Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A felszabadult játék
  2018-08-03 08:02:31, péntek
 
   
  A felszabadult játék

Nincs olyan ember, aki ne élvezné a játékot, de igazából a hívőknek kellene a legfelszabadultabban játszaniuk, és erre három indokuk is van. Először: mert a Teremtő Isten játékossággal szőtte tele az Ő világát. Másodszor: mert a Megváltó Isten megszabadít minket azoktól a terhektől, amelyek az önfeledt játékot akadályozzák. Harmadszor: a Gondviselő Isten engedi, hogy játsszunk. Mivel Isten kiárasztja a kegyelmét jókra és gonoszokra egyaránt, mindenki tud játszani, mégis a hívőknek kellene a játékban az élen járniuk.
Isten teremtett világában mindenütt játékosságba ütközünk. Függetlenül attól, hogy Isten játszik-e vagy sem, a teremtés Isten játékosságát hirdeti. Az önfeledten lubickoló vidrák, a pajkos kiskutyák, a színpompás szalamandrák és tigrishalak mind-mind Isten végtelen gazdagságát és szellemességét tükrözik. A megannyi szín, hang, a különböző szagok és illatok Isten játékosságáról beszélnek. A 104. zsoltár 26. verse szerint Isten azért alkotta a cethalat, hogy játszadozzon vele. A mezei vadak a hegyek mellett játszanak (Jób 40,20).
Hat napi munka után Isten megpihent egy napra, és ezzel irányt szabott a pihenésnek és szórakozásnak. Azzal, hogy határok közé terelte a munkát, egyben ítéletet mondott a pénzszerzési és pénzköltési kényszer fölött. Ezért engedhetjük meg magunknak, hogy aludjunk, játsszunk, templomba menjünk és megelégedjünk azzal, amink van.
Az evangéliumok nem tudósítanak arról, hogy Jézus játszott-e gyermekkorában. Az azonban világosan kiderül, hogy a pihenést ugyanolyan komolyan veszi, mint Atyja, és nem híve a vég nélküli munkának (Mk 6,30-32). Sőt, elég nagy számú "partin" vett részt ahhoz, hogy "falánk és részeges embernek" nevezzék (Mt 11,19; Lk 7,34). Még tanításaiban is fellelhetők a játékosság nyomai. A Máté 23,24-ben azt mondja a farizeusokról, hogy miközben minden igyekezetükkel próbálják tisztán tartani az élelmiszereket, "kiszűrik a szúnyogot, a tevét pedig lenyelik." A kép szellemes, ráadásul Jézus még a hangokkal is ellabdázgat. Az eredeti szövegben a következő szavak szerepelnek: "kiszűritek a gamlát [szúnyogot], de lenyelitek a kamlát [tevét]." Sajnos, a fordítás nem mindig adja vissza a Biblia eredeti szövegének a humorát.
Isten kegyelme felszabadít a játékra. A teremtés becsületes játékra buzdít, a hit megadja a szabadságot hozzá. Margaret Mead megállapítása szerint "a hagyományos amerikai kultúrában... egyre jobban terjed az a hiedelem, hogy minden szabadidőt [és játékot] kemény munkával és jócselekedetekkel kell kiérdemelni." Továbbá, amikor élvezzük a kikapcsolódás és a játék örömét, "ezt csakis a jövőbeni munkánk és jócselekedeteink fényében tehetjük meg." A kegyelem azonban megszabadít attól a kényszergondolattól, hogy mindent ki kell érdemelnünk.
A megváltott ember tisztában van azzal, hogy képtelen kiérdemelni a jogot a pihenéshez. Az evangélium üzenete szerint valójában semmit nem tudunk igazán kiérdemelni. De ha bízunk Istenben, Ő megadja nekünk a pihenést. A Vele való szövetség által pedig fontosságot, jelentőséget nyerünk. Minderre sem a jelen, sem a jövőbeni jócselekedeteinktől nem válhatunk méltóvá. Minden a kegyelem ajándéka. Ezért mi nem azért játszunk, hogy "igazoljuk a létezésünket". Amikor játszunk, Isten örömét érezzük.
Amikor ezt a fejezetet készítettem elő, egy halom könyvet elolvastam a játékról. Néhány elmélet annyira szomorú és humormentes volt, hogy eltűnődtem, vajon a szerzők játszottak-e valaha. A pszichológusok hosszasan taglalták a gyerekeknél alkalmazható játékterápiákat; a teológusok arról filozofálgattak, hogy vajon a játék csempész-e egy kis fényt az ember életébe; a filozófusok marxista szósszal öntötték nyakon a témát.
A játék a tömegek ópiuma - mondják a marxisták. Az embereket manipulálni akaró vezetők felkarolják a kiváló sportolókat, és támogatják a versengést, csak hogy a proletariátussal feledtessék az elnyomást. Olyan látványosságokat kínálnak a tömegeknek, ahol tombol az erőszak - lásd gladiátor-viadal vagy profi amerikai foci (A profi amerikai foci az angol eredetű rögbi tengerentúli változata, igen szabados felfogással a labdáért való küzdelemről. Bár a játékosokat komoly felszerelések védik, egy-egy mérkőzésen sokan sérülnek meg a szabadon engedett durvaságok miatt - a lektor megj.) -, és ahol az emberek úgy adhatják ki magukból a felgyülemlett agressziót, hogy dühüket a játékvezetőkön és az ellenfél csapatkapitányain töltik ki, holott tulajdonképpen nem is rájuk mérgesek. A játék az elfojtott vágyak kiélésének az egyik formája, mondják Freud követői. Az embertől idegen erkölcsi eszmerendszerrel (mint amilyen a keresztyénség is szerintük) az emberiség sötét késztetéseit ideig-óráig lehet csak féken tartani. Igenis szükségünk van néha egy vad játékra, vagy akár egy olyan tivornyára, mint a Mardi Gras. (A berlini Love parade-hez vagy a Budapest parádéhoz hasonló, meglehetősen szabados, hedonisztikus fesztivál New Orleans-ban - a ford. megj.). Az embereknek meg kell ízlelniük a szabadságot ahhoz, hogy aztán visszatérve a mindennapok szürkeségébe, még hatékonyabban tudják végezni a munkájukat. A játék figyelemelterelés, mondják az egzisztencialisták. Elfordítja a tekintetünket az élet értelmetlenségéről és hiábavalóságáról.
A kritikusok tévednek, amikor a játék lényegét így csűrik-csavarják és rossz színben tüntetik föl. Valami igazságuk mégis van. A játék valóban képes elterelni az elveszettek figyelmét létezésük látszólagos értelmetlenségéről. Az embereknek a játék tényleg bájital, amely feledteti velük a hétköznapok nyomorúságát és rabságát. A játék valóban lehet a figyelemelterelés egyik formája, amely mindenesetre egészségesebb az alkoholnál vagy a kábítószernél.
A keresztyén ember számára azonban a játék ünnep és nem figyelemelvonás. Természetesen a mi életünk is tűnhet néha nyomorúságosnak és értelmetlennek. Mi azonban nem tagadjuk a nyomorúságot. Az evangéliumban szembesülünk bűnünkkel és tehetetlenségünkkel, és örvendezünk, hogy Isten ezeket mind legyőzte helyettünk. Mi nem azért játszhatunk, mert mi már mindent elvégeztünk; azért játszhatunk, mert Isten már mindent elvégzett.
Ha ez így van, akkor az Úr napja nemcsak az istentisztelet és a pihenés napja, hanem jó alkalom a játékra is. Ellene vagyok a vasárnapi versenyeknek, mérkőzéseknek és bajnokságoknak, mert azok teljesen figyelmen kívül hagyják a gyülekezeti istentiszteletet és a munka elengedhetetlen részét, a pihenést is. Viszont nagy híve vagyok a kötetlen játéknak. Amikor barátok vagy családtagok vidáman frízbiznek a szabadban, senkinek nem jut eszébe fizikai erejét, vakmerő bátorságát fitogtatni; egyszerűen csak kikapcsolódnak, és együtt örülnek az életnek. Amikor vasárnap játszunk, akkor tulajdonképpen a hét első napján tesszük ezt. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy öt napon át dolgozunk, aztán a hétvégén pihenünk és játszunk. A hívők azonban nagyon jól tudják, hogy mi először - a hét elején és nem a végén - játszunk, és csak aztán dolgozunk. Nem a jócselekedeteinkkel érdemeljük ki a játékot. A játék, csakúgy, mint a pihenés, Isten ajándéka.
Ezen túlmenően a játék, a pihenéshez hasonlóan, a menny felé irányíthatja a szívünket. A játék örömei előrevetítik azt az "örökkévaló gyönyörűséget", ami Isten jobbján van (Zsolt 16,11). Az, hogy játék közben megszűnik az idő, és nem kell sietni sehova, az örökkévalóságba nyújt bepillantást. Amikor érzékeljük, hogy valamihez nincs adottságunk, felébred bennünk a vágy a tökéletesség után. Ha észrevesszük képességeink romlását, érezzük csontjainkban a fájdalmat, elkezdünk áhítozni az új teremtésre.
Isten kegyelme szabadságot ad a játékban, de mint a keresztyén élet minden területén, úgy a játékban is marad hely a törvénynek, de csak a kegyelem után. A kegyelem engedi a játékot, törvény nélkül a játék mégis ellehetetlenül. A legfőbb törvény a felebarát szeretete, a többi játékos tiszteletben tartása. Mivel a játékban társaink vannak, gyakorolnunk kell az önmegtartóztatást, nem játszhatunk pusztán a saját kielégülésünkért. Például egy harsány vízi csatában tilos minden alattomos támadás és durva dulakodás. A leggyorsabb játékosnak engednie kell, hogy a leglomhább is lenyomhassa őt a víz alá.
Minden játék szabályok által irányított magatartás. A sportban kellenek a megkötések, és meg kell határozni a dolgok menetét. Még a képzeletbeli játékoknak is van törvénye. Mindenkinek arra kell törekednie, hogy minél élethűbben utánozza a valóságot. Főzőcskézés közben egy gyereknek például minden joga megvan ahhoz, hogy ezt mondja: "Nem, nem, ezt nem így kell csinálni."
Isten gondviselése teszi lehetővé a játékot. A játék a bővölködés gyümölcse. Amikor valaki éhezik, vagy nincs hol laknia, aligha képes játszani. Annak, hogy időnként szabadon játszhatunk, ugyanaz az oka, mint annak, hogy hetente megpihenhetünk: hisszük, hogy Isten mindenről gondoskodik még akkor is, ha mi nem tudjuk garanciát vállalni életünk minden apró részletére. Akkor vagyunk szabadok a játékra, amikor biztosak vagyunk abban, hogy a legalapvetőbb szükségeinket valaki kielégíti.
Talán ez az, amiért a játék különösen is a gyermekkor jellemző tevékenysége. A gyerekek pontosan azért tudnak olyan szabadon játszani, mert közben valaki dolgozik értük, enni ad nekik, öltözteti, szereti őket és lakást biztosít számukra. Azok a gyerekek, akiket szeretet vesz körül, jobban értik a játék lényegét, mint a felnőttek, mert a szülők naponként feléjük érkező ajándékáradata megtanította nekik, hogy mások ajándékaiból élnek, nem pedig a saját verejtékükből. Szüleik szeretete a gondviselő kegyelmet nyújtja feléjük. Tudják, hogy valaki értük dolgozik még akkor is, ha ők nem teszik ugyanezt. Ezért tudnak olyan nyugodtan játszani.
Egy haláleset, egy elhúzódó betegség, depresszió vagy hosszabb munkanélküliség után az embernek újra fel kell fedeznie a játékot. Jézus világosan meg- mondta, hogy lesznek gondjaink, azt azonban nem mondta, hogy fájdalmunkra nem jön enyhülés. A mi Atyánk jó ajándékokat ad az Ő gyermekeinek. Mindenkinek, akik hosszú szenvedésen ment át, ki kell törnie annak a makaccsá vált meggyőződésnek a fogságából, hogy őket valamitől megfosztották. Az Istenbe vetett hitünk alapján cselekszünk, amikor újra elkezdünk játszani. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: istentiszteletet, eszmerendszerrel, látványosságokat, kielégülésünkért, jócselekedeteink, proletariátussal, hiábavalóságáról, örökkévalóságba, elengedhetetlen, figyelemelvonás, munkanélküliség, játékterápiákat, filozofálgattak, nyomorúságosnak, meggyőződésnek, élelmiszereket, értelmetlennek, játékvezetőkön, igyekezetükkel, pszichológusok, játékosságáról, ellehetetlenül, tulajdonképpen, szellemességét, gyermekkorában, istentisztelet, bajnokságoknak, kikapcsolódnak, megpihenhetünk, ajándékáradata, szórakozásnak, csontjainkban, egészségesebb, mérkőzéseknek, evangéliumban, felgyülemlett, felszabadult játék, hívőknek kellene, önfeledt játékot, kegyelmét jókra, élen járniuk, teremtés Isten, önfeledten lubickoló, pajkos kiskutyák, színpompás szalamandrák, megannyi szín, különböző szagok, mezei vadak, hegyek mellett, azonban világosan, pihenést ugyanolyan, játékosság nyomai, Teremtő Isten, Megváltó Isten, Gondviselő Isten, Mivel Isten, Margaret Mead, Mardi Gras,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.22. 23:22 Korrupciós vádak súlyemelésben - Aján Tamást 90 napra felfüggesztették
01.22. 23:02 Műkorcsolya Eb - Tizedik a rövidprogramban a Scsetyinyina, Magyar páros
01.22. 22:42 Németh Krisztián nem marad az Egyesült Államokban
01.22. 22:23 Női kosárlabda EK - Tizennyolc pontos szekszárdi hátrány a nyolcaddöntőben
01.22. 22:23 Férfi kézilabda Eb - Győztek a svédek, elúszott az olimpiai kvalifikáció
01.22. 22:23 Német kormánymegbízott: példamutató Magyarország kisebbségpolitikája
01.22. 22:22 Férfi Magyar Kupa - Elsőként a Pénzügyőr jutott döntőbe
01.22. 22:05 Vízilabda Eb - Négy között a horvátok
01.22. 21:41 Illegális bevándorlás - Bakondi: alagúton, létrán, vízen, leplombált kamion...
01.22. 21:32 Brexit - Lezárult a Brexit-megállapodás tárgyalása a brit parlamentben
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Téli png  Nők szemüvegben  Hóember  Kutyus sálban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma, Cser Zoltán (1950-2002) po...  Szeretet és tett  Gyalázkodás  Keringő  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Kellemes teázást  Placido Domingo  Orchidea  Szívdobbanás  Köszönöm  Étel és ital  Facebookon kaptam  Hogy örömet szerezzek kínozómn...  Életünk zeneműve  Szeretet  "10 vitamin " A legfontosabb ...  Így gyógyítottak a régiek orvo...  Naplemente  Téli kép  Téli kép  Erényes cselekedetek  Szent Margit búcsú Veszprémben...  Ha azt csinálod, amit szeretsz  2. évközi hét szerda 01.22  Halló Január!  Hóember  Facebookon kaptam  Ma, Cser Zoltán (1950-2002) po...  Nők rózsával  Új imaház  Hatalom  Grazban a műkorcsolya férfi r...  Png nő  Facebookon kaptam  Naplemente  Zsoltárének  Téli kép  Ellenfél  Százlábú  Követés  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Erényes cselekedetek  Png virág  Facebookon kaptam  Rózsa csokor vázában  Aranyosi Ervin: Teremtés a hét...  Facebookon kaptam Krisztina...  Győztesek útján  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa  Facebookon kaptam Cs Ildikót...  Rózsás csokor  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Betty Boop  Levendula csokor  Grazban a műkorcsolya férfi r...  Posertube  Január 22. – A magyar ku...  Kutyus masnival  Facebookon kaptam  Adakozás és szeretet  Facebookon kaptam  A döntéseid, a reményeidet tük...  Goethe szokása  Szent Margit búcsú Veszprémben...  Png nő  Amikor még piciny voltál, olya...  Az ember a tűz mellé huzódik.  Keringő  Facebookon kaptam  Csokoládé, mint vérnyomás csök...  Missa de Angelis - Gloria (wit...  Szeretet  Png virág  Png nő  Szent Margit búcsú Veszprémben...  Rudnyánszky Gyula versei  Százlábú  Vivaldi - Négy évszak - Tél! v...  Kezdet és befejezés  Facebookon kaptam Krisztina...  Grazban a műkorcsolya férfi r...  Szép francia kép  Facebookon kaptam  A bölcsesség kezdete  Facebookon kaptam Krisztina...  Naplemente  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Erősítsd a lelkedet! 
Bejegyzés Címkék
felszabadult játék, hívőknek kellene, önfeledt játékot, kegyelmét jókra, élen járniuk, teremtés Isten, önfeledten lubickoló, pajkos kiskutyák, színpompás szalamandrák, megannyi szín, különböző szagok, mezei vadak, hegyek mellett, azonban világosan, pihenést ugyanolyan, játékosság nyomai, tevét pedig, eredeti szövegben, következő szavak, teremtés becsületes, szabadságot hozzá, hagyományos amerikai, játék örömét, jövőbeni munkánk, kegyelem azonban, megváltott ember, evangélium üzenete, kegyelem ajándéka, fejezetet készítettem, halom könyvet, szerzők játszottak-e, pszichológusok hosszasan, gyerekeknél alkalmazható, teológusok arról, játék csempész-e, ember életébe, filozófusok marxista, tömegek ópiuma, embereket manipulálni, kiváló sportolókat, proletariátussal feledtessék, erőszak &#8211, profi amerikai, angol eredetű, labdáért való, játékosokat komoly, szabadon engedett, lektor megj, felgyülemlett agressziót, ellenfél csapatkapitányain, elfojtott vágyak, egyik formája, embertől idegen, emberiség sötét, olyan tivornyára, berlini Love, szabadságot ahhoz, mindennapok szürkeségébe, játék figyelemelterelés, kritikusok tévednek, játék lényegét, játék valóban, elveszettek figyelmét, játék tényleg, hétköznapok nyomorúságát, figyelemelterelés egyik, alkoholnál vagy, keresztyén ember, játék ünnep, evangéliumban szembesülünk, pihenés napja, vasárnapi versenyeknek, gyülekezeti istentiszteletet, munka elengedhetetlen, legtöbb ember, hétvégén pihenünk, hívők azonban, végén &#8211, pihenéshez hasonlóan, menny felé, játék örömei, örökkévalóságba nyújt, tökéletesség után, keresztyén élet, kegyelem után, kegyelem engedi, játék mégis, legfőbb törvény, felebarát szeretete, többi játékos, játékban társaink, saját kielégülésünkért, harsány vízi, leggyorsabb játékosnak, sportban kellenek, dolgok menetét, képzeletbeli játékoknak, gyereknek például, bővölködés gyümölcse, legalapvetőbb szükségeinket, játék különösen, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 346 db bejegyzés
Összes: 26245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 594
  • e Hét: 19938
  • e Hónap: 91386
  • e Év: 91386
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.