Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mértékletesség
  2018-11-20 17:29:08, kedd
 
  A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy mértékletes lehessen


A mértékletesség általában az, hogy az ember a maga indulatait, kívánságait és cselekedeteit a földi dolgok körül illő korlátok között tartsa, úgy hogy azokat se mód nélkül ne kívánja, se pedig vissza ne éljen azokkal. Mert minden földi és világi dolog olyan, hogy azok kívánásában és a velük való élésben a mértékletesség káros, vétkes és veszedelmes. Amikor tehát az ember távoltartja magától ezt a mértéktelenséget, akkor mértékletes.
Kiváltképpen négy dologban kell mértékletesnek lenned, keresztyén ember.
I. Az ételben és az italban. Erre int Péter apostol, mikor azt mondja: ,,Legyetek mértékletesek és józanok, hogy imádkozhassatok." És ismét: ,,Józanok legyetek, vigyázzatok." (1Pt 4:7, 5:8) Üdvözítőnk is ezt mondja: ,,Vigyázzatok magatokra, hogy valamikor meg ne nehezedjék a ti szívetek dobzódásnak, részegségnek miatta." (Lk 21:34) Úgy lesz az ételben és italban mértékletes a keresztyén ember, ha abból sohasem vesz magához annyit, hogy a miatt lelke és teste megnehezedjék és alkalmatlanná legyen Isten szolgálatára, lelke javának munkálására és hivatalos munkájának illendő folytatására, hanem csak annyit, amennyi életének, egészségének fenntartására és megújulására szükséges. A vak pogányok is felismerték, hogy semmi sem illik jobban az okos emberhez, mint az ételben és italban való mértékletesség.
II. Mértékletesnek kell lenni a keresztyén embernek az öltözetben. Akkor lesz ez így, ha különféle színű és formájú öltözetekben nem dúskál, hanem megelégszik olyannal és annyival, amennyit és amilyent a szükség és tisztesség kíván és amilyen őhozzá illő. Azért adta Isten az öltözetet, hogy elfedezze a mezítelenséget, ami a bűn miatt gyalázatossá lett (1Móz 3:7, 10, 21); milyen nagy oktalanság azért, sőt milyen nagy szemtelenség és így keresztyénhez mennyire nem illő dúskálni és kevélykedni az öltözetben, amit inkább szégyellni kellene, mint bűnös voltunk jelét és bizonyságát.
III. Mértékletesnek kell lennie a keresztyén embernek az alvásban. Úgy történik ez meg, ha csak annyit alszik, amennyi erejének megújítására szükséges és a munkára való drága időt alvással nem tölti. Mód nélkül sokat aludni: csúnya és ártalmas heverés, amellyel az ember drága, rövid idejét vesztegeti, egészségét rontja, testét restíti, elméjét tompítja. Kétségkívül nem illik ez az okos és tisztességes emberhez, még kevésbé a keresztyénhez.
IV. Mértékletesnek kell lennie a keresztyén embernek a szórakozásban. A keresztyénség és a kegyesség nem ellenkezik a szórakozással, mert lehetetlen, hogy lelkünk és testünk szüntelen alkalmas legyen a munkára. Az is lehetetlen, hogy szüntelen a kegyesség munkáiban foglalatoskodjunk. Szükséges, hogy alkalmanként a szórakozásban felüdüljünk. A keresztyénség csak azt kívánja, hogy mértékletesek legyünk a szórakozásban. Ez pedig ezekben áll:
1. A keresztyén ember sohase szórakozzék olyasmivel, amiben bűn van és amivel Istent megbántja.
2. Az ártatlan és bűn nélküli szórakozással se töltsön sok időt.
3. Soha ne azért szórakozzék, hogy az időt töltse, hanem hogy a munkára alkalmassá váljék.
Méltó és szükséges azt is megjegyezni, hogy különbség van a világi mértékletesség és a keresztyéni igaz mértékletesség között. Mert meg kell vallanunk, hogy sok pogány is sokra jutott a mértékletességben, a világ fiai között is vannak mértékletesek. De csak azért, mert egészségüket féltik, vagy becsületükre őrzik, vagy javaikat kímélik, vagy egyéb efféle földi szempontokból. De a keresztyén ember fő indító oka arra, hogy mértékletesen éljen, az hogy ezt Isten kívánja és parancsolja és hogy így lehet Isten előtt kedves.
Te is azért, keresztyén ember, jól teszed, ha a mértékletesség által kíméled s őrzöd egészségedet is, földi javaidat is, becsületedet is. De hogy mértékletességed keresztyénhez illő s Isten előtt kedves legyen, különösen azért élj mértékletesen, hogy Istennek kedves légy és engedelmeskedj és hogy megfelelj az ő üdvözítő kegyelmének, amely tenéked megjelent és amely arra tanít, hogy mértékletesen élj a jelenvaló világban. (Tit 2:11-12) Kérd Istent, hogy az ilyen keresztyéni mértékletességre adjon neked elég kegyelmet.

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: mértékletességed, mértéktelenséget, mértékletességre, imádkozhassatok, mértékletesnek, mértékletesség, engedelmeskedj, mezítelenséget, mértékletesek, szórakozásban, keresztyénség, szórakozással, fenntartására, megnehezedjék, alkalmatlanná, keresztyénhez, szempontokból, mértékletesen, cselekedeteit, gyalázatossá, becsületedet, szemtelenség, folytatására, kiváltképpen, tisztességes, megújulására, egészségének, megújítására, szolgálatára, alkalmanként, öltözetekben, egészségedet, egészségüket, becsületükre, részegségnek, munkálására, keresztyén embernek, mértékletesség általában, maga indulatait, földi dolgok, velük való, mértékletesség káros, ember távoltartja, keresztyén ember, miatt lelke, okos emberhez, munkára való, ember drága, kegyesség munkáiban, szórakozásban felüdüljünk, keresztyénség csak, időt töltse, Kérd Istent, Szikszai György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden kedves látogatómnak sze...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Válaszok a halál után  Szép estét  Facebookon kaptam  A nagy természet  Tedd őt foglyul, Uram  Minden kedves látogatómnak sze...  Kékfestőről pár szóban  A nagy természet  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Görgess  Könyvek  Az erdőterápia egészségre gyak...  Szép estét kedves látogatóimna...  virágvasárnap  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Az angyali üdvözlet  Szimbólumok  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Jó éjszakát  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Sárkány  Harang ( gif )  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Kövesd a vezetőt  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az erdőterápia egészségre gyak...  A jó lelkek  Facebookon kaptam  képre írva  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Facebookon kaptam Krisztina b...  A jó lelkek  képre írva  Búzavirág  J. Donald Walters  Paul David Tripp Március 27  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Apu  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti képek  A pálma a győzelem és a diadal...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  képre írva  Virág vasárnap  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Vérnyomáscsökkentés  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  képre írva  Aki belekortyol  Nárcisz  Fényvarázslat  Facebookon kaptam  Tibeti harangvirág  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Figyeld meg az "én"-t  Talppontok közérthetően  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam  A jó lelkek  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
keresztyén embernek, mértékletesség általában, maga indulatait, földi dolgok, velük való, mértékletesség káros, ember távoltartja, keresztyén ember, miatt lelke, okos emberhez, munkára való, ember drága, kegyesség munkáiban, szórakozásban felüdüljünk, keresztyénség csak, időt töltse, munkára alkalmassá, világi mértékletesség, keresztyéni igaz, világ fiai, mértékletesség által, jelenvaló világban, ilyen keresztyéni, mértékletességed, mértéktelenséget, mértékletességre, imádkozhassatok, mértékletesnek, mértékletesség, engedelmeskedj, mezítelenséget, mértékletesek, szórakozásban, keresztyénség, szórakozással, fenntartására, megnehezedjék, alkalmatlanná, keresztyénhez, szempontokból, mértékletesen, cselekedeteit, gyalázatossá, becsületedet, szemtelenség, folytatására, kiváltképpen, tisztességes, megújulására, egészségének, megújítására, szolgálatára, alkalmanként, öltözetekben, egészségedet, egészségüket, becsületükre, részegségnek, munkálására, vigyázzatok, mértékletes, kívánságait, bizonyságát, felismerték, megelégszik, kétségkívül, kegyelmének, parancsolja, távoltartja, kevélykedni, szórakozzék, felüdüljünk, megjegyezni, keresztyéni, veszedelmes, dobzódásnak, kívánásában, vesztegeti, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 104 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1094
  • e Hét: 3996
  • e Hónap: 65665
  • e Év: 184757
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.