Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hírnév
  2018-06-12 20:41:32, kedd
 
  Hírnév

Végezetül Pál a vezetők közösségben elfoglalt helyéről elmélkedik. Először is feltételnek szabja, hogy újonnan megtért ember nem lehet vezető (3,6; szó szerint "frissen plántált személy"). Nem határozza meg, mennyi ideig kell valakinek keresztyénnek lennie, mielőtt vezetővé válhatna. A fejlődő növény metaforája azt sejteti, hogy az érés egy folyamat, amelyet nem ajánlatos siettetni. Pálra, de a Biblia egészére sem jellemző, hogy megadná a vezetővé válás folyamatának pontos időrendi menetét. Mégis kijelenthetjük, hogy a dolgok rendes menete szerint azért néhány évnek el kell telnie, míg valaki a vezetéshez elengedhetetlen mértékű érettségre szert tesz, vezetést vállalhat. A keresztyének persze mindig meg tudják indokolni, miért olyan sürgős egy újonnan megtért személyt vezetővé tenni. "Nincs elég vezető a gyülekezetben." "A mostaniak belefáradtak a szolgálatba." "A friss keresztyének tele vannak lelkesedéssel." "Azt szeretnénk, ha a szolgálat által növekednének." Ezzel szemben Pál azzal érvel, hogy ha valaki gyorsan emelkedik méltóságra, könnyen megkísérti a büszkeség és a felfuvalkodottság. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy az illető "az ördöggel azonos ítélet alá", és "az ördög csapdájába" esik (6-7. v.). Mit jelent ez? Azt, hogy az éretlen, öntelt vezetőt elönti a büszkeség, és így ugyanabban a kárhoztatásban lesz része, amit az ördögnek is el kell viselnie. Másrészt, az ördög kihasználja az éretlen vezető büszkeségét, csapdába ejti és utána vádolni kezdi őt. Ezek közül egyiket sem szeretnénk átélni.
Jobb, ha az ember fokozatosan lesz vezetővé. Amikor valakiben megvan a rátermettség és az alázat, először biztosan megpróbál segédkezni valamiben. Amennyiben a "kis dolgok"- ban hűségesnek mutatkozik, ahogy Jézus mondta, felelősségteljesebb dolgokat is rá lehet bízni (Mt 25,20-23). Más szavakkal: egy új vezető kiválasztásánál az a legjobb módszer, ha azokat a személyeket, akik már eddig is fejtettek ki észrevétlen, ámde hatékony vezetői tevékenységeket, valamilyen kevésbé látványos területre irányítjuk. Akadnak persze kivételek, de ha Isten hívott el valakit arra, hogy egy bizonyos munkát vezessen, és az ehhez megfelelő adottságokkal ellátta az illetőt, valószínűleg vágyat is ébresztett a szívében a szóban forgó munkaterület iránt. Ezért ezek az emberek bizonyosan megtalálják a módját, hogy azon a területen aktivizálják magukat még akkor is, ha senkitől nem kapnak konkrét megbízást vagy megerősítő elismerést.
Ugyanakkor, ha valakiről már kiderült alkalmassága, érdemes azt figyelni, hogy általában milyen kérésekkel fordulnak hozzá. A közösség egésze rendszerint igen gyorsan észreveszi, hogy melyek az egyes tagok erősségei. Amikor valakit mindig arra kérnek, hogy szervezze meg a soron következő alkalmakat, akkor az illető nagy valószínűséggel jó szervezői képességekkel rendelkezik. Ez fordítva is igaz, miszerint úgy fedezhetjük fel magunkban a hozzánk legjobban közelálló munkaterületet, ha feltesszük a kérdést: mire szoktak engem leginkább megkérni?
Pál fontos feltételnek látja, hogy a kívülállóknak jó véleménye legyen a vezetőről (3,7), hiszen egyszer már hangsúlyozta, mennyire lényeges, hogy egy vezető az őt körülvevő pogány elvárásoknak is megfeleljen. Vajon miért emlegeti fel Pál ismét a hírnév kérdését? Mindenekelőtt egy dologgal tisztában kell lennünk: az egyház bizonyságtételét semmi sem ássa alá gyorsabban, mint ha megkérdőjeleződik valamely tagjának a feddhetetlensége. A világi emberek eleve táplálnak egyfajta ellenérzést az egyházzal szemben, amiért olyan magasra teszi a mércét; magatartása a szentséget állítja szembe a világ rendes folyásával. Esetleg ismerünk mi is olyan keresztyén üzletembert, aki valahogy kilóg "a srácok" közül, amikor üzleti úton vannak. Mialatt a többiek egy topless bárban rángatják a "félkarú rablót", flörtölnek vagy iszogatnak, emberünk a szobájában kuksol, és könyvet olvas, vagy tévét néz. Ez a "néma bizonyságtétel" a többiekből ellenséges indulatokat, megvető pillantásokat, kényelmetlen feszengést válthat ki - akár egyszerre mindhármat. Ő most "szentebb, mint én"? Ezt a vádat teljességgel azért nem tudjuk kikerülni. Valóban magasra tesszük a mércét, törekszünk a szentségre, és ha valakinek ez egyáltalán nem számít, mi igenis megpróbálunk "szentebbek" lenni másoknál. Természetesen, ha egyszer kinyilvánítottuk óhajunkat, a világ készségesen megtisztel minket azzal, hogy ezentúl következetesen így is kezel.
Bill Clinton volt annyira nemtörődöm, hogy rögtön elnöksége kezdetén élő példát szolgáltatott ehhez. 1992-ben az elnökségért folyó harcban, harsányan hirdette, hogy adminisztrációjában az etikai feddhetetlenség terén a legmagasabbra kívánja helyezni a mércét. Megválasztása után a nemzeti törvényvégrehajtás legfőbb tisztviselőjének, a legfelsőbb ügyésznek a posztjára egy Zoe Baird nevű ügyvédnőt nevezett ki. Mivel a hölgy férje alkotmányjogász volt a Yale egyetemen, családjuk 600.000 dolláros évi jövedelmet élvezhetett. Nem sok idő múlva mégis az derült ki a hölgyről, hogy gyermekei mellé illegális bevándorlókat alkalmazott felügyelőnek. Ez a közvéleményt annál inkább megdöbbentette, mivel a főügyész hatáskörébe tartozik az egész bevándorlásügy. Ráadásul, magas fizetése ellenére, két éven át kijátszotta a társadalombiztosítást, mert nem fizette be a kötelező járulékokat az alkalmazottak után. Végül pedig kijelentette: vétségeiért azok felelősek, akik rossz jogi tanácsot adtak neki. A közvélemény felbolydult, mint a méhkas, hirtelen égni kezdtek a szenátori dolgozószobák telefonvonalai; miután mindenki azt követelte, hogy mondassák le, a főügyész asszony lemondott. Clinton ezzel azt bizonyította, hogy aki magasabb mércét követel, azt az által fogják megítélni. Mivel a keresztyének egy magasabb mércéhez ragaszkodnak, elengedhetetlen, hogy vezetőiknek jó hírnevük legyen.

Összegzés

Mindent egybevetve Pál jellemzése a keresztyén vezetőről elég rémisztően hangzik. Először: az Isten szerinti vezetőknek meg kell tapasztalniuk a Lélek gyümölcseit. Másodszor: ezekkel a nyilvánosság előtt kell élniük. Harmadszor: észben kell tartaniuk koruk "pogány mértékeit". Negyedszer: erősnek kell lenniük a lelki csatákban. Ötödször: odaszánt férjként kell élniük. Hatodszor: gyermekeik tiszteljék őket és engedelmeskednek nekik. Hetedszer: tegyenek szert jó hírnévre szűkebb környezetükben.
Mindnyájan sok jellembeli fogyatékossággal küszködünk, ezért óhatatlanul előtör belőlünk a kérdés: Ha ez a mérce, van-e valaki, aki érdemes a vezetésre? Pálnak egyáltalán nem áll szándékában "diszkvalifikálni" a vezetőket. Inkább azokról beszél, akik az életük és adottságaik alapján vezetővé válhatnak. A Biblia egy érett, keresztyén férfit ad elénk. Pontosan azért érezzük, hogy nyomás nehezedik ránk, mert a legtöbben elég messze vagyunk az isteni mintától...
Akkor tehát mit kíván Isten attól a férfitól, aki az Ő országában eredményes szolga és hatékony vezető szeretne lenni? Az illető legyen keresztyén, ismerje a bűneit, tudja, hogy Jézus az egyedüli reménye most, és mindenkor. Minden vezetőnek vannak bizonyos adottságai, amelyeket képesek használni, fejleszteni, különösen akkor, amikor ez nem is olyan könnyű. A világi vezetőknek jó észbeli képességekre, jó beszédkészségre és kapcsolatteremtési érzékre van szükségük. Azután: a vezetés elhíváson alapuljon, és határozottan kell követni ezt az elhívást. Minden egybevetve, véleményem szerint a Biblia itt mégis arról beszél, hogy egy elöljáró mindenek előtt szolgálni vágyjon, ne a dicsőséget szomjazza. Bár fontosak az adottságaink, egy keresztyén vezetőnél mégsem pótolhatja semmi az istenfélelmet és a tenni akarást ott, ahol a munkát el kell végezni.

Kérdések

1. Vajon a vezetés eddig neked is inkább azt jelentette, hogy valaki valamit tesz, nem pedig azt, hogy kicsoda is valójában? A keresztyén vezetés miért kapcsolódik inkább az ember jelleméhez, mint cselekedeteihez?
2. Istenfélő vezető, "egyfeleségű" vagy-e otthon? Vezeted a gyermekeidet és gondoskodsz róluk?
3. Magyarázd meg, mi a különbség a tekintély és a hatalom között a vezetői szerepkört illetően!
4. Elég érett vagy-e ahhoz, hogy vezetővé válhass? Jó-e a hírneved? Fontos-e ez neked? Elég régen járod-e a hit útját? Megfelelően növekedsz-e lelkiekben? Vágysz-e az Isten szerinti vezető szerepére? Helyesek-e a motivációid?
5. Van-e valamilyen vezető szereped a társadalmi vagy közösségi életben? Nehéz területeken szolgálsz? Ha nem, mi akadályoz abban, hogy a nagy nyilvánosság előtt is megvalld a hitedet?

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: diszkvalifikálni, fogyatékossággal, kinyilvánítottuk, bizonyságtételét, engedelmeskednek, tisztviselőjének, feddhetetlensége, elengedhetetlen, beszédkészségre, cselekedeteihez, alkotmányjogász, feddhetetlenség, valószínűséggel, kiválasztásánál, tevékenységeket, bizonyságtétel, bevándorlásügy, kijelenthetjük, megdöbbentette, munkaterületet, telefonvonalai, következetesen, kárhoztatásban, környezetükben, gyülekezetben, képességekkel, bevándorlókat, dolgozószobák, lelkesedéssel, tapasztalniuk, alkalmazottak, kívülállóknak, adottságokkal, természetesen, mindenekelőtt, pillantásokat, vezetők közösségben, fejlődő növény, vezetővé válás, dolgok rendes, vezetéshez elengedhetetlen, keresztyének persze, újonnan megtért, mostaniak belefáradtak, friss keresztyének, szolgálat által, ördöggel azonos, ördög csapdájába, kárhoztatásban lesz, ördög kihasználja, éretlen vezető, ember fokozatosan, Végezetül Pál, Bill Clinton,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ma van a magyar költészet napj...  Szabó T. Anna - Pitypang  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Tanmese  A pitypang legendája  jó reggelt  Jan Twardowski - Siessünk  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 14  Különleges  képre írva  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  A sorsod  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  "Ez egy csoda"  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó cicák  Latinovits Zoltán tollából  Tanmese  Anyámról való emlékek  Különleges  Alvó cica  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Gebhardt Nóra versei II.  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Paul David Tripp Április 12  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szívek  Paul David Tripp Április 15  Egy tavasz  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Latinovits Zoltán tollából  jó reggelt  Alvó kislány  IGEN így  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Töröld le  Jázmin  Nagy és kis csodák  Baranyi Ferenc - N i n c s  Pitypang szökőkút  Anyák napjára  Az ember  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  jó reggelt  Különleges  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Bornyi Veronika haiku verse  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Töröld le  Robert Merle tollából  Somlyó Zoltán - Orgonával  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vezetők közösségben, fejlődő növény, vezetővé válás, dolgok rendes, vezetéshez elengedhetetlen, keresztyének persze, újonnan megtért, mostaniak belefáradtak, friss keresztyének, szolgálat által, ördöggel azonos, ördög csapdájába, kárhoztatásban lesz, ördög kihasználja, éretlen vezető, ember fokozatosan, bizonyos munkát, ehhez megfelelő, szóban forgó, emberek bizonyosan, területen aktivizálják, közösség egésze, egyes tagok, soron következő, illető nagy, hozzánk legjobban, hírnév kérdését, dologgal tisztában, egyház bizonyságtételét, világi emberek, egyházzal szemben, szentséget állítja, világ rendes, topless bárban, szobájában kuksol, többiekből ellenséges, vádat teljességgel, világ készségesen, elnökségért folyó, etikai feddhetetlenség, legmagasabbra kívánja, legfelsőbb ügyésznek, hölgy férje, közvéleményt annál, főügyész hatáskörébe, egész bevándorlásügy, kötelező járulékokat, alkalmazottak után, közvélemény felbolydult, szenátori dolgozószobák, főügyész asszony, által fogják, magasabb mércéhez, keresztyén vezetőről, nyilvánosság előtt, lelki csatákban, legtöbben elég, isteni mintától&#8230, illető legyen, egyedüli reménye, világi vezetőknek, vezetés elhíváson, elöljáró mindenek, dicsőséget szomjazza, keresztyén vezetőnél, tenni akarást, vezetés eddig, keresztyén vezetés, ember jelleméhez, hatalom között, vezetői szerepkört, társadalmi vagy, nagy nyilvánosság, diszkvalifikálni, fogyatékossággal, kinyilvánítottuk, bizonyságtételét, engedelmeskednek, tisztviselőjének, feddhetetlensége, elengedhetetlen, beszédkészségre, cselekedeteihez, alkotmányjogász, feddhetetlenség, valószínűséggel, kiválasztásánál, tevékenységeket, bizonyságtétel, bevándorlásügy, kijelenthetjük, megdöbbentette, munkaterületet, telefonvonalai, következetesen, kárhoztatásban, környezetükben, gyülekezetben, képességekkel, bevándorlókat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 351 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2285
  • e Hét: 10997
  • e Hónap: 22872
  • e Év: 210674
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.