Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Alázatért való könyörgés
  2018-10-06 14:07:17, szombat
 
  A keresztyén embernek imádkozni kell hogy alázatos lehessen

Azok között a vétkes indulatok között, amelyek ellen a keresztyén hívő embernek harcolni kell, egyik legsúlyosabb a kevélység, vagy a szív nagyravágyása, ami mind a beszédben, mind a cselekedetben meg szokott mutatkozni. A bűneset után természetünk szerint kevélyek vagyunk, de alázatosaknak kell lennünk a kegyelem által, mert alázatosság nélkül senki sem lehet Isten előtt kedves, Krisztus tanítványa sem lehet. Az alázatosság a lelke és fundamentuma minden jóságnak, úgy hogy anélkül a legnagyobb jóság is utálatos Isten előtt. ,,Megjelentette neked, óh ember, mi legyen a jó és mit kíván az Úr tetőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeresd az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel." (Mik 6:8) ,,Az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad." (1Pt 5:5) ,,Így szól a magasságos és felséges: Magasságban és szentségben lakom, de a megrontottal és alázatos szívűvel is." (Ézs 57:15)
Ágoston is azt mondotta, hogy ha valaki azt kérdezné tőle, hogy melyek a legfőbb erények, melyek a keresztyénben megkívánhatók, azt felelné, hogy első az alázatosság, második az alázatosság, harmadik az alázatosság, és akárhányszor kérdeznék, mindenkor csak azt felelné: az alázatosság. Nem mintha több erényre nem volna szüksége a keresztyénnek, hanem azért, mert az alázatosság olyan szükséges, hogy ha minden erénnyel együtt nem jár, mindazt haszontalanná és utálatossá teszi Isten előtt a kevélység.
Ha azért Isten előtt kedves akarsz lenni, keresztyén ember, mindenek felett szükséges, hogy alázatos légy, mind az Isten, mind az emberek előtt.
I. Isten előtt úgy légy alázatos, hogy valld meg előtte, hogy te csak por és hamu vagy, nyomorult bűnös, hiábavaló, mulandó, erőtelen ember vagy, minden kegyelemre és jótéteményre méltatlan, minden büntetésre pedig méltó vagy. Azért is ne tulajdoníts a magad érdemének Isten előtt semmit, okosságodnak vagy szorgalmadnak se tulajdoníts semmit, hanem mindent Isten kegyelmének. Továbbá: ha dicséretes ajándékok vannak is benned, ne dicsekedj azokkal szívedben, hanem Istennek köszönd azokat. Végül: soha se rugódozz Isten parancsolatai és rendelései ellen, hanem akaratának és rendeléseinek, ha a testnek nehezek is azok, engedelemmel és megnyugvással alá rendeld magadat és soha se békételenkedj s ne zúgolódj az ő igazgatása ellen, ha kedved ellen való is. Így kell az Isten előtt alázatosnak lenned.
II. Az emberek előtt úgy légy alázatos, hogy azok előtt is mint mulandó, nyomorult ember alacsonyra tartsd magad. Ne becsüld magadat nagyra, hanem kicsire becsüld. Másokat ne utálj, mások fölé ne emeld magadat, beszéded és magaviseleted ne legyen fennhéjázó. Ne dicsekedj ajándékaiddal, ne képzelj magadban többet, mint amennyi van, hanem inkább kevesebbet. Ne kívánj másoktól nagy tisztességtételt, és mikor megutálnak vagy illően nem tisztelnek, ne szenvedd felettébb nehezen. Ha hibáidért mások megítélnek, megfeddenek, vedd jó néven. Végül: ha felebarátodat megbántod, ne szégyelld azt megvallani és tőle bocsánatot kérni. Így kell az emberek előtt alázatosnak lenned.
Alázatosságra serkent és kötelez, ha meggondolod:
1. Az Isten felséges és dicsőséges voltát.
2. Semmiségedet és alávalóságodat.
3. Bűnös és emiatt minden büntetésre méltó s minden jótéteményre méltatlan voltodat.
4. Fogyatkozásokkal teli és sok szükség alá vetett állapotodat.
5. Minden dolgod változandóságát és mulandóságát.
6. A benned levő dicséretes ajándékoknak nem te magadtól, hanem Istentől való voltát.
7. Azoknak Istennek egyetlen akaratára való elmúlását és elenyészését.
8. Életed rövid és bizonytalan voltát.
9. Halálodat, mely minden szempillantásban bekövetkezhet.
10. Halálod utáni állapotodat, melyben semmit sem ér, akármi voltál e földön, és amelyben tested minden képességétől és szépségétől megfosztatik s eltétetik az emberek szeme elől, hogy irtózásra ne legyen, lelked pedig számadásra és ítéletre megy.
11. Végül Üdvözítőd példáját, aki Isten Fia lévén mélységesen megalázta magát, az emberek között nagy alázatosan járt és azt mondotta mindenkinek, aki az ő tanítványa akart lenni: ,,Tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek." (Mt 11:29)
Ezeket tartsd szemed előtt, keresztyén ember, hogy a kevélység indulatai elnyomassanak, az alázatosság indulatai pedig feltámadjanak és növekedjenek benned. Sokat kell itt harcolni és tusakodni. Az egyiknek többet, mint a másiknak, mert egyik természet hajlandóbb a kevélységre, mint a másik, sőt némely ember úgy látszik, hogy kevélységre született. És nincs egy indulat sem, amelyet nehezebb volna meggyőzni, mint ezt. Van ezzel mit csinálni a keresztyén embernek egész életében! Sőt olyan mélyen meggyökerezett indulat ez, hogy nem enged különben, hanem az Isten kegyelmének munkájára van szükség ennek kiszaggatására és az alázatosságnak helyébe plántálására. Te is azért, keresztyén ember, ha valamiért, ezért imádkozz igazán gyakran, hogy az Isten kegyelme szaggassa ki szívedből a kevélységet, mint sok bűn undok gyökerét, az alázatosságot pedig, mint minden jóság díszét plántálja és növelje abban.

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: szempillantásban, fogyatkozásokkal, tisztességtételt, változandóságát, alázatosságnak, kiszaggatására, meggyökerezett, alávalóságodat, felebarátodat, békételenkedj, rendeléseinek, megnyugvással, magaviseleted, megjelentette, nagyravágyása, alázatosságot, megkívánhatók, irgalmasságot, parancsolatai, szorgalmadnak, alázatosaknak, ajándékaiddal, cselekedetben, keresztyénnek, haszontalanná, feltámadjanak, keresztyénben, bekövetkezhet, elnyomassanak, alázatosságra, engedelemmel, jótéteményre, megfosztatik, növekedjenek, lelkeiteknek, megrontottal, keresztyén embernek, vétkes indulatok, keresztyén hívő, szív nagyravágyása, bűneset után, kegyelem által, legnagyobb jóság, kevélyeknek ellene, alázatosaknak pedig, legfőbb erények, keresztyénben megkívánhatók, alázatosság olyan, emberek előtt, magad érdemének, testnek nehezek, benned levő, Azoknak Istennek, Végül Üdvözítőd, Isten Fia, Szikszai György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
"Ez egy csoda"  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szeretem ujjad karcsuságait,  A pitypang legendája  Bornyi Veronika haiku verse  Szívek  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  jó reggelt  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  A Magyar Költészet napja alkal...  Eduardo Sacheri gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Jázmin  Anyámról való emlékek  Nem kell hozzá fürdőruhás  Ott van  40 felett  Mindent de mindent visszakap  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Előfordul, hogy  jó reggelt  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Bársony székben  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 13  Az ember  Isten hűségének mértéke  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Krisztinától  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Segíts neki dicsérni Téged  Kertem  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  A sorsod  képre írva  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Hogyan válunk hűségesekké?  Márai Sándor tollából  Különleges 
Bejegyzés Címkék
keresztyén embernek, vétkes indulatok, keresztyén hívő, szív nagyravágyása, bűneset után, kegyelem által, legnagyobb jóság, kevélyeknek ellene, alázatosaknak pedig, legfőbb erények, keresztyénben megkívánhatók, alázatosság olyan, emberek előtt, magad érdemének, testnek nehezek, benned levő, emberek szeme, emberek között, kevélység indulatai, alázatosság indulatai, egyiknek többet, alázatosságnak helyébe, alázatosságot pedig, szempillantásban, fogyatkozásokkal, tisztességtételt, változandóságát, alázatosságnak, kiszaggatására, meggyökerezett, alávalóságodat, felebarátodat, békételenkedj, rendeléseinek, megnyugvással, magaviseleted, megjelentette, nagyravágyása, alázatosságot, megkívánhatók, irgalmasságot, parancsolatai, szorgalmadnak, alázatosaknak, ajándékaiddal, cselekedetben, keresztyénnek, haszontalanná, feltámadjanak, keresztyénben, bekövetkezhet, elnyomassanak, alázatosságra, engedelemmel, jótéteményre, megfosztatik, növekedjenek, lelkeiteknek, megrontottal, elenyészését, ajándékoknak, képességétől, akárhányszor, plántálására, fundamentuma, mulandóságát, semmiségedet, legsúlyosabb, természetünk, okosságodnak, szépségétől, alázatosság, kevélységre, kevélységet, tulajdoníts, szentségben, megfeddenek, kegyelmének, bizonytalan, mindenkinek, meggondolod, cselekedjél, alázatosnak, mélységesen, kevélyeknek, állapotodat, magasságban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1990
  • e Hét: 15564
  • e Hónap: 27439
  • e Év: 215241
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.