Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szenvedés vászna
  2019-07-26 20:45:11, péntek
 
   
  Élettörténetek: A szenvedés vászna


A kaliforniai Oakland belvárosában, egy főleg feketék lakta környéken nőttem fel. Arrafelé ,,barnának" számítottam, holott brazil és amish származású vagyok. Nagyon lelkesítő volt, amikor felismertem, hogy az evangélium milyen sokféle társadalmi problémával foglalkozik: szegénységgel, faji kérdésekkel, gazdasági kérdésekkel, ezért a szociálisan hátrányos helyzetű rétegek között végzett szolgálatnak szenteltem az életem. Megtanultam mindent a színes bőrűek szemszögéből látni.
2009-ben Dél-Afrikába költöztem. Megérkezésem másnapján máris fehérnek éreztem magam.
Tisztában voltam vele, hogy az etnikai különbségek tekintetében Dél-Afrika változatlanul a világ egyik legmegosztottabb országa. 2010-ben feleségül mentem egy csodálatos, fekete bőrű dél-afrikai férfihoz, s mi is gyarapítottuk a vegyes házasságok elenyésző számát. Tulajdonképpen fenyegetést jelentettünk a társadalom számára, amely még az apartheid korszakot követően is a faji hierarchiára és szegregációra épült. Bárhol jártunk, magunkon éreztük az emberek rosszalló tekintetét.
Megismerkedésünk előtt a férjem gyülekezetet alapított a legnagyobb dél-afrikai közigazgatási területen, Sowetóban. Ezek a városokhoz tartozó körzetek kizárólag feketék lakta településekből állnak, s még az apartheid éveiben alakultak ki. Ma már életteli, színes közösségek, tele gyönyörű emberekkel, gazdag kultúrával, de sajnos szegénységgel, bűnözéssel és szenvedéssel is.
Más szóval, én lettem a ,,fehér nő" az ország legnagyobb, tisztán feketék lakta városában, ahol még korántsem gyógyultak be a hosszú éveken át tartó bizalmatlanság, gyűlölet és harag következtében szerzett sebek. Igazán nem számítottam arra, ami ebben a szép országban, ezek között a gyönyörű, de összetört szívű emberek között várt rám. Minden vágyam az volt, hogy Isten gyógyításának eszköze lehessek nyomorúságukban, és folyton azért imádkoztam, hogy egyre inkább hasonlóvá váljak Istenhez, miközben őt szolgálom. Nem gondoltam volna, hogy épp így fogja megválaszolni az imámat. Meglehet, bizonyos gyümölcsök csak szenvedésben teremhetnek.
Az esküvőnk előtt egy héttel a férjem legközelebbi barátjáról, gyülekezetünk legnagyobb bizalmat élvező vezetőjéről kiderült, hogy erkölcstelen életet él, több fiatal nővel szemben is visszaélt a helyzetével a gyülekezetben. Megtudtuk, hogy jó ideje kettős életet él, s ezt mindenki előtt rejtegette. Ki kellett zárni a gyülekezet vezetőségéből, hogy kezdetét vehesse a helyreállító folyamat. Miközben szavai alapján őszintének hittük megbánását, hamarosan kiderült, hogy valójában bosszút forralt ellenünk.
A nászéjszakánkon arra ébredtünk, hogy tűz ütött ki a szobánkban. A helyiséget pillanatok alatt beborította a füst, felriadtam, mert nem kaptam levegőt. Mindkettőnket kórházba szállították, s az orvosok csodát emlegettek, hogy egyáltalán életben maradtunk. Azt mondták, meg kellett volna halnunk.
A röntgenfelvételek kimutatták, hogy a füsttől súlyos tüdőgyulladást kaptam. A ,,nászutunkˇ két hete alatt alig voltam magamnál, nem is igen emlékszem azokra a napokra. Két hét elteltével egy megosztott gyülekezetbe tértünk vissza, ahol csúnya pletykák keringtek. A kettős életet élő egykori vezető az összes elöljáróval külön találkozott, amíg távol voltunk, és elhitette velük, hogy kegyetlenül bántunk vele, miután lelepleződött. A gyülekezet vezetői és tagjai között is azt terjesztette, hogy nem voltam hajlandó megbocsátani neki, sőt szóba sem álltam vele. Mivel a közösség meglehetősen bizalmatlan a fehérekkel szemben - s mivel én fehérnek számítottam -, mindenki könnyen elhitte a vádakat. A hazugságáradat következtében a gyülekezeti tagság háromnegyedét veszítettük el fél év alatt. A hamis vádak szövevénye oda vezetett, hogy a legjobb barátaink is hátat fordítottak nekünk, és leplezetlen gyűlölettel szakították meg velünk a kapcsolatot.
Az egészségem tovább romlott. Kiderült, hogy elkaptam egy gyógyíthatatlan trópusi betegséget, amelynek hatására folyamatos kimerültség, fáradtság gyötört.
A mi életteli, növekvő gyülekezetünk 2011-re egy mindössze harmincfős kis közösséggé zsugorodott, s az ott maradók sem feltétlen bizalommal viszonyultak hozzánk. A pletykák miatt sokan kételkedni kezdtek bennünk, ráadásul a fizetésünk is a felére csökkent. Alig-alig telt lakbérre, ennivalóra és benzinre. Egyik napról a másikra tengődtünk.
Végtelenül elveszettnek és magányosnak éreztem magam, gyűlölt idegennek számítottam azok között, akiket mindenemet hátrahagyva szolgálni szerettem volna. Úgy éreztem, Isten is elhagyott.
2011 októberében már olyan rosszul voltam, hogy alig éltem túl egy-egy napot. Egy erősen szennyezett levegőjű dél-afrikai szegénynegyedben éltünk. Az orvosom közölte velem, hogy ha nem költözöm el Sowetóból, két éven belül meghalhatok.
Ez mindkettőnket nagyon megrázott. Azonban hosszas imádkozást követően úgy éreztük, Isten más véleményen van: azt szeretné, ha maradnánk, és itt gyógyulnék meg.
A 2011-es év végéhez közeledve végre újra lendületet vett a gyülekezetünk. A számtalan megpróbáltatás mély sebeket ejtett a közösségen, amelyek még nem gyógyultak be teljesen, de a felépülés elkezdődött. Azt hittük, túl vagyunk a nehezén... de hamarosan kiderült, az még csak most következik.
Az elutasítással, gyűlölettel és durva rágalmazással telt két év során egyetlen ember maradt, aki kitartott mellettem. Aki nem volt hajlandó végighallgatni a pletykákat, aki szembesítette az igazsággal a hazudozókat, aki nyíltan, barátként állt ki mellettem akkor is, ha nem tett jót népszerűségének. Akit bátran nevezhettem nővéremnek.
2011. december 30-án - a harmincötödik születésnapomon - ez a valaki, a legjobb dél-afrikai barátnőm vízbe fulladt. Egy másik közeli barátunk megpróbálta kimenteni, de szintén odaveszett. Veszteségünk, gyászunk szavakkal leírhatatlan. A barátnőm elvesztése tíz ember halálával ért fel számomra. Ő volt az én egyszemélyes közösségem. Három napon át jártuk a várost, hogy halálhírét elvigyük családjához és barátaihoz.
Egy héttel később minden ok nélkül megállított minket hét rendőr, majd fegyvert szegeztek ránk. Húszpercnyi színtiszta rémületet éltünk át. Nem értettem, miféle sötét vadonba kerültem, hogy épp azok törnek az életemre, akikben valójában bíznom kellene?
Életünk eseményeit, ahogy most is teszem, felsorolhatom, ám belső vívódásainkat, kínjainkat nehéz lenne szavakba önteni: felmérhetetlenek és leírhatatlanok. A legsötétebb pillanatok egyikében azonban megéreztem Isten közelségét. Hónapok óta kiáltottam hozzá, faggattam, hogy miért van olyan távol tőlem, de ekkor végre közel jött, tudtam és éreztem. Épp az Ézsaiás 53-at olvastam: ,,Megvetett és emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője. Mint aki elől arcunkat elrejtjük, megvetett volt... halálra adta életét, és a bűnösök közé számították."
Isten bizonyos értelemben ,,hátrahagyta" a mennyország kényelmét és dicsőségét, hogy gyenge emberi testben éljen a földön. Ez már önmagában felfoghatatlan, de ő még ezt is felülmúlta. Azért jött el a földre, azért mondott le isteni előjogairól (Filippi 2), hogy megmentse a bűnös emberiséget. Ennél önzetlenebb gesztust nem ismerünk a történelemben. ,,Megvetett és emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője", akit a bűnösök közé számítottak. Az én szent, igaz, mindenütt jelen lévő, mindenható Istenem, aki egyetlen szavával teremtette a világmindenséget, a bűnösök közé számíttatott. Tökéletes volt és ártatlan, mégis vétkesnek tartották. Három év után először éreztem igazán, hogy közel van hozzám. Én is mindent hátrahagytam, én voltam a ,,barna" lány, aki Dél-Afrikába költözött, hogy szeressen és szolgáljon. Engem is meggyűlöltek valamiért, én voltam szemükben a fehér elnyomó, aki igazságtalanságok egész sorát követte el. Habár gyarló ember vagyok, és nem hasonlíthatom magam a Megváltóhoz, magamra ismertem a történetében. Először éreztem, hogy kimondhatatlan szenvedéseimben talán a jóvátétel lehetősége is benne van.
Felismertem, hogy ez az evangélium üzenete. Bár előfordul, hogy fegyelmez bennünket Isten, arra is rájöttem, hogy a szenvedés kibogozhatatlan vetőfonalként szövi át az egész evangéliumot. Ez a vászon, amelyre Isten a megváltást festette. Mi, modern kori keresztyének hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Isten hűsége majd megóv minket a szenvedéstől. Csakhogy nem ez a jele Isten hűségének. A Szentírásban is azt látjuk, hogy azok szenvedtek a legtöbbet, akiket a legjobban szeretett.
A pillanat, amikor megéreztem az Atya közelségét, nem szabadított meg a kimondhatatlan fájdalomtól és szomorúságtól, viszont értelemmel és megváltással töltötte meg azt. A 2012-es év végére komoly javulás állt be egészségi állapotomban, és az Istennel való kapcsolatom azóta is fokozatosan erősödik. Több hónapig kellett keresnem a közelségét, de talpra álltam. Még nem gyógyultam meg teljesen, de szilárdan állok. Látom a szenvedés gyümölcsét, és látom az ő történetét az enyémben.

Gigi
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: legmegosztottabb, világmindenséget, megismerkedésünk, szegénynegyedben, felmérhetetlenek, születésnapomon, gyógyíthatatlan, kibogozhatatlan, szenvedéseimben, nyomorúságukban, népszerűségének, nászéjszakánkon, bizalmatlanság, kimondhatatlan, tüdőgyulladást, leírhatatlanok, hazugságáradat, tulajdonképpen, élettörténetek, felfoghatatlan, végighallgatni, megpróbáltatás, településekből, gyógyításának, lelepleződött, szegénységgel, következtében, hasonlíthatom, háromnegyedét, gyülekezetünk, megválaszolni, gyarapítottuk, változatlanul, vezetőségéből, rágalmazással, mindkettőnket, szenvedés vászna, kaliforniai Oakland, főleg feketék, evangélium milyen, szociálisan hátrányos, színes bőrűek, etnikai különbségek, világ egyik, vegyes házasságok, társadalom számára, apartheid korszakot, faji hierarchiára, emberek rosszalló, férjem gyülekezetet, legnagyobb dél-afrikai, városokhoz tartozó,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.13. 23:52 Önkormányzat 2019 - Péterffy Attila: Pécset fejlődő pályára állíthatjuk
10.13. 23:52 Halálos baleset történt Balatonszéplakon
10.13. 23:43 Önkormányzat 2019 - Nemény András: összefogás és csapatmunka eredményezett ...
10.13. 23:43 Önkormányzat 2019 - Ács Rezső: a szekszárdiak elfogadták az elvégzett munká...
10.13. 23:43 Önkormányzat 2019 - Szemereyné Pataki Klaudia: az eddig végzett munkát érté...
10.13. 23:43 Önkormányzat 2019 - Cser-Palkovics András: a nyugalomra szavazott Székesfeh...
10.13. 23:42 Önkormányzat 2019 - Pintér Tamás a dunaújvárosiak igazságérzetének tulajdon...
10.13. 23:42 Önkormányzat 2019 - Karácsony: történelmi győzelem született Budapesten
10.13. 23:32 Önkormányzat 2019 - Tarlós István gratulált Karácsony Gergelynek és sok sze...
10.13. 23:32 BKK: hétfőtől nem üzemel a libegő és a sikló
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Rózsa csokor  Szép őszi napot  Assisi Szent Ferenc: Naphimnus...  4. keresztény tanösvény - Jéz...  Posertube  Őszi kép  Őszi kép  Őszi csokor  A hegyekben havazott - Marosv...  Őszi levelek  Isten személyes megismerése  Üzenet...  Facebookon kaptam  Őszi dekoráció  Szőlők  Őszi csendélet  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Őszi kép  Facebookon kaptam  Őszi kép  Üzenet...  Vidám, szép napot  Jó reggelt , szép napot  Egy kis pancsolás  Szép őszi napot  Áldott reggelt, szép napot  Állatok , avagy mit gondolok r...  Kisfiú almákkal  Esti kép  Rózsa csokor  Mírjam barátnőmtől facebookon  Facebookon kaptam  Hallgatnak a fák  Őszi kép  Png virág  Facebookon kaptam  ISL csapatok úszó versenye 201...  Facebookon kaptam  A fénykép hatalma  Zarándoklattal ünnepelt a harm...  Őszi kép  A hála az élet nagy szorzója  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidám, szép napot  Nyugdíjba vonul Jakubinyi Györ...  Őszi kép  Png nő  Jó reggelt kedves làtogat...  Facebookon kaptam  Az aradi vértanúk minorita gyó...  Zarándoklattal ünnepelt a harm...  Szép estét, jó éjszakát  Őszi kép  Posertube  Facebookon kaptam  10-én ugrik a majom a vízbe  Őszi csokor  Facebookon kaptam  Őszi kép  Csöndes munka - Százkilencvenn...  Világító torony  Facebookon kaptam  Szèp estét kedves látogat...  4. keresztény tanösvény - Jéz...  Őszi kép  Isten szava teremtő szó  Az Eucharisztia ünneplése 67.  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Assisi Szent Ferenc: Naphimnus...  Az Eucharisztia ünneplése 67.  Őszi csendélet  Áldott reggelt, szép napot  Facebookon kaptam  Egy kis pancsolás  Szép álmokat , jó éjszakát  Mírjam barátnőmtől facebookon  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  A hulló falevelek szépsége  Hogy milyen az ősz nélküled?  Facebookon kaptam  Szőlők  Rózsa pillangóval  Nő a padon  Kellemes délutáni időtöltést  A hegyekben havazott - Marosv...  Szabó Magda: Születésnapi vers  Facebookon kaptam  Nő a padon  10-én ugrik a majom a vízbe  Kellemes délutánt kívánok!  4. keresztény tanösvény - Jéz...  Gyönyörű ősz, te lelket simoga...  Szép őszi napot  Őszi kép  Kellemes délutáni kikapcsolódá... 
Bejegyzés Címkék
szenvedés vászna, kaliforniai Oakland, főleg feketék, evangélium milyen, szociálisan hátrányos, színes bőrűek, etnikai különbségek, világ egyik, vegyes házasságok, társadalom számára, apartheid korszakot, faji hierarchiára, emberek rosszalló, férjem gyülekezetet, legnagyobb dél-afrikai, városokhoz tartozó, apartheid éveiben, ország legnagyobb, hosszú éveken, szép országban, esküvőnk előtt, férjem legközelebbi, gyülekezet vezetőségéből, helyreállító folyamat, nászéjszakánkon arra, helyiséget pillanatok, orvosok csodát, röntgenfelvételek kimutatták, füsttől súlyos, megosztott gyülekezetbe, kettős életet, összes elöljáróval, gyülekezet vezetői, közösség meglehetősen, fehérekkel szemben, hazugságáradat következtében, gyülekezeti tagság, hamis vádak, legjobb barátaink, egészségem tovább, gyógyíthatatlan trópusi, mindössze harmincfős, pletykák miatt, felére csökkent, másikra tengődtünk, erősen szennyezett, orvosom közölte, számtalan megpróbáltatás, felépülés elkezdődött, harmincötödik születésnapomon, legjobb dél-afrikai, másik közeli, barátnőm elvesztése, héttel később, legsötétebb pillanatok, bűnösök közé, mennyország kényelmét, bűnös emberiséget, fehér elnyomó, jóvátétel lehetősége, evangélium üzenete, szenvedés kibogozhatatlan, egész evangéliumot, megváltást festette, jele Isten, legjobban szeretett, kimondhatatlan fájdalomtól, szenvedés gyümölcsét, legmegosztottabb, világmindenséget, megismerkedésünk, szegénynegyedben, felmérhetetlenek, születésnapomon, gyógyíthatatlan, kibogozhatatlan, szenvedéseimben, nyomorúságukban, népszerűségének, nászéjszakánkon, bizalmatlanság, kimondhatatlan, tüdőgyulladást, leírhatatlanok, hazugságáradat, tulajdonképpen, élettörténetek, felfoghatatlan, végighallgatni, megpróbáltatás, településekből, gyógyításának, lelepleződött, szegénységgel, következtében, hasonlíthatom, háromnegyedét, gyülekezetünk, megválaszolni, gyarapítottuk, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 147 db bejegyzés
e év: 6380 db bejegyzés
Összes: 24425 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 255
  • e Hét: 1507
  • e Hónap: 19206
  • e Év: 599068
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.