Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megszenteltetés
  2019-01-14 14:58:53, hétfő
 
  A keresztyén embernek imádkozni kell megszenteltetéséért

Akit az Isten egyszer kegyelmébe és szeretetébe fogad, azt meg is szenteli, hogy előtte kedves életet éljen. Mert lehetetlen, hogy kegyelmében és szeretetében tarthassa a bűn rútságában heverő lelket. (Zsolt 5:5-7) Így azt, hogy az Isten kedvében és kegyelmében van-e valaki, abból tudhatja meg, hogy ha tapasztalja magában a megszenteltetést.
Megszenteltetik pedig az ember akkor, amikor a bűn miatt megromlott természete egészen úgy megújul, erkölcse, szokásai és tulajdonságai úgy megváltoznak, hogy a gonoszt gyűlölni, a jót pedig szeretni kezdi és mind belső indulatai, mind külső cselekedetei Isten törvényével és Krisztus példájával mindinkább megegyezni kezdenek. Amint ilyen megszenteltetés nélkül lehetetlen Isten kegyelmében lenni, úgy üdvösséget sem lehet várni,, mert hogy lehetne csak elgondolni is, hogy az olyan bűnös, aki természeti romlottságának utálatosságából ki nem tisztíttatik, a szent Isten közösségébe bebocsáttatnék. Azért világosan megmondja Isten beszéde, hogy szent élet nélkül senki sem látja meg az Urat. (Zsid 12:14)
De senkinek sincs magától ereje és képessége arra, hogy magát így megszentelje, mert a természeti romlottság, amely minden emberre kihat, olyan nagy, hogy amiatt az ember magától minden jóra alkalmatlan. Ezért a megszentelés Isten munkája, amely kiváltképpen a Szentlélek által megy végbe. (2Kor 3:5; 2Móz 31:13; 1Thessz 5:23; 1Kor 6:11)
Tudnunk kell azonban azt is, hogy a megszenteltetésről a Szentírás úgy is beszél, mint az ember kötelességéről, melyet véghezvinni tartozik. (1Pt 1:15; 2Kor 7:1) Ez azért van, mert a megszentelésben nem úgy bánik az Isten az emberrel, mint valami érzéketlen fával vagy kővel, hanem mint szabad akarattal bíró okos teremtéssel, az emberre magára hagyva azt, hogy a neki adott erővel és kegyelemmel éljen és munkálkodjék úgy, hogy ugyan az Isten az, aki azt cselekszi, hogy az ember mind akarja, mind véghez vigye, de az ember az, akinek félelemmel és rettegéssel véghez kell vinnie a maga üdvösségét (Fil 2:12-13) Az Isten vonja az embert, az embernek pedig futni kell ő utána. (Én 1:4) Egyszóval: Isten az, aki megújítja és megszenteli az elveszett természeti embert, az embernek pedig teljes igyekezetet kell arra fordítani, hogy az ő hite mellé ragasszon jó cselekedetet. (2Pt 1:5)
Annyival inkább, mert ez a boldog megszenteltetés nem egyszeribe megy végbe, hanem fokonként kell és lehet abban előbbre menni. Egész életünkben kell annak egyre nagyobb tökéletességére törekednünk Isten kegyelme által, amit mind nagyobb mértékben ad azoknak, akik buzgón és a szentségre való igaz szándékkal kérik. Senki nem is érheti el az életben a szentség teljes tökéletességét, akármennyire előre haladjon is abban, mert nem juthat annyira, hogy bűn nélkül való legyen, Nincsen tehát senki, akiről azt ne kelljen és lehessen mondani: ,,Aki szent, szenteltessék meg ezután is." (Jel 22:11)
Akik nyilvánvalóan feslett életet éltek és nagy bűnökben hevertek, azok észrevehették magukban a megszenteltetés kezdetét, ami akkor történt, amikor a feslett, rút élet iránt utálat és gyűlölség támadt bennük. De akik nem éltek ilyen életet, hanem mintegy anyjuk méhétől fogva megszenteltettek, azok nem vehették észre megszenteltetésük kezdetét, hanem csak annak előmenetelét veszik észre. Akikben ez a megszenteltetés elkezdődik és előbbre halad, az nyilvánvalóan megmutatkozik ezek társalkodásában, beszédében és cselekedeteiben, amelyek egészen különböznek attól, amilyenek a világ fiaié, és a bűn rabjaié szoktak lenni. Ezek szerint hát te is, keresztyén ember, ezeket cselekedd:
1. Mivel megszenteltetés nélkül senki nem lehet az Isten kegyelmében és a vele való boldog közösségre el nem juthat, ezért teljes szívvel igyekezz minden erőddel a megszenteltetésre és annak mind nagyobb tökéletességére. E célból:
2. Az Isten beszédét figyelmesen, lelki alázatossággal és a jóra való igaz szándékkal olvasd és hallgasd, Jézus életének példáját és Isten parancsait szemed előtt tartsd és igyekezz életedet azokhoz szabni.
3. Gyakran szállj magadba, gondolkozz magadról, vizsgáld meg életedet és cselekedeteidet. Ami hibát és fogyatkozást találsz magadban, akár tetemesek, akár aprók legyenek, azok megjavítására állhatatos szándékkal határozd el magad.
4. Feslett világi emberek társaságát kerüld. Mikor érintkezned kell azokkal, tedd nyilvánvalóvá magaviseleteddel, hogy neked megszentelt szíved van és hogy beszédedet és cselekedeteidet a Szentlélek igazgatja.
5. Mivel pedig a jóra erőtelen és tehetetlen ember vagy és az Isten kegyelme nélkül semmiben sem boldogulhatsz, imádkozz, esedezz is gyakran nagy buzgósságal, hogy Isten szenteljen meg téged Szentlelke által és vigye előbbre megszenteltetésedet.

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: megszenteltetést, magaviseleteddel, megszenteltettek, tökéletességére, megszentelésben, megszenteltetik, utálatosságából, megszenteltetés, cselekedeteidet, cselekedeteiben, társalkodásában, alázatossággal, kötelességéről, bebocsáttatnék, tökéletességét, romlottságának, megjavítására, megmutatkozik, tulajdonságai, boldogulhatsz, nyilvánvalóan, észrevehették, szenteltessék, nyilvánvalóvá, megváltoznak, cselekedetei, munkálkodjék, akármennyire, előmenetelét, fogyatkozást, kiváltképpen, megszentelje, megszentelés, tisztíttatik, cselekedetet, szeretetében, keresztyén embernek, ember akkor, gonoszt gyűlölni, olyan bűnös, szent Isten, természeti romlottság, ember magától, megszentelés Isten, ember kötelességéről, emberre magára, neki adott, ember mind, maga üdvösségét, embernek pedig, elveszett természeti, boldog megszenteltetés, Szikszai György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Alvó baby  Húsvéti üdvözlet !  Sok ember olyan,  Esti képek  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  képre írva  Heltai Jenő: Március  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  A pálma a győzelem és a diadal...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Nagyon furcsa szeretni valaki...  képre írva  Alvó baby  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Sok ember olyan,  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Odaadja  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Boldogság  Nárcisz  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Jó éjszakát  Alvó kutya  Sir Andrew Lloyd Webber  Szép estét  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Ha nyitott vagy  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Szép estét  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Színház az egész világ,  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Inkább ad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  képre írva  Devecsery László - Húsvét  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Agárdi Gábor gondolata  Mi van, ha?  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  képre írva  Facebookon kaptam  Esti kép  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Jó éjszakát  Nem azt látja  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Szép estét  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
keresztyén embernek, ember akkor, gonoszt gyűlölni, olyan bűnös, szent Isten, természeti romlottság, ember magától, megszentelés Isten, ember kötelességéről, emberre magára, neki adott, ember mind, maga üdvösségét, embernek pedig, elveszett természeti, boldog megszenteltetés, szentségre való, szentség teljes, megszenteltetés kezdetét, megszenteltetés elkezdődik, nyilvánvalóan megmutatkozik, világ fiaié, vele való, jóra való, jóra erőtelen, megszenteltetést, magaviseleteddel, megszenteltettek, tökéletességére, megszentelésben, megszenteltetik, utálatosságából, megszenteltetés, cselekedeteidet, cselekedeteiben, társalkodásában, alázatossággal, kötelességéről, bebocsáttatnék, tökéletességét, romlottságának, megjavítására, megmutatkozik, tulajdonságai, boldogulhatsz, nyilvánvalóan, észrevehették, szenteltessék, nyilvánvalóvá, megváltoznak, cselekedetei, munkálkodjék, akármennyire, előmenetelét, fogyatkozást, kiváltképpen, megszentelje, megszentelés, tisztíttatik, cselekedetet, szeretetében, igyekezetet, közösségébe, megszenteli, alkalmatlan, megszentelt, törekednünk, érintkezned, kegyelmében, buzgósságal, különböznek, véghezvinni, törvényével, tapasztalja, teremtéssel, rettegéssel, figyelmesen, kegyelemmel, szeretetébe, szentségre, elkezdődik, tehetetlen, társaságát, szentlélek, természeti, beszédedet, elgondolni, szándékkal, üdvösséget, állhatatos, parancsait, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 766
  • e Hét: 5272
  • e Hónap: 66941
  • e Év: 186033
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.