Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A két természet
  2017-05-20 19:36:22, szombat
 
  A két természet


Tudnunk kell, hogy minden keresztyénnek két természete van (Róm 7,14-25). Az egyik a régi, gonosz, romlott természet, amellyel született. A másik az új, tiszta, szent természet, amelyet a megtéréskor kapott meg. Nevezhetjük az egyiket ádámi természetnek, a másikat pedig krisztusi természetnek. Egy keresztyén így fogalmazta ezt meg: ,,A bűnt elvették a szívemből, de a nagyapám még ott van a csontjaimban."
A régi természet teljesen rossz. Pál tapasztalata a miénk is, amikor azt mondja: ,,Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a testemben nem lakik jó..." (Róm 7,18) Ezért nem szabad semmi jót keresnünk a régi természetünkben, és sose lepődjünk meg, vagy ne legyünk csalódottak, ha nem találunk benne jót. Nem csupán teljesen rossz; javíthatatlanul rossz! Nem jobb egy hosszú, szent élet után sem, mint amilyen volt az élet kezdetén. Valójában Isten nem foglalkozik a régi természet megjavításával. Elítélte azt a Golgota keresztjén, és azt akarja, hogy halottak legyünk a próbálkozásaival szemben, amikor az életünket akarja irányítani.
Pál egy holttesthez hasonlította a régi természetet, ami a hátára lett kötözve. (A holttest nyilvánvalóan bomlik és bűzlik.) Vele volt, bármerre ment, és arra késztette őt, hogy gyötrelmesen felkiáltson: ,,Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből?" (Róm 7,24)
Az új természet Krisztus élete, ezért teljesen jó, és csak jóra képes. Tiszta, nemes, tisztességes, kedves és igaz. Minden gondolata, vágya, motivációja és cselekedete krisztusi.
Nem meglepő, hogy két ilyen ellentétes természet állandó harcban van egymással. (Nemigen tudnak békében élni egymással, ugye?) Ez a konfliktus a megtéréskor kezdődik. Az új hívő egy belső küzdelmet tapasztal, amelyet korábban soha nem érzett. A régi természet igyekszik lehúzni őt, mint a gravitáció törvénye, miközben az új természet fel akarja őt emelni a szentség felsőbb szintjeire. A harc olyan heves, hogy a hívő gyakran kísértést érez a kétkedésre az üdvösségében. De nem szabad kételkednie! Maga az a tény, hogy dúl benne ez a konfliktus, annak a jele, hogy üdvössége van. Nem érezné ezt, ha nem lenne benne két természet.
A két természet konfliktusa Rebeka tapasztalatához hasonlítható, amikor érezte, hogy ikermagzatai küzdenek a méhében, és így kiáltott: ,,Miért vagyok én így?" (Károli-ford.) Ami Rebeka méhében történt, az történik Isten minden igaz gyermekének a szívében, akik Istennel igyekeznek előre haladni:

Amikor tudatában vagyunk a Szentlélek jelenlétének, annak is tudatában leszünk, hogy az áruló is ott van bent. Ezért a fiatal keresztyén hajlamos felkiáltani: ,,Miért vagyok így?" Az idősebb ,,testvér", a test akarja, hogy így legyen. Az ifjabb ,,testvér", a Lélek csendes és nyugodt, látszólag képtelen érvényesülni. De a mi esetünkben, és Rebeka gyermekeinek esetében is, az idősebb szolgál a fiatalabbnak. Mert Isten azokra ígért áldást, akik a Lélekből származnak, és sosem azokra, akik testből. (Barnhouse)

A küzdelem, ami a megtéréskor kezdődött, egész életen át folytatódik. Olyan harc ez, amelytől nincs eltávozás csak a halálon vagy az elragadtatáson keresztül. De a jó hír az, hogy meg fogunk szabadulni a régi természettől abban a pillanatban, amikor meglátjuk a Megváltót, mert Őt meglátni azt jelenti, olyanná lenni, mint Ő.
Fontos felismernünk, hogy Isten minden gyermeke küzd ezzel a problémával. Pál emlékeztet arra, hogy semmilyen kísértés nem érhet bennünket csak ami legyőzhető az ember számára (1Kor 10,13).
A fiatal emberek, akik az ifjúkor vágyaival küzdenek, hajlamosak azt hinni, hogy az idősebb emberek, a prédikátorok vagy misszionáriusok mentesek a sötét szenvedélyektől és erős kísértésektől. Nem így van! Ahogy Rebekának két magzat küzdött a méhében (1Móz 25,22-23), úgy minden hívőben két természet küzd egymással.
A régi természet azzal táplálkozik, ami tisztátalan, míg az új természet arra éhes, ami tiszta és szent.
Olyanok, mint a holló és a galamb, amiket Noé bocsátott ki a bárkából. A tisztátalan holló sodródó tetemekkel és szeméttel táplálkozott. De a galamb visszatért a bárkához mindaddig, amíg nem talált egy tiszta helyet, ahol leszállhat és ehet (1Móz 8,6-12). A régi természet tehát szeret hollywoodi vágyakon és tévészennyen táplálkozni. De az új természet Isten Igéjének igaz tejét szereti. Ennek fontossága abban a tényben rejlik, hogy amelyik természetet tápláljuk, az a természet fog győzni. Egy ember panaszkodott arra, hogy a kutyái mindig verekszenek. A barátja megkérdezte: ,,Melyik kutya győz?" Ő így felelt: ,,Amelyiknek azt mondom: Teperd le!" Így kell bánni a két természettel is. Amelyiknek azt mondjuk, ,,teperd le", az fog győzni. Ezt mutatja be a kakukk példája. Ez a madár egy másik madár fészkébe rakja a tojását, és azzal költeti ki annak a tojásaival együtt. Amikor az anyamadár élelmet hoz a fészekbe, nyitott csőrök várnak rá. Minden attól függ, melyik fióka kapja meg a táplálékot. Ha a fiatal kakukknak sikerül megszerezni, hamarosan kilöki a fészekből a többi fiókát. Így van a mi életünk fészkében is.

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: próbálkozásaival, szenvedélyektől, természetünkben, misszionáriusok, tapasztalatához, javíthatatlanul, elragadtatáson, megjavításával, kísértésektől, nyilvánvalóan, keresztyénnek, tévészennyen, természettel, ikermagzatai, tisztességes, felismernünk, csontjaimban, természetnek, üdvösségében, hasonlítható, tapasztalata, fiatalabbnak, táplálkozott, érvényesülni, gyötrelmesen, természettől, hasonlította, panaszkodott, prédikátorok, jelenlétének, gyermekeinek, természetet, felkiáltson, kételkednie, megtéréskor, tisztátalan, megtéréskor kapott, egyiket ádámi, másikat pedig, bűnt elvették, régi természet, régi természetünkben, élet kezdetén, próbálkozásaival szemben, életünket akarja, holttesthez hasonlította, régi természetet, hátára lett, holttest nyilvánvalóan, halálra ítélt, megtéréskor kezdődik, belső küzdelmet, Valójában Isten, Mert Isten, Ahogy Rebekának, Isten Igéjének, William MacDonald,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  A Magyar Költészet napja alkal...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Anyák napjára  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Paul David Tripp Április 12  Vidámság  Robert Merle tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Bársony székben  képre írva  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Magamnak  A felvilágosodás...  Szívek  Egy gondolat  képre írva  Egy gondolat  Isten hűségének mértéke  Gebhardt Nóra versei II.  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Pitypang szökőkút  IGEN így  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Emlékezz  Somlyó Zoltán - Orgonával  Latinovits Zoltán tollából  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Jázmin  Robert Merle tollából  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  képre írva  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Horváth Szilvia tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó cica  Hamvas Béla  Somlyó Zoltán - Orgonával  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Vito Giaquinto gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Esterházy Péterre emlékezünk  Magyar költészet napja  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Baranyi Ferenc - N i n c s  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam Krisztinától  Pitypang szökőkút  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péter: Harmonia c... 
Bejegyzés Címkék
megtéréskor kapott, egyiket ádámi, másikat pedig, bűnt elvették, régi természet, régi természetünkben, élet kezdetén, próbálkozásaival szemben, életünket akarja, holttesthez hasonlította, régi természetet, hátára lett, holttest nyilvánvalóan, halálra ítélt, megtéréskor kezdődik, belső küzdelmet, gravitáció törvénye, szentség felsőbb, harc olyan, hívő gyakran, történik Isten, fiatal keresztyén, idősebb &#8222, test akarja, ifjabb &#8222, idősebb szolgál, megtéréskor kezdődött, halálon vagy, elragadtatáson keresztül, régi természettől, ember számára, fiatal emberek, ifjúkor vágyaival, idősebb emberek, prédikátorok vagy, sötét szenvedélyektől, tisztátalan holló, galamb visszatért, bárkához mindaddig, tiszta helyet, tényben rejlik, ember panaszkodott, kutyái mindig, barátja megkérdezte, kakukk példája, másik madár, tojásaival együtt, anyamadár élelmet, fiatal kakukknak, többi fiókát, próbálkozásaival, szenvedélyektől, természetünkben, misszionáriusok, tapasztalatához, javíthatatlanul, elragadtatáson, megjavításával, kísértésektől, nyilvánvalóan, keresztyénnek, tévészennyen, természettel, ikermagzatai, tisztességes, felismernünk, csontjaimban, természetnek, üdvösségében, hasonlítható, tapasztalata, fiatalabbnak, táplálkozott, érvényesülni, gyötrelmesen, természettől, hasonlította, panaszkodott, prédikátorok, jelenlétének, gyermekeinek, természetet, felkiáltson, kételkednie, megtéréskor, tisztátalan, táplálkozni, megkérdezte, felkiáltani, csalódottak, táplálkozik, verekszenek, folytatódik, gyermekének, pillanatban, foglalkozik, nevezhetjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 35880 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1272
  • e Hét: 2167
  • e Hónap: 14042
  • e Év: 201844
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.