Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hit növekedése
  2019-01-21 14:14:45, hétfő
 
  A keresztyén embernek imádkozni kell hite növeléséért

A hitet senki sem adhatja magának, se nem növelheti maga. Egyedül Isten cselekszi és cselekedheti ezt a maga beszéde és Szentlelke által. (Ef 2:8; Róm 10:17; 2Kor 4:13) A maga beszéde által az üdvigazságokat megmutatja, ígéreteit és parancsait az ember elé tárja, Szentlelke által pedig azt cselekszi, hogy az ember azokat, mint isteni igazságokat befogadja és azokon megnyugodjék; következésképpen, hogy Istenben bizalma legyen Jézus Krisztus által és az ő akarata szerint élni igyekezzék.
Amilyen bizonyos pedig az, hogy a hit nem egyszeriben lesz erős hitté, hanem lassan-lassan növekedik, amint a kis gyermek lassan-lassan növekedik erős férfivá, úgy az is nyilvánvaló, hogy igen sok a gyenge és kishitű keresztyén. Hogy gyenge-e, kicsi-e a te hited, keresztyén ember, azt a következőkből láthatod és tudhatod meg:
1. Ha a Jézus Krisztusban való hit mellett is kételkedésben és hánykódásban vagy Isten irántad való kegyelme és üdvösséged felől.
2. Ha ízetlenek és kedved ellen valók számodra sokszor a kegyesség munkái, mint az imádkozás, Isten beszédének olvasása, templombajárás, adakozás stb. és ha nagyobb gyönyörűséget és mulatságot találsz sokszor a földi, világi, mint a mennyei dolgokban.
3. Ha, amikor valami nagyobb nyomorúság, kárvallás, gyalázat, betegség és egyéb efféle kedvezőtlen dolog jön rád, mindjárt megháborodol, kételkedel, nyughatatlankodol, békételenkedel.
4. Ha földi javaidért s tiéid gondjáért rendkívül szorgalmatoskodsz és nyugtalankodsz, úgy hogy amiatt Isten iránti kötelességeidet is elmulasztod.
5. Ha ijesztés, fenyegetés, kárvallás és egyéb nyomorúságok által, vagy kecsegtetéssel, ígéretekkel és anyagi javakkal rávehetnek Isten iránti kötelességeiddel és lelkiismereteddel ellenkező dolgokra.
Ha ezeket tapasztalod magadban gyenge és kicsi, és minél nagyobb mértékben tapasztalod, annál kisebb és erőtlenebb a hited. Semmi sem szükségesebb azért, mint hogy azon légy, hogy hited növekedjék és erősödjék. Ugyanis:
1. Krisztus a kicsiny- és gyengehitűséget gyakorta keményen megfeddette (Mt 17:17; Mk 16:14 stb.), ellenben mindenkor a nagyhitűséget dicséri a Szentírás, mint az Ábrahámét, a kapernaumi századosét, a kanáneai asszonyét stb. (Róm 4; Mt 8:10; 15:28)
2. Minél kisebb és erőtlenebb a hit, annál több kételkedéssel, jóban való restséggel, botlással, hánykódással és rettegéssel jár együtt. Ellenben minél nagyobb és erősebb a hit, annál több és drágább vigasztalást, annál nagyobb lelki bátorságot, bizakodást, buzgóságot, kegyességet támaszt az emberben.
3. Nagy és erős ellenségei vannak a hitnek, ti. a sátán és minden ördögi lélek, e földi gonosz emberek és azoknak minden kigondolható incselkedése. Ezért hát, ha kicsi és erőtelen a hited, könnyen meggyőzik és eloltják azt.
4. Nagy dolgokat kell cselekednie és véghez vinnie a hitnek a mennyországért, amelyeket, ha kicsi és erőtelen lesz, semmiképpen végbe nem vihet. ,,Meg kell oltania ama gonosznak minden tüzes nyilát." (Ef 6:16) ,,Le kell győznie a világot." (1Jn 5:4) ,,Meg kell tisztítania a szívet." (ApCsel 15:9) ,,Dicsekednie kell a háborúságokban." (Róm 5:3) ,,Örömmel kell fogadnia világi javainak elrablását", mikor az az igazságért történik. (Zsid 10:34) Sőt még e földi életet is kevésre kell becsülnie Krisztusért és készen kell arra lennie, ,,hogy azt elveszítse őérette." (Mt 16:25)
Ezeket s az ezekhez hasonló egyéb szükséges dolgokat a kicsi és erőtelen hit végbe nem viheti, amint a kicsi és erőtelen gyermek is alkalmatlan valami nagyobb dolog véghezvitelére. Ezért hát semmit sem kell neked, keresztyén ember, jobban kívánnod, mint azt, hogy hited növekedjék és erősödjék. E célból pedig a következőket szükséges cselekedned:
1. Isten beszédét szorgalmasan és figyelmesen olvasd és hallgasd, mert ez az az eszköz, amellyel Isten elkezdeni, növelni és erősíteni szokta a hitet.
2. Az úrvacsorával élj illő előkészülettel, mert azt egyenesen avégre szerezte Üdvözítőnk, hogy általa a kicsi és erőtelen hit növekedjék és erőt nyerjen.
3. Igyekezz hited erejét kimutatni és gyakorolni a keresztyén jócselekedetek által.
4. Az apostolok példája szerint, akik tapasztalva hitük kicsiségét és erőtelenségét az Úrhoz folyamodtak, mondván: ,,Növeljed a mi hitünket (Lk 17:5), imádkozz gyakorta Istenhez, hogy növelje és erősítse hitedet mindaddig, amíg hited, amely most ,,csak tükör által való homályos látás. szemmel és szemtől szembe való látássá" nem válik a mennyek országában. (1Kor 13:12; 2Kor 5:7)

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: következésképpen, kötelességeiddel, kötelességeidet, gyengehitűséget, mennyországért, üdvigazságokat, háborúságokban, véghezvitelére, nyugtalankodsz, kecsegtetéssel, előkészülettel, jócselekedetek, templombajárás, békételenkedel, erőtelenségét, kételkedésben, nagyhitűséget, kételkedéssel, gyönyörűséget, következőkből, incselkedése, vigasztalást, kigondolható, nyomorúságok, hánykódásban, megháborodol, megnyugodjék, szükségesebb, hánykódással, cselekedheti, következőket, szorgalmasan, úrvacsorával, tapasztalod, növeléséért, igazságokat, keresztyén embernek, hitet senki, maga beszéde, üdvigazságokat megmutatja, ember azokat, következőkből láthatod, kegyesség munkái, mennyei dolgokban, nagyhitűséget dicséri, kapernaumi századosét, kanáneai asszonyét, ezekhez hasonló, következőket szükséges, keresztyén jócselekedetek, apostolok példája, mennyek országában, Egyedül Isten, Jézus Krisztus, Jézus Krisztusban, Szikszai György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Nem jár  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Minden kedves látogatómnak sze...  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Esti kép  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  A pálma a győzelem és a diadal...  Boldog virágvasárnapot minden...  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  J. Donald Walters  Apu  Táplálékok a máj egészségének ...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretetről  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Ha nyitott vagy  Szívet megérintő . . .  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Odaadja  Jó éjszakát  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Sonka vásár  Alvó kutya  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap: az élet és a re...  Inkább ad  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Táplálékok a máj egészségének ...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Esti kép  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Képes idézet !  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Kosztolányi Dezső: A komédiás ... 
Bejegyzés Címkék
keresztyén embernek, hitet senki, maga beszéde, üdvigazságokat megmutatja, ember azokat, következőkből láthatod, kegyesség munkái, mennyei dolgokban, nagyhitűséget dicséri, kapernaumi századosét, kanáneai asszonyét, ezekhez hasonló, következőket szükséges, keresztyén jócselekedetek, apostolok példája, mennyek országában, következésképpen, kötelességeiddel, kötelességeidet, gyengehitűséget, mennyországért, üdvigazságokat, háborúságokban, véghezvitelére, nyugtalankodsz, kecsegtetéssel, előkészülettel, jócselekedetek, templombajárás, békételenkedel, erőtelenségét, kételkedésben, nagyhitűséget, kételkedéssel, gyönyörűséget, következőkből, incselkedése, vigasztalást, kigondolható, nyomorúságok, hánykódásban, megháborodol, megnyugodjék, szükségesebb, hánykódással, cselekedheti, következőket, szorgalmasan, úrvacsorával, tapasztalod, növeléséért, igazságokat, alkalmatlan, kedvezőtlen, elmulasztod, figyelmesen, cselekedned, megfeddette, ígéretekkel, cselekednie, tapasztalva, egyszeriben, krisztusért, dicsekednie, kegyességet, semmiképpen, tisztítania, rettegéssel, krisztusban, folyamodtak, nyilvánvaló, keresztyén, beszédének, gyakorolni, kételkedel, mulatságot, nyomorúság, országában, kicsiségét, üdvösséged, rávehetnek, elrablását, restséggel, igazságért, bátorságot, bizakodást, ellenségei, buzgóságot, századosét, kapernaumi, növekedjék, fenyegetés, üdvözítőnk, erőtlenebb, elveszítse, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 766
  • e Hét: 5272
  • e Hónap: 66941
  • e Év: 186033
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.