Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mindenható Isten
  2017-05-23 20:17:26, kedd
 
  A mindenható Isten


Előbb-utóbb minden teológusnak nekiszegeznek diákjai egy kérdést, amelyet úgy tesznek fel, mint feltörhetetlen diót. Teremthet-e Isten olyan sziklát, amelyet meg sem tud mozdítani? A kérdés a teológust első pillantásra megoldhatatlan dilemma elé állítja. Ha igennel válaszolunk, azt mondjuk, hogy létezik valami, amit Isten nem tud megtenni. Nem tudja megmozdítani a követ. Ha a válasz nemleges, akkor azt mondjuk, hogy Isten nem tud ilyen sziklát teremteni. Bármilyen feleletet adunk, kénytelenek vagyunk határt szabni Isten hatalmának.
Ez a probléma egy másik megoldhatatlan talányra emlékeztet. Mi történik, amikor egy ellenállhatatlan erő összetalálkozik egy mozdíthatatlan tárggyal? Nem nehéz elképzelni, milyen lehet az ellenállhatatlan erő. El tudjuk képzelni a mozdíthatatlan tárgyat is. Csak azt nem tudjuk elképzelni, hogyan létezhet a kettő együtt. Ha egy ellenállhatatlan erő beleütközik egy mozdíthatatlan tárgyba, és a tárgy elmozdul, nem lehet többé mozdíthatatlannak nevezni. Ha a tárgy nem mozdul el, akkor ,,ellenállhatatlan" erőnket nem nevezhetjük többé ellenállhatatlannak. Láthatjuk tehát, hogy a valóságban a kettő nem létezhet együtt - az ellenállhatatlan erő és a mozdíthatatlan tárgy.
De térjünk csak vissza a mozdíthatatlan sziklára. Az itt felvetett probléma (akárcsak az ellenállhatatlan erő esetében) álprobléma. Azért álprobléma, mert téves feltételezésen alapul. Úgy értelmezi a ,,mindenhatóságot"-ot, hogy Isten bármit megtehet. Teológiai fogalomként azonban a mindenhatóság nem jelenti azt, hogy Isten bármit megtehet. A Biblia több olyan dolgot is felsorol, amelyet Isten nem tehet meg. Nem hazudhat (Zsidók 6:18), nem halhat meg, nem lehet egyszerre örök és teremtett lény. Nem cselekedhet saját természete ellen. Ugyanakkor és ugyanabban a vonatkozásban nem fordulhat elő, hogy Isten is meg nem is Isten.
A mindenhatóság viszont azt jelenti, hogy Isten kezében van minden hatalom a teremtett világ fölött. A teremtett világ egyetlen része sem esik kívül kizárólagos hatalmának körén. Ezért adható helyes válasz a szikla problémájára. A dió feltörhető. A válasz nemleges. Isten nem tud olyan nagy sziklát teremteni, amelyet nem tudna elmozdítani. Miért? Mert ha Isten egyszer ilyen sziklát teremtene, olyasmit hozna létre, ami fölött nincs hatalma. Saját mindenható voltát tenné semmivé. Isten nem szűnhet meg Isten lenni, nem lehet nem mindenható.
Amikor Mária nem értette, amit Gábriel mondott Jézus méhében való fogantatásáról, az angyal hozzátette: ,, Mert az Istennek semmi sem lehetetlen" (Lukács 1:37). Máriát Isten mindenható voltára emlékeztette. Azt hiszem, még az angyalok is képesek túlzásokba esni. Szorosan véve az angyal téves teológiát hirdetett. A tágabb bibliai értelmezés azonban arra a jelentésre utal, hogy Isten hatalma sokkal messzebb nyúlik a teremtményénél. Ami nekünk lehetetlen, neki lehetséges. Ha azt mondjuk, hogy Istennél semmi sem lehetetlen, az azt jelenti, hogy mindent megtehet, amit csak akar. Hatalmát nem korlátozzák a véges korlátok. Semmi vagy egyetlen dolog sem korlátozhatja hatalmát. Mégis határt szab neki az, hogy kicsoda, és milyen Isten. Lehetetlen, hogy bűnt kövessen el, mert senki sem vétkezhet anélkül, hogy ne akarná. Isten nem követhet el bűnt, mert sohasem akarja. Jób a lényegre tapintott, amikor így szólt: ,,Tudom, hogy mindent megtehetsz, és nincs olyan szándékod, amelyet meg ne valósíthatnál" (Jób 42:2).
A keresztyénnek Isten mindenható volta nagy biztatás. Tudjuk, hogy ugyanaz a hatalom, amelyről Isten a világmindenség megteremtésénél tett tanúságot, üdvösségünk biztosításához is rendelkezésére áll. Ennek az erőnek adta jelét Izráel Egyiptomból való kivonulásánál is. Halál fölötti hatalmát Krisztus feltámasztásakor bizonyította. Tudjuk, hogy a teremtett világból semmi sem tudja jövő terveit meghiúsítani. A világegyetemben nincs olyan szabadon mozgó molekula, amely megzavarhatná elgondolását. Bár e világ erői és hatalmasságai azzal fenyegetnek, hogy meghiúsítják terveit, nem félünk. Megnyugodhatunk abban a tudatban, hogy Isten hatalmának semmi sem tud ellenállni. Az Úr mindenható.

Összefoglalás:

1.A mindenhatóság nem jelenti azt, hogy Isten bármit megtehet. Természete ellen nem cselekedhet.
2.A mindenhatóság Isten mindentől független hatalmára, erejére és a teremtés rendjének irányítására utal.
3.Bár a mindenható hatalom fenyegetést jelent a bűnösöknek, a hívőnek a vigasztalás forrása.
4.Ugyanaz az erő mutatkozik meg megváltásunkban, mint amelynek Isten jelét adta a teremtésben.
5.A világmindenségben semmi sem hiúsíthatja meg Isten terveit.

Ajánlott bibliai olvasmányok: 1Mózes 17:1; Zsoltárok 115:3; Róma 11:36; Efézus 1:11; Zsidók 1:3

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: ellenállhatatlan, feltámasztásakor, világegyetemben, megteremtésénél, összetalálkozik, mindenhatóságot, megnyugodhatunk, megváltásunkban, feltételezésen, mozdíthatatlan, teremtményénél, megoldhatatlan, rendelkezésére, világmindenség, feltörhetetlen, fogantatásáról, biztosításához, mindenhatóság, korlátozhatja, megzavarhatná, hatalmasságai, nekiszegeznek, összefoglalás, vonatkozásban, kivonulásánál, keresztyénnek, valósíthatnál, problémájára, megmozdítani, irányítására, elgondolását, meghiúsítani, bizonyította, emlékeztette, meghiúsítják, cselekedhet, mindenható Isten, teológust első, válasz nemleges, másik megoldhatatlan, mozdíthatatlan tárggyal, mozdíthatatlan tárgyat, kettő együtt, mozdíthatatlan tárgyba, tárgy elmozdul, mozdíthatatlan tárgy, mozdíthatatlan sziklára, mindenhatóság viszont, teremtett világ, szikla problémájára, angyal hozzátette, angyal téves, Teremthet-e Isten, Amikor Mária, Máriát Isten, Izráel Egyiptomból,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Krisztinától  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Az ember  Különleges  Jó éjszakát  Hamvas Béla  Zilahy Lajos mondta  Szép álmokat!  James Allen  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  különleges  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Anyák napjára  Egy tavasz  Előfordul, hogy  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  "Ez egy csoda"  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Borzasztó  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Robin Wight pitypang szobra  Különleges  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  jó reggelt  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Mindent de mindent visszakap  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  József Attila – Keresek ...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Latinovits Zoltán tollából  Vidámság  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Egyszerű  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Nevelőszülőkhöz adták,  Robert Merle tollából  James Allen  Szívek  Az ókori görögök sebkezelésre ...  József Attila – Keresek ...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Otthon  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Paul David Tripp Április 15  Megígért békesség  Alvó cicák  Sík Sándor - Ha jő a perc  Hegedüs Géza: Magyar költészet  A pitypang legendája 
Bejegyzés Címkék
mindenható Isten, teológust első, válasz nemleges, másik megoldhatatlan, mozdíthatatlan tárggyal, mozdíthatatlan tárgyat, kettő együtt, mozdíthatatlan tárgyba, tárgy elmozdul, mozdíthatatlan tárgy, mozdíthatatlan sziklára, mindenhatóság viszont, teremtett világ, szikla problémájára, angyal hozzátette, angyal téves, tágabb bibliai, jelentésre utal, véges korlátok, lényegre tapintott, keresztyénnek Isten, világmindenség megteremtésénél, erőnek adta, teremtett világból, világegyetemben nincs, mindenhatóság Isten, teremtés rendjének, mindenható hatalom, vigasztalás forrása, világmindenségben semmi, ellenállhatatlan, feltámasztásakor, világegyetemben, megteremtésénél, összetalálkozik, mindenhatóságot, megnyugodhatunk, megváltásunkban, feltételezésen, mozdíthatatlan, teremtményénél, megoldhatatlan, rendelkezésére, világmindenség, feltörhetetlen, fogantatásáról, biztosításához, mindenhatóság, korlátozhatja, megzavarhatná, hatalmasságai, nekiszegeznek, összefoglalás, vonatkozásban, kivonulásánál, keresztyénnek, valósíthatnál, problémájára, megmozdítani, irányítására, elgondolását, meghiúsítani, bizonyította, emlékeztette, meghiúsítják, cselekedhet, teológusnak, teremtésben, kizárólagos, nevezhetjük, hiúsíthatja, kénytelenek, válaszolunk, egyiptomból, korlátozzák, vigasztalás, beleütközik, olvasmányok, fenyegetést, pillantásra, elmozdítani, fenyegetnek, üdvösségünk, fogalomként, mindenható, lehetetlen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 35917 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3380
  • e Hét: 12092
  • e Hónap: 23967
  • e Év: 211769
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.