Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A bálványok azonosítása
  2017-04-18 23:27:37, kedd
 
  A bálványok azonosítása


Feleslegesnek találom feltenni a kérdést, hogy vannak-e az életünkben az igaz Istennel versengő hamis istenek, mert eleve feltételezem, hogy mindannyiunk életében megbújik egy-egy bálvány. A kérdés az, hogy mihez kezdünk velük. Hogyan láthatunk egyre tisztábban velük kapcsolatban ahelyett, hogy a markukban tartanának bennünket? Hogyan szabadulhatunk meg a bálványainktól, hogy azután számunkra, illetve a körülöttünk élők számára is a lehető legjobb, egészséges és bölcs döntéseket hozhassunk? Miként ismerhetjük fel istenpótlékainkat?
A bálványok leleplezésének egyik lehetséges módja, ha szigorú vizsgálatnak vetjük alá a fantáziavilágunkat. ,,Amit az egyedül töltött időddel kezdesz, az a vallásod" - mondta egyszer William Temple bíboros. Más szóval: az a szívünk igazi istene, ami felé a gondolataink önkéntelenül kanyarodnak, amikor nincs egyéb dolgunk. Miről álmodozunk szívesen? Mi jár a fejünkben, amikor különösebben semmire nem kell koncentrálnunk? Talán szakmai előremenetelünk lehetőségeit latolgatjuk? Vagy anyagi javakról, például egy álomotthonról fantáziálunk? Esetleg egy romantikus kapcsolatról? Ha ez csak olykor-olykor fordul elő, természetesen még nem beszélhetünk bálványimádásról. De tegyük fel a kérdést, hogy miről ábrándozunk rendszeresen, amikor egyedül vagyunk, és milyen gondolatok töltenek el bennünket örömmel és megnyugvással.
Az is segíthet eldöntenünk, hogy miért is rajong igazán a szívünk, ha megvizsgáljuk a költekezési szokásainkat. ,,Mert ahol a te kincsed van, ott van a szíved is" - mondta Jézus (Máté 6,21). Arra megy el a legkönnyebben pénzünk, ami a legkedvesebb a szívünknek. A bálványok egyik árulkodó tulajdonsága, hogy az ember túl sok pénzt költ rájuk, és állandó önmegtartóztatást kell gyakorolnia. Pál apostol azt írta, hogy ha Isten és az ő kegyelme a legfontosabb számunkra a világon, akkor bőkezűen fogunk adakozni a szolgálatra, jótékony célokra és a szegények javára (2Korinthus 8,7-9).
A többségünk azonban a ruházkodásra, a gyerekeinkre vagy olyan státuszszimbólumokra költ a legtöbbet, mint például a ház vagy az autó. Pénzköltési szokásaink tehát leleplezik a bálványainkat.
A bálványok felismerésének harmadik módja azoknál működik leginkább, akik - hozzám hasonlóan -istenhívőnek vallják magukat. Talán rendszeresen járunk templomba vagy gyülekezetbe, komolyan vesszük a hitelveinket, igyekszünk hinni Istenben és engedelmeskedni neki, de vajon mit jelent számunkra a megváltás a hétköznapokban? Miért élünk valójában? Milyen az istenünk? Segíthet a válaszban, ha megvizsgáljuk, hogyan reagálunk, ha nem kapunk feleletet az imáinkra, vagy szertefoszlanak a reményeink. Talán elszomorodunk és csalódottságot érzünk, ha nem kapjuk meg, amit kértünk, de aztán továbblépünk. ,,Az élet megy tovább!" - biztatjuk magunkat, mert nem ezektől a dolgoktól függünk. Ám ha csaknem felrobbanunk a dühtől, és Jónáshoz hasonlóan ,,mindhalálig" haragszunk, vagy éppen mélyen elkeseredünk, amikor könyörögtünk és keményen meg is dolgoztunk valamiért, de mégsem lett a miénk, meglehet, hogy ráleltünk az igazi istenünkre.
Végül van egy utolsó teszt, ami bárkinél jól működhet. Vegyük fontolóra, hogy mely érzelmeinken tudunk a legnehezebben uralkodni. Ahogyan a horgász is oda dobja be a csalit, ahol fodrozódik a víztükör, úgy nekünk is a legfájdalmasabb érzéseink mélyén érdemes bálványok után kutatnunk, különös tekintettel azokra az érzéseinkre, amelyektől képtelenek vagyunk szabadulni, és amelyek általunk is helytelenített viselkedésre sarkallnak bennünket. Ha például haragot érzünk, kérdezzük meg magunktól: ,,Talán túlságosan fontos lett számomra valami, és mindenáron meg akarom szerezni?" Tegyünk így kínzó félelmeinkkel, csüggedésünkkel és bűntudatunkkal is, és gondolkodjunk el a következőkön: ,,Talán azért félek ennyire, mert elveszíthetek valamit, amit feltétlenül szükségesnek tartok az életben?" Vagy: ,,Vajon azért haragszom ennyire magamra, mert azt tartom a legtöbbre, amiben most kudarcot vallottam?" Ha pedig agyonhajszoljuk magunkat és őrült tempóban küzdünk valamiért, ezt kérdezhetjük: ,,Van valami, amit mindenképpen meg akarok szerezni ahhoz, hogy elégedett legyek és fontosnak érezhessem magam?" Ha a kérdések segítségével mélyre ástunk, és elértünk egészen az érzéseink gyökeréig, azokhoz tapadva sok esetben ott találjuk a bálványainkat.
David Powlison így fogalmaz:

Isten ezt a legalapvetőbb kérdést intézi minden ember szívéhez: ,,Van-e bárki vagy bármi más Jézus Krisztuson kívül, aki vagy ami igényt formál a bizodalmadra, figyelmedre, hűségedre, szolgálatodra, félelmedre és örömödre? A kérdések [...] sok esetben felszínre hozzák a bálványokat. Kitől vagy mitől reméled a stabilitást, biztonságot és elfogadást az életben? [...] Mit akarsz és vársz valójában [az élettől]? Mi tesz [valójában] boldoggá? Mitől éreznéd magad elfogadhatónak? Hol keresed a hatalmat és a sikert?" Az ehhez hasonló kérdések ,,kiugratják a nyulat a bokorból", és napvilágra hozzák, hogy Istent szolgáljuk-e vagy a bálványokat, és Krisztustól vagy hamis istenektől reméljük a megváltást.

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: bálványimádásról, csüggedésünkkel, előremenetelünk, agyonhajszoljuk, szertefoszlanak, engedelmeskedni, legfájdalmasabb, bálványainktól, csalódottságot, leleplezésének, elfogadhatónak, hétköznapokban, felismerésének, szabadulhatunk, helytelenített, koncentrálnunk, bűntudatunkkal, legalapvetőbb, gondolkodjunk, megvizsgáljuk, megnyugvással, álomotthonról, természetesen, legkönnyebben, bálványainkat, feleslegesnek, elszomorodunk, szolgálatodra, félelmeinkkel, legnehezebben, elveszíthetek, továbblépünk, legkedvesebb, legfontosabb, önkéntelenül, gondolataink, bálványok azonosítása, igaz Istennel, markukban tartanának, körülöttünk élők, lehető legjobb, bálványok leleplezésének, egyedül töltött, gondolataink önkéntelenül, álomotthonról fantáziálunk, romantikus kapcsolatról, költekezési szokásainkat, szíved is”, legkönnyebben pénzünk, bálványok egyik, legfontosabb számunkra, szegények javára, William Temple, David Powlison, Jézus Krisztuson, Timothy Keller,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A sors  Png telefon  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Png csokor  Őrizkednünk kell...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Németh László tollából  A Megváltó szolgálatában  Sose bánj semmit  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Németh László tollából  képre írva  Esti kép  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Png ház  Adakozás  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png nő  A másik dolog,  Hiányzik  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fekete-erdő desszert  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Próbálj meg ...  A boldog családok mind hasonló...  Kövesd a cowboyt!  Egy bizonyos határt  Szép napot kívánok  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Nevem  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokan azt tartják  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Reménység és erő Krisztustól e...  Alázat  Németh László tollából  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem számIt  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 21  Png lepke  Szép álmokat!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einsteinről  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png virág  Sose bánj semmit  Csak a fogyatkozás látható  Png cica  Minden harmadik...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bálványok azonosítása, igaz Istennel, markukban tartanának, körülöttünk élők, lehető legjobb, bálványok leleplezésének, egyedül töltött, gondolataink önkéntelenül, álomotthonról fantáziálunk, romantikus kapcsolatról, költekezési szokásainkat, szíved is&#8221, legkönnyebben pénzünk, bálványok egyik, legfontosabb számunkra, szegények javára, többségünk azonban, gyerekeinkre vagy, bálványok felismerésének, élet megy, dolgoktól függünk, igazi istenünkre, utolsó teszt, legnehezebben uralkodni, legfájdalmasabb érzéseink, érzéseink gyökeréig, legalapvetőbb kérdést, ehhez hasonló, bálványimádásról, csüggedésünkkel, előremenetelünk, agyonhajszoljuk, szertefoszlanak, engedelmeskedni, legfájdalmasabb, bálványainktól, csalódottságot, leleplezésének, elfogadhatónak, hétköznapokban, felismerésének, szabadulhatunk, helytelenített, koncentrálnunk, bűntudatunkkal, legalapvetőbb, gondolkodjunk, megvizsgáljuk, megnyugvással, álomotthonról, természetesen, legkönnyebben, bálványainkat, feleslegesnek, elszomorodunk, szolgálatodra, félelmeinkkel, legnehezebben, elveszíthetek, továbblépünk, legkedvesebb, legfontosabb, önkéntelenül, gondolataink, mindannyiunk, viselkedésre, kapcsolatról, különösebben, bizodalmadra, könyörögtünk, szükségesnek, feltételezem, gyülekezetbe, hitelveinket, rendszeresen, vizsgálatnak, érzelmeinken, következőkön, mindenképpen, tulajdonsága, elkeseredünk, kapcsolatban, szokásainkat, istenhívőnek, fantáziálunk, segítségével, felrobbanunk, beszélhetünk, kérdezhetjük, gyerekeinkre, lehetőségeit, ruházkodásra, pénzköltési, ábrándozunk, mindhalálig, kanyarodnak, bálványokat, szolgálatra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5608
  • e Hét: 17319
  • e Hónap: 46631
  • e Év: 234433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.