Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szeretet
  2018-12-03 16:15:20, hétfő
 
  ,,Szolgálatom kezdetén váratlan körülmények között értettem meg ezt az igazságot (tetteink hosszú távon átformálhatják érzéseinket). Egy lelkésznek olyan emberekkel is barátságot kell kötnie, akiket egyébként nem választana barátainak. Az orvosok és a terapeuták is kedves, közvetlen módon elbeszélgetnek pácienseikkel, ám ezt szigorúan a rendelőjükben, munkaidőben teszik. A lelkipásztor ezzel szemben együtt él a 'nyájjal'. Találkoznak, együtt étkeznek, együtt töltik a szabadidejüket különféle éttermekben, parkokban vagy valamelyikük otthonában, s közben a lelkész is beszél a saját életéről, gondjairól.
Amikor ezzel fiatal lelkészként szembesültem, meglepődtem ezen az újszerű életformán. Egészen addig úgy éltem, mint bárki más, vagyis szimpátia alapján döntöttem el, kivel töltöm az időmet. Virginiába költözve és a lelkészi pályára lépve azonban olyan gyülekezeti tagokkal is megismerkedtem, akikkel valószínűleg nem barátkoztam volna össze, ha más okból kötöttem volna ki a környéken. Nem arról van szó, hogy nem kedveltem őket, egyszerűen nem volt közös az érdeklődési körünk. Nem gyulladt ki az a bizonyos 'szikra', mint amikor valaki felkelti az érdeklődésünket.
Ennek ellenére bárki számára elérhető voltam mint lelkész, még akkor is, ha történetesen hajnali háromkor kívánt beszélni velem. Ha valaki kórházba került, meglátogattam. Ha egy gyerek megszökött otthonról, autóba ültem és a keresésére indultam. Családlátogatásra jártam, jelen voltam a gyerekek diplomaosztóján és a családi piknikeken. Ugyanúgy megnyitottam előttük a szívem, ahogy ők énelőttem. Ez a lelkészek dolga, különösen egy kisváros alacsony létszámú gyülekezetében. A tetteimnek olyanok iránt is szeretetet kellett tükrözniük, akikkel szemben nem alakult ki bennem érzelmi kötődés.
Az élmények hatására megváltoztam. Erre néhány év elteltével ébredtünk rá a feleségemmel. Adódott egy szabad hétköznapunk, és arról beszélgettünk, mivel töltsük. Hirtelen eszembe jutott egy házaspár a gyülekezetből. Azt javasoltam, látogassuk meg vagy hívjuk meg őket. Kathy döbbenten nézett rám: 'Mi a csudának?' Nos, ennek a párnak nem vagy alig voltak barátai. Számos problémával küszködtek, ezért a gyülekezet inkább távol tartotta magát tőlük, sőt, gondjaik egymással is szembefordították őket. Kathy természetesen megértette, miért fontos találkozni velük, de úgy gondolta, hogy a szabadnapunkon nem a szolgálattal kellene foglalkoznom.
Egy pillanatra meglepődtem azon, ahogy Kathy meglepődött, de aztán elnevettem magam. A megelőző hónapok során időt, töprengést, érzelmeket nem sajnálva igyekeztem segíteni ennek a házaspárnak. Megpróbáltam a cselekedeteimmel kifejezni a szeretetemet: meghallgattam őket, szolgáltam feléjük, együtt éreztem velük, szembesítettem őket a hibáikkal, gyakoroltam a megbocsátást, igyekeztem megerősíteni őket, megosztottam velük az életemet. Aztán a sok közös élmény hatására végül megkedveltem őket.
Mi lehetett ennek az oka? Ennyire szent és lelki ember lennék? Korántsem! Épp csak véletlenül belebotlottam a Lewis által említett alapelvbe. Akkor is szeretettel viszonyultam a házaspárhoz, amikor még nem különösebben kedveltem őket, és ennek következtében az érzelmeim lassan, de biztosan 'utolérték' a viselkedésemet. Ha nem adjuk fel, hanem kitartóan szeretettel fordulunk nehezen szerethető embertársaink felé, végül megkedveljük őket.
A közvélekedés szerint csak akkor közvetíthetünk szeretetet a tetteinkkel, ha szeretetteljes érzésekkel viseltetünk mások iránt. Ez természetesen igaz lehet, de a valósághoz közelebb áll az az állítás, miszerint a tettek képesek érzéseket kiváltani. A két ember közötti szeretetet végső soron nem szükségszerű pusztán az érzelmek, illetve a kötelességszerűen végrehajtott cselekedetek alapján definiálnunk. A házasságon belül a szeretet e két tényező szimbiotikus, bonyolult ötvözete. Ezzel együtt fontos megjegyeznünk, hogy a kettő közül a cselekedeteink fölött van inkább hatalmunk. Arra tehetünk ígéretet, hogy nap mint nap cselekvő módon fogjuk szeretni a társunkat."

-Timothy Keller-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Címkék: cselekedeteimmel, diplomaosztóján, érdeklődésünket, viselkedésemet, szabadidejüket, szabadnapunkon, közvetíthetünk, gyülekezetében, szeretetteljes, átformálhatják, elbeszélgetnek, megismerkedtem, szembesítettem, cselekedeteink, belebotlottam, embertársaink, természetesen, meghallgattam, pácienseikkel, következtében, beszélgettünk, meglátogattam, megjegyeznünk, gyülekezetből, rendelőjükben, hétköznapunk, történetesen, lelkipásztor, szeretetemet, valószínűleg, megnyitottam, szolgálattal, valamelyikük, foglalkoznom, feleségemmel, megváltoztam, lelkésznek olyan, lelkipásztor ezzel, szabadidejüket különféle, saját életéről, újszerű életformán, lelkészi pályára, érdeklődési körünk, gyerek megszökött, keresésére indultam, gyerekek diplomaosztóján, családi piknikeken, lelkészek dolga, kisváros alacsony, tetteimnek olyanok, élmények hatására, szabad hétköznapunk,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  A sors  Alázat  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Nagyi telefonál  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Sokan azt tartják  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Varga János Veniam - Fontos sz...  Lóhere  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Leonardo da Vinci gondolata  Png férfi  Alázat  Png csokor  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png kislány  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png cica  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Png telefon  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png csokor  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Még csak most kezdődik a nap  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png nő  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png kutya  Nem méltó hozzád  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Akarat  Png nő  A másik dolog,  Png virág  Tavaszi kép  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Az engedelmesség miért nem vál...  Fehér virág  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nagyi telefonál  Png virág  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Hogy lehet megtartani  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mai harmónia kártyám  Gyerekként sokat küzdöttünk az... 
Bejegyzés Címkék
lelkésznek olyan, lelkipásztor ezzel, szabadidejüket különféle, saját életéről, újszerű életformán, lelkészi pályára, érdeklődési körünk, gyerek megszökött, keresésére indultam, gyerekek diplomaosztóján, családi piknikeken, lelkészek dolga, kisváros alacsony, tetteimnek olyanok, élmények hatására, szabad hétköznapunk, gyülekezet inkább, szolgálattal kellene, pillanatra meglepődtem, megelőző hónapok, cselekedeteimmel kifejezni, érzelmeim lassan, közvélekedés szerint, valósághoz közelebb, tettek képesek, kötelességszerűen végrehajtott, házasságon belül, kettő közül, cselekedeteink fölött, cselekedeteimmel, diplomaosztóján, érdeklődésünket, viselkedésemet, szabadidejüket, szabadnapunkon, közvetíthetünk, gyülekezetében, szeretetteljes, átformálhatják, elbeszélgetnek, megismerkedtem, szembesítettem, cselekedeteink, belebotlottam, embertársaink, természetesen, meghallgattam, pácienseikkel, következtében, beszélgettünk, meglátogattam, megjegyeznünk, gyülekezetből, rendelőjükben, hétköznapunk, történetesen, lelkipásztor, szeretetemet, valószínűleg, megnyitottam, szolgálattal, valamelyikük, foglalkoznom, feleségemmel, megváltoztam, szembesültem, megpróbáltam, különösebben, cselekedetek, végrehajtott, megkedveljük, közvélekedés, szükségszerű, definiálnunk, viszonyultam, megosztottam, szimbiotikus, megkedveltem, megbocsátást, megerősíteni, barátkoztam, szeretettel, viseltetünk, munkaidőben, lelkészként, szolgálatom, problémával, gyakoroltam, körülmények, meglepődtem, találkoznak, érdeklődési, érzéseinket, házaspárnak, gyülekezeti, házaspárhoz, meglepődött, tetteinkkel, éttermekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 357
  • e Hét: 2729
  • e Hónap: 32041
  • e Év: 219843
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.