Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A munka mint kényszer
  2018-05-29 14:32:10, kedd
 
  A munka mint kényszer



A munka azonban nem mindig ilyen nemes dolog. Gyakran kudarcokkal, kínkeserves fáradsággal jár. Ezért sokszor kétségbe vonjuk a Biblia munkával kapcsolatos, fennkölt ideáljait. Gondoljunk csak a portások, pénztárosok, futószalag mellett dolgozó munkások fásult arckifejezésére. A legegyhangúbb munkák nagy részét mára ugyan gépek vették át, az embernek mégis felügyelnie kell azokat. Egy dolgozó így fogalmazott:

"Tedd rá, vedd le! Tedd rá, vedd le! Közben meg se próbálok gondolkozni. Ha odaállítanálak egy raktárépület ajtajába, és eléd tolnék egy targoncát ötven darab ötvenkilós krumpliszsákkal, és ötven ilyen targonca lenne, és azokat kéne egész nap rakodnod, szerinted milyen gondolataid lennének a krumplival kapcsolatban? ... Sokszor egy öszvérnek, egy kiöregedett öszvérnek érzem magamat."

Bármennyire szörnyen hangzik, a fent leírt munkát össze sem lehet hasonlítani az elmaradott országok kétkezi munkásainak helyzetével. Indiában láttam például egy csoport embert, akik ásókkal tisztították meg a terepet egy négyszintes épület számára: a törmeléket szalmakosarakba lapátolták, azokat pedig a fejükön egyensúlyozva áthordták egy 450 méterrel arrébb lévő mélyedéshez, ott kiborították, és visszasétáltak. Munkagépekre természetesen nem volt pénzük, de azt azért megkérdeztem, hogy miért nem szereznek be legalább egy talicskát. Vendéglátóm elmagyarázta, hogy ha vennének néhány jó taligát, azoknak azonnal lába kelne, rosszakra pedig nem érdemes pénzt költeni. Indiában különben sem szempont a hatékonyság. Nem lehet munkát adni mindenkinek. Ezért jobb, ha mindenki csinál valamit, akármi legyen is az.
Kezdetben ez nem volt így. Isten még a bűneset előtt másként rendelkezett a munkáról. Amikor azonban a bűn belépett a világba, a munka küszködéssé vált, és attól kezdve az arc verejtékével, valamint a tövisek és bogáncsok okozta kilátástalanság-érzéssel jár együtt. Mára a bűn átjárja a munka valamennyi területét. A hétfőn reggel összeszerelt autók lehet, hogy megsínylik a másnaposságot. A péntek délután elkészülő tervek könnyen válnak a sietség és kapkodás áldozataivá. A bűn jelenléte azt eredményezi, hogy az emberek gyakran a könnyebb utakat és megoldásokat választják, miközben kifogásolható termékeket állítanak elő, és ezzel becsapják a vevőket. Ebből következik, hogy a nagyvállalatok igyekeznek tönkretenni a kisvállalatokat, mert azoknak jobb minőségű áruik vannak. A tudatlanság és rosszindulat ilyen elegyéből sok fájdalom származik.
Talán mindannyian szembesültünk már a munkát sújtó átokkal. Iskoláskoromban vállalt nyári munkáim mind-mind arra ösztönöztek, hogy később majd valamilyen diplomás - legalábbis koszmentes - foglalkozást űzzek. Szedtem krumplit kézzel a tűző napon. Mosogattam olyan hőségben és piszokban, hogy arról álmodoztam, bárcsak kineveznének pincértanulónak. Házakat festettem, teherautókról rakodtam le, tetőt cserepeztem, gépeket tisztítottam, és lyukakat vágtam falakba, csakhogy egyetlen dollárt keressek. Az apró részletek talán eltérnek egymástól, azt azonban mindenki tudja, hogy a munka lehet izzasztó, veszélyes, kimerítő, megalázó és - ami a legrosszabb - unalmas. A diplomás munkahelyek ennek ellenére semmilyen enyhülést nem hoztak. A frusztrációnak csak a formája változik, a valóság azonban nem.
A bűneset a ház körüli munkát is bemocskolja. Az építés vezetők lekapirgálják a talaj felső, termő rétegét, és eladják vagy pedig egyszerűen kidobják azt; ezért kell minden növényt cserepekben nevelnünk. Ha jó a talaj, a kertünket letarolják a bogarak és a rágcsálók. Munkánk többnyire abból áll, hogy megkíséreljük enyhíteni a bűneset következményeit.
A bukottság állapota több annál, hogy a dolgok elromlanak. Azt sem látjuk világosan, hogy munkánkkal kapcsolatosan mik is a helyes célok. Rosszul ítéljük meg adottságainkat és elhívásunkat, s néha megszállottan kutatjuk a számunkra megfelelő munkát, hogy használni tudjuk képességeinket, és elkerüljük az összes elképzelhető kudarcot. Még ha meg is találjuk a megfelelő hivatást, akkor is előfordulhat, hogy rosszul bánunk az energiáinkkal. Ismerek egy keresztyén ügyvédet, aki sikeres kalandregényíró lett. Első műve, amelyet a mai napig nem adtak ki, egy második világháborús berepülő pilótáról szóló regény volt. Amikor a regényt az összes, számba jöhető kiadó elutasította, elkezdett a könyv folytatásán dolgozni! Feltehetnénk a kérdést, hogy miért írja meg valaki annak a regénynek a folytatását, amelyet valószínűleg soha senki nem fog elolvasni. A mi rendkívül tehetséges emberünknek mégis hat hónapjába telt, míg ezt a kérdést feltette magának, és új könyvbe kezdett, ami végül óriási példányszámban kelt el.
A bűn miatt még elért sikereinket is hajlamosak vagyunk félremagyarázni. Büszkék leszünk magunkra, irigyeljük riválisainkat, és egyre mohóbban vágyjuk a nyereséget. Salamon ezt mondta:

"Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel; sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont. Ez is hiábavalóság! Ha szaporodnak a javak, szaporodnak a fogyasztói is; mi haszna van hát belőlük a gazdának? Legfeljebb, hogy szemlélheti. Édesen alszik, aki dolgozik, akár keveset, akár sokat eszik; a gazdagot ellenben nem hagyja nyugodni a jóllakottság." - Préd 5,9-11 (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: félremagyarázni, arckifejezésére, kalandregényíró, iskoláskoromban, következményeit, pincértanulónak, krumpliszsákkal, kisvállalatokat, kilátástalanság, szalmakosarakba, példányszámban, adottságainkat, frusztrációnak, visszasétáltak, képességeinket, nagyvállalatok, odaállítanálak, kapcsolatosan, legegyhangúbb, energiáinkkal, megszállottan, szembesültünk, természetesen, egyensúlyozva, másnaposságot, kifogásolható, lekapirgálják, megkíséreljük, teherautókról, riválisainkat, megkérdeztem, kapcsolatban, munkagépekre, hiábavalóság, kiborították, raktárépület, munka mint, munka azonban, legegyhangúbb munkák, embernek mégis, raktárépület ajtajába, krumplival kapcsolatban, kiöregedett öszvérnek, fent leírt, elmaradott országok, csoport embert, négyszintes épület, törmeléket szalmakosarakba, fejükön egyensúlyozva, bűneset előtt, munka küszködéssé, munka valamennyi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Fehér virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Erdőn  Soha ne kedvezz...  Erdőn  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kövesd a cowboyt!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Png virág  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Neked tudnod kell  Png telefon  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Esti kép  Png lepke  Egy lelki imádság  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Png fotel  Zilahy Lajos gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Sokan azt tartják  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy lelki imádság  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Rátalálsz  Nem tudhatod  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png férfi  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Alázat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Alvó cicák  Örülök, hogy látlak!  Mi lenne ha  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Sose bánj semmit  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
munka mint, munka azonban, legegyhangúbb munkák, embernek mégis, raktárépület ajtajába, krumplival kapcsolatban, kiöregedett öszvérnek, fent leírt, elmaradott országok, csoport embert, négyszintes épület, törmeléket szalmakosarakba, fejükön egyensúlyozva, bűneset előtt, munka küszködéssé, munka valamennyi, hétfőn reggel, péntek délután, emberek gyakran, könnyebb utakat, nagyvállalatok igyekeznek, munkát sújtó, tűző napon, apró részletek, munka lehet, legrosszabb &#8211, diplomás munkahelyek, frusztrációnak csak, formája változik, valóság azonban, építés vezetők, talaj felső, kertünket letarolják, bűneset következményeit, bukottság állapota, dolgok elromlanak, helyes célok, számunkra megfelelő, összes elképzelhető, megfelelő hivatást, keresztyén ügyvédet, második világháborús, könyv folytatásán, kérdést feltette, gazdagot ellenben, félremagyarázni, arckifejezésére, kalandregényíró, iskoláskoromban, következményeit, pincértanulónak, krumpliszsákkal, kisvállalatokat, kilátástalanság, szalmakosarakba, példányszámban, adottságainkat, frusztrációnak, visszasétáltak, képességeinket, nagyvállalatok, odaállítanálak, kapcsolatosan, legegyhangúbb, energiáinkkal, megszállottan, szembesültünk, természetesen, egyensúlyozva, másnaposságot, kifogásolható, lekapirgálják, megkíséreljük, teherautókról, riválisainkat, megkérdeztem, kapcsolatban, munkagépekre, hiábavalóság, kiborították, raktárépület, foglalkozást, összeszerelt, verejtékével, rendelkezett, tisztítottam, kineveznének, elmagyarázta, megoldásokat, jóllakottság, tisztították, elutasította, előfordulhat, rosszindulat, elhívásunkat, világháborús, valószínűleg, jövedelemmel, feltehetnénk, elképzelhető, áldozataivá, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9366
  • e Hét: 21077
  • e Hónap: 50389
  • e Év: 238191
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.