Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten szentsége
  2020-10-11 20:49:06, vasárnap
 
  Isten szentsége

Mind az Ószövetség, mind az Újszövetség úgy írja le Istent, mint Aki ,,szent, szent, szent". Ez a háromszoros ismétlés - amelyet gyakran trisagion-nak neveznek - a héber nyelvben a legerősebb felsőfokot fejezi ki. A Szentírás lejegyzői Isten egyetlen más tulajdonságát sem magasztalják fel így. Az Ő szentsége nem csupán egy a többi tulajdonsága között, hanem minden más isteni tulajdonságát ebben az összefüggésben kell meghatároznunk, és értelmeznünk. Az embereknek mindenekelőtt azt kell megérteniük, hogy Isten szent! Amit erről az egyetlen tulajdonságáról megértenek, az fogja meghatározni, mennyit lesznek képesek felfogni Istenről, saját magukról, a bűnről, az üdvösségről, és az egész valóságról.
A Példabeszédek bölcs Szerzője azt tanítja nekünk, hogy ,,a bölcsességnek kezdete az Úrnak félelme; és a Szentnek ismerete az eszesség". Ha nem tudjuk, hogy ez az egyedülálló tulajdonság mennyire fontos, akkor tudatlanok vagyunk Isten felől, és mindenféle téves értelmezésnek tesszük ki magunkat Isten többi tulajdonságára és munkájára nézve.
És nem csak erről van szó: a Szent ismeretének hiánya a saját magunkról alkotott képet is elferdíti, eltorzítja. Ezért, ha az ember meg akarja érteni bűnének rettenetes természetét, először fel kell fognia valamennyit Isten szentségéből!
A héber nyelvben a szentre használt szó a kádós. Jelentése elkülönített, megkülönböztetett, a köznapi használatból elválasztott, kivont. Isten vonatkozásában ez a szó két fontos igazságot fejez ki.
Először: Isten szentsége az Ő transzcendens (természetfölötti) jellegére utal. Mint Teremtő, minden teremtménye fölött áll, és tökéletesen különbözik minden mástól, amit alkotott és fenntart. Ez a megkülönböztetés, vagy elválasztás Isten és minden más között nem csupán mennyiségi (Isten nagyobb), hanem minőségi is (Isten teljesen más jellegű lény). Bármennyire is nagyszerűek, minden más lény a földön és az égben teremtmény csupán.
Isten az egyedüli Isten, különálló, természetfeletti és megközelíthetetlen. Az Isten jelenlétében álló legragyogóbb angyal ugyanannyira különbözik Istentől, mint a földön csúszó-mászó féreg. Senki sem olyan szent, mint az Úr. Hozzá nincs hasonló!
Isten mindenkitől különbözik, és ez arra készteti az embert, hogy csodálja és félje Őt. A mennyben és a földön lévő leglenyűgözőbb és legszörnyűbb lények is csak ugyanolyan teremtmények, mint mi. Bár mellettük eltörpülünk, sokkal erősebbek nálunk és szégyenbe hoznak minket a bölcsességükkel, ugyanúgy teremtmények, mint mi, a különbség köztük és köztünk csupán mennyiségi, és nem minőségi.
Isten azonban szent, egyedülálló és elválasztott - nem csupán nagyobb, hanem teljesen és minden tekintetben más. Ezért énekelte Mózes és Izrael: ,,Kicsoda az istenek közt olyan, mint te Uram? Kicsoda olyan, mint te, szentséggel dicső...?"
Másodszor, Isten szentsége kifejezi azt, hogy Ő felette áll a teremtése erkölcsi romlásának. Minden közönséges és bűnös dologtól elkülönül. Ő feddhetetlen és tiszta! Ő a világosság, és nincsen benne semmi sötétség. Ő a világosság Atyja, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása. Ő gonoszsággal nem kísérthető, és nem kísért másokat sem gonosszal. Szemei túl tiszták ahhoz, hogy jóváhagyja a rosszat, vagy kedve teljék benne. Minden bűn förtelmes számára - utálatos, ami gyűlöletet és undort vált ki belőle. Isten trónja előtt mindenki utálatos, aki hamisságot cselekszik, és tekintete ellenszegül mindenkinek, aki gonoszt művel.
Ez az oka annak, hogy az Írásokban szereplő legszentebb és legodaszántabb emberek, akik részesültek abban a kegyben, hogy Isten személyére egy közeli pillantást vethettek, úgy estek össze, mint egy halott, és így kiáltottak: ,,Jaj nekem, elvesztem, mivel tisztátalan ajkú vagyok, és tisztátalan ajkú nép közt lakom: hisz a királyt, a seregeknek Urát látták szemeim!".
A megtérésnek logikai rendje van. Az embereknek tudniuk kell arról, hogy elvesztek, mielőtt megszabadulhatnak. Viszont azelőtt, hogy rájönnének arra, tényleg elvesztek, tudniuk kell arról, hogy bűnösök. És végül, meg kell érteniük azt, hogy Isten szent, mielőtt teljesen felfoghatnák bűnük fájdalmas természetét! Mindezek fényében világosan látnunk kellene: semmi jót nem teszünk az emberekkel, ha a bűnükről való igazságot elhallgatjuk előlük, és nem szolgál a javukra, ha nem foglalkozunk azzal, hogy a Szent ismeretére tanítsuk őket. Jézus Krisztus Urunk hajlíthatatlanul hirdette, hogy az evangélium és Isten országa olyan mértékben fog terjedni, amennyire az emberek megtanulják megszentelni Isten nevét és Őt szentként értékelni. Éppen ezért, ha az evangélium prédikálásakor nem csinálunk ,,nagy ügyet" Isten szentségéből, akkor egyáltalán nem voltunk hűséges hirdetői az evangéliumnak.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: megkülönböztetés, természetfölötti, természetfeletti, hajlíthatatlanul, bölcsességükkel, tulajdonságáról, leglenyűgözőbb, vonatkozásában, tulajdonságára, összefüggésben, meghatároznunk, prédikálásakor, legodaszántabb, transzcendens, példabeszédek, bölcsességnek, értelmezésnek, mindenekelőtt, evangéliumnak, tulajdonságát, értelmeznünk, gonoszsággal, elhallgatjuk, felfoghatnák, szentségéből, meghatározni, legragyogóbb, jelenlétében, ugyanannyira, elválasztott, legszörnyűbb, tulajdonsága, megszentelni, használatból, teremtmények, feddhetetlen, háromszoros ismétlés, héber nyelvben, legerősebb felsőfokot, összefüggésben kell, embereknek mindenekelőtt, egyetlen tulajdonságáról, fogja meghatározni, egész valóságról, bölcsességnek kezdete, egyedülálló tulajdonság, saját magunkról, szentre használt, köznapi használatból, égben teremtmény, egyedüli Isten, földön csúszó-mászó, Mint Teremtő, Jézus Krisztus Urunk, Paul Washer,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Próbálj meg ...  Irgalom és ítélet  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  s immár én is felragyogva, ért...  Nem számIt  Nevem  Rátalálsz  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Bertolt Brecht -től idézet  Png lepke  Szép estét  Elköszönt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Adakozás  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Reggel van  Hiányzik  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Png kutya  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Tanuld meg ezt a versemet  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete István - Akác  Ágai Ágnes – Csendélet  Jó éjszakát  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  210 éve született a SZÓZAT meg...  Még csak most kezdődik a nap  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Minden harmadik...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png csokor  Png telefon  Nevem  Őrizkednünk kell...  Png ház  210 éve született a SZÓZAT meg...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Csak a fogyatkozás látható  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21 
Bejegyzés Címkék
háromszoros ismétlés, héber nyelvben, legerősebb felsőfokot, összefüggésben kell, embereknek mindenekelőtt, egyetlen tulajdonságáról, fogja meghatározni, egész valóságról, bölcsességnek kezdete, egyedülálló tulajdonság, saját magunkról, szentre használt, köznapi használatból, égben teremtmény, egyedüli Isten, földön csúszó-mászó, földön lévő, különbség köztük, istenek közt, teremtése erkölcsi, világosság Atyja, közeli pillantást, seregeknek Urát, megtérésnek logikai, embereknek tudniuk, bűnükről való, emberek megtanulják, evangélium prédikálásakor, megkülönböztetés, természetfölötti, természetfeletti, hajlíthatatlanul, bölcsességükkel, tulajdonságáról, leglenyűgözőbb, vonatkozásában, tulajdonságára, összefüggésben, meghatároznunk, prédikálásakor, legodaszántabb, transzcendens, példabeszédek, bölcsességnek, értelmezésnek, mindenekelőtt, evangéliumnak, tulajdonságát, értelmeznünk, gonoszsággal, elhallgatjuk, felfoghatnák, szentségéből, meghatározni, legragyogóbb, jelenlétében, ugyanannyira, elválasztott, legszörnyűbb, tulajdonsága, megszentelni, használatból, teremtmények, feddhetetlen, foglalkozunk, elkülönített, magasztalják, részesültek, elválasztás, tulajdonság, tisztátalan, egyedülálló, mindenkitől, bármennyire, ellenszegül, természetét, nagyszerűek, megérteniük, szentséggel, mindenkinek, tekintetben, legszentebb, háromszoros, megtanulják, váltakozása, valamennyit, megtérésnek, eltörpülünk, teremtménye, tökéletesen, ismeretének, üdvösségről, újszövetség, különbözik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8742
  • e Hét: 20453
  • e Hónap: 49765
  • e Év: 237567
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.