Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Isten képére teremtett ember
  2017-04-21 20:28:29, péntek
 
  Az Isten képére teremtett ember


A művészetben a képmások készítése a szépség megörökítése. A festészet, a szobrászat és más művészeti ágak gyakran utánozzák a valóságot. Művészetünkkel a való életből vett tárgyakat ábrázoljuk.
Isten a legfőbb művész. Amikor megformálta a világegyetemet, úgy hagyta rajta a kézjegyét, hogy az egek hirdetik dicsőségét, és az égbolt tanúskodik keze munkájáról.
Amikor Isten megteremtette azokat a teremtményeket, amelyek benépesítik a földet és a tengert, egy olyan lényt is teremtett, akit egyedül alkotott a saját képmására. Az 1Móz 1:26-27 kijelenti:
,,Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik. Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket".
Az, hogy a Biblia kijelenti, hogy Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtett, egyeseket (nevezetesen a római katolikusokat) arra a következtetésre indított, hogy különbség van aközött, hogy Isten a képmására vagy a hasonlatosságára teremtett. A Biblia nyelvének szerkezete azonban arra utal, hogy a képmás és a hasonlatosság ugyanarra a dologra hivatkozik. Isten képmásai vagyunk, olyan teremtmények, akik senki és semmi mással össze nem hasonlítható módon képesek vagyunk visszatükrözni Isten tulajdonságait.
Ha azt halljuk, hogy Isten a saját képmására teremtett, általában azt vizsgáljuk, hogy miben vagyunk olyanok, mint Alkotónk. Bár ő a teremtő, mi pedig teremtmények vagyunk, és Isten fölöttünk áll lényében, hatalmában és dicsőségében, van néhány olyan dolog, amelyben olyanok vagyunk, mint ő. Van néhány hasonlóság Isten és miközöttünk. Isten értelmes, erkölcsi lény. Mi is erkölcsi lények vagyunk, akik értelemmel, szívvel és akarattal rendelkeznek. Ezek a képességeink teszik lehetővé, hogy visszatükrözzük Isten szentségét, vagyis betöltsük eredeti hivatásunkat.
Amikor a Szentírás az ember szót olyan igékben használja, mint ,,Isten az embert a saját képére teremtette" (1Mózes 27), akkor az ,,emberiség"-et jelenti. Az emberi faj mind hímnemű, mind nőnemű egyedeit a saját képére teremtette. A képmáshoz tartozik az ember föld fölötti uralomra szóló elhívása, hogy igazgassa a földet és uralkodjon fölötte. Isten arra hívott el, hogy megbízottjaiként munkáljuk meg, népesítsük be és őrizzük meg a földet. Itt kell visszatükröznünk az Úr igazságos uralmának jellegét a világmindenség fölött. Ő sohasem pusztítja el vagy zsákmányolja ki, amin uralkodik, hanem igazságban és jóságban gyakorolja uralmát.
Az ember bukásával valami rettenetes dolog történt. Isten képmása súlyosan sérült, és ez nagyban befolyásolta azt a képességünket, amellyel visszatükröztük szentségét, úgyhogy a tükör most homályos.
Az ember bukása azonban nem tette tönkre ember voltunkat. Bár az ember bukásában elvesztette azt a képességét, hogy Isten szentségének tükre legyen, még mindig emberek vagyunk. Még mindig van értelmünk, szívünk és akaratunk. Még mindig magunkon viseljük Teremtőnk kézjegyét. Isten képmásának teljességét Krisztus állította helyre az emberben, aki, mint a Zsidókhoz írt levél írója kijelenti, ,,dicsőségének a kisugárzása és lényének képmása" (Zsidók 1:3).

Ajánlott bibliai olvasmányok: 1Móz 9,6; Róm 8,29; 1Kor 15,42-57; Kol 1,15

Összefoglalás:

1.Isten a saját képére és hasonlatosságára embereket teremtett, férfit és nőt.
2.Van némi analógia Isten és az ember között, ami lehetővé teszi kettőjük kapcsolatát.
3.Az emberek Istenhez hasonlóan értelemmel és akarattal rendelkező erkölcsi lények.
4.Isten az embert arra hívta el, hogy uralkodjon a földön.
5.A bűnbeeséskor Isten képmása elhomályosult az emberben.
6.Krisztus Isten tökéletes képmása, aki helyreállít minket Isten képének teljességére.

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: megbízottjaiként, visszatükröznünk, hasonlatosságára, következtetésre, visszatükröztük, visszatükrözzük, visszatükrözni, művészetünkkel, teremtményeket, világegyetemet, tulajdonságait, világmindenség, katolikusokat, elhomályosult, hasonlatosság, megteremtette, összefoglalás, képességünket, befolyásolta, bűnbeeséskor, teljességére, hasonlítható, dicsőségében, rendelkeznek, hivatásunkat, teremtmények, szentségének, dicsőségének, zsákmányolja, képességeink, megörökítése, művészetben, helyreállít, képmásunkra, olvasmányok, kisugárzása, képmások készítése, szépség megörökítése, való életből, legfőbb művész, egek hirdetik, égbolt tanúskodik, olyan lényt, saját képmására, tenger halain, egész földön, földön csúszik-mászik, maga képmására, saját képére, római katolikusokat, következtetésre indított, képmására vagy, Amikor Isten, Megteremtette Isten, Krisztus Isten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy maradéktalanul uralt világ  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 19  A másik dolog,  Neked tudnod kell  Fehér virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Png nő  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Sokan azt tartják  Gonosz démon-álarc  Png csokor  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A jó emberek mindig szépek mar...  Png csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png cica  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Tavaszi kép  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png fotel  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Fekete-erdő desszert  Makszim Gorkij gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nem tudhatod  Régi emberek, akikre máig büsz...  Örülök, hogy látlak!  Kellemes délutánt kívánok  Fehér virág  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nem méltó hozzád  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó éjszakát  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Idő  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Nevem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Fekete-erdő desszert  Png ház 
Bejegyzés Címkék
képmások készítése, szépség megörökítése, való életből, legfőbb művész, egek hirdetik, égbolt tanúskodik, olyan lényt, saját képmására, tenger halain, egész földön, földön csúszik-mászik, maga képmására, saját képére, római katolikusokat, következtetésre indított, képmására vagy, hasonlatosságára teremtett, hasonlatosság ugyanarra, dologra hivatkozik, képességeink teszik, ember szót, képmáshoz tartozik, ember föld, világmindenség fölött, ember bukásával, tükör most, ember bukása, ember bukásában, ember között, emberek Istenhez, embert arra, bűnbeeséskor Isten, megbízottjaiként, visszatükröznünk, hasonlatosságára, következtetésre, visszatükröztük, visszatükrözzük, visszatükrözni, művészetünkkel, teremtményeket, világegyetemet, tulajdonságait, világmindenség, katolikusokat, elhomályosult, hasonlatosság, megteremtette, összefoglalás, képességünket, befolyásolta, bűnbeeséskor, teljességére, hasonlítható, dicsőségében, rendelkeznek, hivatásunkat, teremtmények, szentségének, dicsőségének, zsákmányolja, képességeink, megörökítése, művészetben, helyreállít, képmásunkra, olvasmányok, kisugárzása, benépesítik, kapcsolatát, teljességét, megformálta, elvesztette, nevezetesen, miközöttünk, szentségét, gyakorolja, uralkodjék, hatalmában, rettenetes, népesítsük, uralkodjon, értelemmel, rendelkező, ábrázoljuk, képmásának, szobrászat, teremtette, dicsőségét, igazságban, hivatkozik, hasonlóság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 372 db bejegyzés
Összes: 35937 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10441
  • e Hét: 22152
  • e Hónap: 51464
  • e Év: 239266
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.