Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nehéz próbák
  2021-09-30 07:47:39, csütörtök
 
  Nehéz próbák

Textus: 1Kir 17,17-24

Mekkora szomorúságban volt ez az özvegyasszony. Azonban amikor a próféta megjelent az életében és segített rajta és a fián, hogy életben maradjanak mekkora öröm tölthette el és a jövőjüket milyen biztatónak, napfényesnek láthatta. Van férfi a háznál. Ő özvegyasszony volt. Magányos volt. Van férfi a háznál aki segítheti és aki védelmezheti. Milyen biztonságban érezhette magát az asszony az Illés érkeztével és azzal hogy beköltözött hozzájuk és hogy a liszt és az olaj nem fogyott el. Minden nap volt étel az asztalukon, az éhínség ellenére ami volt az országban. Azt gondolom, hogy amikor az asszony látta, hogy megoldódott a problémájuk, hogy nem haltak éhen, hogy van mit egyenek akkor arra gondolhatott, hogy gondmentes, napfényes jövő vár rájuk, hogy nem fogja baj érni őket most hogy ott van a próféta náluk. De aztán a 17-dik vershez érkezünk ahol ezt olvassuk:

,,Történt ezek után, hogy megbetegedett az asszonynak, a ház úrnőjének a fia, és betegsége olyan súlyossá vált, hogy már nem is lélegzett."

Ha azt gondolta, azt képzelte hogy baj- és gondmentes jövő vár rájuk, hogy nem lesz részük szenvedésben egy jó hosszú ideig akkor rosszul gondolta, Ha azt remélte hogy csupa jó vár rájuk a jövőben akkor ez a tragédia összetörte reményét.

Mindnyájunk élete és minden amit magunk körül látunk a változásról és a hanyatlásról, romlásról, pusztulásról szól. Könnyűnek képzeljük el az életünket. De aztán változások történnek. S akkor megértjük hogy az élet tele van változásokkal és állandó hanyatlással, romlással. A dolgok nem olyanok amilyenek kellene legyenek és nem is fognak olyanok lenni amilyeneknek lenniük kellene. Milyen sokan a múltban élnek azért mert félnek a jelentől vagy a jövőtől. Azt elfelejtik hogy mennyi nyomorúság volt a múltjukban, mennyi vihar, mennyi sötét nap. Nem lehet elmenekülni a jelen problémái elől a múltba való meneküléssel. Egy olyan világban, világmindenségben élünk amely tele van változásokkal és állandó hanyatlással, romlással. Minden a pusztulás felé halad. Olyan életet élünk amely tele van furcsa, titokzatos eseményekkel. Nem várhatjuk hogy könnyű élet vár ránk miközben haladunk keresztül ezen a siralomvölgyön, ezen a változásokkal és hanyatlással teli völgyön. Ez a bűn és halál helye, területe. Nem várhatjuk hogy nem fog itt bennünket szenvedés és fájdalom érni. Ez a valóság. Ilyen ez a világ amiben élünk. Egy állandóan változó, folyamatosan hanyatló, a pusztulás felé tartó világ ez. Az Ige mondja ezt. Nézzetek körül. Nézzünk egymásra. Mennyire megváltoztunk mi is. A külsőnk, a testünk. Mindez vonatkozik Isten gyermekeire is. Minket is érnek betegségek. A keresztyének is meghalnak.

Azt gondolja valaki itt közülünk hogy mindig tavasz és nyár lesz az életében? Hogy élete végéig nem fogja őt baj, nyomorúság érni? Ha igen, akkor rosszul gondolod. Ez nem a mi otthonunk. Nem itt van számunkra a végső megnyugvás, hanem a mennyben. Nem lehetünk megelégedve azzal amit ez a világ nyújt számunkra, nem érezhetjük magunkat itt jól mivel zarándokok vagyunk. Furcsa föld, furcsa élet, furcsa dolgok érnek bennünket.

Minden jó lesz ezentúl. minden rendben lesz gondolhatta ez az özvegyasszony azonban Istennek más terve volt ezzel a családdal. Isten szerette az ő két szolgáját, két hívőt, az volt a célja velük az ők megpróbálásukkal hogy több gyümölcsöt teremjenek, hogy növelje és jobban elmélyítse a belé vetett hitüket. A változásokkal az életünkben ez a célja Istennek.

A nehéz próbákról szeretnék ezen az alkalmon beszélni.

Az asszony számára nehéz próba volt amikor a fia meghalt az ölében. Jakab arról beszél, hogy Istennek a célja ezekkel a nehéz próbákkal az életünkben az, hogy próbára tegye a hitünket, hogy ezek által erősítse, és hogy ezek által felnőttkorú keresztyénekké formáljon. Szükségünk van az életünkben Isten megszentelő munkájára, arra hogy érett keresztyénekké tegyen, hogy szükségünk van arra hogy a hitünk növekedjen, mélyüljön az Úrban.

Három dolgot szeretnék elmondani erről a nehéz próbáról.

I. Az első az, hogy ez a nehéz próba váratlanul érte őket. Hirtelen, gyorsan, váratlanul halt meg a fia. Nem volt ideje arra hogy még mielőtt meghal Illéshez vigye. Amikor Illés megjelent Sareptában, akkor az özvegyasszony azt várta, hogy a fia meg fog halni. De most nem várta azt, hogy a fia meghal. Miért volt a próba annyira váratlan? Miért érte őket a próba annyira váratlanul? És ez az ami részben nehézzé teszi a próbát.

1. Először is azért, mert ők egy hatalmas áldás közepette éltek.
A dolgok jól alakultak náluk. Az Úr szokatlan, különleges jóindulatát, kegyét élvezhették.

17.vers: ,,Történt ezek után..." - Isten gondviselése

Mik után? Isten csodálatos gondoskodása után. Egy csoda közepette éltek. Ilyen áldások közepette egyáltalán nem számítottak arra, hogy a fia meghal. Emellett még az is szólt, hogy hát vajon nem azért küldte Isten hozzájuk a prófétáját hogy megmentse őket az éhhaláltól? Olyan képtelenségnek összeegyeztethetetlenségnek, ellentmondónak tűnt ez.

Mi is beleesünk ebbe a téves gondolkodásba hogy minden jól alakul az életünkben, süt a nap életünk egén, nincsenek különösebben nehéz próbák az életünkben és hajlamosak vagyunk ebből arra következtetni hogy nem is lesznek vagy ha nem is tudatosan gondoljuk ezt, de ahogy élünk az erre enged következtetni. Valahol lelkünk legmélyén tápláljuk azt a reményt, azt a gondolatot hogy jelenleg tőlünk távol van minden nehéz próba, nem érhet minket jelenleg tragédia. A tény, a valóság viszont az, hogy Isten gyakran próbára teszi az Ő népét nehéz próbák által amikor ők élvezik az áldásait. És ilyenkor mi nem várjuk a nehéz próbákat, pedig kellene hogy várjuk, de nem várjuk. Jób jut az eszembe. Isten hatalmasan megáldotta. A legistenfélőbb ember volt az ő idejében a földön. Hirtelen nehéz próbák sorozata jött az életébe. A napsütéses idők, amikor lelki magaslatokon vagyunk jobban felkészítenek minket hogy kezelni tudjuk a viharokat. A megerősítés időszakai amikor megerősítse vagyunk az Úr örömével és amikor Isten áldó keze rajtunk van megerősítenek a próbákra, a nehéz időkre. Isten felkészítette Illést és az özvegyasszonyt a csoda által, a kegyelmével és áldásával, azzal hogy gondoskodott róluk csodálatos módon hogy életben maradjanak, ezzel felkészítette őket, egy még nagyobb, nehezebb próbára, hogy tudjanak azzal szembenézni, amely próba megkövetelt egy még nagyobb csodát, egy még nagyobb áldást és amiből egy még nagyobb áldás származott számukra. Mi nem szeretünk nagy és nehéz próbákban lenni. A nagyobb csodát és nagyobb áldást szeretnénk.

2. Másodszor azért érte őket ez a próba váratlanul mert az Úrnak való engedelmesség és szolgálat helyén voltak.

Illés és az özvegyasszony is azt tették amit az Úr mondott nekik. Önzetlenség. Engedelmesség. Hit. Az Úrnak való engedetlenség mindenféle bajt hozhat az életünkbe. Reánk hozhatja a fenyítés, fegyelmezés vesszejét. De bolondság azt gondolni hogy Isten minden egyes alkalommal a bűnünk miatt küld bajt reánk. Amikor nehéz próba van az életünkben akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy valami rossz dolgot tettünk és azért van az a próba az életünkben. A Jób barátai is azt gondolták hogy Jóbbal azért történtek azok a szörnyű dolgok mert képmutató, mert valami nagy bűnt követett el. Tévedtek. Nagyon messze álltak az igazságtól. Amikor Isten a fenyítés vesszejével látogat meg bennünket akkor azt tudjuk világosan hogy miért teszi. Fel tudjuk sorolni, hogy mi rosszat tettünk és miért kapunk fenyítést tőle. A nehéz próbák fő oka a hitünket érinti, a hitünkkel van összefüggésben.
A nehéz próbák nem mindig a bűneink miatti büntetést jelentik hanem sokszor azért küldi ezeket Isten az életünkbe hogy ezek által próbára tegye a tőle kapott rendkívüli kegyelmi, lelki ajándékainkat.

3. Harmadszor azért érte őket ez a próba váratlanul mert előtte már keményen meg voltak próbálva.

Illés próbára volt téve azáltal hogy egyedül meg kellett álljon Aháb király előtt és az Isten ítéletéről szóló üzenetet át kellett adnia neki. Majd utána próbára volt a téve a Kerit-pataknál amely kiszáradt. Az özvegyasszony próbára volt téve azáltal hogy készült meghalni, már csak egy marék lisztje és egy kevés olaja volt ami még neki és a fiának sem volt elég arra hogy jól lakjanak és Isten azt parancsolta neki, hogy először Illésnek készítsen egy kis lepényt és majd utána magának és a fiának. Micsoda szegénység! Éhínség! És ezenkívül elveszítette a férjét. Elég nagy, nehéz próbák ezek. És akkor ráadásul most még az egyetlen gyereke is meghal a karjai között. Annyira igazságtalannak látszik ez! Hát nem volt eleget próbára téve! Most még ezt is ráküldte az Isten?! Egyik próba a másik után. És amikor nehéz próbák sorozatán mész keresztül akkor megkísért az a gondolat miután lejárnak, hogy a jövőben nem leszel keményen megpróbálva. Miért próbál minket annyit az Úr? Azért hogy erősítse, növelje a hitünket.

Példa: Spurgeon mondta az Ábrahám megpróbáltatása kapcsán, hogy a legnehezebb próbák közül némelyek az életünk végén jönnek és nem az életünk elején.

A nehéz próbában látod meg hogy milyen a hited, hogy van-e igaz hited Istenben, hogy egyedül Istenben bízol-e. Az ilyen helyzetekben derül ki hogy a hitünk kin nyugszik, kire támaszkodik vagy kin vagy min alapszik.

Példa: Háborgó tenger. Ijedt tanítványok. Jézus kérdése: Hol van a hitetek? A vihar váratlanul érte őket. Miben bíztok? Mert ha a hitetek a helyén lenne akkor tudnátok hogy a hajó nem fog elsüllyedni még akkor sem ha megtelik vízzel.

II. A második dolog amit elmondhatunk erről a nehéz próbáról az, hogy nagyon zavarba ejtő volt.

Két kérdés jut eszünkbe a próbákkal kapcsolatban. 1.) Miért van ez a próba az életemben? 2.) Mit tegyek most?

Az első kérdéssel kapcsolatban az özvegyasszony mind Illést mind magát hibáztatta a fia haláláért.

18. vers: ,,Mi bajod van velem, Isten embere? Azért jöttél hozzám, hogy emlékeztess bűnömre, és megöld a fiamat?"

Megértjük az asszony reakcióját, úgy-e? Valószínű hogy mi is így reagáltunk volna ha velünk történik ez meg. Elborította a szomorúság, a lelki fájdalom. Miért történt ez velem? Teljesen értelmetlen volt ez számára. Amikor Isten gyermekét elönti a szomorúság és a szenvedés mint itt ebben az esetben ezt a szegény özvegyasszonyt akkor könnyen megeshet az, hogy elfelejti a barátai, a családja sőt még az Istennek iránta való jóságát és nagyon sértően, bántóan viselkedik velük szemben. A szomorúságunkban és szenvedésünkben kezdjük sajnálni magunkat. Letámadjuk őket és vádoljuk. Ezt tette az asszony Illéssel.

Hibáztatta magát a bűne miatt, azt gondolva, hogy Isten az ő bűne miatt vette el a fiát tőle. Magát is hibáztatta a próba miatt. A vádaskodásai alaptalanok voltak.

Illés sem értette, hogy Isten miért tette azt amit tett.

20. vers: ,,Istenem, URam! Még bajt is hozol erre az özvegyre, akinek én a vendége vagyok, és megölöd a fiát?!"

Ha nem is értjük olykor hogy Isten mit miért tesz, de akkor is mindig hinnünk kell azt hogy Istennek megvan a szilárd, jó és bölcs oka arra amit tett és tesz.

Jn 13,7: ,,Jézus így válaszolt neki: Amit én teszek, most még nem érted, de később majd megérted."

III. Harmadszor és utoljára, ez a nehéz próba céltudatos, tervszerű volt.

Istentől volt ez a dolog. Ő vette el a fiú életét. Ő adja és Ő veszi el az életet. Ő küldte azt a halálos betegséget a fiú életébe. Ő küldte azt a nehéz próbát. Ő tette próbára a hitüket.

Róm 8,28: ,,Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott."

Mind tudjuk. De tényleg tudjuk? Mi volt a célja Istennek ezzel a próbával az özvegyasszony életében? Azt gondolom, hogy kettős célja volt.
1. Az egyik az volt hogy ez az özvegyasszony világosabban, jobban lássa és megértse a bűnösségét.

Amikor jól alakulnak a dolgok az életünkben akkor nem igazán látjuk a bűneinket az életünkben, a szívünkben. Érdekes hogy amikor nehéz próbák érnek bennünket, a lelkiismeretünk érzékenyebbé válik a bűn iránt. Küld próbákat az életünkben hogy megvizsgáljuk a szívünket, az utainkat, hogy törekedjünk az ő kedvében járni. Hogy meglássuk a bűneinket és megtérjünk azokból Hozzá és egyre jobban hasonlítsunk Krisztushoz, hogy szentek legyünk miképpen Ő szent. Ezt akarja Isten velünk kapcsolatosan. Ez a célja, az akarata velünk. Megtisztít a bűnöktől a próbák által és szentekké tesz. A szentséget munkálja bennünk belülről kifelé.

2. Másodszor, ennek az özvegyasszonynak szüksége volt az Úr Igéjében való nagyobb hitre. Más szóval szüksége volt arra, hogy jobban higgyen az Úr Igéjében.

Szüksége volt Isten világos megismerésére. Szüksége volt hogy jobban bízzon az Ő szavában és az Ő utaiban.

A nehéz próbán átmenve tudta azt mondani:

24. vers: ,,Most már tudom, hogy te Isten embere vagy, és hogy igaz a te szádban az ÚR igéje!"

Ez vonatkozik reánk is. Szükségünk van Isten világos megismerésére. És szükségünk van még több, még nagyobb hitre az Úr Igéjében, hogy higgyük, hogy tudjuk, hogy igaz az Úr Igéje. Meggyőződés. Gyakorlati ismeret, tudás ez, nem elméleti.

Isten belevisz minket nehéz próbákba azért, hogy ,,hogy a mi megpróbált hitünk, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, a dicsőségre és a tisztességre." (1Pt 1,7)

Hogy érett keresztyénekké növekedjünk fel, hogy egyre inkább hasonlókká legyünk Krisztushoz.

Isten áldása az emberen, és boldog az az ember aki amikor keményen próbára van téve azt tudja mondani szívéből Isten valamelyik igazságára vonatkozóan ,,Most már tudom..." ,,Eddig csak hallottam róla; a lelkészemtől sokat hallottam erről, de most már tudom, most tudom a szívemben, tudom tapasztalat által."

Jób 42,5: ,,Eddig még csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak."

Eddig elméletben ismertelek. Eddig elméletben tudtam rólad. Most tapasztalat által ismerlek, most a szívemmel ismerlek téged. Ez a célja Istennek a próbákkal az életünkben: ismerni Őt, ismerni az Ő szavát, tudni azt, hogy az Ő szava igaz. Isten írja be az Ő szavait a szíveinkbe az Ő nevéért! Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: özvegyasszonynak, szomorúságunkban, megpróbálásukkal, szenvedésünkben, igazságtalannak, lelkiismeretünk, megpróbáltatása, özvegyasszonyt, megjelenésekor, összefüggésben, legistenfélőbb, siralomvölgyön, keresztyénekké, ellentmondónak, képtelenségnek, megváltoztunk, engedetlenség, özvegyasszony, változásokkal, ajándékainkat, megvizsgáljuk, megerősítenek, felkészítette, engedelmesség, felkészítenek, megbetegedett, következtetni, gondolkodásba, megismerésére, szomorúságban, kapcsolatosan, amilyeneknek, gondolhatott, hanyatlásról, szenvedésben, tisztességre, próféta megjelent, jövőjüket milyen, éhínség ellenére, asszony látta, próféta náluk, 17-dik vershez, jövőben akkor, tragédia összetörte, élet tele, múltban élnek, jelentől vagy, jelen problémái, múltba való, olyan világban, pusztulás felé, világ amiben, Amikor Illés, Amikor Isten, Jézus Krisztus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Elköszönt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png ház  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép álmokat!  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Png ház  Adakozás  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Bertolt Brecht -től idézet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Szép napot kívánok  Rátalálsz  Még csak most kezdődik a nap  Hiányzik  Alvó cicák  képre írva  Png fotel  Bounty krémes  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fehér virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png fotel  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akik bántanak téged  Makszim Gorkij gondolata  Makszim Gorkij gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Rátalálsz  Mai harmónia kártyám  Szép estét kedves látogatóimna...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép napot kívánok  Png csokor  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra 
Bejegyzés Címkék
próféta megjelent, jövőjüket milyen, éhínség ellenére, asszony látta, próféta náluk, 17-dik vershez, jövőben akkor, tragédia összetörte, élet tele, múltban élnek, jelentől vagy, jelen problémái, múltba való, olyan világban, pusztulás felé, világ amiben, állandóan változó, végső megnyugvás, világ nyújt, özvegyasszony azonban, célja velük, belé vetett, célja Istennek, nehéz próbákról, alkalmon beszélni, asszony számára, célja ezekkel, nehéz próbákkal, életünkben Isten, hitünk növekedjen, nehéz próbáról, nehéz próba, próba annyira, hatalmas áldás, csoda közepette, prófétáját hogy, téves gondolkodásba, erre enged, gondolatot hogy, valóság viszont, nehéz próbákat, legistenfélőbb ember, napsütéses idők, megerősítés időszakai, nehéz időkre, csoda által, nagyobb csodát, próba váratlanul, bűnünk miatt, életünkben akkor, szörnyű dolgok, fenyítés vesszejével, nehéz próbák, hitünket érinti, bűneink miatti, életünkbe hogy, tőle kapott, özvegyasszony próbára, marék lisztje, kevés olaja, egyetlen gyereke, karjai között, másik után, legnehezebb próbák, életünk végén, életünk elején, nehéz próbában, ilyen helyzetekben, vihar váratlanul, helyén lenne, második dolog, próbákkal kapcsolatban, első kérdéssel, özvegyasszony mind, asszony reakcióját, lelki fájdalom, szenvedés mint, szegény özvegyasszonyt, asszony Illéssel, bűne miatt, fiát tőle, próba miatt, vádaskodásai alaptalanok, vendége vagyok, halálos betegséget, nehéz próbát, özvegyasszony életében, volt hogy, özvegyasszony világosabban, lelkiismeretünk érzékenyebbé, életünkben hogy, akarata velünk, próbák által, szentséget munkálja, özvegyasszonynak szüksége, nehéz próbán, lelkészemtől sokat, szívemmel ismerlek, özvegyasszonynak, szomorúságunkban, megpróbálásukkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3396
  • e Hét: 5768
  • e Hónap: 35080
  • e Év: 222882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.