Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lélekmentés
  2017-08-18 09:54:06, péntek
 
  Igen, bűnöst megtéríteni, lelket megmenteni: ez lenne az egyház feladata. A mi feladatunk, a tied és az enyém! Úgy odaélni a világ elé a keresztyén élet valóságát, a bűntől és haláltól való megszabadulás győzelmét, hogy a világ megismerje és megkedvelje azt az igazságot, amit Isten Jézus Krisztusban kijelentett! De ez az elmélet, - és ezzel szemben mi a gyakorlat, mi a tényleges helyzet? Valljuk meg őszintén: éppen az ellentéte annak, mint ami az egyház éltető feladata lenne.

Olyan szépen hangzik az, hogy "aki bűnöst térít meg az ő tévelygő útjáról, lelket ment meg a haláltól," - de hát történik ez? Ha történik is, hogy egy bűnös ember valósággal megtér, nem ritkább ez még a fehér hollónál is? Ki volt közülünk utoljára tanúja, vagy pláne eszköze annak a nagy örömnek, amin még az ég angyalai is örvendeznek, hogy egy bűnös megtér az ő tévelygő útjáról? De ennek a fordítottját mindnyájan ismerjük ugye? Azt, hogy egy-egy atyánkfia eltévelyedik az igazságtól, lassan elmarad, majd egészen elszakad a gyülekezettől! Nem hogy szaporodna a gyülekezet naponként az üdvözülőkkel, hanem épp ellenkezőleg: naponként fogy a lemaradókkal.

Olyan szépen hangzik az, hogy "tegyetek tanítványokká minden népeket," és ahelyett hogy újabb és újabb tanítványi sereggel bővülne a körünk, a régi tanítványok is visszamennek a világba. Csak egyetlen példát hadd említsek: a félévvel ezelőtt konfirmációi fogadalmat tett 25 fiú és leány közül 3 sincs már közöttünk, talán az a három sem igazán lélek szerint! És mi, akik itt vagyunk, akik valljuk, hogy megismertük Istennek a Krisztusban adott igazságát, nem úgy vagyunk-e mi is, mindnyájan, hogy nem a környezetünk krisztianizálódik általunk, hanem mi világiasodunk el a környezetünk által?!

Olyan szépen hangzik az, hogy: "úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat," (Mt 5,16) - de a valóság az, hogy annyira nem fénylik ez a bizonyos világosság, annyira nem vagyunk élőpéldái, bizonyítékai a Megváltás valóságának, hogy az emberek nemcsak hogy nem dicsőítik a mi mennyei Atyánkat, hanem egyszerűen el sem hiszik, hogy nekünk van mennyei Atyánk. Ha a mi életünket, a keresztyének életét nézi a világ, méltán gondolhatja, hogy Isten nincs, vagy ha volt is valamikor, már rég meghalt!

Pedig nem az Isten halott, hanem az Ő egyháza, mi vagyunk halottak, vagy legalábbis halálosan betegek. És itt ne csaljon meg bennünket a látszat, az, hogy aránylag elég sokan járnak a templomba, hogy folynak a bibliaórák, történik adakozás, mert ha ebben áll az élet, hogy növekedik, hogy az eltévelyedettek megtérnek az igazsághoz, hogy mindig újabb lelkek menekülnek meg a haláltól, - akkor ennek az ellenkezője halálos bajt jelez! Az igazi keresztyén életnek olyannak kellene lennie, mint egy ragályos betegségnek, ami átterjed arra, akivel érintkezik. Ha influenzás vagyok, akkor a mellettem ülő emberre is átragad, vagy ha az illető nem kapja meg, akkor nyilván bennem sincs influenza. Vajon igazi keresztyénség-e az, ami nem ragad át másokra? Gondolj csak a hozzád legközelebb állókra, a gyermekeidre, az hitvestársadra, vagy arra a munkatársadra, akivel életed legnagyobb részét egy szobában, irodában, műhelyben töltöd. Nem fájt még a szíved soha amiatt, hogy azt, ami számodra a legdrágább, a Krisztusban megismert igazságot nem tudtad hitelre méltóvá tenni, megkedveltetni, elfogadtatni, továbbadni nekik? És még talán panaszkodsz is a keményszívűségük miatt, hogy nem kell nekik az evangélium, pedig te mindent megpróbáltál, pedig annyit beszéltél nekik és hiába, nem fog rajtuk!

Nos testvérek, a ragályos betegséget sem lehet rábeszéléssel terjeszteni. Ha nekem nincs influenzám, hiába beszélek a legékesebben és legmeggyőzőbben valakinek róla, attól nem fog kapni. És így van ez a keresztyénségünkkel is: ha nincs bennem az élő Krisztus, hiába akarom terjeszteni, tehát továbbadni, - nem lehet, mert nincs mit! Azt mondják, a japánok kitaláltak valami módszert, amivel a tölgyfa-csemete növekedését meg tudják akadályozni: úgy preparálják a gyökereit, úgy vágják el a karógyökerét, hogy a kicsi tölgyfa nem szárad el, de nem is nő nagyobbra, cserépbe lehet tenni és virágállványra lehet állítani szobadísznek Akkora marad, mint egy muskátli. Valahogy ilyen preparált tölgyfa, vagy - bibliai hasonlat szerint - mustárfa a mi keresztyénségünk is! El van vágva a karógyökere, szobadísz, cserépbe való. Nem szárad ki teljesen, de nem is növekedik nagy fává, nem ad árnyékot a megfáradt vándoroknak, fészekrakásra lehetőséget az ég madarainak. Nem hoz gyümölcsöt, új életet. Magában marad és önmagának marad.

Lehet, hogy nagyon sötét ez a kép, ami itt elénk tárul, de jó, ha nem szépítjük a valóságot, ha nem áltatjuk magunkat. Ennek az Igének a tükrében: "Atyámfiai, hogyha valaki ti köztetek eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti őt valaki, Tudja meg, hogy a ki bűnöst térít meg az őtévelygőútjáról, lelket ment meg a haláltól és sok bűnt elfedez." (Jak 5,19-20) valóban ijesztően torz képet mutatunk mint egyház és mint az egyház tagjai. Ne értsük félre: Krisztus egyháza jövendője felől semmi kétségem nincs, mert igaz, amit Jézus róla mond, hogy "a pokol kapui se vesznek rajta diadalmat." (Mt 16,18)

De ez nem azt jelenti, hogy egyes egyházak, gyülekezetek el ne tűnhessenek, mint ahogyan sok olyan Újtestamentumból ismert helyen, ahol valamikor élő gyülekezet volt, ma az iszlám uralkodik. Sokszor beteljesedett már a kétezer esztendős történelem folyamán, amit Jézus az efézusi gyülekezetnek mondott: "térj meg ..., ha pedig nem, hamar eljövök ellened, és a te gyertyatartódat kimozdítom helyéből, ha meg nem térsz." (Jel 2,5) - Ahhoz, hogy mi az igazságot hirdessük a világnak, az igazságtól eltévelyedetteknek: előbb újra hitelre méltóvá kell tennünk ezt az igazságot azáltal, hogy valóban ebből az igazságból élünk!

A reformáció lényege 400 esztendővel ezelőtt az volt, hogy visszatért az egyház a forráshoz, a Krisztushoz! Oda, ahol az egyháznak is minden igazán megbánt bűne és mulasztása elfedeztetik a szent vér által és ahol az egyház számára is egyetlen menekülés van a haláltól! Az az új reformáció is, - aminek kiáltó szükségét olyan nagyon mutatja ez az Ige -, ott kezdődik el a forrásnál, végre igazán bűnbánatban, megalázkodással a Krisztusnál.

Adná Isten Szent Lelke, hogy ne csak a szánkkal, hanem a szívünkkel tudnánk így könyörgőre fogni:

Hallgasd meg, Jézus Krisztus, Te megszomorodott
S igen megkeseredett Szegény juhaidat,
Hallgasd meg kegyelmesen, A te szent egyházadat, Mely megnyomorodott.
Ne hagyd, édes Jézusunk, Nyomorult népedet, Szent véreddel megváltott Kicsiny seregedet; Ne hagyjad elpusztulni
A te örökségedet: A keresztyénséget.

Ámen

(Részlet Joó Sándor: Lélekmentés című prédikációjából)
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: őtévelygőútjáról, keresztyénségünk, keményszívűségük, újtestamentumból, keresztyénséget, legmeggyőzőbben, prédikációjából, gyertyatartódat, megalázkodással, eltévelyedettek, megkedveltetni, megszomorodott, hitvestársadra, virágállványra, megnyomorodott, világiasodunk, megszabadulás, gyülekezetnek, beteljesedett, keresztyénség, gyülekezettől, világosságtok, rábeszéléssel, munkatársadra, tanítványokká, megkeseredett, fészekrakásra, konfirmációi, eltévelyedik, visszamennek, legékesebben, elfogadtatni, ellenkezőleg, fordítottját, karógyökerét, megpróbáltál, egyház feladata, keresztyén élet, világ megismerje, tényleges helyzet, ellentéte annak, egyház éltető, bűnös ember, fehér hollónál, nagy örömnek, bűnös megtér, fordítottját mindnyájan, gyülekezet naponként, régi tanítványok, félévvel ezelőtt, környezetünk krisztianizálódik, környezetünk által, Isten Jézus Krisztusban, Adná Isten Szent Lelke, Jézus Krisztus, Részlet Joó Sándor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einsteinről  Sose bánj semmit  Png virág  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png rózsa csokor  Nem számIt  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Hazára minden embernek szükség...  Minden harmadik...  Esti kép  Elköszönt  Kaffka_Margit  George Byron - Ahogy itt jár -...  Őrizkednünk kell...  Fehér virág  Gonosz démon-álarc  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép álmokat!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Szabolcska Mihály – Ákác...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Bounty krémes  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hatékony szolga  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Gonosz démon-álarc  Nem méltó hozzád  Egy bizonyos határt  Akarat  A kételkedés kezelése  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szívem  A jó emberek mindig szépek mar...  Lóhere  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Garai Gábor - Takarítás  Lóhere  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Soha ne kedvezz...  Mi lenne ha  A boldog családok mind hasonló...  Nevem  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szívem  Mindig jusson idő nevetni  A Megváltó szolgálatában  A kételkedés kezelése  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png csokor  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
egyház feladata, keresztyén élet, világ megismerje, tényleges helyzet, ellentéte annak, egyház éltető, bűnös ember, fehér hollónál, nagy örömnek, bűnös megtér, fordítottját mindnyájan, gyülekezet naponként, régi tanítványok, félévvel ezelőtt, környezetünk krisztianizálódik, környezetünk által, emberek előtt, bizonyos világosság, emberek nemcsak, keresztyének életét, eltévelyedettek megtérnek, ellenkezője halálos, igazi keresztyén, ragályos betegségnek, hozzád legközelebb, szíved soha, keményszívűségük miatt, ragályos betegséget, japánok kitaláltak, tölgyfa-csemete növekedését, kicsi tölgyfa, megfáradt vándoroknak, egyház tagjai, pokol kapui, iszlám uralkodik, kétezer esztendős, efézusi gyülekezetnek, igazságot hirdessük, igazságot azáltal, igazságból élünk, reformáció lényege, egyház számára, szívünkkel tudnánk, őtévelygőútjáról, keresztyénségünk, keményszívűségük, újtestamentumból, keresztyénséget, legmeggyőzőbben, prédikációjából, gyertyatartódat, megalázkodással, eltévelyedettek, megkedveltetni, megszomorodott, hitvestársadra, virágállványra, megnyomorodott, világiasodunk, megszabadulás, gyülekezetnek, beteljesedett, keresztyénség, gyülekezettől, világosságtok, rábeszéléssel, munkatársadra, tanítványokká, megkeseredett, fészekrakásra, konfirmációi, eltévelyedik, visszamennek, legékesebben, elfogadtatni, ellenkezőleg, fordítottját, karógyökerét, megpróbáltál, bizonyítékai, elfedeztetik, gyülekezetek, keresztyének, gyermekeidre, üdvözülőkkel, lemaradókkal, környezetünk, szobadísznek, ellenkezője, tűnhessenek, növekedését, elpusztulni, lélekmentés, valóságának, terjeszteni, akadályozni, megtéríteni, örvendeznek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3396
  • e Hét: 5768
  • e Hónap: 35080
  • e Év: 222882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.