el kell döntenie, hogy legjobb szellemi, lelki és testi erejét odaszenteli-e Teremtőjének és Megváltójának, vagy pedig saját szolgálatába állítja, és így eltékozolja.
,,Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból" (Péld 3,9-10).
Ez lenne az oka, hogy oly sok keresztyén ember élete szegényes, terméketlen és örömtelen?
Nem érdemli-e meg Urunk - aki ,,gazdag lévén szegénnyé lett értünk" (2Kor 8,9), azért, hogy minket megszabadítson -, hogy többet adjunk neki annál, mint ami az önszeretet évei után még megmarad?
Janis Joplin, a 70-es évek talán legismertebb popénekesnője az életet ,,az aranydisznó körüli tánc"-nak nevezte, és azt vallotta, hogy ,,jobb tíz éven át élvezni az életet ahogy csak bírjuk, mint elérni a 70 éves kort." Nem volt még harminc éves sem, amikor túladagolt heroin végzett vele. Némi készpénz maradt utána, amelyet végakarata szerint barátai elmulattak San Anselmóban.
Az amerikai Jim Elliot viszont huszonegy éves korában így imádkozott: ,,Uram, gyújtsd meg életem halott rőzsekötegét, add, hogy fellobogjon és érted elégjen. Emészd el életemet, Uram, mert a tiéd az. Nem törekszem hosszú életre, hanem teljesre, olyanra, mint a tiéd volt, Uram Jézus!"
Ő sem volt még harminc éves, amikor 1956-ban, Ecuadorban auka-indiánok meggyilkolták. ,,A Mindenható árnyékában" című hátrahagyott naplója fiatalok százait indította arra, hogy életüket Jézus Krisztus szolgálatába állítsák (magyarul is megjelent).
Mit tudnánk Isten elé vinni, ha még ma elhívna bennünket az örökkévalóságba, és mit hagynánk hátra az embereknek?

Wolfgang Bühne
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: házasságtörésnek, makulátlanságot, engedelmeskedni, körülmetéletlen, megállapítottuk, örökkévalóságba, szorultságukban, harcképtelenné, keresztyéneket, visszautasítás, rendelkezésére, megparancsolta, megszabadítson, megtapasztalta, átlátszóságot, megváltójának, keresztyénnek, meggyilkolták, szégyenkeznem, nyomorúsággal, kívánságainak, testvéreiknek, popénekesnője, paráznaságnak, szeszélyeinek, mesterkéltség, előfeltételét, szexualitását, oroszlánokkal, személyiséggé, vendégeimnek, játékszerévé, elveszíteném, tanítványait, szolgálatába, pusztaságban, ízlést vagy, tisztaság makulátlanságot, szexualitás egyedül, házasság keretei, fiatalok általában, családi élet, keresztyén fiatalnak, minden keresztyén, síneket további, emberek számára, játékszerévé válik, ördög mindent, fiatal keresztyéneket, korban elcsábítsa, pusztaságban egészen, körülmetéletlen filiszteus, Jézus Krisztus, Mielőtt Dávid, John White, Janis Joplin, Uram Jézus, Wolfgang Bühne,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindent de mindent visszakap  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Tavaszi este  Erdei gyöngyvirág  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Márai Sándor tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Egyszerű  Ady Endre - Mindegy átka  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Szép estét kedves látogatóimna...  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Tanmese  Anyámról való emlékek  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Anyámról való emlékek  Alvó cicák  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Már Gárdonyi Géza is méltatta  A sorsod  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Alvó kislány  képre írva  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Hamvas Béla  Mindent de mindent visszakap  jó reggelt  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Magamnak  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Alvó cica  képre írva  Sok ember olyan, mint a kaméle...  IGEN így  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Zilahy Lajos gondolata  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 15  Egyszerű 
Bejegyzés Címkék
ízlést vagy, tisztaság makulátlanságot, szexualitás egyedül, házasság keretei, fiatalok általában, családi élet, keresztyén fiatalnak, minden keresztyén, síneket további, emberek számára, játékszerévé válik, ördög mindent, fiatal keresztyéneket, korban elcsábítsa, pusztaságban egészen, körülmetéletlen filiszteus, medvék erejét, óriás Góliáttal, fiatal emberekre, viharokban formálódik, ifjúkori küzdelem, tisztaságért nagy, életkorban megtanulta, fontos leckét, szexuális vágy, helyére parancsolom, tappancsával csapkodja, tapasztalt visszautasítás, szexuális vágyat, bizonyos helyre, állataik első, önszeretet évei, 70-es évek, életet &#8222, aranydisznó körüli, életet ahogy, tiéd volt, házasságtörésnek, makulátlanságot, engedelmeskedni, körülmetéletlen, megállapítottuk, örökkévalóságba, szorultságukban, harcképtelenné, keresztyéneket, visszautasítás, rendelkezésére, megparancsolta, megszabadítson, megtapasztalta, átlátszóságot, megváltójának, keresztyénnek, meggyilkolták, szégyenkeznem, nyomorúsággal, kívánságainak, testvéreiknek, popénekesnője, paráznaságnak, szeszélyeinek, mesterkéltség, előfeltételét, szexualitását, oroszlánokkal, személyiséggé, vendégeimnek, játékszerévé, elveszíteném, tanítványait, szolgálatába, pusztaságban, vállalhatják, hátrahagyott, felelősségét, tisztaságért, ellenkezőleg, tappancsával, rőzsekötegét, legismertebb, próbatételek, meghamisítja, célkitűzését, segítségével, rendőrkutyát, megnyaldossa, szenvedélyek, megállhasson, összezavarná, teremtőjének, hatalmakkal, előfeltétel, terméketlen, segítségért, fellobogjon, küzdelméhez, leterítette, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 351 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2732
  • e Hét: 11444
  • e Hónap: 23319
  • e Év: 211121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.