Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Új hálaadóünnep
  2017-08-20 19:24:48, vasárnap
 
  Új hálaadóünnep



Akik a hálaadóünnepet ,,pulykanapnak" nevezik, azt hiszem, ismereteiket a következő hiedelemből merítik: ha nincs Valaki, akinek köszönetet mondhatnánk, és Akinek valamiért hálásak lehetnénk, mi értelme olyan nevet használni, amely furcsa kalapokat viselő vallásos emberek képét idézi elénk, akiknek az indiánok kukoricát és sütőtököt hoznak? Remélem, a keresztyének figyelmének középpontjában nem egy sült szárnyas áll. Nekünk van Valakink, akinek hálát adhatunk, és hosszan sorolhatnánk, mi mindenért mondhatunk Neki köszönetet, néha mégis csak olyan dolgokra korlátozzuk a hálánkat, amelyek jónak tűnnek szemünkben. Isten lényébe vetett bizalmunk növekedésével látjuk, hogy a mennyei világosság mindent bevilágít - még a szenvedést is -, és képesek vagyunk olyasmiért is köszönetet mondani, amire korábban sohasem gondoltunk volna. Pál apostol például még magát a szenvedést is örömnek látta (Kol 1,24).
Azon gondolkoztam, mi fojtja el a hálaadást. A kapzsiság lelke - az a mohóság, amivel cselekszünk, vagyunk és akarunk.
Amikor a Sátán megkísértette Jézust a pusztában, azt a szenvedélyt akarta benne felkelteni, hogy többet tegyen, mint amit az Atya eltervezett - messzebbre menjen el, nagyobb hatalom jelét adja, feltűnőbb tetteket hajtson végre. Az ellenség a mai lázas sürgés-forgásban is odajön hozzánk. Szünet nélkül különböző társadalmi, politikai, pedagógiai, sport és - igen -, lelki tevékenységekre sarkall. Énképünk (szánalmas szó!) nem a csendes, szelíd ,,tedd meg értem"-re, hanem arra a listára támaszkodik, amelyet a világ nyom a kezünkbe a ,,fontos" dolgokról. A lista hosszú, esztelen és lehetetlen is. Ha mégis kapunk utána, figyelmen kívül hagyjuk a rövid listát.
Alig néhány dolog igazán fontos, ezekhez pedig megkaptuk Isten segítségének az ígéretét: üljünk csendben a Mesterrel, hogy meghalljuk a szavát és engedelmeskedjünk, vagyis egyszerűen teljesítsük a kötelességünket. Legyünk például jó férjek, feleségek, apák, anyák, fiúk, lányok, vagy legyünk lelki apja vagy anyja azoknak, akik védelemre és gondoskodásra szorulnak - alázatos munka, sohasem szerepel a világ listáján, mert senkinek az életrajzában sem vezet semmilyen látványos eseményhez. Mint Washington Gladden írja 1879-ben: ,,Mester, hadd járjam veled szabadon a szolgálat alázatos útjait."
A kísértés létünkben is utolér. Az Éden kertjében a kígyó azzal az ígérettel csapott le Évára, hogy az lehet belőle, amit nem kapott meg Istentől. Ha eszik a tiltott gyümölcsből, ,,emelheti az életszínvonalát", és olyan lehet, mint Isten. Úgy gondolta, hogy ehhez joga van, és Isten elcsalta tőle ezt a lehetőséget. Csak úgy szerezheti meg a jogait, ha nem engedelmeskedik az Úrnak.
Senkit sem ér újfajta kísértés. A Sátánnak nincs szüksége új fogásokra, hiszen a régiek nagyon jól beváltak az Éden kertjétől kezdve, bár néha másnak álcázta. Ha mély nyugtalanság fog el, aminek nem találjuk a magyarázatát, talán a lét mohóságának tulajdonítható: olyanok akarunk lenni, amilyennek szerető Atyánk sohasem tervezett el. A békességet abban találjuk meg, ha bizalommal elfogadjuk a tervét, az ajándékait, a nekünk kijelölt helyet, állást, képességet. Így jött el az Emberfia a földre: mindent elfogadott, aminek az Atya szánta, semmit sem sajátított ki - semmilyen feladatot, sőt egyetlen szót sem - , amit nem az Atyától kapott.
A birtoklási vággyal is meg kell küzdenünk. Amikor mindenféle ,,gyülevész nép" csatlakozott népéhez, a zsidók mohón vágytak jobb dolgokra (4Móz 11,4). Istentől pontosan azt kapták, amire a pusztában szükségük volt: a mannát. Mindig elég volt, mindig friss, mindig jó (nekem mindenképpen jónak tűnik, ,,mint a teasütemény"). Az emberek azonban változatosságra vágytak. Ezek az idegenek nagy gondolatokat ébresztettek bennük: az élet nem pusztán ennyi. Csak ezt kaptátok? Pedig többet is szerezhettek. Élnetek kellene egy kicsit!
Isten népét lassan elfogta az a sürgető vágy, hogy mindenük meglegyen, és mindnyájan siránkozni kezdtek ,,családjukban a sátrak nyílásában". Se vége, se hossza a költekezésnek, a szerzésnek és a birtoklásnak. Kielégíthetetlen fogyasztók vagyunk, szenvedélyesen versenyzünk egymással, feltornázzuk életszínvonalunkat, fitogtatjuk, mi mindenünk van (ha egyszer megszerezted, büszkélkedj vele). Egyszerűen nem tudjuk elviselni, hogy nekünk ne legyen meg az, amit mások szükségesnek tartanak. A világ így teszi tönkre azt a békességet és egyszerűséget, amit Istentől kapnánk. Szertefoszlik az elégedettség, az a közérzet, amikor örömmel megelégszünk azzal, amit az Úr választott nekünk a szent élettel együtt, és ahelyett, hogy hálát adnánk, szenvedélyesen akarunk és siránkozunk, és a gyerekeinket is arra tanítjuk, hogy szenvedélyesen akarjanak és siránkozzanak. (Annak az őserdei törzsnek a gyerekei, akiket évekkel ezelőtt megismertem, nem panaszkodtak, mert nem tanították meg rá őket.)
Uram, hálát adunk Neked mindenért, amit irgalmadban nekünk adtál: az életünkért, a szolgálatunkért és a javainkért. Uram, szabadíts meg minden kapzsiságtól; ne legyünk semmik, ne tegyünk semmit, és ne legyen semmink, ami nem egyezik szent céloddal. Taníts minket békességben megpihenni ígéretedben, segíts elismerni, hogy ha valamit nem adsz meg, akkor nincs is rá szükségünk. Taníts meg a Te akaratodra vágyni - sem többre, sem kevesebbre, és semmi másra. Jézus nevében. Ámen.

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: kielégíthetetlen, szolgálatunkért, kötelességünket, életszínvonalát, változatosságra, tevékenységekre, engedelmeskedik, szenvedélyesen, hálaadóünnepet, középpontjában, tulajdonítható, szertefoszlik, költekezésnek, növekedésével, megkísértette, egyszerűséget, siránkozzanak, gondoskodásra, panaszkodtak, magyarázatát, elégedettség, feltornázzuk, sorolhatnánk, mindenképpen, nyugtalanság, szükségesnek, megszerezted, segítségének, kapzsiságtól, megelégszünk, családjukban, életrajzában, gondolkoztam, ébresztettek, keresztyének, pulykanapnak, hálaadóünnepet „, következő hiedelemből, indiánok kukoricát, keresztyének figyelmének, sült szárnyas, mennyei világosság, kapzsiság lelke, szenvedélyt akarta, listára támaszkodik, világ nyom, lista hosszú, rövid listát, világ listáján, szolgálat alázatos, kísértés létünkben, kígyó azzal, Mint Washington Gladden, Elisabeth Elliot,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A Megváltó szolgálatában  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Németh László tollából  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy lelki imádság  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png virág  Németh László tollából  George Gordon Lord Byron: Inez...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png csokor  Örülök, hogy látlak!  képre írva  Németh László tollából  Hogy lehet megtartani  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép álmokat!  Nagyi telefonál  Leonardo da Vinci gondolata  Soha ne kedvezz...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Popper Péter szavai  Radikális szeretet  Mi lenne ha  Elköszönt  A jó emberek mindig szépek mar...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nevem  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Még csak most kezdődik a nap  Nem tudhatod  Soha ne kedvezz...  Neked tudnod kell  Nem tudhatod  képre írva  A másik dolog,  Png ház  Facebookon kaptam  Nevem  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Png fotel  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Minden harmadik...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mi lenne ha  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mindig jusson idő nevetni  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Elköszönt  A Megváltó szolgálatában  Nem számIt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Soha ne kedvezz...  Leonardo da Vinci gondolata  Nem tudhatod  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ... 
Bejegyzés Címkék
hálaadóünnepet &#8222, következő hiedelemből, indiánok kukoricát, keresztyének figyelmének, sült szárnyas, mennyei világosság, kapzsiság lelke, szenvedélyt akarta, listára támaszkodik, világ nyom, lista hosszú, rövid listát, világ listáján, szolgálat alázatos, kísértés létünkben, kígyó azzal, ígérettel csapott, lehet belőle, tiltott gyümölcsből, régiek nagyon, békességet abban, nekünk kijelölt, birtoklási vággyal, zsidók mohón, pusztában szükségük, emberek azonban, idegenek nagy, sátrak nyílásában&#8221, szent élettel, őserdei törzsnek, kielégíthetetlen, szolgálatunkért, kötelességünket, életszínvonalát, változatosságra, tevékenységekre, engedelmeskedik, szenvedélyesen, hálaadóünnepet, középpontjában, tulajdonítható, szertefoszlik, költekezésnek, növekedésével, megkísértette, egyszerűséget, siránkozzanak, gondoskodásra, panaszkodtak, magyarázatát, elégedettség, feltornázzuk, sorolhatnánk, mindenképpen, nyugtalanság, szükségesnek, megszerezted, segítségének, kapzsiságtól, megelégszünk, családjukban, életrajzában, gondolkoztam, ébresztettek, keresztyének, pulykanapnak, szerezhettek, hálaadóünnep, gondolatokat, ismereteiket, csatlakozott, gyerekeinket, birtoklásnak, korlátozzuk, teasütemény, fitogtatjuk, ígéretedben, siránkozunk, eltervezett, hiedelemből, mondhatnánk, irgalmadban, büszkélkedj, gyümölcsből, lehetőséget, szenvedélyt, megismertem, cselekszünk, támaszkodik, mohóságának, békességben, figyelmének, teljesítsük, versenyzünk, bizalommal, akaratodra, elfogadjuk, megpihenni, szenvedést, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 209
  • e Hét: 11920
  • e Hónap: 41232
  • e Év: 229034
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.