Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyöngéd férfi
  2018-03-21 08:43:53, szerda
 
  A gyöngéd férfi


A gyöngéd férfi szelíd, töprengő fajta. Nem annyira elszánt védelmezője, hanem inkább édes babusgatója a családnak. Büszkén pelenkáz és mosogat felesége helyett. Házában nincsenek fegyverek. A gyöngéd férfi súlyt emel ugyan, de nem focizik, és nem űz olyan sportot, ahol más játékossal testkontaktusba kerülhet. Nem a kőszív, hanem a nagy beleérző képesség jellemzi. Teljesen át tudja érezni a másik fájdalmát, az viszont már nem biztos, hogy bármit is tud tenni a fájdalom megszüntetéséért. Mondja ugyan, hogy "nagyon sajnálom, ami veled történt", de azt már nem mondja, hogy "fel a fejjel, itt az ideje, hogy folytasd a munkát, amit elkezdtél". Amikor ellenállásba ütközik, inkább válik megértővé, mint határozottá. Ha bort iszik, inkább dönt a könnyű rozé, mint a bikavér mellett. Ha iszik egy társaságban, csak olyan bárba megy be, amire az anyja is bólintana. A gyöngéd férfi hamar elfogadja és ismétli az új gondolatokat, de neki magának ritkán vannak forradalmi ötletei. Ha vannak is, ritkán száll harcba értük. Rajong a hatalmas zöld parkokért, de vonakodik belépni egy nemzeti park területére, mert attól fél, hogy hozzájárul a természet pusztulásához. Ismeri a zöldek jelszavát: "Ha igazán szereted a Yosemite Nemzeti Parkot, ne látogass el oda!" (A Yosemite National Park az USA és a Világörökség egyik legféltettebb, leggyönyörűbb természeti kincse. Területén gejzírek, mammutfenyők, többszáz méter magasból lezúduló vízesések és rengeteg ritka élőlény található - a ford. megj.), és gondolatban talán még igazat is ad nekik.
A gyöngéd férfi nem igazán tud mit kezdeni saját férfiasságával. Jól ismeri a hagyományos, patriarkális férfiakról mondott feminista kritikát, és szerinte a vádak nagy része helytálló. Ha tekintélye gyakorlásáról van szó, elbizonytalanodik. Semmi pénzért nem kiabálná soha, hogy "márpedig én vagyok a család feje!". Ehelyett megegyezésre törekvő döntéshozatali folyamat résztvevője egy olyan otthonban, ahol arra a kérdésre, hogy "Ki itt a főnök?" meglehetősen kibogozhatatlan a válasz. A gyöngéd férfi magától értetődően nem keményfiú, de megtörténik, hogy nem is gyöngéd a szó szoros értelmében. Tudja, mi jellemzi a keményfiúkat és a gondos családfenntartókat, és kitartóan botorkál valami felé, amit jobbnak gondol. Amikor az asszony ezt mondja neki: "John, meg kell tanulnod felemelni a hangodat!" - eltűnődik azon, hogy most elhessegesse magától a tanácsot, vagy inkább megfogadja azt. A gyöngéd férfi jóval nyitottabb, de több elismerésre van szüksége. Kevésbé lehet kiszámítani, de döntéshozatalkor nehéz időket él át.
Ha tetszik, ha nem, ki kell mondanunk, hogy az 1950 után született férfiak nem tudnak teljesen megszabadulni a gyengéd férfit jellemző érzékenységtől. Mi mindannyian a feminizmus, a tekintélyellenesség, a környezetvédelem és az érzelmi kitárulkozás levegőjét szívtuk magunkba. A társadalom a férfiasság minden hagyományos fogalmát megkérdőjelezte, és mivel ezen már nem változtathatunk, jobb, ha átgondoljuk a dolgot.
Bármennyire tiltakozik bennünk a hagyományos férfi, a gyöngéd férfinak is megvannak a jó oldalai. Először is - már ami a pelenkákat illeti -, a Biblia kiáll amellett, hogy az apák szülőtársak, hiszen pár száz évvel ezelőtt a munkával és a családdal töltött idő szinte szétválaszthatatlan volt. A földművesek, állattartók és kézművesek gyermekei együtt dolgoztak az apjukkal otthon vagy a földeken. Az Ipari forradalom és a foglalkozások szakosodása választotta szét azt, ami eredetileg összetartozott.
Másodszor - ami az érzelmek és a fájdalom kifejezésre juttatását illeti -, a bibliai statisztikák általában meghökkentő eredményeket hoznak. A Szentírás közel 200 esetet jegyez föl, ahol nagy könnyhullatással sírtak emberek, nagy többségükben férfiak. Voltak persze krokodilkönnyek is, amikor valaki valamilyen bűne vagy ostobasága által okozott kárát, veszteségét siratta. Asszonyok is sírtak nyilvánosság előtt, mint pl. Ruth és Anna. A leggyakrabban azonban férfiak ontanak könnyeket, amikor minden okuk megvan a sírásra. Jákób sírt, mikor meghozták neki József halálhírét (1Móz 37). Később József is sírt örömében, mikor családja újra egyesült (1Móz 42-43, 45). Sírt Dávid és Jonatán, amikor el kellett válniuk (1Sám 20), akárcsak az efézusi vének, mikor Páltól búcsúzkodtak (ApCsel 20). Dávid Sault és Jonatánt is elsiratta (1Sám 31-2Sám 1), és sírt akkor is, amikor két fiát elveszítette (2Sám 12, 18-19). Az istenfélő Jósiás akkor sírt, amikor elolvasta a Törvénykönyvet, és megértette, milyen nagy mértékben vétkezett Izráel (2Kir 22). Ezékiás is sírt, amikor az asszír hódítók szidalmazták Istent, és azzal fenyegetőztek, hogy beveszik Jeruzsálemet (Ézs 38). Bár mindketten királyi palotában éltek, Ezsdrás is és Nehémiás is másokkal együtt imádkozott Isten népéért és sírt annak nyomorúsága fölött a babiloni fogságban (Ezsdr 3,10; Neh 1).
Az evangéliumokban Péter bánatában sírt, miután elárulta Jézust (Mk 14,66-72; Lk 22,54-62). És sírt Jézus is. Sírt bánatában, mikor szeretett barátja, Lázár meghalt (Jn 11,35), és sírt Jeruzsálem városa fölött, aki elutasította Őt és az Ő békéjét, s ennek később le is aratta keserű gyümölcsét (Lk 19,41-44). Jézus férfiaknak mondta, hogy "boldogok, akik sírnak" (Mt 5,4). Világos, hogy jobb sírni a bűn és a romlottság miatt, mint közömbösnek maradni. A kegyesek tudják, hogyan kell a gonoszság miatt sírni (Zsolt 119,136; Jak 4,9). Vannak viszont férfiak, aki tíz év alatt egyszer sem jutnak el odáig, hogy sírjanak (én, ha jó emlékszem, az 1980-as években háromszor sírtam). Vajon ettől mellünkre tűznek-e egy férfiasságért járó kitüntetést? Vagy nem inkább azt jelzi, milyen mértékben engedjük, hogy a kultúra és ne a Biblia határozza meg férfiasságunkat?
A gyöngéd férfi "ökológiai érzékenysége" is jó. Elvégre Isten az emberiséget bízta meg azzal, hogy vigyázzon a Földre (1Móz 1,26-30; 2,10-15). A mózesi törvények külön ügyelnek arra, hogy az ember jól bánjon az állatokkal, és őrizze az értékes fákat, növényeket, amit meg is kéne fogadnunk (2Móz 20,10; 5Móz 20,19-20; 22,1-4; vö. Péld 12,10).
Végül pedig be kell látnunk, hogy a férfiaknak meg kellene fontolniuk a férfi vezetői viselkedés leghagyományosabb felfogásáról mondott feminista kritikát. Bizony gyakran használják fizikai erejüket és társadalmi pozíciójukat arra, hogy elnyomják és megalázzák a nőket. A férfiak általában elnémítják az erős asszonyok hangját, és semmibe veszik adottságaikat. Meg kellene hallaniuk azt a vádat, hogy önzésükben visszaélnek vezetői helyzetükkel.
Amint ez a keményfiú és a gondos családfenntartó esetében már megtörtént, a gyöngéd férfit dicsérjük és kritizáljuk is. Mindent egybevetve a gyöngéd férfi össze van zavarodva. Elidegenedett saját férfiasságától, és szinte elnézést kér, amiért férfinak született. Annyira érzékenyen érinti a hagyományos férfiak hibáit kidomborító kritika, hogy szinte teljesen képtelen másokat vezetni, döntéseket hozni és mások érdekében hatalmat gyakorolni. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: könnyhullatással, környezetvédelem, megszüntetéséért, döntéshozatalkor, testkontaktusba, kibogozhatatlan, evangéliumokban, családfenntartó, változtathatunk, megkérdőjelezte, krokodilkönnyek, férfiasságunkat, érzékenységtől, férfiasságával, döntéshozatali, férfiasságától, törvénykönyvet, összetartozott, foglalkozások, legféltettebb, elidegenedett, pusztulásához, adottságaikat, férfiasságért, gyakorlásáról, megszabadulni, leggyönyörűbb, fenyegetőztek, leggyakrabban, elhessegesse, elutasította, érzékenysége, búcsúzkodtak, gondolatokat, szidalmazták, keményfiúkat, gyöngéd férfi, nagy beleérző, másik fájdalmát, fájdalom megszüntetéséért, könnyű rozé, bikavér mellett, hatalmas zöld, nemzeti park, természet pusztulásához, zöldek jelszavát, vádak nagy, család feje, olyan otthonban, 1950 után, gyengéd férfit, érzelmi kitárulkozás, Yosemite Nemzeti Parkot, Yosemite National Park, Később József, Sírt Dávid, Dávid Sault, Elvégre Isten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kaffka_Margit  Szabolcska Mihály – Ákác...  képre írva  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Julian Brass gondolata  Reggel van  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  A Megváltó szolgálatában  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Elköszönt  Albert Einstein gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hiányzik  Akarat  Elköszönt  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kaffka_Margit  Kaffka_Margit  Julian Brass gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét kedves látogatóimna...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Sose bánj semmit  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy bizonyos határt  Kerüld el az evangélium örömén...  Png kislány  Makszim Gorkij gondolata  Png ház  Alázat  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Kerüld el az evangélium örömén...  Tavaszi kép  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Leonardo da Vinci gondolata  Tavaszi kép  Png virág  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Lóhere  Gonosz démon-álarc  Irgalom és ítélet  Alázat  Akik bántanak téged  Png csokor  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Lóhere  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Bounty krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Idő  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Gonosz démon-álarc  Tanuld meg ezt a versemet  Akik bántanak téged 
Bejegyzés Címkék
gyöngéd férfi, nagy beleérző, másik fájdalmát, fájdalom megszüntetéséért, könnyű rozé, bikavér mellett, hatalmas zöld, nemzeti park, természet pusztulásához, zöldek jelszavát, vádak nagy, család feje, olyan otthonban, 1950 után, gyengéd férfit, érzelmi kitárulkozás, férfiasság minden, hagyományos férfi, gyöngéd férfinak, pelenkákat illeti, apák szülőtársak, családdal töltött, apjukkal otthon, foglalkozások szakosodása, fájdalom kifejezésre, bibliai statisztikák, leggyakrabban azonban, efézusi vének, istenfélő Jósiás, asszír hódítók, babiloni fogságban, evangéliumokban Péter, romlottság miatt, kegyesek tudják, gonoszság miatt, 1980-as években, férfiasságért járó, emberiséget bízta, mózesi törvények, értékes fákat, férfi vezetői, férfiak általában, erős asszonyok, gondos családfenntartó, gyöngéd férfit, hagyományos férfiak, könnyhullatással, környezetvédelem, megszüntetéséért, döntéshozatalkor, testkontaktusba, kibogozhatatlan, evangéliumokban, családfenntartó, változtathatunk, megkérdőjelezte, krokodilkönnyek, férfiasságunkat, érzékenységtől, férfiasságával, döntéshozatali, férfiasságától, törvénykönyvet, összetartozott, foglalkozások, legféltettebb, elidegenedett, pusztulásához, adottságaikat, férfiasságért, gyakorlásáról, megszabadulni, leggyönyörűbb, fenyegetőztek, leggyakrabban, elhessegesse, elutasította, érzékenysége, búcsúzkodtak, gondolatokat, szidalmazták, keményfiúkat, helyzetükkel, eredményeket, többségükben, világörökség, ellenállásba, mammutfenyők, kitárulkozás, pozíciójukat, felfogásáról, statisztikák, elveszítette, nyilvánosság, megegyezésre, meglehetősen, jeruzsálemet, patriarkális, visszaélnek, határozottá, kiszámítani, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 367 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 534
  • e Hét: 6780
  • e Hónap: 36092
  • e Év: 223894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.