Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csalódást okoz - könyörületesen, kedvesen
  2018-12-23 18:09:15, vasárnap
 
  Csalódást okoz - könyörületesen, kedvesen

,,Őt rendelte Isten... hogy e mostani időben megmutassa igazságát: mert ő igaz, és igazzá teszi azt is, aki Jézusban hisz." (Róm 3,25-26)

Luther Márton története sajátos tanulsággal bír. Majdnem belecsapott a villám, ezért fogadalmat tett Istennek, hogy szerzetes lesz. De szerzetesként teljességgel képtelen volt Isten békességének a megélésére. Kereste Istent az egyház minden akkori tanítása szerint - jó cselekedetekkel, a szentek érdemeiben, a bűnvallásban és a feloldozásban, a misztikusok létrájában. Ráadásul kinevezték egyetemi tanárnak, hogy tanulmányozza és oktassa a Szentírást.
Figyeljük meg, hogy Luther később miként számolt be az életében bekövetkezett áttörésről. Mennyire volt felkészülve arra, hogy meglássa és befogadja a valóságos Krisztust?

,,Valami egészen különös, égő vágyakozás fogott el, hogy Pál apostol római levelét megértsem. Ennek azonban akadálya volt. A világért sem szívem vérének hidegsége, hanem egy igehely, mégpedig a Római levél 1. részének 17. verse: 'Isten igazsága jelentetik ki abban'. Ugyanis gyűlöltem ezt az igét: 'Isten igazsága' ... azt tanultam, hogy ezt bölcseletileg kell értelmezni, mint úgynevezett alaki, vagy cselekvőleges (activ) igazságot, mely szerint Isten igaz és megbünteti a bűnösöket s igazság nélkül szűkölködőket.
Én pedig az igaz és bűnösöket büntető Istent nem szerettem, sőt ellensége voltam neki. Ugyanis bármennyire kifogástalan volt is mindenkori szerzetesi életem, Isten előtt bűnösnek éreztem magam, lelkiismeretem állandóan háborgott, és semmiképpen sem tudtam abban bizakodni, hogy őt az én elégtételeim kiengesztelik. Így én haragudtam Istenre, s ha nem is volt bennem hallgatag káromlás, nagyon erősen zúgolódtam Isten ellen. ... Így toporzékoltam, dühös, felzaklatott lélekkel, és az idézett íráshelyeknél kíméletlenül viaskodtam Pállal; emésztő vágy égetett, vajha megtudhatnám, mit is akar itt Pál apostol.
Ez mindaddig tartott, míg végül hosszú napokon és éjszakákon át tépelődvén, Isten kegyelméből az igék belső összefüggésére fordítottam figyelmemet. ... Most kezdtem megérteni, hogy ennek az igének: az evangéliumban Isten igazsága jelentetik ki, az az értelme, hogy ti. ez az igazság elfogadott (passiv) igazság, mellyel minket a kegyelmes Isten igazzá tesz a hit által, amint megíratott: 'Az igaz ember hitből él'. Ekkor úgy éreztem, mintha teljesen újjászülettem volna, s mintha tárt kapukon át magába az Édenkertbe léptem volna be".

A kolostorban Luther eljutott önmaga határáig. Megfosztotta önmagát a megváltástól. De Isten kegyelméből nem hagyott fel a vágyakozással és a reménnyel. Figyelmét arra az egy helyre irányította, ahonnan segítséget remélt - a Bibliára. Vallomásában ezt olvashatjuk: ,,kíméletlenül viaskodtam", ,,emésztő vágy égetett, vajha megtudhatnám", ,,hosszú napokon és éjszakákon át tépelődvén".
Más szóval Isten a vigasztalódás és a megváltás utáni mély, erős vágyakozást ébresztette Luther szívében, amit csak Krisztus elégíthet ki, és így tette őt késszé arra, hogy Krisztus valódi lényegét megérthesse és elfogadja.
Isten ezt teszi újra és újra. Lehet, hogy ebben az adventi időszakban velünk is ezt teszi: könyörületesen és kedvesen hagyja, hogy csalódjunk abban az életben, amelynek nem Krisztus a középpontja, és olyan vágyakkal és sóvárgásokkal tölt be, amelyeknek a beteljesülését hiába keresnénk a világban, mert erre csak az Istenember képes.
Ez lenne ám az igazi karácsonyi ajándék! Bárcsak minden e világgal kapcsolatos csalódásunk az Isten szavához vezetne! Édessé válna számunkra - mintha csak az Édenkertben járnánk.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Az öröm hajnala  
Címkék: cselekedetekkel, lelkiismeretem, könyörületesen, összefüggésére, beteljesülését, vigasztalódás, cselekvőleges, íráshelyeknél, sóvárgásokkal, szerzetesként, vágyakozással, újjászülettem, evangéliumban, kiengesztelik, bekövetkezett, tanulmányozza, feloldozásban, szűkölködőket, toporzékoltam, bölcseletileg, megváltástól, békességének, megfosztotta, elégtételeim, megtudhatnám, vallomásában, kíméletlenül, bűnvallásban, teljességgel, kifogástalan, felzaklatott, irányította, vágyakozást, ébresztette, kegyelméből, belecsapott, egyház minden, szentek érdemeiben, misztikusok létrájában, életében bekövetkezett, valóságos Krisztust, idézett íráshelyeknél, igék belső, evangéliumban Isten, igazság elfogadott, kegyelmes Isten, igaz ember, kolostorban Luther, megváltás utáni, adventi időszakban, beteljesülését hiába, igazi karácsonyi, Luther Márton, Kereste Istent, John Piper,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Por  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Isten áldja  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor még rangja volt...  1848. március 15-én  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Őri István - Dal az életről  Hernádkak  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Paul David Tripp Március 17  A magukat nyílt és őszinte emb...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Benned is ezerféle szín van  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A közszereplő  Cicus virággal  A gyász  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Szeretettel  Facebookon kaptam  Atyám !  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Dóró Sándor: Ma  Alvó baby  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 16  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Szép estét kedves látogatóimna...  Kokárda  Ibolya  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Esti kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó baby  Ne engedd el kezem!  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Hernádkak  Akinek vaj van a fején...  Hernádkak  Csendes éjszakán  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Paul David Tripp Március 16  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  A gyomorrontás tojással is kez...  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Alvó cica  képre írva Március 15 -re emlé... 
Bejegyzés Címkék
egyház minden, szentek érdemeiben, misztikusok létrájában, életében bekövetkezett, valóságos Krisztust, idézett íráshelyeknél, igék belső, evangéliumban Isten, igazság elfogadott, kegyelmes Isten, igaz ember, kolostorban Luther, megváltás utáni, adventi időszakban, beteljesülését hiába, igazi karácsonyi, cselekedetekkel, lelkiismeretem, könyörületesen, összefüggésére, beteljesülését, vigasztalódás, cselekvőleges, íráshelyeknél, sóvárgásokkal, szerzetesként, vágyakozással, újjászülettem, evangéliumban, kiengesztelik, bekövetkezett, tanulmányozza, feloldozásban, szűkölködőket, toporzékoltam, bölcseletileg, megváltástól, békességének, megfosztotta, elégtételeim, megtudhatnám, vallomásában, kíméletlenül, bűnvallásban, teljességgel, kifogástalan, felzaklatott, irányította, vágyakozást, ébresztette, kegyelméből, belecsapott, csalódásunk, középpontja, misztikusok, kapcsolatos, fordítottam, figyelmemet, úgynevezett, tanulsággal, semmiképpen, édenkertben, megérthesse, bármennyire, kolostorban, olvashatjuk, felkészülve, megíratott, édenkertbe, kinevezték, vágyakozás, haragudtam, segítséget, megbünteti, éjszakákon, áttörésről, értelmezni, szentírást, elfogadott, jelentetik, tépelődvén, létrájában, mindenkori, viaskodtam, megélésére, zúgolódtam, fogadalmat, időszakban, amelyeknek, istenember, csalódjunk, karácsonyi, megmutassa, érdemeiben, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 104 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 540
  • e Hét: 3442
  • e Hónap: 65111
  • e Év: 184203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.