Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isteni kijelentés
  2017-06-21 17:15:59, szerda
 
  Isteni kijelentés


Mindent Isten jelentett ki, amit a keresztyénségről tudunk. A kijelent szó olyan felfedést, leleplezést jelent, mint amikor egy rejtett dologról levesszük a leplet.
A fiam már nagyobbacska lehetett, amikor születésnapja megünneplésére egy évente megismétlődő szertartást vezettünk be. Az ajándékozás megszokott módja helyett a ,,Kössünk üzletet" televíziós játék házi változatát játszottuk el. Az ajándékait titkos helyekre dugtam el, például egy fiókba, a dívány alá vagy egy szék mögé. Utána pedig választás elé állítottam: - "Vagy az a tied, amit az íróasztalfiókban találsz, vagy ami a zsebemben van". A játék tetőpontja ,,a nap nagy üzlete" volt. Három széket rendeztem el egy sorban, amelyeket takarókkal terítettem le. Minden takaró egy-egy ajándékot rejtett. Az első széken egy apró ajándékot, a másodikon fiam nagy ajándékát, míg a harmadikon egy mankót helyeztem el, amelyet hét éves korában használt, amikor eltörte a lábát.
Fiam egymás után három évig azt a széket választotta, amelyen a mankója feküdt! (Végül mindig hagytam, hogy a mankót elcserélje az igazi ajándékára.) A negyedik évben keményen elhatározta, hogy nem azt a széket választja, amelyen a takaró alatt a mankó rejtőzött. Ekkor a nagy ajándékát a mankó mellé tettem és úgy fedtem le, hogy a mankó vége felismerhető legyen a takarón át. Amikor észrevette a mankó végét, gondosan elkerülte a széket. Megint túljártam az eszén!
A játékban az volt az élvezet, amikor megpróbálta kitalálni, hol rejtőzik a kincs. Ám csak puszta találgatásra, a véletlenre hagyatkozhatott. Az igazi kincset csak akkor fedezhette fel, ha levette a takarót, és az ajándékra fény derült.
Így vagyunk Isten ismeretével is. Ha csak találgatásokra hagyatkozunk, a bolondját járatjuk magunkkal. Ha igazán meg akarjuk ismerni, arra kell hagyatkoznunk, amit elmond magáról.
A Bibliából azt látjuk, hogy Isten számos különböző módon jelentette ki magát. A természetben és a természeti jelenségekben mutatja meg dicsőségét. A régi időkben álmokban és látomásokban jelentette ki magát. A történelem lapjain láthatók gondviselésének jelei. Kijelenti magát ihletett Igéjében. Kijelentésének tetőpontja Jézus Krisztusban látható, aki emberré lett - amit a teológusok ,,testet öltésnek" vagy ,,megtestesülésnek" neveznek.
A Zsidó levél írója így fogalmaz:
,,Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által, ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk, akit örökösévé tett mindennek, aki által a világot teremtette" (Zsidók 1:1-2).
Bár a Biblia arról beszél, hogy Isten ,,sokféleképpen" jelentette ki magát, a kijelentés két fő módját különböztetjük meg - az általános és a különös kijelentét.
Az általános kijelentést két okból nevezik ,,általánosnak": (1) tartalmában általános és (2) általában mindenkinek szól.

Általános tartalom

Isten létezéséről az általános kijelentésből tudhatunk. ,,Az egek hirdetik Isten dicsőségét" - mondja a zsoltáríró. Az Úr dicsőségét keze munkájából láthatjuk. Ez olyan nyilvánvaló és világos, hogy nincs olyan teremtmény, aki ne venne tudomást róla. Isten örök hatalmát és istenségét fedi fel előttünk (Róma 1:18-23). A természetben látható kijelentés nem Isten teljes kijelentése. Nem beszél a Megváltó Istenről, akit a Bibliában találhatunk meg. A természetben látható Isten azonban ugyanaz az Isten, akit a Szentírás jelent ki.

Általában mindenkinek szól

A világon nem mindenki olvasta a Bibliát vagy hallotta az evangéliumot. A természet fénye azonban mindenkire mindenhol, minden időben rávilágít. Isten általános kijelentése minden nap hangzik. Nincs olyan pillanat, amikor nem tesz bizonyságot magáról. A látható világ olyan, mint a tükör, amely alkotója dicsőségét tükrözi vissza.
A világ színpad Isten számára. Ő a főszereplő, aki elöl, középen jelenik meg. Nincs legördülő függöny, ami eltakarhatná jelenlétét. Ha csak egyetlen pillantást vetünk a teremtett világra, tudjuk, hogy a természet nem saját szülőanyja. Nincs ,,természetanya". A természet önmagában képtelen bármiféle életet létrehozni. Önmagában terméketlen. Az élet létrehozásához szükséges erő Istenben, a természet megalkotójában lakozik. Ha az élet forrását a természettel akarjuk helyettesíteni, összetévesztjük a teremtményt a Teremtővel. A természetimádat minden formája bálványimádás, ami utálatos Isten előtt.
Az általános kijelentés hatása miatt minden ember tudja, hogy Isten létezik. Az ateizmus olyan valaminek a teljes tagadása, aminek az igazságával az ember tisztában van. Ezért mondja a Biblia: ,,A bolond azt mondja szívében: Nincs Isten" (Zsolt 14:1). Amikor a Szentírás azzal bünteti az ateistát, hogy ,,bolond"-nak nevezi, erkölcsi ítéletet mond ki fölötte. Ha valaki a Biblia fogalmai szerint bolond, az nem azt jelenti, hogy féleszű vagy hiányzik belőle az értelem, hanem hogy erkölcstelen. Miután pedig a bölcsesség kezdete az Úr félelme, Isten tagadása a legnagyobb esztelenség.
Az agnosztikus ugyanúgy tagadja az általános kijelentés érvényét. Ám nem olyan harcias, mint az ateista, nem tagadja határozottan Isten létezését. Inkább kijelenti, hogy nincs elég bizonyíték a kérdés eldöntésére. Függőben hagyja döntését, hagyja, hogy Isten létezésének kérdése nyitott kérdés maradjon. Az általános kijelentés világosságának ismeretében azonban az agnoszticizmus álláspontja ugyanolyan utálatos Isten előtt, mint a harcias ateistáé.
Isten dicsőségét azonban mindenki csodálattal szemléli, akinek értelme és szíve nyitva áll - a mennyei világegyetemek milliárdjaitól kezdve azokig az atomnál is kisebb részecskékig, amelyekből a legparányibb molekulák épülnek fel. Milyen hihetetlenül nagy Istent szolgálunk!

Összefoglalás

1.A keresztyénség Isten kijelentése.
2.Isten kijelentése önmaga kinyilatkoztatása. Az Úr elveszi azt a fátylat, amely megakadályoz megismerésében.
3.Találgatásokkal nem ismerhetjük meg Istent.
4.Isten a történelemben sokféleképpen jelentette ki magát.
5.Az általános kijelentés minden embernek szól.
6.Az ateizmus és az agnoszticizmus annak a tagadásán alapul, amiről az emberek tudják, hogy igaz.
7.A bolondság Isten tagadására épül.
8.A bölcsesség alapja Isten félelme.

Ajánlott bibliai olvasmányok: Zsolt 19:1-14; Ef 3:1-13; 2Tim 3:14-17; Zsid 1:1-4

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: keresztyénségről, megtestesülésnek, íróasztalfiókban, természetimádat, hagyatkozhatott, találgatásokkal, gondviselésének, összetévesztjük, létrehozásához, milliárdjaitól, agnoszticizmus, találgatásokra, különböztetjük, megalkotójában, megismerésében, kijelentésének, világosságának, helyettesíteni, világegyetemek, megünneplésére, hagyatkoznunk, születésnapja, jelenségekben, keresztyénség, sokféleképpen, bálványimádás, összefoglalás, történelemben, természetanya, kijelentésből, határozottan, felismerhető, hihetetlenül, megakadályoz, legparányibb, természetben, keresztyénségről tudunk, rejtett dologról, évente megismétlődő, ajándékozás megszokott, ajándékait titkos, szék mögé, íróasztalfiókban találsz, zsebemben van”, játék tetőpontja, első széken, apró ajándékot, másodikon fiam, mankót helyeztem, széket választotta, mankója feküdt, mankót elcserélje, Mindent Isten, Jézus Krisztusban, Megváltó Istenről, Nincs Isten”,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  A szeretetről  J. Donald Walters  képre írva  Facebookon kaptam  Esti kép  Sonka vásár  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Graffiti bölcsesség  Jó éjszakát  Alvó kutyák  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Alvó kisfiú  Esti kép  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárkány  képre írva  Kékfestőről pár szóban  Most - segíts meg Mária ,  Aki belekortyol  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  A nagy természet  Heltai Jenő: Március  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Nem látom őket  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mi van, ha?  Paul David Tripp Március 28  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldog virágvasárnapot minden...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A nagyhét eseményei  Egy hét kihagyás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Esti kép  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Apu  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Esti képek  Devecsery László - Húsvét  Paul David Tripp Március 27  Szép estét  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Most - segíts meg Mária ,  Sadhguru idézet  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Levél lány  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Rács mögé  A szeretetről 
Bejegyzés Címkék
keresztyénségről tudunk, rejtett dologról, évente megismétlődő, ajándékozás megszokott, ajándékait titkos, szék mögé, íróasztalfiókban találsz, zsebemben van&#8221, játék tetőpontja, első széken, apró ajándékot, másodikon fiam, mankót helyeztem, széket választotta, mankója feküdt, mankót elcserélje, igazi ajándékára, negyedik évben, széket választja, takaró alatt, mankó rejtőzött, nagy ajándékát, mankó mellé, mankó vége, mankó végét, véletlenre hagyatkozhatott, igazi kincset, ajándékra fény, bolondját járatjuk, természeti jelenségekben, régi időkben, történelem lapjain, teológusok &#8222, próféták által, végső időkben, világot teremtette&#8221, különös kijelentét, általános kijelentést, általános kijelentésből, egek hirdetik, természetben látható, természet fénye, látható világ, világ színpad, teremtett világra, természet önmagában, élet létrehozásához, természet megalkotójában, élet forrását, természettel akarjuk, természetimádat minden, általános kijelentés, ateizmus olyan, teljes tagadása, ember tisztában, bölcsesség kezdete, legnagyobb esztelenség, agnosztikus ugyanúgy, kérdés eldöntésére, agnoszticizmus álláspontja, harcias ateistáé, mennyei világegyetemek, legparányibb molekulák, keresztyénség Isten, történelemben sokféleképpen, agnoszticizmus annak, tagadásán alapul, emberek tudják, bolondság Isten, bölcsesség alapja, keresztyénségről, megtestesülésnek, íróasztalfiókban, természetimádat, hagyatkozhatott, találgatásokkal, gondviselésének, összetévesztjük, létrehozásához, milliárdjaitól, agnoszticizmus, találgatásokra, különböztetjük, megalkotójában, megismerésében, kijelentésének, világosságának, helyettesíteni, világegyetemek, megünneplésére, hagyatkoznunk, születésnapja, jelenségekben, keresztyénség, sokféleképpen, bálványimádás, összefoglalás, történelemben, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 629
  • e Hét: 5135
  • e Hónap: 66804
  • e Év: 185896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.