Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szépség és fájdalom
  2018-03-20 14:53:49, kedd
 
  Szépség és fájdalom

,,Ha Isten nincs és nem is volt, akkor miért hiányzik annyira?" - kérdezi egy agnosztikus európai zsidó a huszadik század borzalmaira visszatekintve. Bizonyos egyetemes emberi tapasztalatok - a szépség, a fájdalom, a gonoszság és a halál - valóban képesek felszínre hozni mélyen elrejtett szomjúságunkat.
A nyomorúság és a szépség áthatol az ember szívén, mondja Simone Weil. Magam is azt tapasztalom, hogy - bár más-más módon - mindkettő képes a hit felé terelni bennünket. Míg a nyomorúság szinte letaglózza az embert, a szépség az imádattal és a hálával rokon húrokat pendít meg bennünk. Engem például épp a szépség - a természet, a zene, a szerelem szépsége - ébresztett föl elveszett állapotomból, és terelt újra a hit felé. Ez keltette fel bennem a vágyat, hogy megismerjem az Atyát, akitől minden jó ajándék származik.
Hegyi túráim nem tervezett kitérőin sokszor olyan mesés virágszőnyeg tárul elém, hogy a lélegzetem is eláll a látványtól. Amikor közös kirándulásainkon a feleségemmel leérünk a kedves nevű Ó, Légy Vidám-völgybe, szokás szerint leheveredünk a vadvirágok közé, és hallgatjuk a kolibrik énekét. Ilyenkor úgy érezzük magunkat, mintha az érintetlen édenkertbe csöppentünk volna, és újra bepillantást nyernénk az isteni kegyelemben. Hiszen bolygónk tobzódik a szépségben, akár észrevesszük, akár nem. A természet él és virul, még ha épp nincs is közönsége.
Hálás vagyok a lehetőségért, hogy két évtizeden át, míg Coloradóban éltem, a természet közönsége lehettem. Egyszer egy hegyibicikli-túrán megzavartam egy jávorantilop-csordát. Emlékszem, milyen rémült tekintettel meredt rám egy frissen született kis borjú, amelynek még fénylett a bőr a nedvességtől. Egy másik alkalommal, a kanyon egyik ösvényén lefelé ereszkedve, két kanadai vadjuhhal találtam szemben magam, amint hátsó lábukon ágaskodva, szarvaikat összeakasztva küzdöttek egymás ellen, s közben úgy bőgtek, mintha az ég dörgött volna. Egy hajnali túránkon sikerült ráijesztenünk egy csapat hegyi kékmadárra, s ahogy sebesen felrepültek a magasba, a szárnyaikon megcsillanó fénysugarak mintha egy színpompás, néma tűzijátékot varázsoltak volna az égboltra. Efféle csodáknak csak az érintetlen természetben lehet tanúja az ember. Micsoda felismerés, hogy rajtunk kívül talán senki más nem lesheti el ezt a pillanatot a földön!
Egyetértek George MacDonalddal, aki így fogalmazott: ,,Elsősorban azért szántam rá magam nehezen, hogy foglalkozzam a vallással, mert azt hittem, le kellene mondanom legszebb gondolataimról, és többé nem szerethetném mindazt, amit Isten alkotott. Aztán rájöttem, hogy az önmagukban bűntelen dolgokból fakadó boldogságunkat a vallás csak tovább gazdagíthatja. Isten a Szépség Istenek - a vallás a Szépség szeretete, a menny a Szépség országa -; a természet tízszer olyan ragyogó az Igazság napjának fényében, és a természet iránti szeretetem csak nőtt, mióta keresztyén vagyok.
Nem értem, miért nem ébreszti minden esetben hitre az embereket a természet szépsége. Hogyan lehetséges például, hogy Washingtonban és Oregonban, ebben a két gyönyörű államban olyan alacsony a templomba járók aránya? Hiszen az én életemben kulcsszerepet játszott a természet abban, hogy visszataláltam Istenhez: szerettem volna megismerni a Művészt, akinek a természet szépségét és szeszélyeit köszönhetjük. Valahányszor egy jóbarát betegsége vagy halála letaglóz, és kizökken számomra a világ, ösztönösen a szabadba vágyom. A természet emlékeztet arra, hogy az élet megy tovább, s a világ a mi kisebb-nagyobb válságaink ellenére is lenyűgözően gyönyörű. Nem ezt üzente-e Isten Jóbnak is?
A fájdalom más szinten hat ránk, mint a szépség, megszűri az életünket, és az idő múlására emlékeztet. Christian Wiman, a Poetry szerkesztője számára sovány vigaszt jelentett szokásos mantrája (,,spirituális vagyok, nem vallásos), amikor a gyógyíthatatlan rákbetegség diagnózisával szembesült. Mivel szilárdabb talajra volt szüksége, visszatalált a hit kézzelfoghatóbb formájához: ,,A konkrétan meghatározott hit tesz bennünket képessé arra, hogy kiálljuk a szenvedés viharait, amelyek mindenki életében elkerülhetetlenül megjelennek, s amelyek a spiritualitás minden formáját elsodorják, ha nincsenek mély gyökereik.
Matthew Arnold egyik verse a hit modern kori hanyatlásáról szól, amelynek hatására a világ ,,fényt, szerelmet, örömet nem ont, se biztonságot, békét, bajra írt". Ez a hiányérzet, hogy a világban nem találunk a ,,bajra írt", még a modern élet számtalan élvezete mellett is arra késztethet bennünket, hogy visszaforduljunk a hithez. A szexuálisan túlfűtött reklámok és a felszínes celebvilág valahogy elveszítik vonzerejüket, ha az ember hároméves gyermeke - netán ő maga - épp az életéért küzd a kórházban. Hová fordulhatnánk az örök tél dermesztő hidegében, ha nem Istenhez?
Mortimer Adler filozófus, a Gret Books of the Western World [A nyugati világ nagy könyvei] című sorozat szerkesztője először a teizmusig, az istenhitig jutott el. Habár erősen vonzódott Aquinói Szent Tamás gondolatiságához, évtizedekig nem volt hajlandó kereszténynek nevezni magát, ami zsidó gyökereit figyelembe véve talán érthető is. 1984-ben egy mexikói útját követően megbetegedett, és több hónapra ágynak esett. A betegség depresszióba sodorta, sokszor minden ok nélkül sírva fakadt. Egy episzkopális lelkész rendszeresen látogatta és együtt imádkozott vele.
Adler mindössze egyetlen imát ismert, a Miatyánkat. Azt ismételgette folyton, egyenként kapaszkodva az imádság minden egyes szavába: ,,Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved..." A kórházban egy álmatlan éjszakán érkezett el számára a felismerés: anélkül, hogy észrevette volna, átkelt a hídon, hinni kezdett a személyes Istenben, aki meghallgatja imáinkat. Azonnal csöngetett a nővérért, és nagy nehezen papírra vetette, mit érez: ,,Drága Istenem, már hiszek, nemcsak abban az Istenben, akit értelmem határozottan elfogad, hanem abban is, akihez Howell atya imádkozni szokott, s akinek a kegyelmére és szeretetére immár én is boldogan támaszkodhatok." A fájdalom mutatott utat neki.

Philip Yancey
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: visszaforduljunk, gondolatiságához, kirándulásainkon, kézzelfoghatóbb, gyógyíthatatlan, szomjúságunkat, visszataláltam, gondolataimról, visszatekintve, boldogságunkat, támaszkodhatok, szenteltessék, tapasztalatok, kulcsszerepet, hanyatlásáról, ráijesztenünk, spiritualitás, meghatározott, megbetegedett, diagnózisával, fordulhatnánk, kereszténynek, washingtonban, gazdagíthatja, összeakasztva, feleségemmel, meghallgatja, depresszióba, macdonalddal, episzkopális, lehetőségért, foglalkozzam, bepillantást, szerkesztője, határozottan, vonzerejüket, agnosztikus európai, huszadik század, halál –, szépség áthatol, ember szívén, nyomorúság szinte, hálával rokon, szépség –, szerelem szépsége, feleségemmel leérünk, kedves nevű, vadvirágok közé, kolibrik énekét, érintetlen édenkertbe, isteni kegyelemben, természet közönsége, Simone Weil, Légy Vidám-völgybe, Egyetértek George MacDonalddal, Szépség Istenek, Isten Jóbnak, Christian Wiman, Matthew Arnold, Mortimer Adler, Gret Books, Western World, Aquinói Szent Tamás, Drága Istenem, Philip Yancey,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Popper Péter szavai  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png telefon  Szívem tiéd  Ágai Ágnes – Csendélet  Reménység és erő Krisztustól e...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Idő  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Minden harmadik...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Nevem  Tanuld meg ezt a versemet  Nem számIt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Örülök, hogy látlak!  Mindig jusson idő nevetni  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy maradéktalanul uralt világ  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sokan azt tartják  Jó éjszakát  Png férfi  Mi lenne ha  Png ház  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Bertolt Brecht -től idézet  Kövesd a cowboyt!  Mai harmónia kártyám  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Németh László tollából  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyon különös  Ne kapaszkodj magasabbra,  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Adakozás  Png telefon  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
agnosztikus európai, huszadik század, halál &#8211, szépség áthatol, ember szívén, nyomorúság szinte, hálával rokon, szépség &#8211, szerelem szépsége, feleségemmel leérünk, kedves nevű, vadvirágok közé, kolibrik énekét, érintetlen édenkertbe, isteni kegyelemben, természet közönsége, frissen született, másik alkalommal, kanyon egyik, hajnali túránkon, csapat hegyi, szárnyaikon megcsillanó, érintetlen természetben, önmagukban bűntelen, vallás csak, természet tízszer, természet iránti, természet szépsége, templomba járók, természet abban, természet szépségét, jóbarát betegsége, szabadba vágyom, természet emlékeztet, élet megy, gyógyíthatatlan rákbetegség, konkrétan meghatározott, szenvedés viharait, spiritualitás minden, világ &#8222, modern élet, szexuálisan túlfűtött, felszínes celebvilág, ember hároméves, életéért küzd, nyugati világ, istenhitig jutott, mexikói útját, betegség depresszióba, episzkopális lelkész, imádság minden, mennyekben vagy, álmatlan éjszakán, személyes Istenben, fájdalom mutatott, visszaforduljunk, gondolatiságához, kirándulásainkon, kézzelfoghatóbb, gyógyíthatatlan, szomjúságunkat, visszataláltam, gondolataimról, visszatekintve, boldogságunkat, támaszkodhatok, szenteltessék, tapasztalatok, kulcsszerepet, hanyatlásáról, ráijesztenünk, spiritualitás, meghatározott, megbetegedett, diagnózisával, fordulhatnánk, kereszténynek, washingtonban, gazdagíthatja, összeakasztva, feleségemmel, meghallgatja, depresszióba, macdonalddal, episzkopális, lehetőségért, foglalkozzam, bepillantást, szerkesztője, határozottan, vonzerejüket, visszatalált, nedvességtől, rendszeresen, természetben, ismételgette, hegyibicikli, állapotomból, észrevesszük, szerethetném, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 367 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 992
  • e Hét: 7238
  • e Hónap: 36550
  • e Év: 224352
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.