Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szeretet
  2018-04-04 18:33:06, szerda
 
   
  A szeretet "első arca": A romantikus szerelem


A romantikus szerelem - az érosz - szenvedélyes vágyakozás egy másik személy után, aki ellenállhatatlanul és rejtélyes módon kívánatos a számunkra. Az érosz egészen mélyre akar merülni a másik emberben, és szeretné a másikat az én legmélyebb rétegeibe bevezetni. Amikor a fizikai vonzalom és a lelki vagy pszichológiai vonzódás együttesen jelentkeznek, akkor beszélünk romantikus szerelemről. A Szentírás sehol nem parancsolja az éroszt, mert erre nincs szükség. A romantikus szerelem teljesen természetes. Isten biztatja is a férjet és a feleséget, hogy bátran merüljenek el benne, a Szentírás pedig helyesli azt.
Az érosz egy olyan személy utáni szükségünkből születik, akiről azt reméljük, hogy kiegészít bennünket. Az Énekek énekében ezt olvassuk: "Esdekelve kérlek, Jeruzsálem lányai! Ha megtaláljátok szerelmesemet, mondjátok meg neki, hogy a szerelem betege vagyok!" (5,8; vö. 2,5). Az érosz egy meghatározott személyt szeret, nem általában az embereket. Egyet választ, aki egyedi módon vonzó és ígéretes. Az érosz úgy gondolja, hogy az egész világon csak egy ember van, akire vágyik. A szerelmes asszony is ezt mondja: "Én szerelmesemé vagyok, s szerelmesem az enyém" (6,3; vö. 2,16).
A Énekek énekében gyakran olvassuk annak a csodálatnak a leírását, amit jegyesek vagy friss házasok éreznek. A romantikus szerelem gyönyörűségeit Salamon a 4,1-7-ben írja le:

"De szép vagy, kedvesem, de szép vagy! Szemeid galambok fátyolod mögött. Hajad olyan, mint egy kecskenyáj, mely Gileád hegyéről hullámzik alá. (Haja szőke.) Két fogsorod olyan, mint a megnyírt juhnyáj, mely az úsztatóból jött fel (fehérek): mindegyiknek van ikerpárja, nincs köztük hiányos. (Mikor mosolyog, fogai közt nincsenek rések.) Ajkad, mint a karmazsinfonál (piros és vékony), és bájos vagy, ha beszélsz; halántékod, mint gránátalmagerezd a fátyolod mögött. Nyakad oly karcsú, amilyennek Dávid tornya épült. Ezer kerek pajzs függ rajta, mind vitézek pajzsa. Két melled, mint két őzike, mint gazellapár, mely liliomok közt legel. (Hogy a női mell miben hasonlít liliomok között legelésző őzikékre, rejtély, de azért az alapgondolat világos.) ... Mindened oly szép, kedvesem, semmi hibád sincsen."

A költemény néhány részlete ma már furcsán hangzik, de az érzület félreérthetetlen. Egy szerelmes férfi hirdeti: a kerek világon csak egy személy van, akit kívánok, és aki ki tud engem egészíteni.
Salamon a Példabeszédek 5-ben is a romantikus szerelmet dicséri. Először azonban óva inti a fiát a parázna csábítótól. Az ilyen asszony ajkáról "színméz csepeg", de lábai romlásba és halálba vezetnek (5,3-14). A paráznaság felemészt minden erőt és gazdagságot, s ezzel Salamon nem az éroszt ellenzi, hanem az erkölcstelenséget. A szexuális kísértés ellen javasolt gyógymódja nem az önmegtartóztatás, hanem a bensőséges házastársi kapcsolat. Halljuk, mit tanácsol (Péld 5,15-19):

"A magad kútjából igyál vizet, és csörgedező vizet a magad forrásából! Ne folyjanak forrásaid az utcára, és patakjaid a terekre! Egyedül tiéid legyenek, ne oszd meg másokkal! Legyen forrásod áldott, és örülj ifjúkorodban elvett feleségednek. Szerelmes szarvasünő és kedves őzike ő, keblei gyönyörködtetnek mindenkor, szerelmétől mindig mámoros leszel!"

"A magad kútjából igyál vizet" - ez azt jelenti, hogy étvágyadat a feleségeddel csillapítsd. Szexuális erődet otthon használd és ne vesztegesd el azokat, hanem kincsként őrizzed, mint a ritkaságszámba menő vizet az ősi Izráelben. A szexuális képesség olyan forrás, amelyet őriznünk kell, és valódi medrébe kell terelnünk; soha nem szabad nyilvános helyen kérkedni vele, vagy idegenekkel megosztani (5,16-17). Akkor lesz "forrásunk" - vagyis gyermeknemző képességünk és gyermek utáni vágyunk - áldott. Így lesz a szerelem egyre mélyebb és tartósabb. Akárcsak a gazellák, mi is egy életre fogunk társat választani (5,18-19). Azzal, hogy a szexet a házasság határain belül tartjuk, elkerüljük a házasságtörés csapdáját, ráadásul gyermekeinket is biztonságban tudhatjuk.
A szexnek vannak magasztosabb céljai is az utódnemzésnél és a fékezhetetlen érzékiség megzabolázásánál. Salamon ugyanis közli, hogy létezik egy erkölcsileg megengedett szerelmi extázis. Azt mondja a fiának, hogy "keblei gyönyörködtetnek mindenkor, szerelmétől mindig mámoros leszel". A "mámoros" szó a héber shagah, azaz 'részeg' szó fordítása (vö. Péld 20,1; Ézs 28,7). Salamon itt nyilván nem a szó szerint vett részegséget támogatja. Arra gondol, hogy egy férfi bizony a felesége iránt érzett erotikus szerelem "hatása alá" kerülhet. A férj ekkor megfeledkezhet magáról, veszíthet önuralmából.
Isten azzal a képességgel teremtett bennünket, hogy bizonyos cselekvések hatására ki tudjuk kapcsolni önmagunkat és a világot. Például atlétikai viadalokon egészen "lázba jövünk". Belefeledkezünk egy jó könyvbe. Teljes odaadással végzünk egy nemes feladatot, mely legjobb képességeinket követeli tőlünk. Amikor ez történik velünk, előfordulhat, hogy megszűnünk érzékelni az időt, a külvilágot, sőt még önmagunkat is; szinte fel kell magunkat ébresztenünk ahhoz, hogy ismét visszazökkenjünk a "való világ"-ba.
A Példabeszédekben pedig éppen így merülhet bele egy férj és egy feleség a szerelembe. A romantikus szerelem egészen elragadhat minket. Isten az örömét leli abban, ha úgy tudjuk egymást élvezni, hogy átlépjük a hétköznapi élet korlátait.
A keresztyének igen gyakran nem tudják, hogyan élvezzék efféle - salamoni - módon a házasélet gyönyöreit. Aquinói Tamás, a középkor nagy teológusa mondta, hogy a szexualitás "mindig gonosz dolog", mert "túlzott öröm"-höz vezet, és ez távol tartja a lelket a legfőbb jótól, ami nem más, mint az Istenről való elmélkedés. Tamás szerzetes volt, és sokat töprengtem azon, vajon miből gondolta, hogy a szexet és a teológiai kontemplációt nem lehet egyidejűleg végezni... Mindenesetre úgy vélem, igaza volt. Sok ember tud egyszerre két dolgot csinálni, de azért a házasélet és a teológiai meditáció tényleg nem túl ésszerű párosítás.
A XVII. századi puritánoknak magasztosabb elképzelésük volt. Szerintük a szexuális egyesülés érzelmileg összekötheti a férjet és a feleséget, és természetesen erősíti egymás iránti szerelmüket. Képtelenek voltak azonban teljesen megszabadulni attól a félelemtől, amellyel a középkorban tekintettek a keresztyének magára a szenvedélyre. Mindig Pál figyelmeztetését idézték, miszerint meg kell szentelni mindent "Isten igéje és a könyörgés által" (1Tim 3,4-5), és arra biztatták a házaspárokat, hogy esküvőjük után néhány napig imádkozzanak, mielőtt szexuálisan egyesülnének. Óva intettek a túlfűtött érosztól még a házasságban is, és arra tanították a férfiakat, hogy minden fizikai aktus előtt imádkozzanak, nehogy Isten megátkozza a még meg nem született utódokat.
A keresztyének a múltban attól szenvedtek, hogy visszafogták és elnyomták szexualitásukat, a mai keresztyének viszont gyakran átesnek a ló túlsó oldalára. Teljesen elfogadják azt, hogy a társadalom ünnepli a szexet, amelynek szinte megkötözöttjévé vált. Néhány évvel ezelőtt felmérés készült egy női magazin számára, amelyből kiderült, hogy a férjezett, evangéliumi keresztyén asszonyok átlagosan gyakrabban élnek házaséletet, mint az "ide-oda csapódó" szinglik. Persze semmi baj a rendszeres, sőt gyakori szexuális élettel, de azért mindig figyelni kell a helyes egyensúlyra. Ha arra gondolok, hogyan bálványozzuk ma a szexualitást, egyáltalán nem csodálkoznék azon, ha ilyen hirdetés jelenne meg valahol: "Légy keresztyén, és élvezd a szexet, mint ezelőtt soha!" A puritanizmus vitán felül tartalmazott prüdériát is, de azért meg kellene hallanunk a - puritán - figyelmeztetést: a szexet ne használjuk pusztán önnön vágyaink kielégítésére! Bizony még a házasságban is megtörténhet, hogy valaki a házastársát tárgyként használja a saját élvezetére, ahelyett hogy az egész embert szeretné. A házasság két embert és nem két testet köt össze.
Nehezen találjuk meg az "arany középutat" a szexualitás ajándékának élvezete és a bűnös érzékiség között. A Példabeszédek könyve elénk adja a helyes ösvényt: ünnepli az extázist, de óva int az önfegyelem meggondolatlan kiiktatásától.
A legtöbb nyugati házasságban a gond nem az érosz megszerzésével, hanem a megtartásával van. A szerelem érzése elhalványul. A temetésekhez hasonlóan az esküvőknek is olyan hangulata van, hogy az ember hajlamos elrévedezni. Miközben ott ülünk a szertartáson, nem azon tűnődünk, hogy vajon megtalálják-e ezek az emberek a szerelmet, hanem azon, hogy megtartják-e majd. A templom padsoraiban az elváltak egyre azt kérdezik maguktól, hogy mi történt. Azok pedig, akik még házasok, találgatják, hogy lehetséges-e újraéleszteni a régen leégett, elhamvadt romantikus tüzeket. Ami az egyre halványuló szerelmet illeti, talán tanulhatunk valamit a szeretet második arculatától, az agapétól. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: önmegtartóztatás, példabeszédekben, visszazökkenjünk, félreérthetetlen, gyönyörködtetnek, megzabolázásánál, gránátalmagerezd, figyelmeztetését, szexualitásukat, figyelmeztetést, megkötözöttjévé, belefeledkezünk, megfeledkezhet, képességeinket, megszerzésével, meggondolatlan, gyönyörűségeit, karmazsinfonál, ritkaságszámba, kiiktatásától, kontemplációt, megszabadulni, házasságtörés, szükségünkből, pszichológiai, fékezhetetlen, természetesen, megtartásával, gyermekeinket, példabeszédek, kielégítésére, megtaláljátok, szerelmesemet, újraéleszteni, utódnemzésnél, meghatározott, romantikus szerelem, érosz –, másik személy, érosz egészen, másik emberben, fizikai vonzalom, lelki vagy, olyan személy, szerelem betege, meghatározott személyt, egész világon, szerelmes asszony, megnyírt juhnyáj, úsztatóból jött, fátyolod mögött, alapgondolat világos, Aquinói Tamás, Mindig Pál,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.20. 07:11 Szíria - Dróntámadást hajtottak végre a hmejmími orosz bázis ellen
01.20. 07:10 Hétvégén kezdődik a Pastorale családi hangversenysorozat
01.20. 07:05 Nem változtatott a kínai jegybank a referencia-kamatlábakon
01.20. 07:05 Illegális bevándorlás - Csaknem háromszáz határsértővel szemben intézkedtek...
01.20. 07:04 Újabb városokban bukkant fel az új, tüdőgyulladás-vírus Kínában
01.20. 07:04 Impeachment - WSJ: Lev Parnas bevásárolta magát Donald Trump környezetébe
01.20. 07:04 Kényszerszabadságra küldték a Fehér Ház európai kérdésekkel foglalkozó taná...
01.20. 07:04 Harry herceg: "nem volt más választásunk"
01.19. 22:12 Líbia - Merkel: a résztvevők megállapodtak a fegyverembargó betartásában
01.19. 22:02 IHRA: hangsúlyt kell fektetni a nácizmus és a fasizmus áldozatainak emlékén...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Készüljünk együtt testben és l...  Facebookon kaptam  Rózsa hóesésben  Szinesvirágos torta  Facebookon kaptam  Telefon fából  Fázós január  Rózsaszín rózsa  Van egy gyógyszer  Rózsafüzér KIRÁLYNÉJA - Vallás...  Rózsa hóesésben  Orchídea  Fehér rózsák  Fehér rózsák  Rózsaszín rózsa  Mai harmónia kártyám  Virágos torta  Rózsaszín rózsa  Az örökkévaló Isten és a mulan...  Aprórózsás torta  Szentmise a Sziklatemplomból &...  Létem  Szép téli, havas napokat! Elvé...  Posertube  Dr. Székely János megyéspüspök...  Az idő csak egy pillanat  Okosan és bölcsen  Posertube  Mondd nekem is: „Legyen ...  Nesze neked facebook  Téli gif képek  Esti képek  Facebookon kaptam  Moldova György: Lefelé a lejtő...  Facebookon kaptam  Az ősz üzenete  Fatörzs gyertyák  A jós azt felelte  Jó éjt kívánok ezzel a gyönyör...  Nesze neked facebook  Téli kép  Isten báránya -Gondolatok évkö...  Téli kép  Ámbér erőd Indiában  Rózsaszín rózsa  Rózsafüzér KIRÁLYNÉJA - Vallás...  Facebookon kaptam  Nők bundában  Kókusz  Facebookon kaptam  Fázós január  Esti mese  Facebookon kaptam  Egy 120 éves nagymama elmondta...  Belém torony Portugáliában  Orchídea  Facebookon kaptam  Minyon  Facebookon kaptam  Szinesvirágos torta  Fekete png cica  Harmonia kártya után......  Téli kép  Elég minden napnak a maga baja  Fázós január  Okosan és bölcsen  Facebookon kaptam  Téli este  Miért jutott idáig a világ?  A Természet őszinte barát  Téli este  Facebookon kaptam  A reménység nem szégyenít meg  Siklósi vár képeken  Téli este  Egy tál cseresznye  Téli este  Facebookon kaptam  Jégcsapok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Posertube  Az emberi szív . . .  Az idő csak egy pillanat  Téli kép  Athena Pronania templom Görögo...  Ámbér erőd Indiában  Téli kép  Rózsaszín rózsa  A jó viszonyt, elsősorban önma...  Évközi 2. vasárnap 01.19  Képes üzenet !  Nők bundában  Tengerpart  Szamár fűl  Eged hegy - természeti fotó  Az idő csak egy pillanat  Rózsa hóesésben  Téli este 
Bejegyzés Címkék
romantikus szerelem, érosz &#8211, másik személy, érosz egészen, másik emberben, fizikai vonzalom, lelki vagy, olyan személy, szerelem betege, meghatározott személyt, egész világon, szerelmes asszony, megnyírt juhnyáj, úsztatóból jött, fátyolod mögött, alapgondolat világos, költemény néhány, érzület félreérthetetlen, szerelmes férfi, kerek világon, romantikus szerelmet, parázna csábítótól, ilyen asszony, paráznaság felemészt, éroszt ellenzi, szexuális kísértés, bensőséges házastársi, magad kútjából, magad forrásából, feleségeddel csillapítsd, ritkaságszámba menő, szexuális képesség, szerelem egyre, életre fogunk, házasság határain, házasságtörés csapdáját, szexnek vannak, fékezhetetlen érzékiség, erkölcsileg megengedett, héber shagah, férfi bizony, felesége iránt, férj ekkor, képességgel teremtett, nemes feladatot, örömét leli, hétköznapi élet, keresztyének igen, házasélet gyönyöreit, középkor nagy, legfőbb jótól, teológiai kontemplációt, teológiai meditáció, szexuális egyesülés, középkorban tekintettek, keresztyének magára, könyörgés által, túlfűtött érosztól, múltban attól, társadalom ünnepli, helyes egyensúlyra, puritanizmus vitán, házastársát tárgyként, saját élvezetére, egész embert, szexualitás ajándékának, bűnös érzékiség, helyes ösvényt, önfegyelem meggondolatlan, legtöbb nyugati, érosz megszerzésével, szerelem érzése, temetésekhez hasonlóan, ember hajlamos, templom padsoraiban, elváltak egyre, régen leégett, egyre halványuló, szeretet második, önmegtartóztatás, példabeszédekben, visszazökkenjünk, félreérthetetlen, gyönyörködtetnek, megzabolázásánál, gránátalmagerezd, figyelmeztetését, szexualitásukat, figyelmeztetést, megkötözöttjévé, belefeledkezünk, megfeledkezhet, képességeinket, megszerzésével, meggondolatlan, gyönyörűségeit, karmazsinfonál, ritkaságszámba, kiiktatásától, kontemplációt, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 243 db bejegyzés
Összes: 26142 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 678
  • e Hét: 3782
  • e Hónap: 75230
  • e Év: 75230
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.