Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az eredendő bűn
  2017-05-11 17:15:45, csütörtök
 
  Az eredendő bűn


Sokszor halljuk, hogy ,,az emberek alapjában véve jók". Bár általában elismerik, hogy senki sem tökéletes, az emberi gonoszságot kicsinyítik. Ha azonban az emberek alapjában véve jók, miért egyetemes a bűn?
Gyakran hangoztatják, hogy azért vétkezik mindenki, mert a társadalom rossz befolyást gyakorol ránk. A problémát nem a természetünkben, hanem a környezetünkben látják. A bűn egyetemességének fenti magyarázata azt a kérdést veti fel, hogyan romlott meg ennyire a társadalom. Ha az emberek jónak és ártatlannak születnek, azt várnánk, hogy legalább egy részük megmarad jónak és bűntelennek. Olyan társadalmakat kellene találnunk, ahol a környezetet nem a bűn, hanem sokkal inkább a bűntelenség alakította. Az igazság mellett leginkább elkötelezett közösségeknek is vannak azonban rendelkezései arról, mit kell tenni az elkövetett bűnnel.
Mivel a gyümölcs egyetemesen rossz, ezért a fában keressük a probléma gyökerét. Jézus azt mondta, hogy a jó fa nem teremhet rossz gyümölcsöt. A Biblia világosan tanítja, hogy az első szülők, Ádám és Éva bűnbe estek. Azóta minden ember bűnös, és már bűnös természettel születik. Még ha a Biblia nem is tanítaná ezt világosan, akkor is logikusan gondolkodva ezt a következtetést kellene levonni a bűn egyetemességének puszta tényéből.
A bűnbeesés azonban nem egyszerűen logikus következtetés kérdése, hanem isteni kijelentés, és arra vonatkozik, amit mi eredendő bűnnek nevezünk. Az eredendő bűn elsősorban nem az első vagy eredeti bűnre vonatkozik, amelyet Ádám és Éva követett el, hanem az első bűn következményére utal - az emberi faj megromlására. Az eredendő bűn arra a bukott állapotra vonatkozik, amelyben születünk.
A Szentírás világosan kijelenti, hogy a bukás bekövetkezett. A bűnbeesés borzalmas következményekkel járt. Bekövetkezte még a református gondolkozók között is nyílt vita tárgya. A Westminsteri hitvallás egyszerűen, a Szentíráshoz nagyon hasonlóan magyarázza az eseményt:"Első szüleink a Sátán ravaszsága és kísértése által megcsalattak és vétkeztek, mivel ettek a tiltott gyümölcsből. Isten bölcs és szent tanácsvégzése szerint megengedte, hogy vétkezzenek, mert az volt a célja, hogy ezáltal önmagát dicsőítse meg."
Így történt a bűnbeesés. Következményei azonban messze túlnyúltak Ádámon és Éván. Nemcsak érintették, hanem meg is tizedelték az egész emberiséget. Ádámban mi is bűnösök vagyunk. Nem kérdezhetjük, hogy az egyén mikor lesz bűnös, mert az az igazság, hogy már bűnben születünk. Isten bűnösnek látja az embert Ádámmal való egyetértése miatt.
A Westminsteri hitvallás újra szépen fogalmazza meg a bűnbeesés következményeit, különösen az emberek vonatkozásában: ,,E bűn által kiestek eredendő igazságos voltukból, Istennel való közösségükből, és így meghaltak bűneikben; lelkük és testük minden részében és képességében teljes mértékben beszennyeződtek. Mivel ők jelentették az emberiség gyökerét, e bűn vétke átadatott (imputáció által), és ugyanaz a bűn által való halál és megromlott természet adatott az összes természetes úton tőlük származó utódjuknak. Abból az eredendő romlottságból származik minden jelenlegi törvényszegésünk,  amely által a jó ellen lázadók, arra képtelenek, és azt cselekedni nem vagyunk hajlandók, a gonoszra pedig teljes mértékben hajlamosak vagyunk."
Ez az utolsó megállapítás rendkívül fontos. Nem azért vagyunk bűnösök, mert vétkezünk. Sőt, azért vétkezünk, mert bűnösök vagyunk. Ezért siránkozik Dávid: ,,Lásd, én bűnben születtem, anyám vétekben fogant engem" (Zsolt 51:7).

Összefoglalás:

1.A bűn egyetemességét nem lehet társadalmi vagy környezeti tényezőkre fogni.
2.A bűn egyetemességét az emberiség bűnbeesése magyarázza.
3.Az eredendő bűn nem az első bűnre, hanem annak a következményére vonatkozik.
4.Mindenki bűnös természettel vagy ,,eredendő bűnnel" születik.
5.Mindnyájan vétkezünk, mert természettől fogva bűnösök vagyunk.

Ajánlott bibliai olvasmányok: 1Móz 3:1-24; Jer 17:9; Róm 3:10-26; Róm 5:12-19; Tit 1:15

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: törvényszegésünk, egyetemességének, következményeit, következményére, beszennyeződtek, természetünkben, környezetünkben, következtetést, vonatkozásában, következményei, egyetemességét, társadalmakat, rendelkezései, közösségeknek, tanácsvégzése, összefoglalás, romlottságból, közösségükből, következtetés, bekövetkezett, szentíráshoz, westminsteri, bekövetkezte, természettel, természettől, képességében, megállapítás, kérdezhetjük, elkötelezett, megcsalattak, hangoztatják, megromlására, természetes, magyarázata, egyetemesen, jelentették, emberek alapjában, emberi gonoszságot, társadalom rossz, környezetünkben látják, kérdést veti, emberek jónak, részük megmarad, bűntelenség alakította, igazság mellett, elkövetett bűnnel, gyümölcs egyetemesen, fában keressük, probléma gyökerét, első szülők, következtetést kellene, bűnbeesés azonban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png lepke  Akarat  Fekete-erdő desszert  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Leonardo da Vinci gondolata  Png kislány  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Esti kép  Szép álmokat!  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Esti kép  Szép napot kívánok  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mai harmónia kártyám  Minden harmadik...  Garai Gábor - Takarítás  Reggel van  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Lóhere  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Lóhere  Alázat  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akik bántanak téged  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Hiányzik  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Egy maradéktalanul uralt világ  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Png kutya  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Julian Brass gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nevem  Egy maradéktalanul uralt világ  Neked tudnod kell  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Png kutya  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Png telefon  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Krisztinától  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png fotel  Egy hatékony szolga  Kövesd a cowboyt!  Png telefon  Akarat  Albert Einstein gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
emberek alapjában, emberi gonoszságot, társadalom rossz, környezetünkben látják, kérdést veti, emberek jónak, részük megmarad, bűntelenség alakította, igazság mellett, elkövetett bűnnel, gyümölcs egyetemesen, fában keressük, probléma gyökerét, első szülők, következtetést kellene, bűnbeesés azonban, első vagy, bukott állapotra, bukás bekövetkezett, bűnbeesés borzalmas, református gondolkozók, tiltott gyümölcsből, egész emberiséget, egyén mikor, embert Ádámmal, bűnbeesés következményeit, emberek vonatkozásában, emberiség gyökerét, összes természetes, eredendő romlottságból, gonoszra pedig, utolsó megállapítás, emberiség bűnbeesése, első bűnre, következményére vonatkozik, törvényszegésünk, egyetemességének, következményeit, következményére, beszennyeződtek, természetünkben, környezetünkben, következtetést, vonatkozásában, következményei, egyetemességét, társadalmakat, rendelkezései, közösségeknek, tanácsvégzése, összefoglalás, romlottságból, közösségükből, következtetés, bekövetkezett, szentíráshoz, westminsteri, bekövetkezte, természettel, természettől, képességében, megállapítás, kérdezhetjük, elkötelezett, megcsalattak, hangoztatják, megromlására, természetes, magyarázata, egyetemesen, jelentették, emberiséget, vétkezzenek, környezetet, ártatlannak, bűntelennek, gonoszságot, egyetértése, gyümölcsből, olvasmányok, bűntelenség, kicsinyítik, gondolkodva, gondolkozók, elsősorban, egyszerűen, alakította, mindnyájan, vonatkozik, környezeti, kijelentés, református, képtelenek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 588
  • e Hét: 2960
  • e Hónap: 32272
  • e Év: 220074
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.